Ensin Jukka Jokiniemi menetti näkönsä, sitten tyttärensä. Hän päätti pärjätä ja rakentaa menetyksistä jotakin hyvää.

Vanhemmalla pojalla, alakouluikäisellä, on vaaleat hiukset ja vahvat jalat. Muutamaa vuotta nuorempi on hento ja hymyilee usein laulellessaan. Molemmat ovat isänsä näköisiä.

Niin on kerrottu. Jukka Jokiniemi ei ole koskaan nähnyt lapsiaan.

Käsitys heidän ulkonäöstään on syntynyt kyselemällä, koskettelemalla ja kuuntelemalla. Mitä sinulla on päällä päiväkotikuvassa? Onko tukkasi kasvanut, pitäisikö mennä parturiin?

Lasten vartalo on jokaista senttiä myöten tuttu. Sillä tavalla tuttu kuin vain vanhemmat tietävät: vuosien vaipanvaihtojen, sylittelyjen ja pesemisten jälkeen. Omat lapset, hikiset jalat, kylvyn jälkeen liukkaat kyljet.

Jukka alkoi menettää näkökykyään parikymppisenä. Viimeiset kymmenen vuotta hän on ollut täysin sokea.

Se ei oikeastaan haittaa häntä.

Muistanko metsän värin?

Diagnoosi oli suora ja lyhyt: Sinulla on silmänpohjan rappeuma. Voit sokeutua tai sitten et. Hoitoa ei ole. Sinusta tulee näkövammainen.

Sellaista ei halua kuulla 19-vuotiaana lääkärin rutiinitarkastuksessa, kun on juuri päässyt opiskelemaan diplomi-insinööriksi ja kantanut opiskelijasoluun selkärepussa kaiken, mitä tarvitsee, pari vaihtovaatekertaa, parit kalsarit.

Jukka katsoi lääkäriä, lääkärin ilmettä, ja ajatteli kaksi ajatusta. Ensimmäinen oli aika järjetön, toinen hyvin järkevä: Jos minusta tulee täysin sokea, voin ainakin purjehtia, siitä ei tarvitse luopua. Nyt täytyy valmistua nopeasti, koska en vielä tarvitse apuvälineitä. Ei voi jäädä jahkailemaan, täytyy päästä kiinni työelämään.

En enää koskaan näe auringonnousua tai elokuvaa.

Kun Jukka pyöräili lääkäristä kotiin, silmät olivat kyynelistä sumeat. Itku jäi tästä asiasta ainoaksi.

Aluksi teki mieli ajatella, että lääkäri oli väärässä. Silmät tuntuivat tavallisilta. Mitään dramaattista ei tapahtunut myöhemminkään. Kaikki kävi vähitellen.

Parin vuoden kuluttua autolla ajaminen alkoi olla vähän vaarallista. Sitten kirjaimet sanomalehden sivuilla sumenivat. Pankkitiskillä oli vaikea nähdä, mihin sarakkeeseen nimi pitikään kirjoittaa.

Kun Jukka aikoi keskellä päivää oluelle veljensä kanssa, portsari asettui eteen: sinä et pääse sisään, olet jo ottanut tarpeeksi, horjut etkä katso silmiin.

”Yritin hoitaa asioita olemattomalla näkökyvyllä. Se oli itsensä huijaamista. Uskottelin, että pärjään, vaikken pärjääkään. Vaikutin näkevältä, joka tekee tyhmyyksiä ja törttöilee. Mutta enpähän vaikuttanut sokealta.”

Mieleen ei kuitenkaan tullut suruja, joiden olisi voinut kuvitella tulevan: En enää koskaan näe auringonnousua tai elokuvaa. En ehkä löydä naista tai työpaikkaa. Muistanko vanhanakin, minkä värinen metsä on?

”Järkeilin, että tämä on minun juttuni ja kohtaloni. Kortteja, jotka elämässä saa käteen, ei voi valita. Voi valita vain, miten pelaa niillä.”

Jukka uskoo, että pystyi suhtautumaan näön menetykseen näin, omien sanojensa mukaan ”asiallisesti”, koska eli niin onnellisen lapsuuden. Sellaisen, jossa rakastettiin paljon.

Sokea luuseri pärjäsi

Jukka Jokiniemi muistaa hykerryttävän työasioihin liittyvän keskustelun muutaman vuoden takaa. Osapuolina ovat hän itse ja muuan tunnettu liikemies ja yritysvalmentaja.

Liikemies (tyytyväisenä): Meillä ollaan hyvin ennakkoluulottomia. Voisin harkita ottavani vammaisen töihin, vaikka ottamaan takkeja aulassa vastaan. Siitä välittyisi fiilis, että meidän firmassamme hyväksytään kaikenlaiset ihmiset.

Jokiniemi (huvittuneena ja ärsyyntyneenä): Ihan hyvältä kuulostaa. Meilläkin on ollut vammainen kaveri toimitusjohtajana ja pärjännyt hyvin.

Liikemies (epäuskoisena): Ei kai? Pelleiletkö? Mitä hän nykyään tekee?

Jokiniemi (vähän voitonriemuisena): Juuri nyt hän keskustelee kanssasi puhelimessa.

Keskustelu päättyy hyvin. Liikemies on kohtalaisen viisas mies. Hän haluaa tavata Jukan ja ymmärtää enemmän.

Jukka kertoo liikemiehelle, että suoritti opintonsa Teknillisessä korkeakoulussa neljässä vuodessa ja väitteli myöhemmin tohtoriksi. Väitöskirjan aihe oli Kaupunki kaikille aisteille – moniaistillisuus ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä.

Hän perusti valaisimia ja kirkasvalolaitteita valmistavan Innojok-nimisen yrityksensä jäätyään kaupalliselta alalta työttömäksi 90-luvun lamassa. Toinen vaihtoehto olisi ollut eläkkeelle siirtyminen kolmekymppisenä.

Yritys pärjäsi paremmin kuin kukaan osasi uskoa. Syntyi menestystarina. Jukasta tuli huomattavan varakas. Mutta rajojen rikkominen ja merkityksellisen työn tekeminen tuntuvat rahaa tärkeämmältä.

”Olen murtanut myytin, jonka mukaan vammainen voi olla korkeintaan eläkkeellä tai firman maskotti.”

”Mursin, koska osasin ja uskalsin. Joitakin se ärsyttää. Että olen sokea luuseri, joka on pärjännyt huippuhyvin.”

Kun valaisinsuunnittelijat esittelevät Jukka Jokiniemelle ideoitaan, he eivät saavu palaveriin läppärin vaan pienoismallin kanssa.

Kun Jukka harkitsee uusien valaisimien ottamista valikoimiin, hän hahmottaa niiden rakenteen paperista, pahvista tai levystä tehdyn mallin avulla. Kenenkään ei kannata tulla palaveriin pelkän läppärin kanssa. Kun hän harkitsee uuden työntekijän palkkaamista – omia työntekijöitä on nykyään noin 25 ja alihankkijoilla viitisentoista lisää – hän pestaa kahdesta tasaväkisestä hakijasta aina sen, joka on työtön tai vammainen.

Mutta pelkän hyväntekeväisyyden perusteella ketään ei palkata.

”Raha ei tee onnelliseksi, mutta rahattomuus voi tehdä aika ahdistuneeksi.”

Puhu, kerro, luota

Vesi muuttui sinisestä mustaksi, siltä se näytti, kun pelko alkoi kasvaa. Kouluikäinen Jukka oli kaverinsa kanssa raahannut optimistijollan veteen ja ajautunut vastarannalle. He eivät osanneet purjehtia vastatuuleen, pelotti.

Teidän on pärjättävä itse, kun olette tuollaiseen hölmöyteen lähteneet, huikkasi mies ainoan huutoetäisyyden päässä lipuvan veneen kannelta.

Pojat pärjäsivät, silloin ja myöhemminkin.

Italiassa satoi tennispallon kokoisia rakeita. Niitä kolmetoistavuotias Jukka keräsi käteensä ja piteli, kunnes kylmä vesi valui sormien lomasta. Sitten perheen yhteinen asuntovaunumatka jatkui. Jukka, pikkusisko ja pikkuveli töniskelivät toisiaan kirkkaankeltaisen Taunuksen hikisellä takapenkillä.

Leirintäalueella eteen läjäytettiin nippu majoituslomakkeita. Vanhemmat eivät osanneet kieliä, Jukka auttoi. Reason for journey? Tuohon laitetaan, että ”leisure”, hän neuvoi äitiä. Siitäkin syntyi tunne, että elämässä on mahdollista tietää ja osata.

Koskaan ei kuitenkaan tarvinnut pärjätä liikaa. Sai olla rauhassa lapsi, soittaa pihalla huuliharppua naapuriin kerrostaloa kasaaville rakennusmiehille, tulla sitten sisälle syömään, olla varma siitä, että äiti on laittanut ruokaa. Uunimakkaraa ehkä.

Perusturvallisuus syntyi lapsena. Meillä oli paljon välittämistä.

”Perusturvallisuus syntyi lapsena. Ei siinä kamalan ihmeellisistä asioista ollut kyse. Lähinnä siitä, että tiesin aina kaiken olevan kotona kunnossa. Meillä oli paljon välittämistä.”

Jos elämänohjeet olisi sanottu ääneen uunimakkaran hajussa lauantai-iltapäivisin ennen saunaa, ne olisivat kuuluneet:  Kaikki järjestyy aina. Luota itseesi. Puhu, kerro, älä jää yksin. Opiskelu on hyvä asia.

Lapsuuden äiti katsoi lempeästi, hän leipoi melkein joka päivä ja hänellä oli punainen jauhoinen essu.

Kun aikuinen Jukka kertoi menettävänsä näkönsä, vanhemmat eivät epäilleet hänen löytävän elämässä paikkaansa. Eivät ainakaan sanoneet. Lohduttelulle ei ollut tarvetta.

Lohdutuksen aika tuli vasta lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin, kun Jukka suri paljon suurempaa asiaa, paljon enemmän. Ennen kuin hyväksyi senkin.

Sillä käteen jaettuja kortteja ei voi valita.

Opaskoira Fanny toimii Jukan silminä. Illalla juostaan, ei köpötellä kepin kanssa.

Tämä on isän itku

Kuunari Helenan kannella tuulee vähän, suolainen tuuli se on, Jukka seisoo paikoillaan. Tämä on elämän aallonpohja, on elokuu 2013, hetki jolloin keski-ikäinenkin kaipaa vanhempien lohdutusta. 

Jukan tytär, poikien sisko, on menehtynyt edellisenä keväänä alle kouluikäisenä INCL:ään. Se on etenevä keskushermostotauti, joka johtaa lapsen vaikeaan kehitysvammaan ja varhaiseen kuolemaan.

Hoitoa tautiin ei ole. Tyttö muuttui ensin totiseksi ja sitten liikkumattomaksi. Hän menetti näkönsä, eikä koskaan ehtinyt oppia puhumaan lauseita.

Kun Jukka tasapainottelee kuunarin kannella aikaisemmin, hän ei ajattele: Elämä on epäreilua. Eikä: olisipa tyttäreni mukana.

Sillä näillä korteilla pelataan. Tosiasiat on kestettävä.

Hän on järjestänyt purjehduksen tyttärensä muistoksi. Mukana on perheitä, joiden lapset ovat saaneet INCL-diagnoosin tai jo menehtyneet. Diagnoosin saa Suomessa vuosittain noin kolme lasta.

Kuunari lipuu Turun Aurajokea ja suuntaa merelle. Kenelläkään ei ole kiire. Joku lapsi nauraa. Aurinko paistaa. Kuuden tunnin purjehduksen puolessavälissä syödään lohisoppaa.

Koitti hetki, jolloin keski-ikäinenkin kaipasi vanhempien lohdutusta.

Jukka ja hänen lastensa äiti ovat eronneet hieman ennen tyttären INCL-diagnoosia. Pojat viettävät isänsä luona joka toisen viikonlopun ja aika monta arki-iltaa viikossa.

Kuunarissa toinen pojista istuu Jukan sylissä ja toinen pyörii kainalossa. Jukka kuuntelee heidän ääniään ja muistelee, miten pojat oppivat pyöräilemään, oppivat elämässä vielä paljon muutakin.

”Pidin kahvasta kiinni ja hölkkäsin perässä. Piti luottaa, että lapsi tietää, minne polkee, ei mene seinää päin. Ja yhtäkkiä sainkin irrottaa, lapset pysyivät pystyssä itse.”

Isän sokeus on pojille luonnollinen asia. Sellainen isä on.

”Mutta rajoja haetaan. Yhdessä oleminen on pientä jumppaamista ja testaamista: huomaako isä, mitä teen. Kun käsken laittaa kännykän pois, en voi olla varma, laitetaanko se.”

Sunnuntaina Jukka ja lapset menevät yhdessä uimahalliin. Uinnin jälkeen kuivataan tukka ja lähdetään mummin luo leipomaan sämpylöitä ja syömään ne. 

Jukka tietää, että poikien posket ovat uinnin päätteeksi punaiset.

Katson ei kun kokeilen

Hurina kuuluu aika kauas, sitten rysähtää. Mökillään Jukka pilkkoo mielellään purkulautoja takkaklapeiksi ja kaataa puita. Moottorisahalla.

”Katson, että kyseessä on sen kokoinen puu, että jos päälle kaatuu, ei henki vielä lähde. Tai siis kokeilen. Rungon halkaisija ei saa olla yli 20 senttiä.”

Hän tekee mielellään muutakin.

Jos kuskin on vaikea parkkeerata peräkärry hankalaan paikkaan, Jukka vaihtaa rattiin ja peruuttaa auton ohjeiden mukaisesti. Hän on aina ollut taitava ajaja.

Jos purjeveneellä on vaikea kiinnittyä laituriin, Jukka tekee napakymppisuorituksen, kunhan joku neuvoo selkeästi. Äänipoijujen avulla purjehdus on onnistunut myös sokeiden purjehtijoiden maailmanmestaruuskisoissa.

”On asioita, joita on kiva tehdä itse, vaikka se ei aina ole kätevää ja helppoa. Saan tyydytystä siitä, että voin sokeana tehdä juttuja, joita minun ei oleteta osaavan.”

Toisaalta on askareita, joihin on mukava käyttää avustajaa, koska näkövammaisena siihen on oikeus.

”Usein ne ovat suoraan sanottuna asioita, jotka eivät ole yhtä kiinnostavia kuin sahaushommat. ”

Jukkaa alkaa naurattaa.

Ruokaostoksia, siivousta, silitystä, sellaista. Viidestä kymmeneen tuntia viikossa. Makutuomariksi vaatekauppoihin lähtee tehoshoppailijapikkusisko. Silloin ostetaan kerralla kahdeksan kauluspaitaa, jotka riittävät ainakin puoleksi vuodeksi. Neutraaleja sävyjä.

 

Kun Jukka sai kuulla sokeutumisestaan, hän päätti, ettei luovu purjehduksesta.

Puhesyntetisaattori, mekaaninen ääni, lukee esimerkiksi Facebook-viestit, sähköpostit ja suosikkilehdet: Helsingin Sanomat, Tekniikan Maailman, Kauppalehden, Kodin Kuvalehden. Opaskoira Fanny kertoo, koska auto tulee.

”Koiran ansiosta ei tarvitse köpötellä valkoisen kepin kanssa. En ole hitaasti etenevää tyyppiä.”

Maailma ei ole musta uhka ja päälle vyöryvien vieraiden äänten sekamelska. Se on itse sytytetyn takkatulen tuoksua perjantai-iltana. Läheisten ystävien ääniä, kun innostutaan puhumaan tosissaan. Lähestyvän metron ilmavirtaa. Lentoasemien kuulutuksia.

Jukka on matkustanut yli 50 maassa. Balilla apina hyökkäsi kimppuun ja puri palan pohkeesta. Gambiassa hiekkakärpänen muni selän täyteen toukkia. Havannassa ryöstettiin kolme kertaa päivän aikana.

Siksi Jukkaa hämmensi, miten tanssikoulun puhelimessa kiemurreltiin, kun hän viime syksynä yritti ilmoittautua paritanssikurssille: Eeei, ei nyt kyllä, et pärjää meillä, yksityistunnilla korkeintaan.

Toisen koulun kurssille hänet toivotettiin tervetulleeksi. Ennen jiven ensitahteja Jukka sanoo uudelle tanssikumppanille: Olen sokea, siksi en katso silmiin. Mutta tanssia kyllä osaan, siitä älä ole huolissasi.

Älä pelkää ikinä

Paljonko olisit, faija, valmis maksamaan, jos saisit näkösi takaisin?

Kysymyksen esitti vähän aikaa sitten Jukan vanhin lapsi, aikuinen poika. Saunan jälkeen takkahuoneessa puhuttiin näköimplanteista ja muista tulevaisuuden mahdollisuuksista korjata näkövamma.

Yhden pienen asunnon verran voisin maksaa, ehkä 150 000 euroa, Jukka vastasi.

Hän omistaa lukuisia kiinteistöjä.

”Ei näkeminen ole mikään kaiken nielevä halu ja toive. Että oi, antaisin mitä tahansa, kunhan voisin vielä kerran nähdä.”

Korkeintaan uimarannalla olisi kiva joskus katsella vähän. Naisia. Sanoo Jukka. Se on vitsi.

Näkemistä tärkeämpää on unelmoida. Unelmointia tärkeämpää on toteuttaa unelmia.

”Ihmisillä on valtavasti mahdollisuuksia tehdä asioita, mutta he eivät luota itseensä. On pelkoa ja sellaista asennetta, että asiat vain jätetään hoitamatta. Se on sääli. ”

Lapsensa kuoleman jälkeen Jukka oppi, mitä todellinen tuska on. Suurimmalle surulle ei löydy sanoja. Siitä on vain selvittävä.

Jukka ei osaa ajatella, että mikään olisi mahdotonta. On vain ”kuinka tämä nyt ratkaistaankaan” -asioita. Niille löytyy ratkaisu, kun pysähtyy, pureskelee ja hengittää.

”Elämässä on aina huolia ja murheita, mutta jos pitäisi määritellä meikäläisen onnellisuusindeksi, se olisi kiitettävä, vaikkei ihan täysi kymppi sentään.”

”Tämä taisi olla aika insinöörimäinen vastaus?”

Ennen unta Jukka ajattelee joskus kesää. Vettä, purjevenettä, aurinkoa, kuuden viikon lomaa, poikiaan veneessä mukana, eväänä juustoleipiä.

Hän kuvittelee itsensä kannelle hyräilemään lempilauluaan, Tapio Rautavaaran Kulkuria ja joutsenta: Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa...

”Vähän kliseistä, kyllä. Mutta totta.”

Iskä laulaa taas, sanoo toinen pojista ehkä. Kun Jukka ojentaa eväsleipiä, hän toivoo: Kunpa eivät koskaan pelkäisi turhia, nämä lapseni tässä. Oppisivatpa pelaamaan korteillaan.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.