Nopeammin! Paremmin! Kun Viivi oli sairaimmillaan, hän ei uskaltanut pysähtyä hetkeksikään.

Sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen työskenteli kolme kesää psykiatrisella osastolla. Hän ei kertonut kenellekään, että olisi sopinut paremmin potilaaksi. Nyt Viivi on sitä mieltä, että hulluudesta pitäisi puhua enemmän.

Vieras ihminen itkee sängyssä. Hän on vetänyt pyyhkeen pään yli. Pyyhe vapisee kasvojen vääntyillessä.

Viivi Rintanen on aamuseitsemältä pukenut laitoshuoltajan työmekon päälleen ja sitaissut hiukset poninhännälle. Hän on 19-vuotias ja kesätöissä sairaalan psykiatrisella osastolla.

Hän pyyhkii lavuaarin rätillä ja moppaa lattian, nopeasti, nopeasti. Sängystä kuuluvaa tuhinaa ei kestä kuunnella.

Viivi ei voi kysyä, mikä itkijällä on hätänä, sen työhön perehdyttäjä on tehnyt selväksi. Viivi on apulainen, jonka kuuluu siivota. Hän saa vain poistaa pölyn sängyn alta.

On helpotus painaa huoneen ovi kiinni ja mennä juomaan kuppi kahvia.

"Vasta tulevina kuukausina ja vuosina ymmärsin olevani itsekin hullu", Viivi sanoo nyt, 24-vuotiaana.

Hänen sarjakuvaromaaninsa Mielisairaalan kesätyttö kertoo, mitä noina vuosina tapahtui.

Viivi piirsi Mielisairaalan kesätyttö -albumia pitkään kertomatta kenellekään. Omat ongelmat hävettivät häntä liikaa.
Viivi piirsi Mielisairaalan kesätyttö -albumia pitkään kertomatta kenellekään. Omat ongelmat hävettivät häntä liikaa.

Sairaala: hyökkääkö joku kohta?

Millaisia mielisairaat ovat? Pitääkö kaikkea varoa, hyökkääkö joku kimppuun, tarttuuko väkisin käsivarresta?

Ensimmäisinä kesätyöpäivinä Viiviä pelottaa. Hän työntää siivouskärryjä käytävällä. Käytävän keskivaiheilla on oleskelutila, jossa televisio on aina auki ja hiljaisella. Aurinko paistaa kauniisti ulkona ja ikkunasta sisään.

Käsidesitelineet ovat tyhjät.

Joku potilaista jaksaa nousta sängystä vain tupakalle tai syömään. Joku syö kokonaisen pullapitkon ja levittää jokaisen viipaleen päälle voita. Joku suhaa koko päivän käytävillä, keittää tauotta kahvia ja huudattaa radiota.

Mutta ei kai sellainen kovin kummallista ole. Kukaan ei hyökkää.

"Itse asiassa potilaita ja henkilökuntaa oli usein vaikea erottaa toisistaan muuten kuin avainten perusteella, sillä osastolla kaikki ovat arkivaatteissa."

Pitäisikö minun olla täällä?

Osastolla on paljon nuoria naisia. Kun Viivi pyyhkii rätillä ruokalan pöytää, hän kuulee, kuinka hoitaja maanittelee yhtä heistä syömään. Lusikallinen vielä, pitäähän syödä.

Ruokamössö ällöttää Viiviä. Hän painaa suunnilleen yhtä paljon kuin pöydässä kyyhöttävä tyttö.

Olen aika samanlainen, hän ajattelee hetken. Pitäisikö minun olla täällä?

Työpäivä loppuu kello 15. Viivi polkee pyörällä kotiin.

Koulu: pitää pystyä

Koulun ruokalassa Viivi ottaa aina salaatin mukaan ja syö sen yksin tietokoneen ääressä, vasen käsi riittää pitelemään haarukkaa, esseet edistyvät.

Opiskelupaikka Taideteollisessa korkeakoulussa on toteutunut unelma, Viivi haaveilee kuvataideopettajan ammatista. Kesä on jäänyt taakse. Poikaystävä on armeijassa. Viivi on omillaan.

"Usein ajatellaan, että syömishäiriöinen on aina nuori, keijukaismainen anorektikko, yläastetta käyvä kympin tyttö. Tosielämä on monimutkaisempaa. Minä sekosin vasta, kun piti itsenäistyä."

Illalla Viivi laatii tarkan aikataulun seuraavaa päivää varten.

Viivi on aina rakastanut numeroita. Nyt hän huomaa, mitä kaikkea niillä voi mitata. Koulun, liikunnan, ruokavalion, painon, rahankäytön.

Iltaisin hän laatii tarkan aikataulun seuraavaa päivää varten: laskee kalorit ja päättää, kuinka monta tuntia opiskelee. Silloin Viiville ei jää liikaa aikaa miettiä ja hän on kotona vasta niin myöhään, että voi mennä heti nukkumaan.

Painon suhteen parasta on, kun numero pienenee. Juostessa, kun matkat pidentyvät.

Hän ei ihaile itseään peilistä. Ulkonäkö ei kiinnosta.

"Sellaista ei mieti, kun on syömishäiriöisen oravanpyörässä, jonka yrittää saada kelaamaan yhä lujempaa. Pyörässä ajattelee vain: pystytkö enempään, pystytkö kovempaan, pitää pystyä, pitää pystyä."

Viivi muistaa yhä, miltä psykiatrisella osastolla haisi: lämmitetyltä ruualta, siivousaineelta, kahvilta, tupakalta ja ihmisiltä.
Viivi muistaa yhä, miltä psykiatrisella osastolla haisi: lämmitetyltä ruualta, siivousaineelta, kahvilta, tupakalta ja ihmisiltä.

Katu: missä olet ollut?

Ensilumi satoi aikaa sitten. Viivi kävelee koulusta kotiin. Hän kävelee aina mahdollisimman lujaa eikä katsele sivuilleen. Keltainen huivi on vedetty kolmeen kertaan kaulan ympäri lämmittämään.

Ystävä tulee vastaan. Sinua ei ole näkynyt aikoihin, missä olet ollut? hän kysyy jotenkin hämmentyneenä.

On ollut kiireitä, Viivi sanoo. Hytisyttää. Jos ei kohta pääse lähtemään, aikataulu menee sekaisin.

Kun poikaystävä on armeijasta lomalla, Viivi unohtaa yhdessä sovitun elokuvaillan tahallaan. Sohvalla! Sipsejä! Tekemättä mitään hyödyllistä! Miten voisi!

Kuntosali: miten pahalta tuntuu

Bodypumpin jälkeen ruumis on pelkkää hikistä mössöä.

Olet mahtavan hyvässä kunnossa, kateeksi käy, sanoo vieras nainen vieressä.

Tietäisitpä, miten pahalta minusta tuntuu joka hetki, VIivi ajattelee.

Sairaala: ovi lukossa

Osasto on tuttu, tavallaan potilaatkin, vaikka he eivät enää ole samoja kuin viimeksi. Viivi aloittaa jälleen kesätyöt sairaalassa. Hän haluaa ymmärtää enemmän siitä, millaista on olla hoidettavana mielen sairauden vuoksi. Sitä paitsi opiskelija tarvitsee rahaa myös ensi talvena.

Hoitajien kansliaa sanotaan akvaarioksi. Potilaat näkevät ikkunan läpi, keitä sisällä on, mutta puhe ei kuulu. Ovi on aina lukossa.

Akvaariossa puhutaan paljon lääkkeistä. Viivi kuuntelee. Moni hänen ikäisensä on syönyt lääkkeitä vuosikaudet. Viivi miettii, miksi.

Osastolle ottaminen on kuin lottovoitto. 

"Hoitoon pääsee vasta, kun on jo aivan sekaisin. Ennen osastoa apu on liian usein pelkkä lääkemääräys."

Kuin aivot olisivat kone, joka voidaan korjata helposti: kas, masennusta, lisätäänpä serotoriinin tuotantoa.

Osastolle ottaminen on kuin lottovoitto, sanoo yksi hoitaja ja haukkaa karjalanpiirakkaa.

Viivi maistelee sanoja suussaan: Osasto. Mielisairas. Psykiatrinen sairaala.

Ei sellaisia sanoja halua liittää itseensä. Joku itkee taas huoneessaan, Viivi itkee vasta kotona. Työpäivän jälkeen hän menee salille, viisi tuntia yöunta riittää hyvin.

Koti: puhdas ja hyvä!

Kymmenet päiväkirjat ovat muovikorissa. Viivi ottaa yhden ja lukee. Käsiala on pystyä: "Lihas on elämä, läski on syntiä. Tämä keho on tehnyt virheitä, ja nyt korjaan ne. Suursiivous, kuntoremontti, elämäntapamuutos, muodonmuutos! Olla puhdas, terve, kaunis ja hyvä."

Niiden sanojen kirjoittamisesta ei ole kauan.

Kauan on sen sijaan ajasta, jolloin hän leikki ystäviensä kanssa Spice Girls -tyttöbändiä ja mietti, kuka sen jäsenistä voisi ulkonäön perusteella olla. Vai olisko kukaan, kelpaisiko?

Miksi ruoka on pelottanut niin monta vuotta?

Viivin lapsena kirjoittaman unelmalistan ensimmäinen kohta on voimassa yhä.
Viivin lapsena kirjoittaman unelmalistan ensimmäinen kohta on voimassa yhä.

Yläaste: hankkiudu hoitoon

Hankkiudu hoitoon, senkin hullu! sanoo pipopäinen teinipoika kaverilleen. Se on vitsi. Viivi on opetusharjoittelussa yläasteella, kuuntelee ja kiukustuu

Miksi mielen ongelmista voi vain vitsailla tai vaieta? Miksi käden katkeaminen on ymmärrettävämpää kuin mielen?

Hän ei sano mitään.

Hulluus on suhteellista, Viivi miettii. Hän ei kuule ääniä. Pään sisällä kuuluva syyttelevä, vähättelevä ja kohtuuton ääni on hänen omansa.

Ruokala: Viivi syö

Eräänä kevätpäivänä Viivi ei nappaakaan koulun ruokalassa salaattia mukaan, vaan valitsee sen lisäksi sämpylän, joka näyttää proteiinipitoisimmalta.

Hän istuu opiskelukavereiden pöytään. Tuntuisi helpommalta tökätä haarukka silmään kuin suuhun. Viivi syö. Sydän hakkaa. Sämpylän proteiinipitoisuus lohduttaa vähän.

"Ehkä vain yksinkertaisesti kyllästyin voimaan huonosti. Ehkä olin kysellyt itseltäni tarpeeksi, miksi teen kaiken niin vaikeaksi."

Maailma ei kaadu, vaikka Viivi jättää menemättä kuntosalille.

"Syömishäiriöinen tietää, että keholle olisi hyväksi höllätä, mutta ahdistus hölläämisestä on niin kamala, ettei se välttämättä onnistu ikinä."

Sille ahdistukselle ei ole sanoja.

"Järkeily oli minun keinoni. Lopulta oli pakko myöntää, että ihminen tarvitsee sopivasti lepoa, rasitusta ja ravintoa. Ei niin, että kaikkea muuta kuin rasitusta on mahdollisimman vähän."

Illalla Viivi jättää menemättä kuntosalille. Maailma ei kaadu, vaikka seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Ulkona laulaa lintu.

Ennen Viiville oli tärkeää pitää aikataulu sellaisena, että lenkille ehti varmasti.
Ennen Viiville oli tärkeää pitää aikataulu sellaisena, että lenkille ehti varmasti.

Sairaala: kuka olitkaan?

Tämä on viimeinen kesätyöni psykiatrisella osastolla, kolmas vuosi, Viivi tietää jo tullessaan. Ensi kesänä hän aikoo pelkästään piirtää.

Hyvät ja huonot hoitajat erottaa yhtä helposti kuin ennenkin.

Hyvä hoitaja kuuntelee, mitä potilaalla on sanottavaan. Huono hoitaja kysyy, että mikä sinun nimesi taas olikaan ja tulee sitten kansliaan valittamaan, kuinka hankala potilas on. Hyvälle potilas on ihminen, huonolle turhauttava leipätyö.

Viivi on alkanut soitella vanhoille ystävilleen: Anteeksi, että olen kadonnut elämästäsi neljäksi vuodeksi. Anteeksi, että olen ollut kiinnostunut vain itsestäni, en sinusta.

Sitten Viivi kertoo, miksi.

"Kaapista ulos tuleminen, hulluuden myöntäminen, hävetti niin, ettei mitään rajaa."

Kukaan ei hylkää.

Ilosaarirock: näytät kamalalta

Aamulla Viivi kävelee leirintäalueen telttojen välistä lyhyt kesämekko päällään. Melkein jokainen tuntuu tuijottavan. Sitten ystävä sanoo sen suoraan: Näytät ihan kamalalta, kuolleelta. Mennään hakemaan sinulle ruokaa.

Kaupasta ostetaan patonki ja juustoa. Tällä kertaa Viivi syö, istuu teltan edessä ja nyppii samalla ruohonkorsia paljaista varpaista.

Aina hän ei vieläkään syö.

"Syömishäiriöstä irti räpistely on aaltoliikettä. Ei ole selkeää alkua ja loppua, on vain erilaisia vaiheita."

Viivi haluaa kuvata asioita, jotka tuntee. "Varmaan siksi päädyn usein kuvaamaan omaa elämääni. Teen sarjakuvia niin kauan kuin elämässä on virhe."
Viivi haluaa kuvata asioita, jotka tuntee. "Varmaan siksi päädyn usein kuvaamaan omaa elämääni. Teen sarjakuvia niin kauan kuin elämässä on virhe."

Työhuone: kuka on hullu?

Punatiilisessä talossa tuoksuu kahvinlitku. Viivin sormet ovat musteessa. Hän piirtää eikä voisi piirtäessään olla onnellisempi. Nyt hän piirtää sarjakuvaa siitä, mitä tapahtui. Se tuntuu tärkeimmältä.

"Hulluja on aina ollut. Syömishäiriö ei ole pullamössösukupolven sairaus, josta voi parantua, kunhan alkaa reippaasti lusikoida."

Viivi käyttää mielellään sanaa hullu karistaakseen siitä turhat ennakkoluulot. Mielenterveyden ongelma on jotain epämääräistä, joka piilotetaan suljettujen ovien taakse. Hulluus on usein aika arkista.

"Hulluudella on asteikko ei yhtään hullusta seinähulluun. Jokainen sijoittuu jollekin kohdalle sitä, mutta hyvin harva kumpaankaan ääripäähän."

Sitä paitsi: kuka normaalin rajan määrittelee?

Terapiassa Viivi ei ole ollut koskaan.

"Ehkä joskus vielä menen. Nyt tuntuu, että olen pärjännyt aika hyvin oman analysoinnin ja joogan avulla. Mutta en olekaan malliesimerkki, vaan ainoastaan tarinan kertoja. En suostu uhriksi enkä sankariksi."

Ystävän koti: uskon sinuun

Kun Viivin ystävä sairastuu masennukseen, Viivi istuu hänen vieressään sohvalla ja sanoo: Uskon sinuun ja siihen, että tulee parempia aikoja. Olen tukena, jos vain ikinä jaksat vastata puhelimeen.

Samalla hän sättii itseään. Miksei hän ymmärtänyt tilannetta aikaisemmin, vaikka kuvitteli olevansa mielenterveyden puolestapuhuja?

Vain harva mielen sairaus kuitenkaan näkyy.

"Ammattiauttaja on kamala sana. Jokaisen velvollisuus on auttaa läheisiä, eikä sysätä vastuuta muille. Usein läsnäoleminen riittää. Siinä ei voi tehdä mitään kovin väärin."

Kamalinta on vähättely.

"Monet sanovat, että esimerkiksi syömishäiriöinen kerjää vain huomiota. Ei se ole vain. Mitäpä, jos silloin antaisi sitä huomiota?"

Lapsuuskoti: ylpeä iskä

Olen saanut apurahan, Viivi kertoo olohuoneessa iskälleen. Pelottaa. Iskä on aina ollut Viivin elämän tärkein ihminen. Kun iskä soitti vaikeina vuosina ja kysyi kuulumisia, Viivi vastasi, että ihan hyvin menee.

Apurahan, hienoa, mihin tarkoitukseen? iskä vastaa. Silloin Viivi antaa isälle sarjakuva-albuminsa ensimmäisen luvun.

Olen ylpeä sinusta, iskä sanoo luettuaan.

Hän on aina opettanut Viiville, että riittää, kun elämässä tekee parhaansa. Oravanpyörävuosina neuvo kääntyi itseään vastaan, mutta iskä ja Viivi tietävät, ettei se ole kenenkään vika.

Omaa lastaan ei voi suojella kaikelta.

Kuka tahansa voi sairastua, eikä sairastuminen koskaan johdu vain yhdestä asiasta. Ei pelkästään lapsuudesta tai median luomista paineista.

"Kukaan ei valitse syömishäiriötä. Ehkä se valitsee kohteensa itse."

Iskä hymyilee, mutta näyttää vähän surulliselta. Omaa lastaan ei voi suojella kaikelta, eikä lapsi itseään.

Lähdetäänkö iltapäivällä veneellä järvelle, otetaanko eväät mukaan? Viivi ehdottaa iskälle.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2015. 

Viivi Rintasen sarjakuvia voi lukea Hulluussarjakuvia-blogista. Siinä Viivi piirtää tositarinoita mielenterveydestä.

 

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.