Sukupuolensa korjannut Alex Muurinen:
Alex Muurinen, 23, asuu kihlattunsa Peninan, 27, kanssa Hämeenkoskella. He menevät naimisiin elokuussa.

Kun Alex Muurisen rinnat alkoivat kasvaa, hän itki: näin ei pitäisi olla, minun kuuluisi olla poika. 18-vuotiaana hän aloitti sukupuolenkorjausprosessin. 

"Nimeni oli Netta Jamina. Netta Muskett oli äidin lempikirjailija, siitä hän keksi nimen. Ihan kaunis nimi, mutta ei minun. Se on tytön nimi. Sillä nimellä piti kuitenkin esittäytyä koulussa.

Ekaluokasta Säkylässä muistan parhaiten, miten sain ensimmäisen ison polkupyörän ja violetin pyöräilykypärän, jossa oli Tasmanian tuholaisten kuvia. Tokaluokalla alkoi kiusaaminen. Sitä kesti yhdeksän vuotta.

Läski. Ruma. Lesbo. Tyhmä. Luuseri. Outo. Epämääräinen.

Koulun käytävät kaikuivat, joku lapsista sanoi joka päivä noin. Tiesin kyllä kertomattakin, että olen outo, mutta en ymmärtänyt, miksi.

Liikuntatunnilla pojat pelasivat jalkapalloa. Ajattelin, että siellä minunkin pitäisi olla. Tytöillä oli voimistelua. Sen jälkeen olisi pitänyt mennä suihkuun. En mennyt. Menin kotiin piirtämään hevosia.

Yritin mennä poikien porukoihin, mutta olin heille outo tyttö. 

Kun rinnat alkoivat kasvaa, tajusin, että olen väärässä kehossa. Minulla oli tytön vartalo, vaikka olin poika. En pystynyt katsomaan tai koskemaan rintojani. Puin päälle isoja ruudullisia flanellikauluspaitoja.

Yritin sopeutua tyttöjen joukkoon: höpötin siitä, kuka oli sanonut mitäkin ja missä on disko. Kuulostin ontolta. Yritin mennä poikien porukoihin, mutta en kelvannut. Olin heille outo tyttö, en hyvä jätkä.

14-vuotiaana löysin tyttöystävän netistä. Hän lähetteli minulle kuvia itsestään ja ostoksistaan. Oli meillä seksiäkin. Hän tiesi etukäteen, että vaikka vaikutan poikamaiselta, penis puuttuu. Ei se ollut ongelma.

Kun tyttö tuli kylään, kävimme S-marketissa ja teimme makaronilaatikkoa. Sellaista söpöä. Äiti ei arvannut, että meillä on suhde. Hän ajatteli vain, että kiva kun Nettakin on löytänyt itselleen kavereita.

Suhde ei kestänyt kovin pitkään, eikä seuraavakaan.

Kolmannen luokan koulukuva. ”Sain joka päivä kuulla olevani läski ja omituinen.” 

”Tuntuu kamalalta. Minulla on hirveän huono olo ja haluan tehdä itselleni jotakin, kun en jaksa.” Sanoin asian ääneen ensimmäistä kertaa vasta 16-vuotiaana, ammattikoulun koulukuraattorille.

Pääsin nuorisopsykiatriselle osastolle puoleksitoista kuukaudeksi. Siellä lähinnä leikkelin lehdistä kuvia kollaasiin taideterapiassa ja istuin ikkunalaudalla. Keskusteluaikaa psykologin kanssa oli puoli tuntia viikossa. Hän kysyi aina: ”No mitäs tänään kuuluu?”

Sitten minut lähetettiin kotiin.Yritin itsemurhaa. Palasin osastolle kuudeksi viikoksi.

Sairaalasta menin hetkeksi isän luo asumaan. Isä luki olohuoneessa lehteä, kun kirjoitin Googleen hakusanoja ’tyttö ei halua olla tyttö’ ja ’tyttö vai poika’. Päädyin ihmisoikeusjärjestö Setan Transtukipisteen sivuille.

Tunnit kuluivat ja maailma aukeni. Tajusin, etten ole ainoa, joka tuntee elävänsä väärän sukupuolen ruumiissa. Ja ennen kaikkea: asialle voi tehdä jotakin.

Oli helppo ymmärtää, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. En miettinyt hetkeäkään, uskallanko.

Terveyskeskuksen tiskillä istui pelottavan näköinen harppu. Vapisutti vähän. Keskustelu oli lyhyt:

”Tarvitsisin ajan lääkäriltä, jotta saisin lähetteen transtutkimuksiin.”

”Siis minne?”

”Transtutkimuksiin.”

”No, tuossa on yksi peruutusaika ensi maanantaille.”

Siitä sukupuolenkorjausprosessini alkoi marraskuussa 2009.

Ensin kävin puoli vuotta keskustelemassa kahden psykiatrin, sairaanhoitajan ja terapeutin kanssa. Joskus tuntui, että aina tivattiin samoja. Kuinka kauan olet tuntenut ristiriitaa kehosi suhteen? Miten se näkyy arkielämässäsi? Käytätkö miesten vai naisten vessaa?

Piti puhua asioista, joista en ollut koskaan kertonut kenellekään. Olin silloin aika ujokin. Koko ajan pelotti, mitä jos en kelpaakaan korjattavaksi, leikkauksiin.

Verkostoiduin jonkin verran. Joskus jäin miettimään, että käyn aika uudenlaista sähköpostinvaihtoa.

”Haluaisin ilmoittautua TransHelsingin sunnuntain piikkiryhmään. Olen transpoika, jolla on prosessi käynnissä, mutta en ole vielä testosteroneja saanut.”

”Tervetuloa! Harjoittelemaan pääset ainakin hedelmällä, ja jos rohkeutta riittää niin myös ihmisellä.”

Kun myönteinen päätös sukupuolen korjauksesta tuli, kävelin suoraan apteekkiin ostamaan hormoneja.

 

Kerroin Facebookissa sukupuolenkorjausprosessistani kerralla kaikille. Se tuntui helpoimmalta. Tiesin, että äiti ja sukulaiset lukisivat.

Pitkän viestin ydin kuului:

”Minä, Netta, en ole onnellinen. Minä en ole nainen. En osaa selittää, miksi olen sisimmältäni mies. Se on minulle yhtä päivänselvä asia kuin se, että kuuhun ei pysty kävelemään ja että ihminen ei lennä.

Nyt olen hakenut lähetteen sukupuolenkorjausprosessiin. En usko, että pystyn vielä puhumaan tästä puhelimessa, joten ottakaa yhteyttä netin avulla tai kasvokkain. Minulla on oikeus elää niin kuin itse tahdon.”

Jäin odottamaan. Äidin viesti tuli parin tunnin kuluttua. Hän lupasi tukea, päätän mitä tahansa.

Osasin arvata, että äiti ei hylkää. Hän on sellainen, että on aina kaikkien puolella.

Joka aamu tarkistin karvatilanteen. Siellä ne kasvoivat. 

Emme jutelleet mistään kovin syvällisesti, mutta olihan hän vuosien aikaan ymmärtänyt. Lapsena en halunnut leikkiä nukeilla, vaan konttasin märällä asvaltilla.

Joskus äiti ilmoitukseni jälkeen katsoi vähän huolestuneen näköisenä, mutta ei sanonut mitään.

Ajankohta kertomiselle oli hyvä, sillä aloin muuttua miehekkäämmäksi. Joka aamu tarkistin karvatilanteen. Siellä ne kasvoivat, ensin muualle ja lopuksi naamaan. Hyvä etten innoissani mitannut viivoittimella. Kuukautiset loppuivat, kurkussa alkoi tuntua matalammalta.

Se ei tuntunut hetkeäkään oudolta, vain oikealta.

Alkoi tosielämän koe, jossa piti ennen leikkausta elää julkisesti tulevassa sukupuolessa, mennä läpi miehenä.

Oli paljon onnelliseksi tekeviä hetkiä:

Kun menin ostamaan keksejä kaverin kanssa ja myyjä vitsaili, että Prinsessakeksejä miehille, jahas.

Kun kukaan ei tuijottanut punttisalilla, vaikka menin miesten pukuhuoneeseen. Rinnat piilotin paidan alle ja litistin ne binderillä, rintasiteellä.

Kun opettaja kysyi ihmeissään, miksi minulla on naisen sosiaaliturvatunnus, vaikka olen poika.

 

Tämä on Alexin viimeinen omakuva ennen rintojenpoistoleikkausta. Se on otettu syksyllä 2012.

Rinnat lähtivät ensimmäisenä, syksyllä 2012. Olin silloin 21-vuotias. Leikkausta seuraavana päivänä hoitaja otti siteet pois ja lähti hakemaan jotakin. Menin äkkiä peilin eteen ja katsoin.

Vihdoin rintakehä näytti siltä kuin piti. Litteältä. Vaikka olihan se aluksi hurjan näköinen  mustine nänneineen ja arpineen.

Rintojen poistaminen ei kuitenkaan tuonut onnea. Edelleen masensi. Oli päiviä, jolloin ällötti, harmitti ja oksetti. Serkut menivät naimisiin. Minä en. Naamalle leväytettiin perhepotretteja, minulla ei ollut ketään.

Leivoin perunarieskoja, mutta oli surullista syödä yksin. Keittiö oli kolkko.

Ajattelin, että olen niin omituinen ja jörö, ettei kukaan halua olla kanssani. Laitoin ostostelevision päälle, ettei tarvinnut kuunnella vain omaa hengitystä.

Sitten menin kesätöihin tallille. Siellä oli Penina, jolla oli vaalea tukka, tiukat ratsastushousut jalassa. Aloimme seurustella. Hevospiireissä supistiin jo aikaisemmin, että olen ollut tyttö. Penina oli lukenut siitä blogistani, mutta se ei ollut hänelle tärkeää. Hän näki minussa vain komean miehen, niin hän on sanonut.

Olimme olleet yhdessä kolme kuukautta, kun pääsin seuraavaan leikkaukseen. Siinä minulta poistettiin kohtu ja munasarjat, ja emätin ommeltiin kiinni. Jalat telineisiin, mittarit sormiin, nukutus, herääminen, siinä se. Parin päivän kuluttua Penina haki minut kotiin.

Se, etten leikkauksen jälkeen voi saada biologisia lapsia, ei ole tuntunut tärkeältä. Lapset eivät kiinnosta. Jos alkavat kiinnostaa, ainahan voi adoptoida.

Penina seurasi, että tikit sulavat kuten pitää. Sen jälkeen menimme koirien kanssa lenkille ja keitimme spagettia, sellaista tavallista.

Minulla oli vihdoinkin rakas. Puoli vuotta myöhemmin ostimme kihlasormukset Tallinnan-laivalla.

 

Penikseni kiinnostaa ihmisiä eniten. Onhan se ihan ymmärrettävää. Seksi sujuu hyvin, kiitos kysymästä, saahan sen parrun kaikesta muustakin, jos ei omaa ole. Ihmisten ilmoilla olen käyttänyt housuihin laitettavaa silikonipenistä, aika usein kotonakin. Ihan vain, koska se tuntuu oikealta.

Aika viimeiseen leikkaukseen on jo sovittu. Silloin minulle rakennetaan oikea penis. Ihoa penikseen otetaan reidestä tai olkavarresta.

Puhun mieluummin halihetkistä kuin peniksestäni.

Sen pitäisi toimia ihan kuten muillakin, jäykistyä normaalisti. Sitten pystyn pissaamaan seisoallani ja saamaan orgasmeja. Odotan penistä innolla.

Mieluummin kuin peniksestä puhun kuitenkin halihetkistä. Esimerkiksi. Kun Penina herää aamulla, olen yleensä jo imuroimassa tai koneella. Sitten kömmin viereen sänkyyn. Penina on lämmin – höpöttelemme, lähdemme tallille, raaputamme auton ikkunat jäästä.

Minä teen putkihommat ja luon lumet, mutta suunnittelen myös häidemme teemavärit. Illalla katselemme televisiosta Putousta. Vietämme rauhallista elämää.

 

On mahdotonta selittää, miltä tuntuu elää väärässä kehossa. Siksi ihmisten on vaikea ymmärtää. Miltä sinusta tuntuisi, jos jonakin aamuna heräisit ja huomaisit, että jalkojen välissä on penis ja ihmiset pitävät sinua miehenä? Tai päinvastoin.

Joidenkin mielestä olen liian nuori tekemään näin suuria päätöksiä. He pelkäävät, että kadun myöhemmin. Osaan vastata vain: En ole. En kadu. Olisi kamalaa rohkaistua korjauttamaan sukupuolensa vasta viisikymppisenä ja elää siihen saakka valheessa.

En enää käy juttelemassa psykiatrien  kanssa. Siihen ei ole tarvetta. Olen varma, että tämä on ainoa oikea tapa pelastautua kokemaan tavallista elämää.

Monet jäävät yksin sukupuolenkorjausprosessin aloitettuaan. Olen ollut onnekas, kun kukaan ei ole hylännyt. Eikä edes sanonut kovin pahasti.

Kerran työkaverit kysyivät, olenko homo, kun käyn talleilla. Vastasin, että olen aina tykännyt tytöistä.

Äiti kirjoitti Facebookiin: ”Poikasi pitävät sinua kädestäsi vain hetken, mutta sydämestäsi koko elämän. Jos sinulla on poika, kopioi tämä ja jaa eteenpäin.”

Hän tarkoitti minua. Aika liikuttavaa.

Isä on vaitonaisempi, mutta tulee kuskausavuksi, kun muutan, ja tuo ulkomailta tuliaiseksi poikien t-paidan. Se on hänen tapansa hyväksyä.

Olen huomannut käveleväni kuin iskä. Muutenkin näytän nykyään aika paljon häneltä. Oikea nimeni on nykyään Alex Vincent Muurinen."

M

Sukupuolensa korjannut Alex Muurinen: "Kukaan ei hylännyt minua"

Ilmiselvä mieshän tuo Alex on. Miten voikin luonto erehtyä ja antaa pojalle tytön kehon? Koska aivoja ja persoonallisuutta ei voi vaihtaa, on vaihdettava kehoa ja henkilötietoja ja se on rankka prosessi. Joidenkin perusihmisten peruselämä on niin tylsää, tyhjää ja itsestäänselvää, että heillä on aikaa tuomita tällainen erilaiseksi syntynyt, ikään kuin se olisi ihmisen oma syy tai valinta. Säälikäämme siis heitä, sillä he eivät koskaan tule täysiksi ihmisiksi, koska eihän aivoja ja persoonaa voi...
Lue kommentti

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.