"Televisiossa on hirveä vauhti. Jutut pitää keksiä viikossa ja sitten ne unohdetaan", sanoo Pirjo Heikkilä.

Pirjo Heikkilä haki teatterikouluun kymmenen kertaa eikä tullut hyväksytyksi. Lopulta hän sai, mitä ansaitsi.

Yhtenä kevätpäivänä vuonna 2000 Pirjo Heikkilällä meni lujaa. Hän seisoi Teatterikorkeakoulun pääsykoeraadin edessä ja läksytti tuomarit yksi kerrallaan.

"Hyi hitto, kuinka ruma letti sulla on. Ja sinä siinä näytät ihan siivoojalta."

Spottilamput korvensivat 20-vuotiasta Pirjoa koulun mustaseinäisessä harjoitustilassa. Viisi tuomaria istui pöytiensä takana ilmeettöminä. Heidän haukkumisensa oli pääsykokeiden viimeisen vaiheen tehtävä.

Tai niin Pirjo luuli. Kun hän oli lopettanut ja palasi muiden hakijoiden luo, sermin takaa kuului ääni.

"Pieni tarkennus tehtävänantoon. Tässä ei pitänyt mennä henkilökohtaisuuksiin, vaan arvostella raadin toimintaa ihan yleisellä tasolla."

Silloin Pirjo romahti. 

"Soitin poikaystävälleni, itkin ja sanoin, etten enää jaksa. Olen epäonnistunut ja huono."

Se oli toinen kerta, kun Pirjo haki Teatterikorkeakouluun näyttelijäntyön linjalle eikä päässyt.

Sen jälkeen hän haki Teakiin vielä viisi kertaa. Ja kolme kertaa Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle.

Kahdeksan vuotta Pirjo kulutti aikaa hanttihommissa, odotti kevättä, marssi raadin eteen ja itki, kun tulokset saapuivat. Hän ei kelvannut.

Miltähän tämä näyttää?

Joku Tampereen tuomareista sanoi, että sinähän olet selvä pelle. Kuulut viihteen,  et taiteen alalle. Et jaksaisi olla kahtakymmentä vuotta teatterissa. Silloin se satutti, mutta nyt Pirjo ajattelee, että opettaja oli oikeassa. Viihteestä hänet on opittu myöhemmin tuntemaan: ensin stand up -koomikkona, sitten YleLeaksin juontajana ja ­Hyvät ja huonot uutiset -ohjelman panelistina. Uusin työ on suosittu sketsisarja Siskonpeti.

Pirjo kertoo vitsejä vakavalla naamalla, kuin tosissaan. Hän polottaa mielipiteitään pysähtymättä, aivan kuin ei tajuaisi olevansa hauska.
Mistäköhän pääsykoetuomari näki, että hän on viihdyttäjä? Haastattelussa Pirjo vaikuttaa hermostuneelta ja itse­tietoiselta.

"Ajattelenkohan oikeasti noin? En tiedä. Tämä näyttää ihan hirveältä lehdessä. Onko ylimielistä sanoa näin? Mitä kolmekymppinen muka voi ymmärtää elämästä", hän mutisee.

Vielä itsekriittisempi Pirjo oli niinä ­aikoina, kun haki kouluun. Häpeä tuntui koko ajan. 

Pirjo häpesi sanomisiaan tai sitä, ettei ollut mitään sanottavaa. Isossa seurueessa hän ei uskaltanut puhua lainkaan tai ­höpötti hermostuksissaan mitä sattui. Jälkikäteen hän vatvoi keskusteluja mielessään.

"Kaikkein eniten halusin olla rento ihmisten seurassa. Niin, ettei tuntemattomien tapaaminen olisi aina niin ahdistavaa ja etten aina miettisi, mitä muut ajattelevat minusta."

Jos haluaa ajaa rennosti vuoristoradassa, kannattaa ensin hypätä laskuvarjolla. Siinä mielessä oli opettavaista nöyryyttää itseään teatterikoulujen pääsy­kokeissa. Ovi avattiin, epävarma nuori astui sisään, joku raadista kehotti: Ole hyvä. Ole hyvä ja tanssi, laula, riehu, ole hurja, ole huono, ole hurmaava. Jokin nöyryytyksessä kiehtoi, poh­jalle putoaminen ja takaisin kiipeäminen. Se mahdollisuus, että ei putoaisikaan.

Se sai Pirjon myös tekemään stand upia.

Vitsi, miten hienoa

Vuonna 2005 takana oli taas yksi itkujen kesäkuu. Pirjo myi puhelinliittymiä Lahdessa ja toimi välillä  kaupunginteatterin näyttämömiehenä. Kaveri yllytti osallistumaan Hiidenkivi-pubin stand up -iltaan. 

Monen kieltäytymisen jälkeen Pirjo asettui polvet täristen baarin tikkataulun eteen. Hän kertoi teatterisaavutuksestaan. Näyttämömiehenä hänen tehtävänsä oli nostaa pöllö kepin varassa ikkunaan.  Pöllö kurkisteli ikkunasta niin kauan kuin valo paloi. Sitten pöllö piti laskea alas. Joskus Pirjo tuurasi työkaveriaan Mikkoa ja nosti kahta eri pöllöä. Ihmiset hörähtelivät.

Yleisön nauru tuntui kuin olisi läpäissyt kokeen.

Esityksen jälkeen Pirjo tilasi tuopin ja istui koomikko Tomi Walamiehen pöytään. Hän tärisi yhä, mutta innostuksesta. Kerro kaikki, hän sanoi Walamiehelle.

Tätä hän tekisi lisää. Ja paremmin.

"Aluksi keikkoja piti järjestellä ja soitella. Muistan, kun pääsin ekan kerran Hesaan, oikean klubin lavalle. Heitin juttuja viisi minuuttia. Paluumatkalla katselin ikkunasta ulos ja ajattelin, että vitsi miten hienoa."

Yleisön nauru tuntui kuin olisi läpäissyt kokeen.

Silti Pirjo odotti yhä kevättä ja oikeita kokeita.

Kadonnutta aikaa etsimässä

Pirjo on lahtelaisen duunariperheen keskimmäinen. Isä oli autonasentaja ja äiti töissä Askon huonekalutehtaalla. Silloin tällöin vanhemmat saivat työpai­kalta teatteriliput. Pirjosta oli mieletöntä istua pimeässä katsomossa, kun esirippu aukesi ja Ronja Ryövärintytär alkoi. 

15-vuotiaana Pirjo meni nuorisoteatteriin ja jäi.

"Teatterissa ajantaju katosi. Se on parasta, mitä voi tapahtua, että unohtaa itsensä eikä tiedä, missä on ollut.

Teatteriporukassa kukaan ei sanonut Pirjoa oudoksi. Seurakuntanuorissa joku sanoi, ja Pirjo muistaa sen yhä.

"Se tarkoitti, että sinä et kuulu tänne."

Lahden yhteiskoulun lukioon Pirjo ei itse tuntenut kuuluvansa, koska siellä oli ”rikkaiden lapsia ja hikareita”. Hän siirtyi rennompaan lukioon.

"Parisuhteissakin olen sin­nitellyt, vaikka juttu ei toimi."

Myöhemminkin Pirjo vaihtoi paikkaa herkästi. Niinä kahdeksana vuotena, joiden lakipiste oli kevät, hän työskenteli tarjoilijana, tiskaajana, karkkikaupan myyjänä, blokkarina, kerhotätinä, kah­vila-apulaisena, puhelinmyyjänä, näyttämöhenkilönä ja mainosjuontajana. 23-vuotiaana hän ajatteli, että pitää kokeilla oikeaa ammattia ja meni Lahden ammattikoulun medianomilinjalle. Hän ei vieläkään tiedä, mihin ammattiin olisi valmistunut.

"Väritimme puukynillä ja harjoittelimme liukuvärien tekemistä. Mietin että mitä helvettiä minä täällä teen ja ­lopetin puolen vuoden jälkeen."

Saadakseen vaihtelua Pirjo muutti Lahdesta Tampereelle ja Tampereelta Helsinkiin. Hän kävi Voionmaan opiston näyttelijäkurssin ja Laajasalon opiston radiotoimittajalinjan. Nekin hän olisi halunnut keskeyttää. Eikä hänellä koskaan ollut edes vuoden mittaista työsopimusta.

"Teatterikorkeakoulu ei olisi sopinut minulle. Neljä vuotta samassa paikassa! Olisin varmaan jättänyt sen kesken. Äitikin sanoi, että et sinä niiden tosikkojen ­kanssa olisi viihtynytkään."

Oikeat unelmat toteutuvat

Pirjon vanhemmat eivät arvostelleet näyttelijähaaveita vaan kannustivat yrittämään. Kukaan kaverikaan ei sanonut, että älä nyt enää hae. Heillä oli sama unelma. Koko vuoden nuoret näyttelijänalut jauhoivat pääsykokeista, joko tulevista tai menneistä. Ne, jotka eivät päässeet sisään, menivät kansanopistoihin tai vain yrittivät seuraavana vuonna uudestaan.

Pirjon paras ystävä Maija Rissanen oli päässyt sisään jo ensimmäisenä vuonna, heti ­lukion jälkeen. Nykyään Maija on näytte­lijä.

"Seurasin häntä sivusta, kävin katsomassa kurssitöitä ja olin kateellinen. En tajunnut, miksi en päässyt. Kaikki sanoivat jo nuorisoteatterissa, että olin hyvä."

Kuudennella kerralla teatterikorkean pääsykokeissa piti esittää laulu itsestä. Pirjo lauloi: ”Heikkilä Pirjo, Heikkilä ­Pirjo, Lahdesta, ja kuudetta kertaa.” Silloin vähän jo nauratti.

Miten ihmeessä hän jaksoi yrittää niin kauan?

"Olikohan se pakkomielle? Ehkä ei", Pirjo mutisee.

"Monia tekojani on leimannut väkisin yrittäminen. Parisuhteissakin olen sin­nitellyt, vaikka juttu ei toimi. Olen etsinyt itseäni jostakin muualta kuin itses­täni."

Näytellä Pirjo kyllä halusi ihan oikeasti. Jotkut uskovat, että jos todella haluaa ­jotakin, sen saa. Universumi vastaa. ­Mutta eihän se aina mene niin?

"Kyllä se menee", Pirjo sanoo.

"Kaikki työunelmani ovat toteutuneet, mutta koulu ei ollut oikea tie."

Pilkasta tuli tapa

Toukokuussa 2008 Pirjo tiesi jo etukäteen, että tämä olisi viimeinen pääsykoe. Viimeinen hylkäys ei tuntunut missään. Hän oli alkanut saada elantonsa stand up -keikoista: hänet oli jo hyväksytty.

"Minulla oli jo lapsena tarve nau­rattaa toisia. Luokkakaverit tykkäsivät, kun matkin opettajia välitunnilla. Se oli hyväk­synnän hakemista", Pirjo sanoo.

"Vitsailen siksikin, että en kestä raskautta. Ehkä oma oloni on ollut raskas. Minun piti  pilkata itseäni ennen kuin muut ehtivät."

Pirjolle on aina ollut vaikeaa olla ylpeä asioista, jotka on tehnyt tosissaan.
"Jossain on aina joku, joka pitää minua tyhmänä. Hänelle täytyy varmuuden vuoksi selittää, että tiedän sen kyllä itsekin."

 "Uudestaan yrittäminen tekee epäonnistumisesta pienen asian."

Puolivahingossa Pirjolle tuli tavaksi kommentoida kaikkea ja pilkata itseään. Tavasta tuli ammatti. 

Stand up -koomikkona Pirjo matkusti ympäri Suomea hotellien baareihin ja yritysjuhliin. Televisioon hän päätyi, kun Talent Suomi -ohjelman tuottaja pyysi häntä lämmittelemään yleisöä.

Ei se ilman nöyryytyksiä ole mennyt. Joskus naurua ei kuulu. Joskus yleisö ­istuu pöytiensä takana ilmeettömänä tai myötähäpeästä kiemurrellen. Niin kävi esimerkiksi X-Factorin finaalissa vuonna 2010, kun Pirjo oli lämmittelemässä ­tuhansia katsojia Helsingin jäähallissa.

"Selitin jostain hapsiaisesta, vaikka eihän käteni edes näkynyt sen kokoi­selle yleisölle. Korkeintaan sata ihmistä nauroi, ja menin ihan paniikkiin. Lopulta ­joku teinimuija huusi eturivistä, että keksi uusia juttuja ja Heikki Paasonen lavalle."

Kahden viikon ajan Pirjo sai puistatuksen väreitä aina muistaessaan tilanteen. Sitten se meni ohi.

"Joka ikinen kerta lavalla karaisee. ­Pitää vain mennä uudestaan. Uudestaan yrittäminen tekee epäonnistumisesta pienen asian", hän sanoo.

"Olen pääsemässä siihen tilaan, että stand up on vain ammatti. Että ei ole henkilökohtaista, nauraako yleisö. Kyse ei ole siitä, hyväksyykö se minut."

Tavoite kirkkaana mielessä

Kolme viime vuotta Pirjo on työskennellyt samalle tuotantoyhtiölle, Yellow Filmille. Se tuntuu hänestä hyvältä.

"Vaikka olen freelancer, ihmiset ympärillä pysyvät samoina. Minulla on ensimmäistä kertaa työyhteisö."

Kolme vuotta sitten Pirjo uskalsi ostaa asunnon ja auton. Työkaverit sanovat, että hän on vakaampi ja vapautuneempi, innostuu helpommin. Lisäksi hän on palannut teatteriin viiden vuoden tauon jälkeen. Syksystä 2013 asti Pirjo on näytellyt Komediateatteri Arenan esityksessä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -esityksessä Miitta Sorvalin ja Sanna Stellanin kanssa. Esitys pohjautuu Kodin Kuvalehden lukijoiden tarinoihin.

"Tiedän olevani hyvä näyttelijä." 

"Juuri sellaiseen esitykseen aina halusin. Se on hauska ja koskettava mutta ei revyytä eikä tuskadraamaa", hän sanoo.

"Tiedän olevani hyvä näyttelijä. Olen oppinut keskittymään lavalla toiseen ihmi­seen sen sijaan että ajattelisin itseäni ja sitä, miltä näytän."

Pirjolla on myös seuraava unelma. Hän opiskelee käsikirjoittamista dramaturgi Sami Keski-Vähälän opastuksella ja kirjoittaa pitkää draamakomediasarjaa. 

Se on tietysti kauheaa. Pirjo kirjoittaa ”liuskoittain kuraa” ja hakkaa päätään seinään.

"Miksi jatkan väkisin? Koska haluan tulla paremmaksi. Täytyy vain olla tavoite kirkkaana mielessä: haluan oppia kirjoittamaan. Välillä tekisi mieli paiskata tietokone seinään, mutta jatkan silti. ­Yritän uudestaan ja uudestaan. "

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2014.

KK:n lukijoiden näytelmä

Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -näytelmä on kiertänyt Suomea kohta kaksi vuotta. Siitä on tehty yli sata esitystä.

Sanna Stellanin, Miitta Sorvalin ja Pirjo Heikkilän käsikirjoittama näytelmä perustuu Kodin Kuvalehden lukijoiden teksteihin

Näytelmän on ohjannut Petteri Summanen.

Täältä näet seuraavat esitysajat.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.