Sisarusten vanhemmat ovat tatuoija–yrittäjä Wilma Schlizewski ja valokuvaaja Jukka Mykkänen.

Ida ja Ada Schlizewskiä yhdistää lapsuusmuistojen lisäksi tuore äitiys. Kun pikkusisko sai ensin Neeonsa, isosisko lakkasi olemasta hänestä huolissaan.

Ida Schlizewski:

"Minun on mahdotonta ajatella, millaista elämäni olisi ilman Adaa. Hän on ollut olemassa aina, siis niin kauan kuin muistan. Meillä on ollut yhteinen ja läheinen lapsuus.

Olin toisella luokalla, kun vanhempamme ilmoittivat erostaan. Itkin, kun äiti ja isä kertoivat meille tulevasta muutoksesta. Olin kuitenkin aika nokkela jo pienenä ja paremmin kärryillä asioista kuin vanhemmat tajusivatkaan.

Ehdotin Adalle, että käyttäytyisimme tosi kiltisti, niin vanhempamme eivät ehkä eroaisikaan. Tämä tuntuu hassulta nyt, mutta lapset usein kuvittelevat eron johtuvan heistä. Niin minäkin luulin. Meille tehtiin kuitenkin alusta saakka hyvin selväksi, ettei ero liittynyt meihin lapsiin mitenkään.

Erovaiheessa auttoi se, että äiti ja isä pystyivät selvittämään riitojaan ja välejään melko hyvin. Meidän ei tarvinnut todistaa kauheita tappeluja tai muuta ikävää. Sopeutumisessa auttoi myös se, että meillä oli Adan kanssa toisemme.

Vanhempien eron jälkeen meille tuli kaksi kotia. Isä muutti Kirkkonummelle, ja äiti jäi Helsinkiin. Asuimme vuoroviikoin isän ja äidin luona. Aluksi vanhemmat kuljettivat meitä autolla ja isompana matkustimme junalla.

Isän luona lähinaapurustossa ei asunut muita lapsia, joten vietimme siellä Adan kanssa enemmän aikaa kahdestaan kuin Helsingissä äidin luona, missä meillä oli sekä yhteisiä että omia kavereita.

Olen kiitollinen vanhemmillemme siitä, että olemme saaneet kokeilla monia harrastuksia. Pidin siitä, ettei meitä tungettu johonkin hienoon harrastukseen siksi, että äiti ja isä olisivat halunneet meidän tekevän sitä. Monesti he kuuntelivat, mitä me haluamme tehdä tai ehdottivat jotain, missä kokivat meidän olevan taitavia. Kun isä huomasi jossain vaiheessa, että pidän kirjoittamisesta, hän etsi Kirkkonummelta kerhon, jossa aloin käydä. Adaa kannustettiin piirtämään, jossa hän olikin oikein hyvä.

Pieni kiukkupussi

On jännä katsoa, miten erilainen Ada on lapsuuden kotivideoissa verrattuna siihen, millaisena muistan hänet. Minusta hän oli vahvatahtoinen ja äänekäs, mutta videoilla päällepäsmärinä olenkin minä – Ada seuraa hiljaa sivussa. Laulamme videoilla täysissä tällingeissä: teatterin vanhoissa rooliasuissa, kasvot itse meikattuina. Todellisia supertähtiä!

Vaikka kotivideoleikeissä Ada oli minua vaisumpi, todellisuudessa kenellekään ei jäänyt epäselväksi, jos jokin suututti Adaa. Hän sätki äksänä lattialla ja huusi lujaa. Opin jo varhain väistelemään hänen raivokohtauksiaan.

Aamuisin kurkkasin ensin Adan huoneeseen, oliko hän jo herännyt. Jos ei, uskalsin livahtaa aamupesulle. En pelännyt Adaa mutta halusin välttää turhia yhteenottoja. Voi olla, että kaihtaisin riitatilanteita muutenkin, mutta tämä luonteenpiirteeni on varmasti vahvistunut ärhäkkään siskon vaikutuksesta.

Ada saattoi hermostua hillittömästi esimerkiksi siitä, jos huomasi minun käyneen hänen huoneessaan. Yritin siksi olla koskematta mihinkään, mutta usein kävi käry. Silloin hän syöksyi huoneeseeni ja repi kostoksi vaatteeni kaapista.

Uskalsin mennä nukkumaan vasta, kun Ada oli tullut kotiin.

Joskus välejä piti selvitellä jopa käsirysyllä. Muistan jouluaaton 12-vuotiaana, jolloin aloimme riidellä ties mistä turhasta. Potkaisin Adaa niin, että hänen nenästään alkoi vuotaa verta. En tietenkään ollut tarkoittanut satuttaa häntä niin vakavasti.

Isosisko valvoo

Ada kaunistui silmissä 14–15-vuotiaana ja rauhoittui, kun alkoi tehdä mallin töitä. Hän jotenkin löysi itsensä. Olen aina ihaillut hänen kauneuttaan, mutta muiden ihmisten vertailu ei ole tuntunut kivalta. Kerran eräs kotiimme tullut vieras tokaisi minulle: ”Ada on tosi kaunis, mutta kyllä sussakin on varmaan jotain hyvää.” Äidin kanssa ihmettelemme, miten aikuinen ihminen voi sanoa tuollaista nuorelle tytölle. Eipä äitimme häntä enää sen jälkeen kotiimme kutsunutkaan.

Olin itse ala-asteen lopun ja melkein koko yläasteen hyvin ylipainoinen. Se ei kuitenkaan syönyt itsetuntoani. Läskiksi huutelemiset eivät uponneet minussa kovin syvälle, ja menin rohkeasti mukaan koulun näytelmiin. En voi sanoa olleeni erityisen hyvä kuin muutamassa mieleisessä aineessa, mutta viihdyin koulussa mukavan luokan ja ystävien ansiosta.

Olen ollut Adasta eniten huolissani, kun hän sai 15-vuotiaana mopon. Uskalsin mennä nukkumaan vasta, kun hän oli tullut kotiin. En aina pitänyt seurasta, jossa hän vietti nuorempana aikaansa. Meillä on ollut omat piirimme ja kaverit, ja jossain vaiheessa olin huolissani, missä porukoissa pikkusisko liikkuu. Äiti rauhoitteli minua ja vakuutti, että ”kyllä se sieltä tulee”. Olen aina ollut älytön huolehtija, eikä Adalle onneksi koskaan mitään pahaa tapahtunut.

17-vuotiaana muutin pois kotoa. Äiti teetti laskelmia siitä, kuinka paljon rahaa kuluu elämiseen. Hän hyväksyi muuton todistettuani, että tiesin, mitä omillaan eläminen maksaa. Adan kanssa otimme vähän välimatkaa toisistamme. Kutsuin kuitenkin Adan kimppakämppämme bileisiin ja tapasimme ja soittelimme muutenkin. Tällä hetkellä olemme yhteydessä lähes päivittäin tekstiviesteillä tai Facebookissa.

Äitiys lähensi

Kun Adalle syntyi puolitoista vuotta sitten vauva, huoleni väistyivät. Pikkusiskosta tuli huolehtiva ja vastuullinen äiti. Iloitsin Neeon syntymästä, sillä Ada oli aina sanonut, ettei hän välttämättä halua omia lapsia. Minä taas olen aina ajatellut saavani lapsia.

Kun sitten tapasin Samulin yhteisen moottoripyöräharrastuksemme parissa, unelmani toteutui pian. Ada oli todella innoissaan, kun kuuli raskaudestani, sillä hän oli toivonut Neeolle serkkua. Lilja syntyi viime syksynä ja pääsee isommaksi kasvettuaan mukaan moottoripyöräajeluille isänsä rakentamassa sivuvaunussa.

Äidiksi tulo lähensi Adan ja minun suhdetta. Odotan innolla, että pääsemme kiertämään kaikki huvipuistot yhdessä lastemme kanssa. Yhden ulkomaanmatkan olemme jo tehneet Kanarialle. Siellä olivat mukana myös puolisomme ja äitimme, Neeon ja Liljan momo. Äidistä tehdään ohjelmaa televisioon, joten matkalla oli mukana myös kuvausryhmä.

Olen tottunut äidin julkisuuteen jo lapsesta enkä pienempänä edes tajunnut, että siinä olisi jotain erikoista. Koska isämme on valokuvaaja, tuntui luontevalta, että kotonamme kävi välillä valokuvaajia ja toimittajia. Äiti on kertonut, että luulimme pienenä kaikkien äitien olevan lehdissä ja televisiossa. Meille äiti on kuitenkin ollut nimenomaan äiti, ei julkisuuden henkilö.

Tuntuu hyvältä, että Ada on soittanut minulle huolistaan, vaikka olisimme viime näkemällä riidelleetkin. Toivottavasti olen voinut olla Aatulle luottoihminen, jonka puoleen uskaltaa kääntyä tilanteissa, joissa ei kaipaa vanhempien tuomitsemista. Sisaruus on jotain sellaista, joka säilyy vahvana, vaikka aikuisena tuleekin omat, erilliset elämät."

 

Ada  Schlizewski:

"Varhaisimmat muistoni Idasta liittyvät yhteisiin leikkeihin Munkkiniemen-kodissamme. Saimme paljon vaatteita vanhempien ulkomaanmatkojen tuliaisina ja teatterin puvustamosta äidin työn kautta. Keksimme lauluesityksiä ja sketsejä, ja valokuvaajaisämme tai me itse tallensimme niitä videoille.

Tärkein lapsuudenkokemukseni on se, että äiti ja isä ovat rakastaneet meitä ja olleet todella mukana elämässämme. Heille on aina voinut kertoa kaiken, ja lapsuus tuntui turvalliselta. Tämän kokemuksen haluaisin siirtää myös pojalleni Neeolle.

Materiaalisesti olimme aika hemmoteltuja. Äiti ja isä ostivat meille valtavasti leluja ja joululahjoja, ihan liikaakin. Tavarapaljoudesta on se seuraus, etten oikein osaa arvostaa tavaraa tai ainakaan juosta sen perässä.

Äiti ja isä olivat molemmat yrittäjiä ja järjestivät töitään niin, että pystyimme olemaan kotihoidossa pari ensimmäistä ikävuottamme. Äiti halusi meidät hyvään kouluun ja kuljetti siksi meitä ensin päiväkotiin ja myöhemmin ala-asteelle Kulosaareen.

Totuin jo lapsena siihen, että äiti on esillä ja moni tuntee hänet. Itseäni julkisuus ei kiinnosta.

Monessa erilaiset

Olin ekaluokalla, kun äiti ja isä erosivat. Se tuntui aluksi ihan kauhealta, mutta totuin siihen aika pian. En muista erosta paljonkaan, suhteellisen siististi vanhemmat sen hoitivat. Eron jälkeen asuimme puolet viikosta äidin luona Helsingissä ja puolet isin luona Kirkkonummella. Rakastin luonnossa leikkimistä! Olin kymmenenvuotias, kun iskän uuteen perheeseen syntyi lapsi eli sain puolipikkusiskon.

Kesälomia ja jouluja vietimme Kuusaan mummon ja papan eli äidin vanhempien luona. Neljävuotiaana valitsin mieluummin mummolaan menon kuin rokotuksen perheen Intian-matkaa varten. Helsingin Punavuoressa asunut isän äiti, rokahtava mummimme, kävi meidän kanssamme metallifestareilla, kun olimme teinejä. Nyt hän pitää luomumansikkatilaa Sipoossa.

Olemme Idan kanssa aika erilaisia. Ida on esimerkiksi minua herkempi. Muistan erään yökyläilyn Idan kaverilla, joka asui kerrostalokotimme yläkerrassa. Kun oli aika mennä nukkumaan, Idaa alkoi itkettää ja hän palasi kotiin. Minä jäin yöksi Idan kaverille.

Suuttuessani viskoin Idan vaatteet lattialle hänen vaatekaapistaan.

Pukeutumis- ja sisustustyylimme poikkesivat varsinkin teinivuosina toisistaan. Ida pukeutui mustaan, ja myös hänen huoneensa maalattiin mustaksi. Sängynpäätyä koristi liekin kuva. Minun huoneeni seinät helottivat punaisina. Ovenkarmit olivat pinkit, ja sängynpäätyyn oli maalattu sydän ja tribaalikuvio.

Jos minun pitäisi antaa koulunumero siitä, kuinka hyvin tunnen siskoni, antaisin kasin. Parasta Idassa eli Irmelissä, joksi kutsun häntä, on huumorintaju. Hän on hauskaa seuraa.

Pienenä ärsytin Idaa roikkumalla hänessä, vaikka hän halusi olla omien kavereidensa kanssa. Kun olimme varhaisteinejä, tappelimme joskus ihan fyysisesti. Minulla oli tapana suuttuessani viskoa kaikki Idan vaatteet lattialle hänen vaatekaapistaan.

Sisarkateutta en muista koskaan tunteneeni, paitsi alakoulussa, sillä Ida oli suosittu kaveripiirissään. Muistan pelänneeni Idan puolesta, kun hän alkoi astua aikuisuuteen ja kaikki uusi, kuten seurustelut ja alkoholi, pelottivat vielä minua. Olin silloin itse vielä niin ”kunnollinen” ja nuori, että paheksuin isosiskon uusia menoja.

Enemmän yhdessä

Erilaisuutemme tulee myös esiin siinä, millaisia äitejä me olemme. Ida vie Liljaa musiikkileikkikouluun ja vauvauintiin. Itse ajattelen, että vähempikin riittää ja maalaisjärjellä pärjää. Alkuun kyselin Idalta vauvanhoito-ohjeita, mutta nyt kun olen jo elänyt Neeon kanssa läpi kasvuvaiheita, jotka Idalla ja Liljalla ovat vielä edessä, voin auttaa Idaa kertomalla omista kokemuksistani.

Äideiksi tultuamme vietämme enemmän aikaa yhdessä kuin ennen. Kierrämme kirpputoreilla tai tapaamme ”syömingeissä” äidin luona. Odotan innolla tulevia kesiä, jolloin voimme tehdä yhteisiä lomamatkoja lasten huvituspaikkoihin kuten Puuhamaahan.

Äiti varoo puuttumasta minun ja Idan lasten kasvatukseen. Kerran hän alkoi kieltää Neeoa leikkimästä ruualla mutta napsautti suunsa kiinni kesken lauseen. Hän oli Idan ja minut saatuaan päättänyt, ettei anna ohjeita lapsilleen, jos heistä tulee joskus vanhempia. Äitiä oli ärsyttänyt, kun hänen omat vanhempansa olivat tarjonneet kasvatusneuvoja pyytämättä. Minua äidin ohjeet eivät häiritse, päinvastoin. Otan niitä mielelläni vastaan.

Idan merkityksestä kertoo paljon se, että vaikka äiti kestää kuulla mitä vain, pahimmat asiat kerron ensin Idalle.

Sitten vasta äidille tai kavereille."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2013.

Keitä he ovat:

Ida Schlizewski, 23
on nuorisotilan ohjaajana työskentelevä media-assistentti. Hän asuu Tuusulassa vanhassa rintamamiestalossa kihlattunsa Samuli Koivulan ja vajaan vuoden ikäisen tyttärensä Liljan kanssa.

Ada Schlizewski, 21, 
asuu Helsingissä ja työskentelee tarjoilijana. Hänellä on pian kaksivuotias poika Neeo puolisonsa Juha Peltoniemen kanssa.

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.