"Työkaverini sanovat, ettei Jukka ehdi masentua Alzheimerin taudista, koska minä vien häntä koko ajan harrastuksiin ja rientoihin", Seija Saarinen sanoo. Jukka Saarinen lähtee vaimon mukaan mielellään.

Seija ja Jukka Saarinen haluavat vannoa uudestaan vihkivalan, jonka he antoivat 20 vuotta sitten. Nyt on oikea aika, ennen kuin muistisairaus vie Jukalta nämäkin hetket.

Kohta Seija Saarisen, 53, pitää ryhtyä miettimään itselleen hääpukua, mutta ei ihan vielä. Jakomäen kirkko on varattu lauantaiksi 4. kesäkuuta.

"Vielä on aikaa laihduttaa", Seija sanoo.

Jukka Saarista, 59, hymyilyttää. Taas Seija alkaa puhua häistä.

"Niistä se nyt hössöttää", hän sanoo ja katsoo vaimoaan silmät sirrillään kuin häntä häikäisisi.

"Hyvähän sinun on. Mahdut samaan pukuun kuin 20 vuotta sitten", Seija vastaa.

Niin pitkä aika siitä on, kun Seija ja Jukka viimeksi suunnittelivat häitään. Silloinkin Seija olisi halunnut kirkkoon mutta ei saanut Jukkaa innostumaan. Maistraattiin mentiin.

Tällä kertaa Seija pitää päänsä. Kun pari uusii vihkivalan, edessä on tuttu pappi ja oman kirkon koivupuinen alttari.

"Meillä on ollut hyvä suhde ja hyvä elämä."

Kokonainen elämä

Oikeastaan Seijan ja Jukan ei pitänyt päätyä naimisiin ensimmäistäkään kertaa. Seija oli aina ollut sitä mieltä, että helsinkiläismiestä hän ei huolisi. Ne olivat niin ylpeitä, aivan toisenlaisia kuin ihmiset pohjoisessa lapsuuden Utajärvellä.

Sitten työ heitti Seijan Helsinkiin, ja Seijan poika ja Jukan poika alkoivat pelata jalkapalloa urheiluseura Sumussa. Seija oli eronnut eikä omistanut autoa, jolla kuskata poikaa harjoituksiin. Jukka omisti, ja hänkin oli yksinhuoltaja.

Eikä hän ollut yhtään ylpeä.

20 vuotta. Kaksi yhteistä lasta. Mökkeilyä pohjoisessa, rantalomia etelässä. Paljon ystäviä, yhteisiä juhlia ja lauluja, joista tuli tärkeitä molemmille.

Niitä lauluja Seija haluaa häihinkin, ainakin Tauskin Sinä vain -kappaleen. Siinä lauletaan: Olen sun, öiden ylitse syliin mut sulje, kokonaan tämä elämä vierelläin kulje.

"Meillä on ollut hyvä suhde ja hyvä elämä", Seija sanoo.

Sen vuoksi kannattaa juhlia uudet häät. Ja siksi, että vielä tänä kesänä Jukka ymmärtää, mistä juhlissa on kysymys.

"Minä en mene enää ikinä töihin."

Sinä päivänä Jukka soitti

Tammikuussa 2011 Helsinki oli tukehtua lumeen. Bussit kulkivat silti, ja Seija pääsi kotoa Jakomäestä työpaikalleen Malmin seurakuntaan.

Tavallisesti Jukka ei soitellut Seijalle kesken työpäivän, koska vaimon piti keskittyä leikittämään seurakunnan lapsi- ja perhekerholaisia. Sinä päivänä Jukka soitti.

Seija muistaa puhelun sanasta sanaan.

"Minä en mene enää ikinä töihin. Minulla on alkava Alzheimerin tauti", Jukka kertoi ihan tavallisella, rauhallisella Jukan äänellä.

"Miten niin? Ei voi olla. Sinunhan piti mennä iltavuoroon ja tehdä ylitöitä", Seija vastasi.

Jukka oli 54-vuotias ja tehnyt pitkän uran Finnairilla lentokonemaalarina. Työtä valvottiin tarkasti. Jukka oli aina ollut pikkutarkka, mutta sinä talvena hänen työnsä jälki muuttui.

Kun työnantaja lähetti Jukan lääkärille, Seija ei vielä ollut huomannut miehessä mitään outoa.

"Jos nyt tulee syöpä, se unohtuu saman tien."

Ei sentään syöpä

Seija ihmettelee vieläkin, miten tyynesti Jukka otti diagnoosin.

Vaikka tauti oli tuttu – Jukan isälle oli vanhuusvuosina tullut Alzheimer – Jukka ei ollut odottanut sitä omalle kohdalleen. Ei ainakaan niin nuorena.

Toisaalta eläkkeelle jääminen helpottikin. Maalarin työasennot olivat olleet hankalia, maalit myrkyllisiä ja Jukan kulunut polvinivel oikutteli.

"Oli sentään hyvä, ettei se ollut syöpää. Jos nyt tulee syöpä, se unohtuu saman tien", Jukka oli veistellyt.

Koska Jukka ei surrut, Seijakin päätti olla murehtimatta. Hän luki jostain, että muistisairaalle pitää tarjota monipuolisia elämyksiä, ettei tämä masentuisi. Siispä hän alkoi viedä Jukkaa ahkerasti kulttuuriharrastuksiin.

Elokuviin ja Jari Sillanpään konserttiin Jukka tuli mielellään, mutta oopperasta hän olisi lähtenyt kesken Taikahuilun.

"Ei päässyt pois. Oli niin paljon ihmisiä", Jukka sanoo.

Molempia naurattaa.

Taksinkuljettaja Jouni Lehtonen käy tarvittaessa hakemassa Jukan sisältä asti.
Taksinkuljettaja Jouni Lehtonen käy tarvittaessa hakemassa Jukan sisältä asti.

Tytöstä tulee kuski

Taksi kaartaa kotioven eteen kello 9.30, niin kuin aina keskiviikkoisin. Kuljettajan kanssa on sovittu, että tarpeen tullen hän käy hakemassa Jukan sisältä asti.

Kerhopäivä Helsingin Alzheimer-yhdistyksessä alkaa kello 10.

Jukka käy alle 65-vuotiaiden vertaistukiryhmässä. Siihen pääsee, kun muistisairaus on alkanut työikäisenä ja tauti on vielä lievässä vaiheessa.

Jukka on ollut ryhmässä vuoden 2012 alusta, pidempään kuin kukaan muu nykyisistä kerholaisista.

Jukka ei jäänyt suremaan edes ajokortista luopumista.

Kun Jukka vielä ajoi autoa, hän osoitti välillä sormellaan invatakseja ja sanoi Seijalle: älä ainakaan tuommoiseen minua laita.

Viime marraskuussa koitti päivä, jolloin Jukan piti luopua ajokortista. Etenkin miespuolisia ystäviä jännitti, miten raskaasti hän menetyksen ottaisi.

Ei Jukka jäänyt suremaan edes sitä.

"Tytöllä on nyt vielä. Sitä voi aina välillä vähän käyttää", Jukka kertoo.

"Meidän Iida-tytär täytti syksyllä 18 vuotta ja sai ajokortin. Häntä voi käyttää kuskina", Seija tulkkaa.

Kerhonohjaajan vitsit toimivat. "Miksi laihialainen pitää vatupassia jääkaapissa? Jotta hän näkee, kallistuuko ruoka."
Kerhonohjaajan vitsit toimivat. "Miksi laihialainen pitää vatupassia jääkaapissa? Jotta hän näkee, kallistuuko ruoka."

Kerhopäivään kuuluu lounas. Kun Jukka on päivän yksin kotona, hän ei aina muista syödä.
Kerhopäivään kuuluu lounas. Kun Jukka on päivän yksin kotona, hän ei aina muista syödä.

Kahden kakun arvoitus

Taksinkuljettaja saattaa Jukan kerhotiloihin saakka. Kerhon ohjaaja Kirsti Salin halaa tervetulleeksi.

Tänä aamuna Kirstillä on ongelma: kerhotilaan on ilmestynyt kaksi kermakakkua. Kirsti muistaa, että yhden kerholaisen vaimo ne toi, mutta sitä hän ei saa päähänsä, miksi.

Ainakaan kenelläkään ei ole syntymäpäivä.

Nimipäivä? Kalenterin mukaan ei sekään.

"Pitääkö tästä mennä muistitestiin?" Kirsti sanoo ja pyörittää päätään.

Joku puhuu enemmän, jonkun sanat loppuvat kesken lauseen.

Kaikki näyttävät rentoutuneilta. Jukka hymyilee.

Jukka istahtaa tutulle paikalle kerhosalin pöydän päähän. Ennen lounasta jutellaan koulumuistoista, matkoista maailmalla ja siitä, miksi naiset eivät muka saisi lihoa, kun miesten pyylevöitymistä pidetään vain charmikkaana.

Kirsti nostaa puheenaiheita ja antaa jokaisen osallistua. Joku puhuu enemmän, jonkun sanat loppuvat kesken lauseen, joku vain viheltää.

Kaikki näyttävät rentoutuneilta. Jukka hymyilee.

Edellisellä viikolla kerholaiset kävivät Didrichsenin taidemuseossa. Tänään ohjelmassa on pitkä kävely keväiseen metsään ja kakkukahvit.

Kakkutarjoilun syykin selviää lopulta. Yhden kerholaisen vaimo toi ne siitä ilosta, että Kela oli luvannut maksaa hänen miehensä musiikkiterapian.

Jukka Saarinen ja Heikki Honkanen käyvät keskiviikkokerhon lisäksi liikuntaryhmässä, joka on suunnattu lievästi muistisairaille.
Jukka Saarinen ja Heikki Honkanen käyvät keskiviikkokerhon lisäksi liikuntaryhmässä, joka on suunnattu lievästi muistisairaille.

Joka päivä hukassa

Alzheimer-yhdistyksen muistineuvoja Jari Jokiluhta osaa kuvitella, miltä muistisairaasta tuntuu taudin alkuvaiheessa: samalta kuin kenestä tahansa, joka tulee kotiin ja huomaa, ettei lompakko olekaan kassissa. Jäikö se töihin? Veikö sen joku? Pitääkö kortit kuolettaa heti vai kannattaisiko vielä etsiä kaikki paikat?

"Muistisairaalla on sellaista joka päivä. Ei ihme, jos ärsyttää ja ahdistaa", Jari sanoo.

Seija ja Jukka ovat pyytäneet Jarin apua etenkin paperihommiin, kun on pitänyt hakea omaishoidon tukea tai taksiseteleitä.

Vääjäämättä eteen tulee vaihe, jolloin muistisairas ei enää tiedä olevansa sairas.

Muutama vuosi sitten Jukka halusi puhua Jarin kanssa myös kahden kesken. Sen keskustelun sisällön muistaa enää Jari.

Alzheimerissa tulee vääjäämättä vaihe, jolloin muistisairas ei enää tiedä olevansa sairas. Viimeistään silloin Jarin apu tulee tarpeeseen. 

Hän antaa omaisille tietoa palveluista, joita nämä voivat hakea. Jokaista palvelua pitää hakea erikseen ja usein eri lääkärintodistuksella.

Omaisuus on iso huolenaihe. Miten maksuista ikinä selviää, kun tehostetun palveluasumisen paikka maksaa 5000 euroa kuukaudessa? Pitääkö talo panna myyntiin?

"Omaisia huojentaa kuulla, että maksu säädetään eläkkeen ja muiden tulojen mukaan. Kenenkään ei tarvitse myydä omaisuuttaan."

Mikset sinä voi olla niin kuin Anna-Liisa Tilus?

Ensin unohtuvat ateriat

Joskus sairaus etenee hitaasti kuten Jukalla, joskus hyvinkin nopeasti, mutta oireet tulevat yleensä samassa järjestyksessä.

Ensin alkavat unohtua lääkkeet ja ateriat. Sairastunut puhuu samoja asioita moneen kertaan. Hän ei muista viikon takaista kylässä käyntiä, vaikka häntä miten muistuttaisi. Hän eksyy matkalla lähikaupasta kotiin.

Persoonallisuuden muutoksia on vaikeampi ennustaa. Jotkut ovat tasaisen rauhallisia, toiset tulevat äkäisiksi ilman näkyvää syytä.

Jari tietää, että jokaiselle muistisairaalle tulee käytöshäiriö, jos hänelle joutuu tekemään hoitotoimia väkisin tai jos hänelle puhutaan ikävään sävyyn.

"Yksi muistisairaistamme osoitti vaimolleen televisiosta Anna-Liisa Tilusta ja kysyi, mikset sinä voi olla niin kuin tuo. Kieltämättä Tiluksella on ystävällinen ääni."

Välillä Jukka ja Seija jakavat lääkkeet dosetteihin yhdessä.
Välillä Jukka ja Seija jakavat lääkkeet dosetteihin yhdessä.
Jukka osaa edelleen keittää kahvit. Seija kertoo, montako mitallista puruja tarvitaan.
Jukka osaa edelleen keittää kahvit. Seija kertoo, montako mitallista puruja tarvitaan.

Jukka poimi lakat viime kesänä mökin maastosta Utajärveltä.
Jukka poimi lakat viime kesänä mökin maastosta Utajärveltä.

Kotona ei ole ruokaa

"Ottaako rouva?"

"Rouva ottaa."

Työnjako toimii. Seija valmistaa tarjottavat, Jukka kaataa kahvin.

Keittiön pöytään on katettu Jukan herkkua, kainuulaista juustoleipää ja isännän itse keräämistä lakoista keitettyä hilloa. On siellä vadillinen karjalanpiirakoitakin ja munavoikulho.

Kun pari alkoi seurustella, Seija lupasi: niin kauan kuin hän rakastaisi, hän tekisi Jukalle piirakoita ja munavoita.

Melkein 20 vuotta Jukka osallistui täysillä perheen aterioiden valmistukseen. Vielä sairaseläkkeelle jäätyään hän kokkasi, siivosi, kävi kaupassa, pesi ikkunat ja huolehti kaikki pankkiasiat. Kas, Seijan tilillä ei ole rahaa, siirretäänpä sinne muutama euro.

Alzheimer-laastarin Jukka vaihtaa olkavarteensa itse.

Kaksi vuotta sitten osat alkoivat vaihtua.

Nyt Seija tekee ruuat aamulla valmiiksi, vaikka Jukka ei muista syödä.

Kun Seija illalla kysyy syömisestä, Jukka sanoo, ettei täällä ollut mitään syötävää.

Joka aamu Seija varmistaa, että Jukka ottaa lääkkeet verenpaineeseen ja diabetekseen. Alzheimer-lääke imeytyy ihon läpi laastarista. Sen Jukka vaihtaa olkavarteensa itse. Seija ei tuo hänelle valmiiksi edes saksia, joilla laastaripakkaus avataan.

Keskiviikkokerhon lisäksi Jukka käy maanantaisin Liikunnan iloa -ryhmässä Töölön jalkapallostadionilla. Taksi hakee sinnekin.

Muina päivinä Jukka on monta tuntia yksin ennen kuin tytär palaa kokkikoulusta ja poika yläasteelta.

Jukka ja Nuppu tekevät kuusi tai seitsemän kävelylenkkiä joka päivä.
Jukka ja Nuppu tekevät kuusi tai seitsemän kävelylenkkiä joka päivä.

Onneksi on Nuppu

Kääpiömäyräkoira Nupulla on pehmeä turkki ja suuret silmät, joiden katseen Jukka tulkitsee oikein. Hän pukee ulkovaatteet, napsauttaa Nupun hihnan päähän ja lähtee kävelylle.

Lenkkejä kertyy päivässä kuusi tai seitsemän. Jukka ei osaa kertoa, missä he kulkevat, mutta eivät he kauas mene.

"Kun sillä on tämmöiset jalat", Jukka sanoo ja näyttää sormilla, miten lyhyillä tassuilla lenkkikaveri kulkee.

"Miksi sinä itket?"

Tähän mennessä Jukka on eksynyt kaksi kertaa, viimeksi kävellessään tutulle uimahallille vesijumppaan.

Enemmän Seija säikähti vuosi sitten Thaimaan-reissulla, kun Jukka katosi matkalla hotellista rannalle. Hän oli menossa tekemään katoamisilmoitusta, kun Jukka käveli häntä vastaan.

"Missä sinä olit? Miksi sinä itket?" Jukka ihmetteli.

Nykyään Seija pystyy tarkistamaan kännykästään, missä mies liikkuu. Jukan avaimenperään on kiinnitetty Yepzon-paikannin. Sitä esiteltiin keskiviikkokerhossa, ja vanhin poika sen Jukalle osti.

"Kirsti kertoi yhden kerholaisen sanoneen, että vaimollehan se pitäisi laittaa, kun se on niin paljon menossa. Arvasin heti, että se oli Jukka!" Seija sanoo.

Paikannin on kiinni Jukan avainnipussa. Seija voi tarkistaa kännykästään, missä Jukka kulkee.
Paikannin on kiinni Jukan avainnipussa. Seija voi tarkistaa kännykästään, missä Jukka kulkee.

Velka ei häviä

Kuusitoista vuotta sitten huhtikuussa Jukka soitti Seijan äidille pohjoiseen ja kertoi, että puhelimessa on maailman onnellisin mies: heille on juuri syntynyt pieni poika.

Nyt poika on 185-senttinen, kaksi senttiä isäänsä pidempi, ja käy salibandyharkoissa neljä kertaa viikossa. Enää Jukka ei voi häntä niihin kuljettaa.

Isän sairaudesta poika ei halua puhua.

Seija arvelee, että lapsista tuntui alussa oudolta, kun isä oli vain kotona.

Seija ei murehdi asioita etukäteen. "Se on minun lahjani."

Seija itse ei aio lopettaa työssä käyntiä. Työkaverit ja kerhojen lapset ovat ihania, ja palkasta tulee tarpeeseen joka sentti. Talousmenot ja asuntovelka eivät hävinneet mihinkään, vaikka perheen toinen tulonsaaja jäi pois töistä.

"Onneksi sukulaiset auttavat. Viimeksi veljeni antoi 200 euroa ruokarahaa."

Edunvalvontapaperitkin olisi pitänyt täyttää jo aikaa sitten. Elämää hankaloittaa, kun toisen pankkitilille ei saa mennä ja lasten puhelinliittymät ovat Jukan nimissä.

"Olen vähän semmoinen ihminen, että en osaa murehtia etukäteen. Se on minun lahjani", Seija sanoo.

Ei hän murehdi sairauden etenemistäkään.

Jukka saa olla kotona niin kauan kuin tukitoimien avulla pystyy. Nyt hän on saamassa tukihenkilön, joka on hänen seurassaan 20 tuntia kuukaudessa. Kaupunki maksaa palkan.

"Haluan valita Jukalle kaverin, joka tuo hänelle iloa. Käyvät vaikka syömässä ulkona ja voivat he yhden kaljankin ottaa. Kaikkea mahdollisimman ihanaa."

"Meillä on ollut hyvä suhde ja hyvä elämä", Seija sanoo.
"Meillä on ollut hyvä suhde ja hyvä elämä", Seija sanoo.

Parasta aikaa

Jukan diagnoosista oli neljä kuukautta, kun Seija vei kävelylle joukon lähimpiä perheystäviä. Heidän kanssaan oli tunnettu siitä asti, kun lapset olivat pieniä. Oli juhlittu syntymäpäiviä, reissattu ja mökkeilty, naurettu paljon ja joskus itkettykin.

"Nyt kun olemme kaikki yhdessä, minä kerron yhden asian", Seija sanoi ystäville.

Sitten hän kertoi, miksei Jukka ollut käynyt töissä enää vuodenvaihteen jälkeen. Ei, kyse ei ollut kuluneesta polvinivelestä, vaikka he olivat ensijärkytyksessään niin väittäneet.

Ystävien oli vaikea ymmärtää. Jukkahan oli koko ajan oma hyväntuulinen itsensä. Hän kävi kerran kuussa Tallinnan-risteilyllä ja kehaisi joka kerta palattuaan, että olipa hyvä reissu. Milloin oli Eini ollut laulamassa ja milloin Lea Laven. Sairaudesta ei kavereiden kanssa puhuttu.

Kauanko Jukka on on vielä Jukka?

Käänne tapahtui kesällä pari vuotta sitten.

Ystävät huomasivat, että Jukka saattoi kertoa samaa tarinaa uudestaan muutaman minuutin välein. Tutuillakin kaduilla hän kysyi, mistä pitää ajaa ja minne kääntyä.

Tänä keväänä Jukasta on tullut hiljainen. Hän ei enää osallistu ystäväparven keskusteluun eikä aina naura samoille jutuille heidän kanssaan.

Ystävät eivät jätä mutta myöntävät, että heitä pelottaa. Niin kauan on hyvä, kun Jukka on Jukka, mutta kauanko sitä jatkuu?

Jukka itse ei pelkää. Taisi olla toissa joulu, kun hän tunnusti Seijalle elävänsä elämänsä parasta aikaa.

"Onko olo vielä sama?" Seija kysyy.

Hän nojaa päätään vähän Jukan olkaan. Jukka ei epäröi:

"On."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2016.

190 000 muistisairasta
  • Suomessa on noin 190 000 muistisairasta. Ellei pysäyttävää lääkitystä keksitä, 20 vuoden kuluttua heitä on 400 000.
  • Yli 85-vuotiaista joka kolmas potee muistisairautta. Alle 65-vuotiailla se on harvinainen.
  • Ensimmäiset Alzheimer-lääkkeet tulivat käyttöön 15 vuotta sitten. Ne eivät pidennä ikää, mutta antavat potilaalle parempia päiviä.
  • Apua ja vertaistukea muistisairaille ja heidän omaisilleen tarjoavat muun muassa paikalliset muisti- ja Alzheimer-yhdistykset, Muistiliitto ja Alzheimerin tauti -infosivusto.

Lähteet: Helsingin Alzheimer-yhdistyksen muistineuvoja Jari Jokiluhta

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.

Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Rakastan kielikuvia ja oivaltavia viisauksia – maailma on pullollaan viisautta! Robin Hobbin kirjasta Ship of Magic muistan lukeneeni vapaasti suomennettuna tällaisen lauseen: ’Liiallinen ajatteleminen johtaa vain kurjuuteen ja epätoivoon.’

Se osui ja upposi. Tämä on ollut jo pitkään yksi kompastuskivistäni. Liiallinen ajattelu laittaa vain pään solmuun ja tekee ongelmia asioista, jotka todellisuudessa ovat hurjan yksinkertaisia.

Elämää voi elää vain elämällä, tässä ainutkertaisessa hetkessä, ottamalla asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat, ihmetyksellä rakastaen ja päästämällä irti."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2012.

Sami Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika, josta tuli teininä asuntosijoittaja ja aikuisena tyylin ammattilainen.
 

Mies tulenpunaisessa kaulaliinassa horjuu kiipeilytelineen päällä. Okranväriset mokkakengät luistavat metallitangoilla. Joskus tässä uskalsi vaikka juosta!

Samassa telineessä Itä-Helsingissä Sami Sykkö, 43, on nimittäin keikkunut tuhat kertaa ennenkin. Taitavammin vain ja paljon järkevämmissä vaatteissa.

Lapsena vaatteiden valinta oli helppoa. Keväästä syksyyn Sami puki pihalle äidin tekemät collegehousut, syksystä kevääseen äidin tekemät toppahousut.

"Minulla oli kaksi asua, ja tykkäsin käyttää niitä. Panostin mukavuuteen."

Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Samilla ei ole enää toppahousuja, mutta 70 paria muita. Collegekankaan tilalla on pellavaa ja kašmiria. Ja villaa, niin kuin nyt kaulassa oleva pariisilaisesta muotihuoneesta ostettu kaulaliina, joka sopii hienosti syksyn väreihin.

Se ei ole sattumaa.

Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja entinen päätoimittaja.

Sami on tyylin ammattilainen. Hän kirjoittaa pukeutumisesta, sisustuksesta ja muotoilusta juttuja  ja kolumneja, blogia ja kirjoja. Hän kommentoi televisiossa itsenäisyyspäivän vastaanoton asuja ja kertoo, miten maailmalla pukeudutaan seuraavan sesongin aikaan.

Hänestä itsestään ei voi kertoa kertomatta myös entisiä asioita. Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja Glorian entinen päätoimittaja. Entisistä asioista kaikkein eniten entinen hän on poika A-talon B-rapusta.

Ympäri kaksiossa

Puhelimeen vastattiin aina. Heti. Mistä sitä tiesi, vaikka jollakin olisi jäänyt avain sisälle ja hellanlevy päälle?
”Syköllä, Sami puhelimessa”, Sami vastasi.
”Syköllä”, vastasivat äiti ja isä.

Isä Matti oli taloyhtiön talonmies. Hän avasi rappujen ovet aamuseitsemältä ja lukitsi ne iltayhdeksältä. Siinä välissä oli täysi työpäivä: lumitöitä, hanojen korjausta ja kotiovien avaamista.

Äiti Ritva oli taloyhtiön siivooja. Hän siivosi A-, B- ja C-talot, kaikki 12 rappua. Lisäksi kolme saunaa, kuusi pukuhuonetta ja pyykkituvat. Työaika oli virallisesti kolme aamupäivää viikossa, mutta kauemmin siinä meni. Äiti kuunteli mielellään vanhusten tarinoita.

Perhe asui kaksiossa. Nyt Sami seisoo ulkona sen ikkunoiden alla ja selittää, miltä sisällä näytti. Olohuoneessa oli oranssiruskeat Marimekon verhot, makuuhuoneessa kirjahylly, alkovissa äidin kutomakone. Kapea ikkuna isompien välissä kuuluu keittokomeroon.
"Kaksiossa pääsi kulkemaan ympäri. Sellaiset asunnot ovat kauhean kivoja."

Levysoitinta Syköillä ei koskaan ollut, mutta televisio oli. Kuusivuotiaana Sami katsoi siitä taitoluistelun EM-kisoja. Kun kisat päättyivät, Sami pyysi isää soittamaan luisteluseuraan.

Lähiseuran harjoitukset olisivat viikon päästä. Sami halusi jäälle heti.

Luistelusta tuli vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa.

"Isä etsi puhelinluettelosta toisen seuran, ja minä pääsin luisteluharjoituksiin seuraavana päivänä. Niin päädyin Helsingin taitoluisteluklubiin. Se oli silloin Suomen menestynein seura, Helsingin Sanomien Aatos ja Jane Erkon perustama."

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Isä ehdotti val-mentajalle, että kerran viikossa tai kuukaudessa voisi olla leikkitunti. Ei tullut kuuloonkaan.

Jos aamuharjoitukset ennen koulua olivat Pirkkolan jäähallissa, isä lähti kuskiksi ja meni itse uimahalliin. Myllypuron-aamuina äiti istui jääkylmän jäähallin kahviossa ennen sen aukeamista ja neuloi Samille villasukkia ja slipovereita.

Joka päivä koulun päättyessä pihassa odotti sinapinruskea Opel. Matkalla jäähallille Sami söi eväsrasiasta juusto-makkaraleipiä. Luistelu ei häirinnyt koulunkäyntiä: Sami oli luokkansa paras.
Lapsena oloa se häiritsi.

"Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja isä uhrasivat niin paljon."

Jos Sami ei olisi luistellut niin tosissaan, hän olisi saanut uida ja hiihtää. Valmentaja kielsi: ne kehittivät vääriä lihaksia. Hän olisi voinut luistella muiden lasten kanssa sillä kentällä, jonka isä jäädytti kotipihaan. Valmentaja kielsi: terät olisivat menneet pilalle. Äidin ja isän mielestä luistelu oli liian totista. He eivät asettaneet Samille tavoitteita.

Sami asetti.

"Luistelu oli kallista. Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja iskä uhrasivat niin paljon."

Yksi uhrauksista oli tiilitalo. Isä rakensi sitä mäen päälle Nurmijärven Lepsämään. Äiti saisi kodinhoitohuoneen ja Sami oman huoneen.
Kun talo valmistui, vanhemmat myivät sen. Nurmijärveltä olisi ollut mahdotonta kulkea kaikkiin luisteluharjoituksiin Helsinkiin.

Sävyllä on väliä

Sami ei ole liiemmin istunut hiekkalaatikon reunalla. Nyt istuu. Äiti ja siskonpoika Severi ovat tulleet tien yli puistosta tuttuun pihaan. Äiti tervehtii ohi kulkevia, Sami avaa Severin haalarin vetoketjua, jotta kiva paita näkyisi.

Sami alkoi kerätä Severille klassikkovaatteita jo ennen tämän syntymää: tikkitakin, pellavapuvun, murrettuja värejä. Kaksivuotislahjaksi Severi sai nahkatakin eikä olisi voinut välittää siitä vähempää.

Sami itse oli 11, kun hän mietti elämänsä ensimmäisen kerran vaatteitaan. Oli pakko.

Sami oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Valmentaja oli tehnyt listan Amerikkaan tarvittavista tavaroista: Paitoja ilman painokuvioita. Tummat samettihousut. Valkoinen kauluspaita.
Kuusi viikkoa erossa äidistä, isästä ja vastasyntyneestä Pauliina-siskosta oli pitkä aika, mutta Sami ei empinyt.
Valmentaja oli valinnut kolme lahjakasta oppilasta, jotka pääsisivät maailman parhaaseen valmennukseen. Hän maksoi Samin matkan, koska tämä oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Kesä 1981 oli hieno. Sami oli ensimmäisen kerran Ruotsia kauempana, opetteli kolmoistulppia ja sitä, miten maailmalla eletään. Vieraille ei kerrota omaa osoitetta, laukkua ei pidetä kahvilassa selkänojalla ja italialainen Gucci on laukkumerkkien ykkönen.

"Macy’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolla opin, että kannattaa ostaa vaikka laatikollinen samaa huulipunaa, jos löytää juuri oikean sävyn."Kun Sami palasi kotiin, naapuri ehdotti lapsimallin töitä.

Kuvauksia tuli lisää. Aina vain enemmän ja mukavampia.

Ensimmäisessä kuvauksessa Samin piti hymyillä pariskunnan välissä niin luottavaisesti  kuin osasi. Hymyn piti sopia yläpuolelle tulevaan tekstiin: Turvallinen omistaa. Erinomainen ajaa. Volvo.

Sami onnistui. Kuvauksia tuli lisää, aina vain enemmän ja mukavampia.
Maaliskuussa 1983 taitoluistelun MM-kisat pidettiin Suomessa. Aatos Erkko pyysi Samia luistelemaan avajaisissa Pojan uni -esityksen pääosan ja Sami päätyi ensimmäisen kerran Hesarin etusivulle.

Vuotta myöhemmin, 13-vuotiaana, Sami voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.
Siihen hän lopetti.

Ei ollut järkeä olla jatkuvasti Itäväylällä matkalla jäähallille tai sieltä pois, kun ei siihen mennessä ollut oppinut kolmoishyppyjä. Sitä paitsi lopettamalla sai aikaa tehdä mallikiertueita.

"Luistelu jätti minuun jälkensä. Valmentaja sai minut tuntemaan itseni laiskaksi, vaikka olin hänelle rakas. Hän opetti tekemään kaiken niin hyvin kuin osaan. Rakastin luistelua."

Kaikki eivät tajua

Sami ei usko, että kukaan perheestä haikaili Nurmijärven ja tiilitalon perään. Uusi koti löytyi Laajasalosta  300 metrin päästä vanhasta.

Kolmiossa Sami sai oman huoneen ja  pikkusisko Pauliina peri paikan vanhempien makuuhuoneessa. Isä ehti yhä seitsemäksi rappuja avaamaan. Äiti siivosi vanhoja kotitaloja niin kuin ennenkin.

Entisen ja uuden kodin välissä kulki vain yksi tie, mutta myös koulupiirin raja. Niinpä Sami joutui eri yläasteelle kuin pihakaverit.

Yläasteella Sami oli se poika, joka ensin luisteli ja sitten tuli jokaisen luokkakaverin kotiin Anttilan luetteloissa. Se, joka esitteli mainoksissa merimiesmuotia ja safarityyliä ja lyhyitä kalsareita.

"En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä."

"Olin erilainen, ja luistelun vuoksi minua pidettiin naismaisena. En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä. Halusin mahtua mahdollisimman kauan suurimpaan lasten mallikokoon 152 senttiä", Sami sanoo.

"Olen aina kaivanut verta nenästäni. En ole myöhemminkään yrittänyt olla kuten muut."

Muotikuvausten lisäksi Sami teki muita töitä. 15-vuotiaana hän myi Kauppatorilla turisteille porontaljoja ja turkishattuja. Siinä oppi katsomaan, mihin hintaan tavara menee kaupaksi ja mikä piisamihatuista näyttäisi vähiten hassulta japanilaisturistin päässä.

Kesäiltaisin Sami myi Linnanmäellä Uuden Iloisen Teatterin ohjelmia ja tutustui Jukka ja Liisa Virtaseen.

"Liisalta opin, miten tärkeää on kohdella kaikkia tasapuolisesti. Näin, että titteleitä tulee ja menee eivätkä julkkikset ole mitään sen enempää. Toimittajan työssä siitä on ollut paljon apua."

"En halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Virtasten vuoksi Sami päätyi televisioon. 15-vuotiaana hän istui vieraana Levyraadissa Pirkko Liinamaan ja Klaus Järvisen välissä, vaikkei ollut ikinä kuunnellut musiikkia. Hän arvioi olleensa kammottava.

"Menin, koska en halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Yhtenä sunnuntaina isä luki sohvalla Helsingin Sanomia. Olan yli Sami näki asuntoilmoituksen, tajusi säästäneensä jo puolet yksiön hinnasta ja laski paperilla, paljonko pitäisi periä vuokraa, jotta voisi maksaa loput.

Heti maanantaina Sami meni pankkiin tuttujen naisvirkailijoiden luo.

"Jostain syystä elämääni vaikuttavina ihmisinä on ollut paljon naisia. Parhaina ystävinä, valmentajana, pomoina. Jopa pankissa."

Sami osti yksiön Helsingin Torkkelinmäeltä. Hänestä tuli vuokraisäntä ja asuntosijoittaja. Hän oli juuri täyttänyt 16.

Korkeisiin huoneisiin

Sami Sykön nykyisessä kodissa kaikuu vähän. Ainakin kun istuu italialaisen Muranon lasikruunun alla ruokasalin pitkän pöydän ääressä ja juo teetä ohuista posliinikupeista. Sami hakee keksejä, kulkee ruokasalista keittiöön ja sieltä eteisaulan kautta takaisin ruokasaliin. Tässäkin kodissa pääsee kulkemaan ympäri.

Asunto on Helsingin Kruununhaassa, jugendtalojen rivissä. Sisäpihalle näkyy yllätys: suuret, lasitetut terassiparvekkeet. Sami pääsee hissistä suoraan terassilleen, jossa on vihreä divaani ja kauniita istutuksia.

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lattiaansa pyyhkisi, äiti tietää.

Ei olisi ilman äitiä.

Tämä lähti äitienpäivänä Samin kanssa puutarhakauppaan, auttoi istuttamaan muratit ja appelsiinipuun ja neuvoi, kuinka villiviiniä
hoidetaan.

"Luulen, että vanhemmille on tärkeää, että he ovat jossakin parempia. Kun yhtäkkiä lapsista tulee maailmankansalaisia tai mitä vain."

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lautalattiaansa pyyhkisi, äiti tietää. Kun seinä pitäisi maalata tai Samin pakastimen ovi ei mene kiinni, isä tulee apuun.

Joka kevät isä antaa Samille syntymäpäivälahjaksi ikkunoiden pesun.

"Se on ihana lahja, ihan paras. Ja tietysti autan."

Samin kodissa Kruununhaassa on ruokasali, keittiö ja monta huonetta.

Samin vanhemmat asuvat siinä samassa kolmiossa, johon perhe muutti 30 vuotta sitten. Pauliina sai oman huoneen vasta kun Sami muutti pois.

Samin kodissa on ruokasalin ja keittiön lisäksi monta huonetta. Huoneet ovat niin korkeat, että pukeutumishuoneeseen saa vaatteita tankoihin kolmeen kerrokseen.

Kertaakaan äiti tai isä eivät ole kysyneet, eikö vähempi riittäisi.

"Äiti ja iskä ovat sitä sukupolvea, joka toivoi lapsilleen parempaa. He eivät ole eläneet meidän lasten kautta, kannustaneet vain ja auttaneet. Samalla he ovat nähneet paljon mielenkiintoista."

Ei tippaakaan

Viimeisiin lapsimallikuvauksiin Sami meni ylioppilaskirjoituksista. Sen jälkeen hän alkoi toivoa, että kasvaisi äkkiä miesmallin mittoihin. Turhaan toivoi.

Tilalle tuli paljon muuta. Muun muassa laivoja.

Ravintolan tarjoilijana ruotsinlaivalla Sami oppi avaamaan viinipulloja. Siitä oli hyötyä tarjoilijan töissä Itävallassa. Armeijassa Sami palveli ylimatruusina miinalaiva Pohjanmaalla ja kaatoi pakastinkylmää votkaa laivan päällikön vieraille.

"Ei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Luksusristeilijällä Sami oppi, mitkä ovat todella hienoja posliineja, kuinka kristallikarahvista tarjoillaan ja miten pöytähopeat kiillotetaan. Hän kävi New Yorkissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Karibialla.

"Opin, että ei tarvitse esittää parempaa kuin on. Ja ettei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Jouluvastaanotolla kasinon johtaja tarjosi henkilökunnalle maailman kalleinta samppanjaa. Sami otti lasin ja skoolasi, mutta ei maistanut silloinkaan. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei ole kehdannut pyytää alkoholitonta.

Puolen vuoden risteilyn jälkeen Sami palasi Suomeen. Hän muutti kuudeksi vuodeksi Vaasaan ja opiskeli ekonomiksi, meni töihin muotoilutoimistoon ja toimittajaksi Hesariin. Opinto­vapaalla New Yorkissa Parsonsin muoti- ja designkoulussa hän rakastui lopullisesti muotiin.

Persoonallisella käsialalla

Viime aikoina Sami on ollut paljon kotona. Hänen työnsä Glorian päätoimittajana päättyi yllättäen kaksi vuotta sitten. Illalla äiti kysyi, onko Samin nyt pakko myydä juuri ostamansa koti. Ei ollut.

Puhelin alkoi soida saman tien, ja Sami vastasi heti, tietysti.

"Mutta vasta vuoden verran on tuntunut siltä, että olen saanut elämäni takaisin. Elämä on juuri nyt niin kivaa, että voi kun kaikki jatkuisi pitkään näin."

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan."

Tavallisena päivänä Sami tekee töitä kotona neuleessa ja löysissä housuissa. Ei ihan collegehousuissa, mutta mukavissa.

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan. Ainakin niin, että värit sopivat yhteen."

Pukeutumisessa parasta on, että joka aamu saa aloittaa alusta.

"Pukeutuminen on harrastukseni ja  yksi intohimoistani. Rakastan katsoa muiden tyylejä. Mietin mittasuhteita ja rytmiä", hän sanoo.

"Näen päässäni, miltä jokin näyttää päälläni. Joskus se ei oikeasti toimi ollenkaan, mutta en luovuta. Yhdistelen, kunnes onnistun."

Sami tietää, että se kuulostaa jonkun mielestä turhanpäiväiseltä. Hän taas ei käsitä, miksi se toinen käyttää loputtomasti aikaa jalkapallon seuraamiseen.

"En voi ymmärtää, miksi joku haluaa ajaa hienolla autolla, mutta suostuu kulkemaan halpahallin toppatakissa. Vaatteet ovat käsiala ja käyntikortti."

Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Ei Sami sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla. Hän toi ulkomailta isälleen solmioita, kunnes huomasi, ettei isä käytä niitä. Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Hyvien päivien muistot

Pensaat C-talon edustalla on leikattu siististi. Pihateillä ei ole roskia, kiipeilyteline on hyvässä maalissa. Samista se tuntuu hyvältä. Joku välittää.
"1970-luvun alussa on osattu tehdä oikeanlaisia asuinympäristöjä. Näin suuria pihoja ei ole enää missään."

Isä jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Siihen asti, 40 vuotta, hän oli täällä talonmiehenä.

"Kun iskä oli viimeisiä päiviä töissä, ajattelin tulla ottamaan kuvia muistoksi. Olisi pitänyt. Se vain jäi, kun oli työmatka ulkomaille. Samoin äidin viimeisenä työpäivänä kolme vuotta sitten."

Nyt Samin isä polkee kaupasta tuulitakissa ja tuo tuttipullon. Äiti, isä ja Severi lähtevät lihakeitolle ja päiväunille.

Sami lähtee omaan kotiinsa ja keittää teetä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.