Sisarenpoika Uniikki ja eno Ben Zyskowicz:

Räp-artisti Uniikki näkee enoaan Ben Zyskowicziä lähinnä perhejuhlissa, joissa noudatetaan juutalaisia perinteitä. Muusikko ja kansanedustaja ovat kumpikin löytäneet oman intohimonsa ja puhuvat niin paljon, että heikompaa hirvittää.

Uniikki:

"Isoäidillä oli kirjahyllyssä valokuva, jossa Urho Kekkonen kättelee Beniä. Siitä päättelin, että eno oli merkittävä mies. Enolla oli myös aina kiire. Siitäkin tuli tärkeä vaikutelma.

Joskus kävi niin, että Ben ei ehtinyt mukaan perhejuhliin. Silloin saatoimme katsoa häntä televisiosta.

Televisio avattiin tosin silloinkin, kun Ben ehti paikalle. Enon piti olla perillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu.

Benin ja minun suhde on lämmin. Emme vieläkään halaile, mutta olemme läheiset. Näemme pari kertaa vuodessa perhejuhlissa, ja aina enoa kiinnostaa, mitä minulle ja uralleni kuuluu.

Yksi tärkeimmistä juhlista on juutalainen pääsiäinen, pesah. Vanhempieni luona ruokapöytä katetaan silloin kukkuroilleen juutalaisia perinneruokia. Ben on tavallisesti esilukija. Hän avaa pääsiäiskirjan ja kertoo Mooseksesta, joka johdatti juutalaiset vapauteen Egyptin orjuudesta. Syömme katkeria yrttejä, jotka muistuttavat juutalaisten kärsimyksistä, mutta istumme mukavasti ja iloitsemme vapaudesta.

Benin suosikki juhlaherkuista ovat tsimes-porkkanat sokeriliemessä.

Puhekone

Kun eno on paikalla, puhetta riittää. Mutta en minä jää pahasti kakkoseksi: meistä molemmista on hauska puhua asioistamme. Työ on intohimomme, Benille politiikka ja minulle musiikki.

Ben selvästi viihtyy epävirallisissa edustustilaisuuksissa.

Ben on taitava puhuja ja tietää kaikesta kaiken. Me molemmat innostumme, jos aiheena on yrittäminen ja miten vaikeaksi se on tehty Suomessa. Jos ihmiset tekisivät sitä, mitä rakastavat, työssä voitaisiin hyvin ja työurat pitenisivät luonnostaan.

Ben on kotioloissa samanlainen kuin julkisuudessa. Ihailen sitä, miten luonnollista julkisuus tuntuu Benille olevan.

Minulla oli alussa vaikeuksia avoimuuden ja ystävällisyyden kanssa. Nyt ajattelen, että antaa kaikkien kukkien kukkia. Kenellekään ei kannata olla epäystävällinen.

Ben selvästi viihtyy epävirallisissa edustustilaisuuksissa, sellaisissa kuin Emma-gaala. Viime vuosina hänen tahtinsa on ehkä vähän hiljentynyt.

Uniikki eli Dan Tolppanen, 32, on suosittu räp-artisti ja yksi Rähinä Records -yhtiön perustajista. Aloitti uransa Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen solistina 13 vuotta sitten. Soolouralle siirtyessään hän otti käyttöönsä taiteilijanimen Uniikki.

Jos satumme samoihin pippaloihin, hän on se, joka tulee minun ja ystävieni luo, esittelee itsensä ja saa muutkin avautumaan. Ben on epäsuomalaisen överiavoin. Ystäväni pitävät hänestä. He sanovat, että Ben on kova jätkä, jolla on hauskoja juttuja.

Pari vuotta sitten olin Hietalahden kirpputorilla myymässä vanhoja vaatteitani, kun Ben osui paikalle ja varasti show’n. Hän nappasi t-paidan käteensä ja alkoi kailottaa, että ”Uniikin paita, tulkaa ostamaan”. Kauppa kävi heti paljon sutjakammin.

Leikekirjailija

Julkisuus on hinta siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan. Olen hyväksynyt sen.

Muutaman kerran olen saanut lukea juorulehdistä perättömiä juttuja itsestäni. Se tuntuu tietysti ikävältä.

En muista, että Benistä olisi koskaan kirjoitettu mitään todella negatiivista. Olisi hienoa, jos voisin itse vuosien päästä todeta saman.

Kun pyysin Beniä musiikkivideolleni, hän innostui heti. Pätkätöis on kannustusbiisi, jonka sanoma sopii myös Benille. Sitähän hän tekee, tsemppaa nuoria poliitikkoja eteenpäin.

Eno on aina ollut kiinnostunut tekemisistäni. Uran alussa postiluukustani kolahti monesti eduskunnan logollinen kirjekuori. Sisällä oli minusta kertovia Kauppalehden tai Ilta-Sanomien juttuja, jotka Ben oli leikannut. Kaikki ovat tallessa kahdessa pahvilaatikossa. Jonain päivänä askartelen niistä leikekirjan.

Videollani Ben istuu viereeni puistonpenkillä ja antaa syliini vanhan radion. Vanha ja uusi sukupolvi kohtaavat.

Äiti sanoo olleensa onnellinen, kun pikkuveli löysi politiikan. Ben oli niin villi, että siskoa hirvitti. Minäkin olin villi ja oli varmasti hyvä, että löysin hiphopin. On hyvä, että ihminen tekee sitä, mitä rakastaa."

 

Ben Zyskowicz:

"Kerron mielelläni nuorille, että olen Uniikin eno. Alle kymmenvuotiaille tosin sanon, että olen Karim Z. Yskowiczin velipuoli.

Sisarenpoikani Danin ja minun suhde on välitön, vaikka näemme harvoin.

Dan on aina ollut rauhallinen ja kiltti. En muista, että hän olisi lapsenakaan häirinnyt tai riehunut ruokapöydässä.

Dan pelasi ensin aktiivisesti jalkapalloa ja oli siinä hyvä. Murrosiässä hän löysi breakdancen. Olin vähän harmissani, koska ajattelin, että menetimme jalkapallolupauksen. Nyt hän kuulemma taas pelaa Rähinän poikien kanssa.

Olen nähnyt Danin esiintyvän kerran, Juokse poika juokse -levyn julkistustilaisuudessa. Istuin aika takana enkä erottanut, kuka lavalla heiluvista hahmoista oli Dan. Kaikilla oli samanlaiset lippikset, vaatteet ja eleet.

Oli hienoa, että Dan ryhtyi jo nuorena yrittäjäksi.

Sanoista ei saanut selvää, ja aprikoin, oliko esitys musiikkia vai lausuntaa. Parasta esityksessä oli, että nuoret näyttivät nauttivan siitä.

Nuori yrittäjä

Kun Dan osallistui Diiliin, katsoin joitakin jaksoja televisiosta. Panin ilokseni merkille, että Dan oli myös ruudussa asiallinen ja fiksu. Hän antoi vaikutelman nuoresta miehestä, jolla on hoksottimet kohdallaan ja jolta löytyy liiketalouden tuntemusta. Olin tosin huomannut sen jo aiemmin keskusteluissamme perheillallisilla, kun puhe kääntyi esimerkiksi verotukseen.

Oli hienoa, että Dan perusti ystäviensä kanssa levy-yhtiön ja ryhtyi jo nuorena yrittäjäksi.  Viisasta oli sekin, että Dan luki liiketaloutta ja valmistui tradenomiksi.

Julkisuuden suhteen olemme Danin kanssa eri sukupolvea. Itse en olisi voinut päästä suuren yleisön tietoisuuteen toimittajien ohi. Nyt aloitteleva muusikko tai poliitikko voi saada runsaasti huomiota verkon kautta.

Ben Zyskowicz, 59, on kokoomuksen kansanedustaja. Hän asuu Helsingin Lassilassa vaimonsa kanssa. Hänen isänsä oli puolanjuutalainen, joka selvisi hengissä natsien keskitysleireiltä. Hänellä on yksi sisar, jonka poika Dan Tolppanen on räp-artisti Uniikki.

Julkkiksia seurataan entistä tarkemmin. Olen esimerkiksi lukenut 7 päivää -lehdestä, että Uniikki oli nähty M-junassa. Lokakuussa luin kolumnista Iltalehdessä, että olin yrittänyt päästä jonon ohi ravintola Teatteriin, vaikka todellisuudessa olin kieltäytynyt ovimiehen tarjoamasta ohituskaistasta.

Olemme Danin kanssa tavanneet toisemme monissa tilaisuuksissa, joihin on kutsuttu eri alojen ihmisiä. Vaihdamme kuulumisia mutta emme juuri hengaile: Danilla on omat kaverinsa ja minulla ainoa ystäväni Kimmo Sasi.

Vaatimaton julkkis

Saan paljon palautetta. Kasvotusten palaute on pääsääntöisesti positiivista, vaikka poliitikkoja moititaankin. Uskon, että muusikoiden tilanne on sama.

Yhden käden sormilla voin laskea ne kerrat, jolloin olen joutunut kohtaamaan häiriintyneen ihmisen vihan. Kirjeitse ja sähköpostilla uhkaavaa kirjoittelua tulee enemmän. Jätän ääritapaukset eduskuntatalon turvallisuusyksikön hoitoon.
Tapausten puiminen julkisuudessa vain ruokkisi sairaita mieliä.

Dan ei ole kysynyt neuvoa julkisuuden hallintaan, enkä tunne tarvetta opastaa häntä. Olemme niin eri aloilla, että neuvot tuskin hyödyttäisivät.

Dan on pysynyt vaatimattomana julkisuudesta huolimatta. Edelleen hän tulee perheillallisille ja käy synagogassa, kun äiti pyytää."

 

Äidin ja siskon silmin: 

Uniikin äiti ja Ben Zyskowiczin isosisko Carmela Tolppanen:

”Ben oli hyvä koulussa, vaikka ei lukenut läksyjä. Hän oli touhukas ja oli tavallista, että pieniä haavereita sattui. Ruokapöydässä Ben ei olisi malttanut istua siivosti. Siitä syntyi aina ristiriitoja.

Ben piti palapeleistä ja lautapeleistä. Ostimme niitä hänelle lahjaksi, ja monesti pelaamaan tulivat myös pihan muut lapset.

Dan istui jo pienenä teatterissa hiljaa ja seurasi keskittyneesti pitkiäkin näytelmiä. Olen kirjastonhoitaja ja luin Danille paljon. Hän kuunteli mielellään esimerkiksi Narniaa. Saatoimme myös leikkiä roolileikkejä, joissa seikkailivat He-Man ja Kotka-Zohar. Jos Danin isä lähti kalareissulle, valmistimme Danin kanssa juhla-aterian.

Olen iloinen, että Dan ja Ben löysivät intohimonsa nuorena. He saavat toteuttaa itseään. Työ on molemmille elämäntapa.”

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.