Lapsena Eero Aarnio ei säikkynyt edes pommisuojassa. Äidin vieressä hänestä kasvoi mies, joka ei ole koskaan pelännyt mitään.

Helsingin Kallio, 16. helmikuuta 1944. Eero­ Aarnio, 12, on menossa nukkumaan. Hän riisuu kengät mutta jättää ylleen päivävaatteet, kuten aina. Pääsee sitten nopeammin liikkeelle.

Äiti siivoaa ja läksyttää isää, joka vetää­ tupakkaa niin, että 28 neliön koti on savusta samea. Eerolla on turvallinen olo. Hän nukahtaa heti.

Uni katkeaa ilmahälytykseen. Peitto pois, jalat kenkiin. Rappukäytävään, kuusi kerrosta alas, viisi porrasta kerrallaan, pesutupaan talon alle.

Eero on taas ensimmäinen pommisuojassa.

Pesutuvassa on muuripata, jossa lämmitetään vettä. Eero kiipeää makaamaan padan kannen päälle. Siitä on tullut hänen vakipaikkansa.

Pian pommisuojassa ovat kerrostalon muutkin asukkaat. Joskus naapurintädit tulevat pelosta hulluiksi, mutta tänä yönä­ kukaan ei huuda.

 

Olohuoneen liuku­oven Eero on päällystänyt aikakauslehtien kansilla. Monessa on Pallotuoli, mutta löytyy niistä muitakin hänen istuimiaan.

Kuuluu räjähdyksiä. Rysähdyksiä. Ääniä,­ joita Eero ei tunnista. Pahin on vihellys. Kun pommi viheltää, muutaman sekunnin päästä räjähtää. Sekunnit tuntuvat pitkiltä. Joka kerta Eero ehtii ajatella, onko tämä viimeinen ääni, jonka hän kuulee.

Eeron on vaikea saada unta. Hän vilkaisee pesutuvan lattialla istuvaa äitiään. Äiti on rauhallinen, Eero on rauhallinen.

Yön aikana Helsinkiä pommittaa 383 Neuvostoliiton konetta. Viimeiset räjähdykset kuuluvat ennen aamukuutta.

"Moni pelkää epäonnistumista niin paljon, ettei uskalla vetää ensimmäistäkään viivaa."

Kun Eero seuraavana iltana kömpii sänkyynsä päivävaatteissaan, hän ei vieläkään pelkää.

Ensimmäinen viiva

Sisustusarkkitehti Eero Aarnio, 82, nitistää pelkonsa joka aamu. Tänäänkin hän heräsi kuudelta, keitti itselleen kahvit, selasi Hesarin ja käveli työpöytänsä ääreen. Sitten hän tarttui kynään ja teki­ jotain rohkeaa: piirsi viivan.

”Moni pelkää epäonnistumista niin paljon, ettei uskalla vetää ensimmäistäkään viivaa”, Eero sanoo.

”Epävarmuus ei ole vaihtoehto. Heti kun piirrän ensimmäisen viivan, minun on uskottava, että juuri se on paras ja oikea.­ Jos alan epäröidä jo yrittäessäni, mistään ei tule mitään.”

Entä jos viiva on surkea?

”Vedän lisää viivoja. Kun vetää monta, kaikki eivät voi olla huonoja.”

Eeroa naurattaa. Hän istuu kotisohvallaan Kirkkonummen Veikkolassa ja nauraa lujaa ja matalalta.

Tämä on Eeron ja hänen Pirkko-vaimonsa 17. yhteinen koti. Ikkunoista tulvii valo, ja huoneet ovat täynnä Eeron kansainvälisesti palkittuja luomuksia: Pallotuoleja, Poni-tuoleja, Puppy-tuoleja, Pastilli-tuoleja, Kupla-tuoleja, Ghost-­valaisimia, Pingy-pingviinejä, koruja ja kastelukannuja. Eero esittelee jokaisen niistä hellästi ja ylpeästi kuin lapsensa. Kun hän unohtaa jotain tai innostuu liioittelemaan,­ Pirkko keskeyttää.

 

Eerosta on hienoa, että Pirkko puuttuu hänen töihinsä. ”Kun suunnittelin maljakon, Pirkko käänsi sen ja sanoi, että tästä saisi lampun. Lamppu siitä tuli.” 

”Pallotuolista narskutin Eerolle monta vuotta. Patistin, että laita se jo tuotantoon tai joku muu keksii sen. Hän se vain panttasi”, Pirkko sanoo.

”Aluksi tuoli ei näyttänyt miltään”, Eero selittää.

”Siinä oli vain yksi kaari ja jalka, mutta menestyshän siitä tuli. Pirkko on hirveän usein oikeassa.”

Eero tekee töitä yhä seitsemänä päivänä viikossa, mieluiten aamusta iltaan. Nytkin yhdessä firmassa on tyrkyllä 11 piirustusta, joista ”yksikään ei ole huono”. Eero myöntää, että ikä on vaikuttanut häneen ammattitaitoonsa: hänestä on tullut nopeampi ja varmempi.

Jos Eeron idea tyrmättiin, hän puski sitä läpi niin kauan, että se meni läpi.

”Minulla on lahja: hyvä mielikuvitus. Kun kuvittelen jotain, pystyn piirtämään sen heti ylhäältä, alhaalta ja sivulta, ja pian se on esineenä lattialla. Uuden luominen tuntuu mahtavalta. Minusta työnteon pitää olla hauskaa. Jos se ei ole, on vaihdettava työtä.”

Koskaan Eero ei ole epäillyt ammattitaitoaan. Hän on luottanut itseensä aina.­ Jos hänen ideansa on tyrmätty, hän on puskenut sitä läpi niin kauan, että se on mennyt läpi.

Miten ihmisestä voi tulla niin varma?

Äidin lupaus pitää

Kertaakaan äiti ei murtunut lastensa nähden. Aina kun Eeron kaksi isoveljeä lähtivät rintamalle, äiti sanoi: ”Kyl te takas­ tuutte.”

Pieni Eero uskoi. Äiti oli hänen peilinsä, hänen silmistään heijastui maailma.

”Mitä tahansa äiti sanoi, minulle se oli totuus”, Eero sanoo.

Vanhemmalla isoveljellä ei ollut koulutusta, joten hän taisteli eturintamassa. Tykinruokana, tiesi Eero. Toinen veli toimi esikuntatehtävissä. Koska huoli ei näkynyt äidin kasvoilta eikä kuulunut hänen äänestään, Eerolle ei tullut mieleenkään pelätä veljiensä puolesta.

 

Eero syö usein kaksi aamiaista. Ensimmäisen yksin kuudelta ja toisen myöhemmin Pirkon kanssa.

Isä säästyi rintamalta, sillä hän oli niin vanha, jo viisikymppinen. Helsinkiä hän ei suostunut jättämään, vaan halusi käydä töissä ja tienata perheelleen läpi­ sota-ajan. Eero ja äiti pakenivat pommituksia kahdestaan. He ajelivat hevos­kärryillä asemalle, ostivat liput seuraavaan junaan ja jännittivät, mihin se lähtisi. Mikkeliin, Juvalle, Tuulokseenko taas? Perillä äiti koputti reippaasti maalaistalojen oviin ja kysyi yösijaa. Jokainen ovi aukesi.

Yhdessä asiassa äiti oli ehdoton. Hän ei lähettäisi Eeroa Ruotsiin sotalapseksi.

”Äiti toisteli, että jos kuollaan, kuollaan yhdessä. Ajatus oli hänelle hyvin kirkas.”

Kerran pommi osui kotitaloon. Eero ja äiti olivat maalla, isä kaupungissa, juoksemassa juuri kotitalon portaita alas. Neljännessä kerroksessa rämähti. Naapuriasunnon ovi kaatui isän päälle. Hän jäi jumiin ja sai aivotärähdyksen, mutta suri vain sitä, että jysäyksessä katosi­ ainut valokuva hänen vanhemmistaan. Aviopari seinän takana kuoli.

Yhtenä talviyönä Eero oli äidin kanssa evakossa Orimattilassa. Kun hän palasi saunasta, taivaanranta oli muuttunut punaiseksi. Väristä Eero tiesi, että Helsinki paloi. Sängyssään hän mietti, olikohan isä kuollut.

Ei ollut. Äiti piti lupauksensa, ja isoveljetkin palasivat kerta toisensa jälkeen hengissä kotiin.

Vanhimpaan veljeen jäivät kuitenkin pysyvät­ jäljet. Vielä vuosia sodan jälkeen hän heräsi öisin painajaisiin.

Toimi, äläkä höpötä, äiti opetti Eerolle, vaikka ei sanonut sitä ääneen.

”Veli oli perinyt äitimme sitkeyden, aivan kuten minäkin. Hän selvisi voittajana lähitaisteluista, mutta joutui näkemään vastustajiensa kuolevan. Se oli hänen­ herkälle mielelleen liikaa.”

Pese lattiasi kontaten

Kun pommit vaikenivat, Eero lähti aamuisin­ kouluun. Kotiin palatessa vatsa kurni niin, että pyörrytti. Kaapista löytyi vain homeista näkkileipää. Home kirkastaa ääntä, Eero rauhoitti itseään, ja pyyhkäisi homerihmaston kämmenselkäänsä. Leivän hän voiteli laardilla.

Perunajonossa äiti hätisteli Eeron kauemmas itsestään­. Sääntöjen mukaan yksi ihminen sai aina yhden pussin. Kun Eerokin laskettiin ihmiseksi, perhe sai yhteensä kaksi perunapussia.

 

Eero piirtää luonnoksensa käsin. Tietokonetta hän käyttää vain sähköpostiin ja kuvien käsittelyyn.

Eero ei muista saaneensa vanhemmiltaan ainuttakaan elämänohjetta. Lapsia kasvatettiin tekemällä, ei puhumalla. Äitiään tarkkailemalla Eero oppi elämästä tämän:

Hommat on hoidettava jämptisti, olitpa köyhä tai rikas.

Toimi äläkä höpötä.

28 neliön yksiönkin voi puunata sieväksi.

Halvatkin räsymatot ovat sen arvoisia, että ne kannattaa pestä käsin.

Umpisavestakin saa nousemaan perunoita, kunhan tarpeeksi myllää.

Lattiat on syytä kuurata kontaten.

Vähintään kerran viikossa on käytävä pesulla yleisessä saunassa.

Mitä kaoottisempaa arki sodan jaloissa oli, sitä jääräpäisemmin äiti piti perheen arkirutiineista kiinni. Käsistään hän oli niin taitava, että ompeli nahkakengät idolilleen, laulajatar Aino Acktélle.

”Tiesin, että yöllä saattoi alkaa pommitus, mutta menin silti nukkumaan onnellisena. En koskaan valvonut huolissani. En pelännyt, koska äitikään ei pelännyt.”

Viisi metriä kirjettä

Eero yrittää pysyä jutun aiheessa eli itsessään,­ mutta tiukkaa tekee. 82 vuoteen mahtuu niin monta menestystuotetta, niin monta jännittävää autoreissua Pirkon kanssa, niin monta kiehtovaa tapaamista! Niinpä keskustelu rönsyilee tähän tapaan:

”Tämä ei nyt oikeastaan liity mihinkään, mutta haluatko kuulla silti? Menee­ taas vähän sivupoluille, mutta tuli­ ­mieleen yks juttu. Haluatko kuulla vielä yhden helevetin hyvän tarinan?”

Useimmat tarinoista liittyvät Pirkkoon.

 

Eero ja Pirkko tekevät kaiken yhdessä. ”Niin on hauskempaa.” Pylvääseen on merkitty 1990-luvun alusta alkaen kaikkien suvun jäsenten pituudet.

Ensimmäisen kerran pari tapasi marraskuussa 1953. Eero oli parikymppinen arkkitehtitoimiston harjoittelija, Pirkko osakunnan aktiivi. Katseet kohtasivat Suomen suurmessuilla.

”Eero oli hirveän komea ja piipahti messuilla minun tiskilläni. Ja joka ikisen muunkin esittelijätytön tiskillä”, Pirkko muistaa.

”Tietysti. Se oli se ikä”, Eero sanoo.

Kun Pirkko lähti ensitapaamisen jälkeen stipendiaatiksi Ruotsiin Uppsalaan, Eero jatkoi piirittämistä. Hän lähetti Pirkolle viisimetrisiä rakkauskirjeitä. Ei vertauskuvallisesti viisimetrisiä, vaan oikeasti viisimetrisiä, luonnospaperille kirjoitettuja pötköjä. Varmuuden vuoksi hän lähetti myös valkoisen jättipehmonallen.

"En osaa edes kuvitella, mitä olisin ilman Pirkkoa."

Eero tiesi heti, että halusi Pirkon, mutta ei osaa sanoa vieläkään, mistä varmuus syntyi.

”Ei tunteita voi selittää. 60 vuotta olemme olleet yhdessä, emmekä vieläkään saa aikaiseksi riitaa. Eri mieltä voimme kyllä olla, mutta koskaan emme rähjää.”

Pirkko on toiminut lastenohjelmien ääninäyttelijänä ja dokumenttifilmien lukijana, mutta päätyönsä hän on tehnyt Eeron assistenttina. Kun Eero suhteen alussa ajeli vespalla ympäri maata kuvaamassa­ koulujen luokkakuvia, Pirkko istui tarakalla. Kotona hän työsti ja lajitteli Eeron kuvat.

”Minulle oli alusta asti selvää, että teemme kaiken yhdessä”, Pirkko sanoo. Eero nyökkää ja tarkentaa:

”Kun saimme kaksi tytärtä, lämmitimme tuttipulloja vuorotellen. Kun pesemme­ ikkunat, minä yletyn yläreunaan ja Pirkko alareunaan. Ilman Pirkkoa en olisi tässä. En osaa edes kuvitella, mitä olisin ilman häntä.”

Vaikka Eero pääsi Taideteollisen oppilaitoksen sisustustaiteen osastolle parhain mahdollisin pistein, läpimurtoa piti­ odotella.

Sillä aikaa pari asui 12 neliön asunnossa. Se oli niin ahdas, että sängyt mahtuivat huoneeseen vain peräkkäin. Silti sisään tungettiin myös Pirkon kangaspuut ja Eeron valtava piirustuspöytä. Pirkko ompeli molemmille vaatteita, Eero­ paiski kolmea työtä ja suunnitteli kaikkea hammastikuista alkaen, jotta saisi kasaan vuokrarahat.

 

Talo on itse piirretty. Savusauna läm­piää viikoittain.

”Totuin siihen, että jos töitä ei ole, niitä on keksittävä. Ihmettelen, miksi ihmiset voivottelevat nykylamaa. Eihän tässä ole kyse ihmishengistä, rahasta vain.”

Joskus Eeroa surettaa, että vanhemmat eivät ehtineet nähdä hänen menestystään. Sitä, kuinka hän nousi modernin muotoilun uranuurtajaksi ja kuinka hänen nimensä pääsi New York Timesin sanaristikkoon.

Parasta on alku

Eero rakastaa alkuja: aamuja, maanantaita, tammikuuta, tyhjää paperia. Alussa kaikki on mahdollista. Siitä tunteesta hän elää.

Joskus uutta alkua on edeltänyt vaikea loppu. Yksi sellainen tapahtui jouluaattona 1970. Aarniot olivat juuri viimeistelleet joulusiivouksen, kun heidän vastaremontoitu omakotitalonsa Espoon Tontunmäessä syttyi tuleen.

Pirkko kiidätti lapset ja koiran naapuriin. Eero mietti, mitä pitäisi pelastaa. Sitten hän ryntäsi työhuoneeseensa, kahmaisi syliinsä piirustuksensa ja tunki ne auton takakonttiin.

"Käyn kävelyllä vain, jos ei sada, tuule, ole kylmä tai kuuma. Eli en koskaan."

Illalla perhe söi kinkkua naapurin joulupöydässä ja katsoi ikkunasta, kun koti­ savusi. Palomiehille Eero kävi näyttämässä uusinta  Avotakka-lehteä. Siinä oli 12 sivun juttu, jossa hänen itse suunnittelemansa ja sisustamansa Tontunmäen koti esiteltiin.

”Suremisesta ei ollut apua, mutta vakuutuksesta oli. Talo remontoitiin ja  myöhemmin myytiin.”

Eeron pää kuhisee yhä mahdottomia ideoita, jotka muuttuvat mahdollisiksi, kunhan on mielikuvitusta.

”Voisin ryhtyä jo eläkeläiseksi, mutta miksi ryhtyisin? Niin monta ideaa on vielä toteuttamatta.”

Vaikka pitkät lentomatkat eivät enää houkuta, Eero kiertää yhä maailmaa. Hänen energisyytensä salaisuus on yksinkertainen:­ mahdollisimman vähäinen urheilu.

”Käyn kyllä kävelyllä Pirkon kanssa, mutta vain jos ei sada, tuule, ole kylmä tai kuuma. Eli en juuri koskaan.”

 

”En usko, että luomiskykyni katoaa koskaan. Se on omaisuuttani.”­ 

Juhlia Eero ja Pirkko järjestävät sitäkin ahkerammin. Mieluiten sellaisia, joissa on 30 ihmistä, kuuma savusauna ja kukkuroittain ruokaa. Kun tyttäret ja lapsenlapset poikaystävineen tulevat yökylään, lattialle pedataan 12 patjaa. Eero­ ei kokkaa, mutta suvun pienimmille hän paistaa lättyjä.

Pienenä Eero ei pelännyt pommeja. Isona hän ei ole pelännyt epäonnistumista. Onko hän koskaan pelännyt mitään?­

”En oikeastaan. Toivon vain, ettei kukaan­ läheisistäni sairastuisi. Mutta sitäkään­ en pelkää. Onko pelkääminen koskaan estänyt mitään pahaa tapahtu­masta?”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2014.

Eero Aarnio

82-vuotias sisustusarkkitehti on yksi Suomen menestyneimmistä­ muotoilijoista. Hän tuli tunnetuksi 1960-luvulla lujitemuovista muotoilemistaan futuristisista tuoleista, joista tunnetuin on Pallotuoli.

Eero ja Pirkko Aarnio ovat olleet naimisissa 58 vuotta, ja heillä on kaksi tytärtä.

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.