Sari Järn on entinen anorektikko ja entinen lihava, joka eli ahmimalla ruokaa, laihdutuslääkkeitä, töitä ja irtosuhteita. Lihavuusleikkaus vei kilot, mutta mieli keveni vasta, kun Sari tajusi, kenelle hänen pitää antaa anteeksi.

Kirjailija Sari Järn, 50, pystyy kävelemään ylämäen.

Mököttämään kädet puuskassa.

Istumaan jalat ristissä.

Heittämään jalkansa toisen päälle, kuten rennot ihmiset työpalavereissa heittävät.

Ne ovat saavutuksia, joista Sari ei kolme vuotta sitten uskaltanut edes haaveilla. Silloin hän painoi 120 kiloa. Tai 130. Sillä ei ollut väliä, sillä Sari oli elellyt lihavana puolet elämästään. Hänestä oli tullut siinä hyvä: ylväs ja huoleton.

Sitä paitsi hän oli rakastunut itseään 20 vuotta nuorempaan Anttiin. Hän tunsi itsensä vahvaksi, puumanaiseksi.

Sitten koitti päivä, jolloin Sari käveli ylämäkeä. Takaa pyyhälsi mummo, joka työnsi rollaattoria. Mummo ohitti 47-vuotiaan Sarin.

Sari pysähtyi, teeskenteli puhuvansa kännykkään. Kukaan ei saanut nähdä, miten hitaasti hän käveli.

Ensimmäistä kertaa elämässään hän ajatteli lihavuusleikkausta.

Myöhemmin keväällä Sari löysi kainalostaan patin. Rintasyöpä, ihan varmasti, hän mietti istuessaan lääkärissä.

”Ilouutisia! Patti on vain rasvaa”, lääkäri onnitteli.

Vain rasvaa. Muuta minussa ei enää olekaan, Sari mietti järkyttyneenä.

Koko elämänsä hän oli kamppaillut ruuan kanssa. Hän ei jaksanut enää.

120 kilon tarina

Nyt laihdutusleikkauksesta on kaksi vuotta. Haastatteluun saapuu Sari, jossa kaikki paitsi kimallekynnet on pientä. Hän on laihtunut 40 kiloa. 160-senttisenä hän on pikkuinen, vaikka jalassa kopisevat korkeat korot.

Sari väittää, ettei ihmisten suhtautuminen häneen ole muuttunut. Hän ei kokenut syrjintää lihavana, eikä tunne itseään superihmiseksi laihana. Ennakkoluuloista hän on saanut kiinni vain itsensä.

Se tapahtui yhtenä yönä huoltoasemalla. Hoikka Sari näki lihavan nuoren miehen.

Voi raukkaa, hän ajatteli. Varmaan se hengaa täällä öisin, koska on sosiaalisesti rajoittunut. Juuri silloin kulman takaa ilmestyi hehkeä nuori nainen, jonka kanssa mies alkoi pussailla.

”Minä, entinen satakiloinen, olin leimannut miehen säälittäväksi vain siksi että hän oli lihava. Kyllä hävetti.”

Sari asuu Hirvensalmella mutta haluaa tavata Vantaalla, lapsuuskotinsa
pihassa. Sillä sieltä kaikki alkoi.

”Kukaan meistä ei vain herää yhtenä aamuna 120-kiloisena”, Sari sanoo.

”On tapahduttava paljon, ennen kuin ihminen päätyy lihavuusleikkaukseen. Kiloilla on tarinansa, ja tämä on minun.”

Äidin banaanikeitto

Äiti säpsähti hereille.

”Ai sä tulit. Nyt jo.”

Äidin päiväunet olivat pilalla. Sari oli pilannut ne. Olisi pitänyt roikkua
pidempään koululla, Kirsillä, jossain. Poissa jaloista.

Mitä väliä. Sari halusikin ärsyttää,
olla niin vaikea kuin äiti väitti. Vaikeampikin.

Äiti hoiperteli keittiöön. Musta tukka oli sievä ja sekaisin.

Keittiöön ei saanut mennä. Se oli äidin yksityisaluetta, täynnä tupakansavua, olutpulloja, säksätystä, sssaatanaa, perrrrkelettä, huorrrraa ja sosialisssteja.

Ne olivat äidin sanoja, niitä tuli hänen suustaan kuin hanasta vettä. Saria sanat eivät koskettaneet, sillä oikeastaan Saria ei ollut. Ei siinä maailmassa, jossa äiti eleli, jossa hän taisteli oikeudenmukaisuuden puolesta ja vääryyksiä vastaan.

Jääkaapissa haisivat vuoden vanhat jogurtit. Sari oli kahdeksan ja odotti isää.

Liedellä porisi lihakeitto. Äiti pilkkoi siihen banaania.

Isä tuli, istahti olohuoneeseen, söi lautasensa mukisematta tyhjäksi, vilkaisi hellästi Saria, takkuista vaimoaankin, keskittyi sitten telkkariin.

Isän hiljaisuus oli Sarin turvapaikka.

Kun äiti käänsi selkänsä, Sari kippasi keittonsa takaisin kattilaan.

Isä palasi rakennustyömaalle.

Sari käveli kauppaan, osti maksamakkaran ja ahmi sen lusikalla.

Pannukahvilla

K-kauppa, josta Sari osti makkaransa ja äiti kaljansa, sijaitsi isän rakentaman kotitalon alakerrassa. Sari oli erityinen tyttö: hänellä oli lupa pujahtaa takahuoneesta kauppaan ja hänen pihassaan komeili uima-allas. Erityinen hän oli siksikin, että hänellä oli äiti, joka saattoi istuskella kaupan edessä pelkissä alushousuissa.

Naapurien silmissä Sari oli hyvän perheen tyttö. Asuihan perhe kaupalla.

”Äitini käytös oli julkinen salaisuus, josta ei puhuttu ääneen.”

Välillä isä menetti hermonsa. Silloin hän kiikutti sähisevän äidin pannuhuoneeseen rauhoittumaan. Yleensä isä vain rakasti, sieti ja jaksoi.

Kotona syötiin, kun isä sattui ilmestymään töistä. Isä oli aina töissä, joten usein ei syöty mitään.

Sarin paras ystävä oli Kirsi. Kirsin kotona syötiin joka päivä viideltä. Sarikin söi. Kun hän alkoi viettää iltojaan Kirsillä, äiti ja isä eivät soitelleet perään.

Kirsin jääkaapissa oli ruokaa. Kirsin vanhemmat leipoivat pullaa ja kokkasivat ruokalajeja, joilla oli hienot nimet, kuten karjalanpaisti. Ruoka maistui ihanalta. Jos se maistui pahalta, Sari söi silti. Hän pelkäsi, että nirsoilusta saattaisi seurata pahastuminen ja häätö.

Iltaseitsemältä Sari joi Kirsillä pannukahvit. Joka ilta, samalla kellonlyömällä, kaikki oli hyvin. Sen jälkeen Sari juoksi kotiin niin lujaa kuin pystyi. Matka kesti vain pari minuuttia, mutta pimeässä Sari pelkäsi.

Kirsin luona ei tarvinnut puhua äidistä. Sari sai vain ilmestyä, olla hetken tyttö, jolla oli ruoka-ajat.

”Kirsin perhe oli toinen perheeni. Ilman heitä en olisi selvinnyt.”

Kun Sari oli alle kouluikäinen, äiti kävi vielä töissä ja kampasi hiuksensa. Hän oli hoikka ja huoliteltu, tavaratalon pitsimyyjätär.

Ja sairas, vaikka Sari ei sitä ymmärtänyt. Ei vielä kahdeksanvuotiaanakaan, kun äiti vietiin ensimmäistä kertaa mielisairaalaan. Kukaan ei selittänyt hänelle, mitä skitsofrenia tarkoittaa.

”Luulin, että äiti oli ilkeä tahallaan. Että ärsytin hänet sellaiseksi. Isä sanoi vain, että vielä jonain päivänä ymmärtäisin. Niin tapahtui.”

Laihtua pitäis

Lapsuus loppui, kun Sari täytti 11.

Sari siirtyi pienestä kansakoulusta oppikouluun. Vanhat ystävät jäivät, Kirsikin. Sarin rinnat alkoivat kasvaa, ja ne tosiaan kasvoivat. Kenelläkään luokassa ei ollut yhtä isoja.

Sen huomasivat pojatkin. Sarista tuli Tolla on tissit -Sari. Ensimmäistä kertaa hän alkoi miettiä ulkonäköään.

”11-vuotiaana minulla ei ollut mitään fyysistä kontaktia vanhempiini. Aloin etsiä syliä muualta.”

Sarista tuli ihastuja. Moni ihastui häneen. Yksi pojista pyysi treffeille, ja kun Sari myöhästyi tapaamisesta, hän yritti korjata tilanteen vilauttamalla metsikössä rintojaan. Sittemmin pojasta ei kuulunut.

Sari ei voinut pyytää kavereitaan kylään tai soittamaan. Kodin lankapuhelimeen olisi vastannut humalainen äiti.

”Mitä enemmän äitiäni häpesin, sitä kovempaa esitin.”

13-vuotiaana Sari seurusteli pojan kanssa, jota kutsui Nappisilmäksi. Nappisilmä teki pahimman: jätti Sarin ennen kuin Sari ehti jättää hänet.

Siitä asti Sari piti itseään rumana.

Hän yritti istua niin, että reidet eivät koskisi tuoliin, koska muuten ne levisivät ällöttävästi. Hän pakottautui lenkille, ahmi laihdutusvalmisteita ja sai selittämättömiä itkukohtauksia.

15-vuotiaana Sari oli vakavasti alipainoinen. Jälkeenpäin hän tajusi, että kyse oli anoreksiasta. Ruualla hän yritti hallita sotkuista elämäänsä.

Itkuisenakin hän jatkoi ihastumista. Kun Sari laittautui peilin edessä, äidillä oli tapana kysyä, onko tytär jo hankkinut ikkunan Reeperbahnilta.

”Ajattelin, että jos kerran haukut minua huoraksi, niin olenpa sitten.”

Murheensa Sari vuodatti vain Teinikalenterilleen:

1. Laihtua pitäis. 2. Kynnet syötynä. 3. R-vikakin on. 4. Olen typerä. TYPERÄ, TYPERÄ. 5. Kukaan, josta pidän, ei pidä musta. 6. Todella tarttisin jostain apua mielenterveydelleni. 7. Olen aina itsesäälin vallassa, joka on täysin väärin. 8. Voivottelen koko ajan enkä osaa ottaa itteäni niskasta kiinni. 9. Olen maassa.

Näe minut

Kun Sari haki lukion jälkeen Perhon ravintolakouluun, hän osti tarjoiluhameen kokoa 34. Se oli väljä, mutta Sari tunsi itsensä lihavaksi. Hän painoi 45 kiloa.

16-vuotiaasta Sari oli seurustellut kiltin helsinkiläispojan kanssa. 20-vuotiaana he päättivät mennä naimisiin.

Se ei estänyt Saria pettämästä. Hän oli koukussa valloittamiseen. Häihinsä hän kutsui kaikki, joiden kanssa oli miestään pettänyt.

”Minulla oli pakonomainen tarve flirttailla. Halusin epätoivoisesti tulla nähdyksi.”

Yhden yön suhteista tuli hetkeksi voittajafiilis. Sari kuvitteli, että tällaista elämä nyt vain oli. Että kaiken pitikin olla kaaosta.

Viidessä vuodessa perheeseen syntyi kolme tytärtä, mutta naapurinrouvan kanssa Sari jatkoi valloitusretkiään baareissa. Emovietti ei ottanut herätäkseen. Sarilla ei ollut hajuakaan, miten äitinä oltiin.

”Olin hukassa. Kun esikoiseni syntyi, ainut kokemukseni lapsista oli se, että olin pitänyt kerran vauvaa sylissä ajomatkalla Raahesta Ouluun.”

Sari urakoi päivät ravintolayrittäjänä ja kirjoitti iltaisin tarinoita puhelinseksilinjalle. Vähitellen hän kirjoitti muutakin kuin pikkutuhmuuksia, ja pian hän kahmi palkintoja runoistaan.

Kun Sari uppoutui töihin, mies hoiti kodin ja lapset.

”Käyttäydyin kuin neljäs lapsi.”

59-vuotiaana Sarin  isä kuoli syöpään. Viisi vuotta sen jälkeen äiti teki itsemurhan. Toivo siitä, että Sarista ja äidistä tulisi vielä joskus läheisiä, katosi lopullisesti.

”Kun menettää jotain, mitä ei koskaan ollutkaan, suru on vielä surullisempaa.”

Sari turrutti tunteensa syömällä. Mies teki joka ilta yhteisen illallisen, mutta ennen sitä Sari hiippaili ostamaan itselleen pasteijoita.

”Olin holtiton, aivan kuin äitini. Kaikki lähti lapasesta. Ahmin aina jotain: ruokaa, töitä tai miehiä. En ymmärtänyt itseäni.”

Kun Sari odotti kuopustaan, hän ihastui taas toiseen. Aviomies tiesi suhteesta, mutta pysyi rinnalla. Lopulta Sari lopetti suhteen ja päätti selvittää, miksi käyttäytyi järjettömästi.

Neljän naisen ketju

Sari alkoi etsiä vastauksia juuristaan. Sukututkimustaan varten hän sai sairaalasta kaikki äitiinsä liittyvät asiakirjat.

Salaisuudet alkoivat vyöryä päälle: Sari tiesi, että äiti oli sairastanut skitsofreniaa. Sitä hän ei tiennyt, että myös äidin äiti Anna oli joutunut 41-vuotiaana psykiatriseen sairaalaan. Anna oli kulkenut matkalaukku kourassa pitkin kyliä ja antanut lapsilleen valohoitoa pitämällä taskulamppua heidän otsallaan.

58-vuotiaana Anna hukuttautui.

Sitäkään Sari ei tiennyt, että myös Annan äiti Hilda oli joutunut psykiatriseen sairaalaan. Syyksi oli kirjattu: ”Ei jaksa siivota”.

Hilda kuoli mielisairaalassa keuhkokuumeeseen.

Äidin äidin äidin äiti Henriikka ei päätynyt sairaalaan. Hän hirttäytyi 60-vuotiaana navettaan.

Neljän naisen ketju. Kolme mielisairaalassa, kolme tappanut itsensä.

Viidentenä ketjussa oli Sari.

Taipumus ylilyönteihin sai selityksen. Sari oli kuvitellut, että juuriaan penkomalla hänen voisi viimein antaa anteeksi äidilleen.

”Tajusin, että eihän minun äidille pitänyt anteeksi antaa, vaan itselleni. Olin ollut jyrkkä, en ollut ymmärtänyt äidin sairautta. Äitini ja esiäitieni lapsuudet sodan jaloissa olivat paljon rankempia kuin minun.”

Kun Sari ymmärsi taustansa, hän tiedosti myös riskinsä.

”Minussa kiertää isoäitieni veri. Siksi minun on pidettävä itsestäni huolta”, Sari sanoo.

”Esiäitini eivät päässeet mielikuvitusmaailmoistaan pois. Kirjailijana minäkin elän mielikuvituksessani, mutta toistaiseksi pääsen sieltä pois.”

Välit tyttäriin ovat nyt läheiset. Sari on puhunut heille avoimesti vaikeistakin vuosistaan, sillä hän on halunnut katkaista salaisuuksien ketjun.

Sukututkimuksen jälkeen Sari päätti ryhtyä kunnon ihmiseksi. Hän alkoi opiskella kulttuuriohjaajaksi ja pukeutui kaapuun, jonka oli ostanut Intian-basaarista. Hän päätti olla pelkkää henkeä. Millään kaulasta alaspäin ei ollut merkitystä.

Mitä kunnollisempi Sari yritti olla, sitä enemmän hän söi.

Pettäjän tie

Vuonna 2007 Sari ja hänen miehensä erosivat. Sari halusi tehdä viimein jotain oikein.

”Mieheni ansaitsi parempaa.”

Nettipalstoilta Sari löysi nopeasti treffiseuraa. Kilot eivät häntä estelleet. Rintansa Sari leikkautti pienemmiksi ja pääsi vuosia piinanneista hartiakivuista.

Syyskuussa 2008 Sari heräsi hotellista Antin kanssa. Edellisenä iltana oli ollut työpaikan juhlat, ja Antti oli hänen työkaverinsa. Antti oli naimisissa. Ja 24-vuotias.

Sarista suhde oli mahdoton. Hän alkoi tapailla toista, kunnes tajusi omatunnon soimaavan. Ensimmäisen kerran elämässään Sari tunsi pettävänsä.

”Antti oli se, jonka kanssa minun kuului olla.”

Antti ja Sari muuttivat yhteen. Sarista, joka ei ollut koskaan tehnyt ruokaa, puhkesi esiin suurtalous­emäntä. Huomaamattaan hän alkoi taas kerran elää jonkun toisen elämää.

”Tällä kertaa söin ja join kuten 20 vuotta nuorempi, vuorotyötä tekevä avomieheni. Öisin saatoimme jakaa kaksi paketillista makkaraa.”

Sitten tuli se päivä, jolloin mummo paineli rollaattorilla ohi.

Luksusannoksia

Haastattelun aikana Sari on syönyt pikkuruisesta leivoksesta puolet. Enempää ei voi. Muuten hän nukahtaa.

Elokuussa 2012 Sarille tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus eli lihavuusleikkaus. Ravinto kulkee nyt pienennetyn mahalaukun kautta ohutsuoleen.

Se tarkoittaa, että Sari pystyy syömään vain vähän kerrallaan. Jos hän paistaa pihvin ja perunat, annoksesta riittää kolmeksi ateriaksi. Hänen on syötävä vähän mutta usein, kahden tai kolmen tunnin välein, ja pureskeltava huolellisesti. Muuten iskevät pahoinvointi, heikotus ja hikoilu.

”Muutos on sen arvoinen. Pystyn taas hengittämään. Sain lisää vuosia elämääni.”

Oli niitäkin, joiden mielestä leikkaus alisti Sarin laihojen ylivaltaan. Silloin Sari ajatteli: Kokeile itse, miltä tuntuu raahata 120:ta kiloa aamusta iltaan.

Sitä Sari pelkäsi, että linnunannokset veisivät yhteisistä telkkari-illoista ilon.

”Teimme surutyön etukäteen”, hän sanoo.

”Sitten tajusimme, ettei leffan katsominen ole yhtään tylsempää, vaikka emme mässäilisi. Nykyään Anttikin syö terveellisemmin.”

Juuri nyt Sarilla ei ole hinkua ahmia mitään, paitsi terveellisyyttä. Hän on liittynyt ruokapiiriin, jonka kautta saa tilata laadukasta lihaa. Yksi lihaisa luksusnakki korvaa nyt kaksi paketillista jauhomakkaraa.

Antin mielestä Sari ei ole muuttunut. Yhtä upea hän on nyt kuin lihavanakin.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2014.

Lue myös
48 kiloa laihtunut Ann Selin: Laihdutusleikkausta on turha häpeillä
Mikä kaikki muuttuu, kun alkoholisti lakkaa juomasta? Mika ja läheiset kertovat

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.