Stiina Hänninen haaveili suurperheestä, mutta jäi lapsettomaksi sinkuksi. Nyt hän on neljän teinin sijaisäiti.

"Olin toisella luokalla koulussa, kun äiti kertoi, että saan pian pikkusiskon. Äiti antoi syliini vauvanuken ja pyysi pitämään siitä huolta.

Rakastin nukkejen hoivaamista. Ristin nuken Saduksi, ja äiti ompeli sille samanlaisia myssyjä ja haalareita kuin tulevalle vauvalle.

Pikkuveli minulla jo olikin. Hän kipitti perässäni pihalla. Tykkäsin opettaa pienempiäni. Talon lapset istuivat kuuntelemassa, kun paasasin esimerkiksi tulipalon sammuttamisesta.

PIKKUSISKON SYNNYTTYÄ isä hankki veneen, ja putputimme sillä Espoon saaristossa koko perhe. Meri kimmelsi ja aurinko paistoi. 

Veneily oli mukavaa, mutta mieluiten hoidin sisaruksiani ja kirjoitin omia juttujani keittiön pöydän ääressä. Isä toi työpaikaltaan paperirullien päitä, joita äiti leikkasi ja ompeli siksakilla kiinni kirjoiksi. Täytin ne tarinoillani.

Muutimme Nurmijärvelle, kun olin kahdentoista. Koulumatkat kuljin bussilla. Koulun vieressä oli kirjasto, josta raahasin kassikaupalla kirjoja kotiin. Suorastaan ahmin tietokirjoja, nuorisokirjoja, ihan mitä vain.

Tiedonjanoni oli valtava. Läksyistä en piitannut.

Myöhemmin äiti kertoi odottavansa jälleen uutta vauvaa. Kuningatar Silvia odotti samaan aikaan esikoistaan, ja äidillä oli sama laskettu aika. Se oli minusta ihmeellistä.

Miten ihanaa oli tulla koulusta kotiin, kun vauva oli syntynyt! Pesin, puin ja syötin pikkuista ja työntelin vaunuissa. Olin ylpeä, kun pikkuveljeni oppi kävelemään nuorempana kuin prinsessa Victoria.

Arvelin hoivaamisen olevan minun juttuni.

TEININÄ ISTUIN HUONEESSANI neulomassa sukkia, tumppuja ja nuttuja tuleville lapsilleni. Kaverini ihastuivat poptähtiin ja naapuriluokan poikiin, mutta minä haaveilin kymmenestä lapsesta. Ajattelin, että koska vauvoja alkaisi tulla melko pian, oli hyvä aloittaa valmistautuminen ajoissa.

Kävin lukion ensimmäisen luokan kahteen kertaan, sillä läksyt eivät vieläkään kiinnostaneet. Opettajat sanoivat vanhemmilleni, että tämä tyttö yltäisi kyllä enempäänkin.

Luokalle jääminen otti päähän. Aloin seurata tunneilla ja tehdä kotitehtäviä. Luin etukäteen seuraavan päivän asiat, jotta saatoin loistaa koulussa. Lopulta kirjoitin laudaturin paperit.

Olin kirjoitusten jälkeen lähettinä ja ravintolassa tiskaajana, mutta kyllästyin niihin töihin nopeasti. Sattumalta pääsin ammattikoulun perushoitajalinjalle peruutuspaikalle. Arvelin hoivaamisen olevan minun juttuni.

Valmistuin perushoitajaksi, jatkoin yhtä soittoa sairaanhoitajaksi ja pääsin töihin Meilahden sairaalan teho-osastolle.

LAPSETTOMUUS ALKOI VAIVATA minua. Halusin kiihkeästi löytää lääkärimiehen. Kaikki työkaverini olivat äitejä tai isoäitejä. Kahvihuonekeskustelut pyörivät lasten haalarien ja päiväkodista hakemisten ympärillä. Se kaikki sai minut muistamaan, mitä minulta puuttui.

Pidin itseäni epäonnistuneena. Olin varma, että oma perhe olisi avain onneen.

Enemmän kuin mitään halusin saada kunnollisen miehen ja fiksuja lapsia.

Kun luin lehdestä naisesta, joka oli menettänyt liikenneonnettomuudessa puolisonsa ja kaikki lapsensa, kadehdin häntä. Hän sentään saattoi näyttää valokuvia perheestään. Minulla ei ollut valokuvia.

Yliopistolla kelpasin sellaisena kuin olen. Kukaan ei kysynyt, montako lasta minulla on.

KOLMIVUOROTYÖ EI SOPINUT minulle, joten päätin vaihtaa alaa. Mitä ihmettä alkaisin opiskella? Löysin abiturienttiveljeni huoneesta yliopistojen valintaoppaan ja silmiini osui sana kansanterveystiede. En tiennyt sellaista alaa olevan olemassakaan.

Seuraavana keväänä luin pääsykoekirjat yksitoista kertaa ja pääsin Tampereen yliopistoon lähes täysillä pisteillä.

Yliopistolla kelpasin sellaisena kuin olen. Kukaan ei kysynyt, montako lasta minulla on.

Uin akateemisessa maailmassa kuin kala vedessä. Sain lukea, puhua, kirjoittaa ja istua yliopiston päärakennuksen kuppilassa maailmaa parantamassa. Löysin hengenheimolaisia.

Elämä tuntui tyhjältä, kun palasin töistä kaksiooni

OLI HELPOTUS TAJUTA, ettei maailmassa ole olemassa vain yhtä ja tietynlaista naiseutta. Viihdyin yliopistolla niin hyvin, että jäin valmistuttuani sinne tutkijaksi ja tein väitöskirjan.

Silti elämä tuntui tyhjältä, kun palasin töistä kotiin kaksiooni. Kaipasin lapsia ja omaa perhettä.

Kiusaannuin, kun sukujuhlissa jouduin asettumaan samaan kuvaan sisarusteni puolisoiden ja lasten kanssa. Olin ainoa yksinäinen. Olin sentään esikoinen.

Ei tässä näin pitänyt käydä.

Tapasin monia fiksuja miehiä, mutta he olivat kaikki jo toisella kierroksella.

OLIN KOLMEKYMPPINEN ja minun piti alkaa tavata aikuisia miehiä. Yritin löytää puolisoa opintopiireistä, seurakunnasta, politiikasta, vapaaehtoistyöstä ja seuranhakupalstoilta. Menin tanssikursseille ja kävin lavatansseissa. Tanssin kilometritolkulla tangoa, valssia ja foxtrotia. Yhden miehen kanssa tanssin monta vuotta kansantansseja.

Sisarusteni ensimmäiset lapset Nella ja Altti ovat jo teini-ikäisiä.
Sisarusteni ensimmäiset lapset Nella ja Altti ovat jo teini-ikäisiä.

Tapasin monia fiksuja miehiä, mutta he olivat kaikki jo toisella kierroksella. En jaksanut kuunnella toistuvia vuodatuksia eksien kamaluudesta.

Noina vuosina kuulin loputtomasti pikkutuhmia vanhapiikavitsejä ja tunkeilevia kysymyksiä seurustelusta, lasten hankkimisesta ja biologisen kellon tikityksestä. Kun puhuin lapsettomuudestani muille, sinkkunaista ei otettu todesta. Olihan naisen aina mahdollista hankkiutua raskaaksi. Se tuntui pahalta.

Makasin iltaisin vuoteessa ja mietin, voisinko hankkia lapsen hedelmöityshoidoilla, satunnaisen petikaverin kanssa tai adoptiolla.

Mikään vaihtoehdoista ei tuntunut omalta. Aloin oivaltaa, että jos en voi saada kaikkea haluamaani, kaipaan enemmän lapsia kuin puolisoa.

Lapsen ei tarvitse olla sisälläni kasvanut, jotta voin rakastaa häntä.

TIISTAINA VIISITOISTA VUOTTA sitten puhelin soi. Lastensuojelun sosiaalityöntekijänä työskentelevä ystäväni kysyi, voisinko hoitaa välillä neljävuotiasta tyttöä, joka asui mumminsa luona. Mummi tarvitsi lomaa.

Seuraavana perjantaina tyttö seisoi oveni takana. Mummi ojensi minulle kassin, jossa oli tytön vaatteita ja sanoi tulevansa hakemaan lapsen sunnuntaina.

Menimme leikkipuistoon, kävimme uimahallissa ja leivoimme.

Pienen tytön avulla tajusin, ettei lapsen tarvitse olla sisälläni kasvanut, jotta voin rakastaa häntä. Tärkeintä on suhde, joka välillemme syntyy.

Hoidin tyttöä kerran kuussa viikonloppuisin kolmen vuoden ajan. Se oli ihanaa.

Toimin tukihenkilönä myös muille lastensuojelun lapsille. Odotin, että täytän neljäkymmentä, ennen kuin menin mukaan sijaisvanhemmuusvalmennukseen. Halusin olla varma, etten miettisi, olisinko sittenkin voinut saada biologisen lapsen.

Sijaisvanhemmuusvalmennuksessa tajusin, että tämä on minun juttuni. Tällä tavalla voin tulla vanhemmaksi. Olin ryhmän ainoa perheetön sinkkunainen.

Sydän löi puhelun jälkeen pari kertaa tyhjää. Sitten lähdin kotiin tutkimaan jääkaapin sisältöä.

OLIN JUURI LÄHDÖSSÄ lounaalle tutkijakaverini kanssa, lastensuojelusta soitettiin ja kysyttiin, voisinko antaa kodin murrosikäisille sisaruksille.

laitoin siltä istumalta kollegalle viestin, etten voi tulla lounaalle, koska luokseni muuttaa tänään kaksi lasta.

Sydän löi puhelun jälkeen pari kertaa tyhjää. Sitten lähdin kotiin tutkimaan jääkaapin sisältöä. Lapsethan tarvitsevat ruokaa.

Kun ovikello soi, askeleeni olivat sekä lyijynraskaat että höyhenenkeveät. Kehoni tuntui aistivan, että oven avaaminen muuttaa elämäni peruuttamattomasti.

En tiennyt, kauanko nuoret olisivat luonani, mutta se ei haitannut. Hengitin syvään ja työnsin oven auki.

Teinin saaminen viisikymppisenä on samalla tavalla jännittävää kuin vastasyntyneen saaminen 27-vuotiaana.

OLEN OLLUT YLI kymmenen vuotta monilapsisen sijaisperheen äiti. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Juuri nyt elän neljän huostaanotetun teinin kanssa. Teinin saaminen viisikymppisenä on samalla tavalla jännittävää kuin vastasyntyneen saaminen 27-vuotiaana.

Haluan antaa kodin juuri murrosikäisille. Heidän on vaikeampi löytää sijoituspaikkaa kuin pikkulasten. Muutama nuori on jo lentänyt pesästä tultuaan täysi-ikäiseksi.

Unelmani on edelleen kymmenen lasta.

Arki tiskivuorineen, televisiosarjoineen ja karkkipäivineen on parasta, mitä tiedän.

KELLO SOI JOKA aamu ennen puolta seitsemää. Aamupalan jälkeen huolehdin, että nuoret pääsevät ajoissa kouluun.

Päivällisen syömme yhdessä pitkän pöydän ääressä, sitten alkaa harrastusrumba. Hankin tila-auton, jotta selviän kuljetuksista.

Iltaisin jahtaan nuorisoa läksyjen tekoon ja autan tarvittaessa. Iltapala syödään puoli yhdeksältä.

Sunnuntaisin pidämme perhekokouksen ja käymme läpi seuraavan viikon ohjelman. Selkeä rytmi tukee nuoria ja auttaa minua jaksamaan.

Tunnen, että olen elossa. Sitä samaa ei saa aikaan ammattini, koulutukseni tai omaisuuteni. Eikä se, miltä näytän peilistä.

Tämä arki tiskivuorineen, televisiosarjoineen ja karkkipäivineen on parasta, mitä tiedän.

En kaipaa omaa aikaa. Eniten haluan olla nuorteni kanssa.

KUN UUSI TEINI muuttaa luokseni, hän asettuu taloksi nahkoineen ja karvoineen, traumoineen ja tapoineen. Teinin mukana elämääni marssivat hänen läheisensä, sosiaalityöntekijät ja terapeutit.

Kun itseensä sulkeutunut nuori ensimmäisen kerran murahtaa, että mitä ruokaa, minun tekisi mieli tanssia: ruokani kelpaa hänelle!

Kun nuori alkaa kutsua minua nimeltä, tuntuu, että kiintyminen on sittenkin mahdollista.

En tunne itseäni enää vanhaksipiiaksi. En kaipaa omaa aikaa, sillä eniten haluan olla nuorteni kanssa. Meillä on hauskaa yhdessä.

Makasin eräänä iltana sohvalla lukemassa ja pyysin huoneessa pistäytynyttä nuorta räppäämään valot. Tämä alkoi välittömästi räpätä: 'Jou, tää on valo; jou tää on tärkeet; jou, tänne valoo.'

Istun tuntikausia tuijottamassa teinien kanssa Simpsoneita, ja se auttaa heitä.

PALKINTO TULEE NUORTEN kuntoutumisen näkemisestä ja siitä, että olen heille tärkeä. Istun tuntikausia tuijottamassa teinien kanssa Simpsoneita, ja se auttaa heitä. Se on ihme.

Olen kiitollinen likaisista vaatteista, jälkiruokakulhoista ja kuulokkeiden johdoista koostuvasta  sotkusta, jonka nuoret joka päivä luovat ympärilleni.

Nyt kodissani on ääntä ja elämää, jota aiemmin niin paljon kaipasin."

Juttu on ilmestynyt Kodin Kuvalehden numerossa 2/2016. Lukijat äänestivät jutun kyseisen numeron parhaaksi.

Stiina Hänninen

* 51-vuotias filosofian tohtori asuu Tampereella omakotitalossa neljän huostaan otetun nuoren kanssa.

* Perhehoitajan työ on Stiinalle unelmien täyttymys.

* Stiinan sijaisvanhemmuudesta kirjoittamansa kirja Rakasta, kärsi ja uskalla ilmestyi alkuvuodesta.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.