"Vauva on ehkä kokenut kohdussa, ettei häntä haluta. Yritän paikkailla sitä tunnetta", Mira sanoo.

Sijaisäiti Mira Saari hoitaa vastasyntyneitä, jotka annetaan adoptoitaviksi. Kahden kuukauden kuluttua kukin vauva lähtee uuteen kotiinsa. Se on työn paras ja surullisin hetki.

Hissillä melkein ylimpään kerrokseen, sairaala kohisee ympärillä. Vastasynnyttäneiden osaston ovesta sisään, käsidesiä, sitten näytetään henkilöllisyystodistus hoitajalle.

Vauva odottaa oven takana. Jonkun toisen oven takana on vauvan biologinen äiti.

Edellisenä iltana Mira Saari, 36, on saanut puhelun sosiaalityöntekijältä: teille olisi vauva, ehdittekö ottaa?

Sellaiseen puheluun ei koskaan totu. Aina Miraa vähän itkettää. Ehditään, tietysti, hän on jälleen vastannut.

Vauvalla on uniset silmät ja pikkuruiset peukalot. Mira pukee hänelle 50-senttisen bodyn ja pienet harmaat puolipotkuhousut, päälle vielä lämmin haalari. Mira on ostanut vaatteet itse, vauvan pitää saada jotakin aivan uutta ja omaa.

Olemme kutsuneet häntä Siiriksi, kertoo hoitaja. Hei Siiri, sanoo Mira.

Hoitaja kertoo tärkeimmät tiedot vauvasta ja tämän ensimmäisistä päivistä. Sitten Mira pakkaa Siirin turvakaukaloon ja ajaa kotiin.

Kotona Mira lähettää valokuvan muulle perheelle: tässä hän nyt on. 12-vuotias esikoinen, Kasper, vastaa hymynaamalla ja peukunkuvalla.

Miralla on noin kahdeksan viikkoa aikaa pitää Siiriä sylissä. Sitten Siiri saa adoptioäidin ja -isän. 

"Jossakin on äiti, joka on juuri tehnyt elämänsä suurimman ratkaisun."

Mira on väliasema

Ensin tuli Anni, siitä on nyt kolmisen vuotta. Sitten saapuivat Lenni, Jaakko, Väinö... ja viimeisenä Siiri.

Mira on sijaisäiti vauvoille, joiden vanhemmat harkitsevat lapsen luovuttamista adoptioon. Lisäksi perheessä on muita lyhytaikaisesti sijoitettuja lapsia. Joku viipyy viikon, pisimmillään sijoitus on kestänyt seitsemän kuukautta.

Vain adoptioon annettujen lasten vierailun keston Mira tietää etukäteen. Lain mukaan vauvan vanhemmilla on vähintään kahdeksan viikkoa aikaa harkita ratkaisuaan ennen lopullista päätöstään.

"Minä olen väliasema. Jossakin ovat adoptiovanhemmat, jotka ovat odottaneet lasta monta vuotta. Ja jossakin äiti, joka on juuri tehnyt elämänsä suurimman ratkaisun", Mira sanoo.

Tärkeintä on olla lähellä

Väliasemalla annetaan maitoa tuttipullosta ja pidetään mahdollisimman paljon lähellä, ihossa kiinni.

Väliasemalla eletään myös tavallista arkea kolmen oman lapsen kanssa. 

Kun 10-vuotias Luukas tulee jääkiekkotreeneistä kotiin, hän ottaa Siirin varovasti syliinsä. Elle, 7, silittää vauvan jalkapohjaa. Varpaat kipristyvät. 

"On äiti kertonut, miksi vauvoja tulee ja minne ne sitten menevät, että mistä kaikki johtuu", Luukas sanoo.

Nyt hänelle on kuitenkin tärkeämpää lämmittää makaronilaatikkoa mikrossa, pusertaa ketsuppia päälle ja syödä. Treeneissä tuli nälkä.

"Olen nähnyt, että hommasta on sädekehä kaukana."

Kaikki alkoi omasta tilanteesta

Pystytköhän siihen työhön, kun vauva pitää antaa poiskin?

Se oli Miran miehen Heikin, 34, ensireaktio, kun Mira ehdotti: mitä jos.

Elle alkoi olla kolmevuotias, vanhempainvapaa läheni loppua. Lastenhoitajan työ päiväkodissa odotti. Mira oli ollut kotona Kasperin syntymästä saakka.

Entä jos hoitaisikin lapsia kotona, omia ja sijoitettuja? 

Ellen ei tarvitsisi mennä päiväkotiin ja joku olisi aina paikalla, kun isoveljien koulupäivä päättyisi. Lasten kanssa ehtisi keittää iltapäiväkaakaot ja kysyä, mitä kuuluu, kuka teki välitunnilla maalin.

"Kaikki alkoi omasta elämäntilanteesta, ei hyväntekeväisyydestä", Mira sanoo.

"Tätini on hoitanut elämänsä aikana kymmeniä sijoitettuja lapsia. Olen nähnyt, että hommasta on sädekehä kaukana. Senkin olen nähnyt, kuinka tyydyttävää työ voi olla."

Aika tiukka työhaastattelu

Valmennus sijaisperheeksi kesti tammikuusta pitkälle kevääseen. Tarvittiin lääkärintodistuksia, rikosrekisteriotteita ja paljon vastauksia kysymyksiin.

Minkälainen äidin malli sinulla oli? Ketä lähisukuusi kuuluu? Paljonko tililläsi on rahaa? Onko sinulla hengellistä vakaumusta? Missä tapasitte miehesi kanssa? Mitä teet, kun hermostut? Ja mistä hermostut?

"Sosiaalityöntekijän kanssa ruodittiin koko elämä", Mira muistaa.

"Mietin, että aika tiukka työhaastattelu. Hetken ehkä turhautti. Sitten ajattelin, että tietysti on tarpeen varmistaa meidän olevan ihan järkeviä ihmisiä."

Viimeisenä oli kotikäynti. Meillä ei ole vauvoille omaa huonetta, Mira sanoi. Ajattelimme, että he nukkuvat pinnasängyssä tai vieressä, miten tarve on.

Puolen vuoden kuluttua saapui ensimmäinen.

Mira tietää vauvojen vanhemmista vain vähän. Eivät äidin tiedot hänelle kuulukaan.

Kukaan ei ole vauva kolmonen

Siiri inahtaa. Sitten tulee isompi itku.

"Hän haluaa aina heti herättyään ruokaa", Mira sanoo ja lykkää maitopullon lämpenemään, nyt on hoppu.

Jokainen vauvoista on yksilönsä. Siksi heillä on nimet, sairaalassa annetut tai Miran perheen keksimät. Kenenkään ei tarvitse olla vauva ykkönen tai kolmonen tai myöhemmin muisteltaessa se vauva, joka tuli toukokuussa ja lähti elokuussa.

Biologisilla vanhemmilla on mahdollisuus käydä adoption harkinta-aikana tapaamassa lastaan. Niin ei ole Miran sijaisvauvojen kanssa koskaan käynyt.

Mira tietää vanhemmista vain vähän.

"Saan synnytyskertomukset, mutta niistä on leikattu äidin tiedot pois. Eiväthän ne minulle kuulukaan", hän sanoo.

"Lisäksi tulee tietoa terveydestä. Samoin siitä, onko äiti ollut neuvolaseurannassa vai onko kyseessä superyllätysraskaus."

Näkisipä äitisi sinut

Joskus Mira sanoo Siirille: voi, näkisipä äitisi sinut, olet ihana, hän menetti paljon.

Ajatus on vaikea ja surullinen.

"Kun on itsekin äiti ja synnyttänyt kolme lasta, on valtavan vaikeaa ymmärtää, miten kukaan voi…"

Mira on hetken hiljaa.

Biologiselle äidille tulee tyhjän sylin syntymäpäiviä ja jouluja.

"Samalla ajattelen, että jokaisen vauvan äiti on kuitenkin antanut lapselleen elämän. Se on urotyö. Jos lapsesta ei voi itse huolehtia, mikä voisi olla suurempi rakkauden teko kuin antaa hänet heille, jotka voivat?"

Päätös ei varmasti ole helppo, Mira miettii. Se kulkee aina mukana, tulee tyhjän sylin syntymäpäiviä ja jouluja.

Kenelle biologinen äiti mahtaa kertoa siitä, että oli lapsi, ei ole enää?

"Voihan sen antaa pois"

Kun Mira on kertonut omille lapsilleen vauvojen äideistä, sanat ovat joskus tuntuneet vajailta.

"Olen yrittänyt puhua, että jotkut äidit eivät voi hoitaa itse vauvaansa, jos elämäntilanne ei ole paras mahdollinen. Vauva saa uuden perheen", hän sanoo.

"Tärkeintä on ollut yrittää antaa sellainen kuva, ettei yksikään äiti ole ollut paha, vaikka on antanut lapsensa pois. Niinhän asia on."

Luopujat ovat surullisempia kuin voimme kuvitella.

Mikä sillä äidillä sitten on huonosti? kysyvät Kasper ja Luukas joskus.

Mira ei voi kertoa, sillä hänellä on vaitiolovelvollisuus. Niistä asioista voi puhua vain sosiaalityöntekijän kanssa tai sijaisäitien vertaistukiryhmissä.

Pari vuotta sitten Elle haaveili pikkusiskosta. Mira kertoi, ettei toive ole helposti toteutettavissa, poikakin saattaa tulla. Elle totesi mutkattomasti: voihan sen sitten antaa pois.

Silloin puhuttiin pitkään. Siitä, että vaikka sijaislapset ovat osa omaa arkea, harva luopuu lapsestaan ja luopujat ovat surullisempia kuin me voimme kuvitella.

Kuka malttaisi kieltäytyä?

Lähden käymään kotipuolessa, nähdään! Mira huikkasi pari vuotta sitten kesken kesälomapäivän. Oltiin mökillä Keski-Suomessa, miehellä halonhakkuu kesken, lapsilla uimapuvut.

Puhelu oli taas tullut. Miralla oli edessään neljän tunnin kotimatka.

Ilmoitus uudesta vauvasta voi tulla koska tahansa. Kieltäytyä saa.

"Mutta kuinka malttaisi. Vauva!"

Työtä ympäri vuorokauden tai ei palkkaa

Internetin keskustelupalstoilla sijaisvanhemmat saavat usein kuulla tekevänsä työtään vain suurten palkkioiden vuoksi: Sossu tukee ja sijarit ostelevat taloja, uusia autoja ja reissaavat etelässä sijoitettujen lapsien kustannuksella. Sääliksi käy huostaan kaapattuja lapsia, hyväksikäytön uhreja. 

Miraa väitteet harmittavat.

"Tämä on työtä, ja työstä kuuluu saada palkka, mutta ei kyseessä mikään rahasampo ole. Varsinkaan, kun ottaa huomioon, että olen töissä 24 tuntia vuorokaudessa ja työpaikkana on oma koti", hän sanoo.

"Jos menen lähihoitajan koulutuksellani hoitamaan lapsia, en saa kuukaudessa yhtä paljon kuin tästä. Kun on yksi sijaislapsi, saan aika tavallisen palkan, jos useampi, palkka on jo aika hyvä."

Helpommalla pääsisi ihan tavallisissa töissä, Mira ajattelee.

Mutta sitten tulevat hiljaiset, palkattomat kuukaudet lasten välissä. Silloin Mira tekee keikkatöitä vanhainkodeissa. Koskaan ei tiedä, soiko puhelin seuraavan kerran huomenna vai kolmen kuukauden kuluttua.

Helpommalla ehkä pääsisi, kun kävisi aina tavallisissa töissä, Mira ajattelee. Mutta miten muutenkaan osaisi enää olla? Jokainen vauva ottaa paikan sydämessä.

Siirin silmät menevät kiinni. Miraa alkaa naurattaa.

"Joku kai paheksuu sitäkin, että tuntipalkka juoksee, vaikka lapsi nukkuu. Pitäisikö mennä täyttämään tiskikone?"

Joskus joku puolestaan hehkuttaa: teet todella tärkeää työtä. Sinun ei tarvitse ainakaan miettiä, onko työlläsi merkitystä.

Silloin Mira saattaa oivaltaa, että niinpä teenkin.

Mutta toisinaan kehu myös kiusaannuttaa. Usein tuntuu, että päivä meni taas siivoamiseen ja pintaraapaisuihin, riittämättömyyteen kiireen keskellä.

Jumpassa ohjaaja kysyy, kannattaako juuri synnyttäneen treenata vatsalihaksia.

Saaren rouvan uusin

Isot lapset kouluun, puuroa mahassa. Sitten tilapäisesti sijoitettujen lasten kanssa neuvolaan ja tapaamaan heidän biologisia vanhempiaan sosiaalitoimistoon. Kauppaan, sieltä kahdeksan litraa maitoa, kotona on tällä hetkellä kuusi lasta, omat ja kävijät.

Siiri kulkee mukana kantoliinassa. Jumpassa ohjaaja kysyy: kannattaako sinun treenata vatsalihaksia, kun vauva on juuri syntynyt? Taas pitää selitellä.

Ystävät eivät onneksi enää jaksa vitsailla Saaren rouvasta, joka jälleen on saanut uuden vauvan.

Illalla Mira nukkuu olohuoneen sohvalla, Siiri vieressään.

"Ajattelen, että koska hän haluaa olla lähellä, ollaan sitten näin. Ehkä Siiri on jo kohdussa saanut jollain tavalla viestin, ettei häntä haluta. Yritän paikkailla sitä tunnetta."

Kun adoptiovanhemmat tulevat, Luukas, Kasper ja Elle ovat aina paikalla. Lopuksi he halaavat vauvaa ja vilkuttavat ikkunasta.
Kun adoptiovanhemmat tulevat, Luukas, Kasper ja Elle ovat aina paikalla. Lopuksi he halaavat vauvaa ja vilkuttavat ikkunasta.

Jos Mira ja Heikki haluavat hetkeksi ulos kahden, naapurissa asuva isoäiti hoitaa lapset, omat ja vieraat.
Jos Mira ja Heikki haluavat hetkeksi ulos kahden, naapurissa asuva isoäiti hoitaa lapset, omat ja vieraat.

Montako viikkoa vielä?

Heikki ymmärtää hyvin, että Mira nukkuu toisinaan sohvalla. Hän käy päivisin it-alan töissä, mutta vaihtaa illalla ihan mielellään vaipan.

Kasper, Luukas ja Elle eivät aina jaksa olla yhtä ymmärtäväisiä. Joskus vauva vie liikaa äidin aikaa ja itkee juuri kun pitäisi kertoa tärkeitä. Vanhemmat sijaislapset tulevat huoneeseen koputtamatta ja rikkovat legolinnan.

"Silloin pitää yhdessä muistutella mieleen, miksi tätä työtä tehdään."

Toisten auttaminen on tärkeää, lapsistakin. Tärkeämpää heidän mielestään on kuitenkin se, että äiti on kotona, kun he tulevat koulusta. Älä mene äiti ikinä vieraan töihin, sanoo Kasper. 

Kun on kaikkein vaikeinta, lasketaan yhdessä, kuinka monta viikkoa on jäljellä ennen kuin vauva lähtee omaan kotiin. Ajatellaan, että niistä selvitään kyllä.

Useammin surraan, kuinka nopeasti viikot kuluvatkaan.

Mira antaa vauvan mukaan jalanjäljen, satakunta valokuvaa, ensivaatteet ja lahjan.

En halua enää päästää irti

Tärkeimmät tapaamiset ovat eteisessä. Kun tulevat adoptiovanhemmat saapuvat Miran kotiin, hän menee ulko-ovelle vastaan, kohottaa vauvaa ja sanoo: tässä ovat äitisi ja isäsi.

Se on paras hetki.

Sitten siirrytään olohuoneeseen. Joskus uusi vanhempi kulkee vauva sylissään ympäri kotia ja sanoo, ettei halua enää koskaan päästää irti. Moni itkee. Tietoa lapsesta on odotettu monta vuotta.

Mira yrittää tarjota kahvia ja kertoa vauvan ensimmäisistä kuukausista. Tätä maitoa vauva on tottunut juomaan, näin hän nukkuu.

Vauva lähtee uuteen kotiin saman tien tai seuraavana päivänä. Mira antaa mukaan paperille painetun jalanjäljen, satakunta muistitikulle tallennettua valokuvaa, ensivaatteet ja jonkin lahjan.

"Haluan, että vauvalle ja vanhemmille jää käsitys siitä, minkälaista elämä on ollut kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Kenenkään elämässä ei pitäisi olla aukkoja."

Kohta puhelin soi

Kun vauva lähtee, kodista tulee hiljainen. Aamupäivästä puuttuu rytmi. Iltapäivä on pitkä. 

"Ajattelen aina, että kun vauva on saanut vanhemmat, pyyhin pölyt kaapinkin takaa ja jumppaan", Mira sanoo. 

"Sitten kuitenkin vain istun ja ajattelen vauvaa. Vaikka tiesin alusta asti, että olemme yhdessä vain pienen hetken."

Uudet vanhemmat saavat halutessaan kertoa lapsen kuulumisia myöhemmin. Joskus Mira on kutsuttu yksivuotissyntymäpäiville sukulaisjoukon jatkeena. Joskus tulee tekstiviesti: kuvia tai neuvolakuulumisia.

Uusissa perheissä lapsilla on uudet nimet.

Siiri saa uudet vanhemmat parin viikon kuluttua. He eivät vielä tiedä, että puhelin soi ihan kohta.

Juttua varten on haastateltu myös Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäälliköitä Hanna Tulensaloa ja Kaisa Tervonen-Arnkiliä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2016.

Tilaa uutiskirje!

Saat omaan sähköpostiisi vinkkejä KK:n parhaista jutuista.

50 vauvaa vuodessa

Suomessa annetaan vuosittain adoptioon noin 50 vauvaa. Määrä on pysynyt samalla tasolla jo pitkään.

Vielä 1970-luvulla lapsia adoptoitiin Suomesta myös ulkomaille. Sitten aborttilakia väljennettiin ja ehkäisyvälineitä sai helpommin, ja adoptioiden määrä alkoi laskea.

Nykyisin vanhemmat odottavat adoptiolasta keskimäärin 3–5 vuotta, kun mukaan lasketaan myös adoptioneuvonta. Suomalaisen lapsen vanhemmaksi haluavia on enemmän kuin adoptioon annettavia lapsia. 

 

Luthien

Sijaisäiti Mira hoitaa vauvaa vain kahdeksan viikkoa: "Näkisipä äitisi sinut"

Luin tämän jutun aivan sattumalta ja haluan sanoa, että teet äärimmäisen tärkeää työtä näiden vauvojen kanssa. Olisipa samalla tavalla ollut kun olin itse tuollainen nyytti 1974 ja olin lastenkodissa odottamassa omia vanhempiani 4 kk ajan. Uskon nimittäin, että useampi asia omassa elämässäni olisi mennyt toisin, jos samat kädet olisivat hoitaneet ja pitäneet silloin lähellä. Kaikkea hyvää sinulle ja pienille ihmisisille, joita hoidat!!
Lue kommentti

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.