Kun Nura Farah muutti 13-vuotiaana Suomeen, hän päätti, että tekisi isänsä ylpeäksi eikä häpäisisi äitiään. Siihen ei varautunut kukaan, että hänestä tulisi Suomen ensimmäinen somalikirjailija.

Syntyy somalityttö. Pieni, mustatukkainen, täydellinen.

On isiä, jotka eivät halua katsoa tytärtään. Taakkaa, joka tuo nälän ja vie toivon, jonka myötäjäisistä on maksettava vuohia ja kameleita.

On isiä, jotka näkevät tyttäressään vain syntymättömän pojan.

On myös isiä, jotka päättävät: tämä tyttö on erityinen. Tästä tulee vielä jotain.

Syntymästään asti Nura Farah tiesi, että isä uskoo häneen.

Hän tiesi sen nimestään. Nura tarkoittaa valoa. Ei sellaista nimeä anneta pettymykselle.

Hän tiesi sen tavasta, jolla isä katsoi, kun hän pakersi lattialla läksyjä. Isä ­vaati tuloksia. Ilman niitä Nura jämähtäisi tiski­pöydän ja hellan väliin, kuten kouluttamattomat somalinaiset kautta ­aikain ovat jämähtäneet.

Isä oli opiskellut Jemenissä, työs­kennellyt vesilaitoksella ja perustanut Soma­lian pääkaupunkiin Mogadishuun oman yrityksen. Äiti oli kasvanut aavikolla. Hän oli lukutaidoton mutta niin kaunis, että isän suku oli joutunut pulittamaan hänestä kymmeniä kameleita.

Nura lähti kouluun, toisin kuin monet muut somalitytöt.

Aurinko paistoi pienen Nuran kasvoille aina. Joka päivä, läpi vuoden. Vaikka Itä-Afrikassa sijaitseva Somalia oli yksi maailman köyhimmistä maista, Nura ei sitä huomannut.

Mogadishun ilma maistui mereltä ja hiekalta. Leikkikavereina oli kolme veljeä ja pikkusisko, huoneita omakotitalossa viisi.

Aamuisin jokaiselle riitti paistettuja lättysiä ja kamelinmaitoa, toisin kuin monissa muissa somaliperheissä. Aamiaisen jälkeen Nura lähti kouluun, toisin kuin monet muut somalitytöt. Koulusta palattuaan hän pesi pyykit käsin, kuten muutkin somalitytöt. Iltaisin hän sijasi patjan kylmälle betonilattialle ja nukahti pikkusiskonsa viereen.

Levottomuuden Nura aisti vain isän sivulauseista. Klaanit tappoivat, ryöstivät, pommittivat, halusivat kaataa diktatuurin. Tavalliset ihmiset hankkivat ­aseita ja ampuivat hädissään naapureitaan ennen kuin nämä ehtivät laukaista.

Alkoi sisällissota, joka ei ole loppunut vieläkään.

Huhtikuussa 1993 isä ilmoitti, että äiti ja lapset lähtisivät pois. Toiseen maahan, turvaan. Maan nimeä hän ei tiennyt.
Isä lupasi tulla pian perässä.

Hyvät ja huonot uutiset

Tammikuussa 2014 Nura, 34, istuu itähelsinkiläisen kauppakeskuksen ravintolassa ja räplää kännykkäänsä.

"Äiti ei ole vieläkään soittanut. Se on varmaan hyvä merkki", Nura sanoo itsekseen, kätkee huolensa.

Nuran poikavauva on kolme kuukautta, ja juuri nyt häntä hoitaa Nuran äiti. ­Aikaa haastatteluun on sii­hen asti että vauva tahtoo maitoa. Nura ­vakuuttaa, että ehtii kertoa tarinansa siinä ajassa. Sen uskoo, kun kuulee, miten hän puhuu: häkellyttävän nopeaa, täydellistä suomea.

Tarina alkaa nukesta, jolla on siniset silmät, keltainen tukka ja iso pää. Se on Nuran ensimmäinen muistikuva Helsingistä, lahja vastaanottokeskuksesta.

Miten anteliaita ihmisiä, ja miten pelot­tavan valkoisia, 13-vuotias Nura mietti. Hän kutoi nukelleen sukat, vaikka tunsi itsensä pöhköksi. Lämmittää nyt muovivarpaita.

Vuoden äiti ja lapset asuivat vastaan­ottokeskuksessa ja opiskelivat suomea. Nura kaipasi kavereitaan, kuumaa tuulta, neilikan ja kardemumman tuoksua.
Eniten hän kaipasi isää.

Ikävästä huolimatta Nura haaveili oleskeluluvasta. Suomessa hän olisi turvassa.

Aina, kun vastaanottokeskuksen pihaan kaarsi poliisiauto, se toi uutisia. Huonot uutiset erottivat toisistaan lapset, äidit ja isät.

Nura näki monta pariskuntaa, joissa mies sai oleskeluluvan mutta vaimo ei. Ne parit itkivät. Sitten vaimot katosivat.

Yhtenä päivänä Nura huomasi parkkipaikalla jälleen poliisiauton. Kun hän ryntäsi rappuun, äiti seisoi jo ovella.
Oleskelulupa oli myönnetty. Nura ­huusi ilosta.

Nura ymmärsi jokaisen ilkeän sanan, muttei pystynyt puolustautumaan.

Mykkä, nimetön tyttö 

Somaliassa Nuran nimi oli ollut ”valo”. Suomessa nimi katosi. Se lakkasi ole­masta, sillä luokkatoverit eivät lausuneet sitä koskaan ääneen.
Uudeksi nimeksi tuli Toi Neekeri.

Sillä nimellä Nuraa kutsuttiin siitä ­lähtien kun hän aloitti kahdeksannen luokan itähelsinkiläisellä yläasteella. Muita tumma­ihoisia koulussa ei ollut. Asenteita kiristi lama.

Nura oli asunut Suomessa vuoden. Hän osasi suomea niin hyvin, että ymmärsi jokaisen ilkeän sanan, mutta niin huonosti, ettei pystynyt puolustautumaan. Kun opettaja kysyi, kuka kiusasi, Nura ­sopersi: ”Se tyttö, joka on nopein.”

"Ääneni katosi. Minulla ei ollut sanoja."

Niinpä Nura heittäytyi mykäksi. Kaksi vuotta hän kuunteli hiljaa pulpetissaan, kun suomalaisteinit ilkkuivat, kuinka verorahat menevät Tohon Neekeriin.

Hän yritti muuttua näkymättömäksi, pelkäksi ilmaksi. Kun joku joskus istahti viereen, Nura hämmentyi. Hänhän oli likai­nen.

"Pahinta oli se, että muut ajattelivat, etten voi olla älykäs, koska olen tämän väri­nen. Kaiken muun olisin kestänyt."

Iltaisin Nura pakeni kirjastoon. Siellä hän oli turvassa, panssarinaan kaikki maailman viisaat sanat.

Nura ahmi Tinttejä, vaikka ei tajunnut niistä puoliakaan. Kun suomi alkoi sujua, hän luki kaiken juutalaisvainoista. Jos Eurooppa oli selvinnyt jostain niin kamalasta, Somaliakin selviäisi.

Nuralla oli kaksi unelmaa: Elää Suomessa niin, että isä voisi olla hänestä ­ylpeä. Ja olla elämättä niin, että aiheut­taisi äidille huolta.
Siksi hän ei vuodattanut äidille murheitaan. Kiusaamisesta hän mainitsi ohimennen. Silloin äiti muistutti: ”Sinä nouset vielä.”

Äiti oli oloista, joissa naiset piipahtivat synnyttämässä metsässä ja siinä sivussa hoitivat karjan, kantoivat polttopuut ja hätistelivät hyeenat. Äidin silmissä vai­keudet olivat elämän perussävy. Jokai­sella oli kuormansa, kiusatuksi tuleminen oli Nuran osa.  Se piti sietää pystypäin.

Isä ei ollut tullut vieläkään.

Nura tukeu­tui häneen silti. Hän hoki itselleen, että oli isän tyttö. Erityinen tyttö. 

"Suljin silmäni ja luotin, että pärjään. Päätin, että kiusaaminen olisi väli­aikaista. Jos pysyisin kovana, minusta ­tulisi jotain hienoa. Halusin tehdä iskän ­ylpeäksi."

Kun tummaihoinen mies jäi Suomessa kiinni raiskauksesta, Nura tunsi olevansa syyllinen.

Tumman tytön taakka

Vuonna 1996 Nura istui koulukuraattorin huoneessa. Oli yksi niistä yksinäisistä päivistä, jolloin oli vaikea pysyä vahvana, sellaisena ­arvokkaana tyttönä kuin hän ­olisi halunnut. Silloin kuraattori kysyi:

"Huomasithan sinä, että Miss Suomi-kisan voitti tummaihoinen nainen? ­Hänen nimensä on Lola. Kyllä suomalaiset pikku­hiljaa tottuvat tummiin ihmisiin."

Nuran oli vaikea uskoa.

Hän tunsi Suomen jo kodikseen, ­mutta joka päivä hän tunsi myös tuijotuksen ­kehossaan. Joskus katseet tuntuivat ihailulta, joskus inholta.

Kun tummaihoinen mies jäi Suo­messa kiinni raiskauksesta, Nura tunsi ole­vansa syyllinen.

Kun tummaihoinen mies levitti Yhdysvalloissa HI-virusta, Nura tunsi olevansa syyllinen.

Kun Nura luki uutisen tummaihoisen töppäilystä, hän nosti häpeän tottuneesti harteilleen ja kantoi sitä koko päivän.

"Kuvittelin olevani vastuussa kai­kista maailman tummaihoisista. Kun joku ­töpeksi, olisin halunnut läimäyttää ­häntä poskelle ja läksyttää, että ryhdistäydy! Älä mokaa, älä tee mitään typerää. Jos teet, minäkin kärsin. Jokainen pieni tumma tyttö kärsii."

Nura on potenut huonoa omaatuntoa siitä, että juuri hän pääsi lentokoneeseen. Niin moni luokkatoveri joutui pakolaisleirille, niin moni kuoli nälkään, niin ­moni ammuttiin.

Viime viikolla Nura näki Kampin kauppakeskuksessa nuoria, tuntemattomia somalipoikia, joiden yllä oli Suomen armeijan puku.

"Olin niistä pojista niin ylpeä. Heille Suomi on koti."

Somalin kielessä ei ole käsitettä murrosikä. On vain lapsuus ja naimaikä. Naimaikäiseksi tyttö julistetaan, kun kuukautiset alkavat. Silloin hänen on autettava äitiään kotitöissä, oltava enemmän nainen.

Pojilta kotitöitä ei vaadita.

Nuraa kysymys murrosiästä huvittaa. Mikä murros? Eivät muslimitytöt kokeile kännäämistä, he juovat teetä.

"En haaveillut pojista, vaan siitä, että saisin ammatin. Siitä jokaisen tytön pitäisi haaveilla."

Somaleille maine on tärkeä. Pahiten vanhempien maineen tuhoaisi tyttölapsen törttöily. Nura halusi suojella äitiään.

Isä oli isänmaallinen mies eikä pystynyt jättämään Somaliaa.

Hyvästi, iskä

Lähtönsä jälkeen Nura ei ole käynyt ­Mogadishussa kertaakaan. Vuonna 1997 hän meni Etiopiaan katsomaan isäänsä ja pyysi tätä vielä kerran Suomeen.
Isä lupasi.

Koskaan hän ei tullut.

Ensin Nura pettyi, sitten suuttui.

Lopulta hän ymmärsi.

"Isä oli isänmaallinen mies eikä pystynyt jättämään Somaliaa. Hän pelasti perheensä. Jos olisin ollut hän, olisin toiminut itsekin samalla tavalla."

Se oli viimeinen tapaaminen. Viiden vuoden kuluttua isä kuoli aivoveren­vuotoon.

Surunsa Nura purki opiskeluun. Soma­liassa hän oli ollut mallioppilas. Suo­messa hän sai todistukseen numeroiden ­sijasta x-kirjaimia, koska oli niin pihalla.

Kymppiluokalla kaikki muuttui. Kiusaajat katosivat ja luokalle tupsahti söpö, tummaihoinen amerikkalaispoika, jonka päässä sojottivat rastat. Tytöt olivat lääpällään, pojat ihailivat. Samassa fanituspuuskassa hyväksyttiin myös Nura.

"Pojan ansiosta neekeri-sana katosi."

Sinä hilpeänä vuonna Nuran keski­arvo singahti ylös numerolla, 8,2:een.

Lukiosta Nura löysi suomalaiset sydän­ystävänsä, ne joiden kanssa hän yhä jakaa salaisuutensa. Lukiossa numerot nousivat niin, että kemianopettaja kannusti Nuraa hakemaan opiskelemaan laborantiksi.

Nura haki ja pääsi. Valmistuttuaan hän ravasi työhaastatteluissa. Hän sai monta ei kiitosta, mutta elintarviketurvallisuusvirastossa tärppäsi. Työkavereista on tullut rakkaita, ja yhtä heistä Nura kutsuu vauvansa suomalaiseksi varamummiksi.

"Jos iskä näkisi minut nyt, hän olisi minusta ylpeä."

Nura päätti tehdä jotakin, mitä yksikään somalinainen maailmassa ei ollut tehnyt.

Ensimmäinen somalikirjailija

Muutama vuosi sitten Somalian kohtalo alkoi vaivata Nuraa. Miksi maasta oli tullut niin julma? Voiko kahdenkymmenen vuoden sodasta toipua?

Nura halusi ymmärtää. Hän luki Sofi Oksasen romaaneja ja tietokirjoja Euroopan sodista. Hän ­tajusi, ettei Somalia ollut poikkeus, ei sen pahempi kuin muutkaan. Maapallolla oli sodittu aina. Se pyöri silti.

Ehkä Soma­liallakin oli toivoa.

Netistä Nura löysi pätkiä, joissa pilkahti Somalian kauneus. Hän ihastui perin­teiseen runonlaulantaan ja kuun­teli sitä tuntikaupalla YouTubesta.

Nura kyseli äidiltään aavikon naisten arjesta ja sai kuulla kivuliaita yksityiskohtia.

Äiti paljasti, että oli kuulunut nuorena niihin häveliäisiin neitoihin, ­jotka eivät tanssahdelleet aavikkotansseissa vaan taputtivat sivussa käsiään.

Koko ikänsä Nura oli rakastanut kir­joja. Niiden ansiosta hän oli säilyttänyt toivonsa. Siksi hän päätti tehdä jotain, mitä yksikään somalinainen maailmassa ei ole tehnyt: kirjoittaa suomeksi romaanin.

Somalikirjailijoita on vähän, ja ne vähät­kin ovat miehiä. Euroopasta Nura tietää vain yhden toisen naisen, joka on julkaissut romaanin. Somalit ovat viihdyttäneet toisiaan puhumalla, eivät kirjoittamalla. Maan kirjallisuus sai alkunsa vasta, kun somalia alettiin kirjoittaa ­latinalaisin aakkosin vuonna 1972.

Kolme vuotta Nura kirjoitti tarinaansa tytöstä, joka elää aavikolla 1940–60-luvuilla.

Käsikirjoitus hyväksyttiin, ja nyt helmikuussa ilmestyy Aavikon tytär.

Romaanin kirjoittaminen ei kuulu ­perinteisen somalinaisen rooliin, mutta Nura on saanut pelkkää kannustusta. 

"Suomalainen somaliyhteisö odottaa innokkaasti, mitä kulttuuristamme kerron. Äiti oli hieman ihmeissään ja nauroi, kun paljastin, mitä kaikkea olen kirjoittanut."

Somalikulttuurissa pojat palvovat äitejään

Poika, murokippo tiskikoneeseen

On asioita, joista Nura kieltäytyy puhumasta. Hän ei halua kertoa, mihin somalien klaaniin kuuluu.

"Klaaniajatteluun sisältyy rasismia. Jokainen klaani pitää itseään muita parem­pana, vaikka siksi, että on pyydystänyt leijonan."

Nura ei halua kertoa parisuhteestaan.

Mutta rakkaudesta hän puhuu. Se on hänen mielestään jotain suurempaa kuin naisen ja miehen suhde: vaikka rakkautta vanhempiin. Romantiikkaa hän ei mainitse, se tulee listan hännillä.

"Somalikulttuurissa pojat palvovat ­äitejään. Ihmettelen, miksi äitiyttä ihaillaan, mutta pieniä tyttöjä ei."

Myös Nuralle tärkeintä on äitiys. Toiseksi tärkeintä on itsenäisyys.

"Naisella pitää olla omat rahat. Mutta en voisi kuvitella eläväni ihmisen kanssa, jolla on eri kulttuuritausta. Mieheni ­pitää ymmärtää runot, joita kuuntelen."

Nura haluaa kasvattaa pojastaan herrasmiehen. Sellaisen, joka rakastaa kirjoja ­ ja uskaltaa kapinoida äitiään vastaan.

"Muuten hänelle ei kehity omaa luonnetta. Ja astiansa hän saa opetella viemään tiskikoneeseen itse."

Nura vilkaisee kännykkäänsä. On kulu­nut kolme tuntia eikä äiti ole soittanut vieläkään.
Nura soittaa äidilleen. Poika nukkuu, kaikki on hyvin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2014.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi