Iiu Susiraja kuvattiin Turussa marraskuussa.

Iiu Susiraja päätti olla julkisesti lihava ja kuvasi sen. Hänelle tärkeintä on katse.

Kermavaahto. Sukkahousut. Nakki. Nakkipaketti. Korkokengät. Silakka. Pitsi­liina.

Iiu Susiraja makaa lapsuuskotinsa olohuoneen sohvalla ja kirjoittaa sanoja paperilapuille, käsiala on pientä ja tasaista.­ Samalla sohvalla hän katsoi joskus teininä televisiota.

On vuosi 2014, tämä on tavallisen turkulaislähiön tavallinen talo.

Kuluu puoli tuntia tai pari päivää. Iiu odottaa. Lopulta osa sanoista vaikuttaa muita selkeämmiltä.

Iiu asettaa videokameran jalustalle ja käynnistää. Sitten hän pursottaa korkokenkiin kermavaahtoa, vetää kengät jalkaansa ja astelee pois kuvasta.

Litisee. Vanhemmat on hätistetty kotoa­ kuvauksen ajaksi.

Valmista. Video kestää 64 sekuntia. Iiu menee suihkuun.

Juuri tästä monet Iiun tuntevat: Kuvista­ ja videoista, joissa hän tuijottaa kameraan­ eikä hymyile hetkeäkään. Kirjoittaa silakkaan Be Mine ja silppuaa sen saksilla. Ripustaa rintoihinsa kravatit. Hakkaa karjalanpiirakkaan naulan. Ei selittele.

Iiun  mielestä ruualla ei saa leikkiä. Siksi hän vetää kuvauksen jälkeen naulan irti, puhdistaa piirakan ja syö.

Jotain kiehtovaa

Kymmenvuotiaana Iiu on vielä nimeltään Pirre Karvinen ja pyöräilee joka päivä koulun jälkeen harjaamaan hoitohevostaan. Hänellä on verkkarit, ei koskaan farkkuja, college ja lyhyt tuuhea tukka.

Hevonen haisee hyvälle eikä kiusaa. Luokkakaverit nimittelevät paksuksi tai seuraavat sivusta. Kuluu kaksikymmentä vuotta ennen kuin yksi heistä sattuu samaan baariin ja pahoittelee: Harmi, että sinua haukuttiin. Ethän silloin ollut edes lihava.

Iiulla on salaisuus. Hän haluaisi taiteilijaksi. On hieman epäselvää, mikä sellainen ammatti on, jotain vapaata ja kiehtovaa kuitenkin. Lapsuudenkodin seinillä on muutama maisemataulu, mutta ei niistä puhuta eikä niitä katsota.­

Jos unelmansa sanoo ääneen, ne eivät­ toteudu, Iiu ajattelee. Siksi hän kirjoittaa ystäväkirjoihin toiveammatin kohdalle eläinlääkäri. Se on ainakin oikeaa­ työtä.

Lukion jälkeen vuorossa on paljon kouluja, tutkintoja ja kaupunkeja. Rakennusmaalari,­ artesaanimaalari, muotoilija-markkinoija, tekstiiliarte­nomi. Tampere, Vantaa, Kouvola, Espoo, Helsinki, Turku, Helsinki, Turku.

Osa kouluista jää kesken, osa ei. Koko­ ajan jokin tuntuu olevan saavuttamattomissa. Ehkä onni löytyy seuraavasta kaupungista, seuraavasta oppilaitoksesta.

Jokaisen kaupungin jalkakäytävät ovat samanlaisia, sateella märkiä.

Kun tuuheatukkainen tyttö aloittaa taiteen maisterin opinnot Kuvataideakatemiassa vuonna 2013, hän on muuttanut nimensä Iiu Susirajaksi ja uskaltaa ensimmäisen kerran sanoa olevansa taiteilija. Jos joku kysyy.

 ”En tiedä, miksi vaihdoin nimeni. Uskon,­ että se liittyi taiteilijaksi halua­miseen. Ajattelin aloittaa urani nimenvaihdolla”, hän sanoo.

”Iiu-nimen kuulin telkkarista. Sitten kävin maistraatissa monta kertaa tietokoneella etsimässä vapaita sukunimiä. Kun löysin Susirajan, tiesin, että se on oikea. Juoksin hakemaan pankkiautomaatilta nimenvaihdokseen tarvittavat rahat, ettei kukaan vain ehtisi ottaa nimeäni.”­

Pelottava omakuva

Taiteilijaksi tullakseen Iiu tarvitsi digikameran. Kamera saapui postiin vuonna 2007. Iiu halusi avata pakkauksen heti,­ kiskoa paperit keskellä katua pois.

Hän ei ole kuvannut mitään moneen vuoteen. Lapsena Iiu kuvasi koiraa, vanhempia, huonekasveja ja yhden potretin itsestään. Omakuvassa hän katsoo kameraan­ pikkuhousut jalassa. Sitten tuli lama ja paperikuvien teettäminen muuttui liian kalliiksi. Kuvaaminen jäi.

Kotona Iiu silmäilee kameran mukana tulleet pikaohjeet ja ottaa kolme kuvaa,­ miettimättä.

Ensimmäisessä hänen päässään on pöytäliina, jonka päälle on kaadettu suklaakastiketta. Toisessa hän kuristaa itseään pöytäliinalla. Kolmannessa liinaan on purtu reikä, ja reiästä Iiu näyttää kieltä.­

Iiu katsoo valmiita kuvia ja pelästyy. Hän on pitkään vältellyt kameroita. Ne voisivat näyttää jotain, mitä hän ei halua­ nähdä.

”Liinakuvat oli rajattu rinnan kohdalta, mutta tajusin, miten pullea käteni oli. Hetki oli hätkähdyttävä ja yksinäinen.”

Oma ilme pelottaa ehkä vielä enemmän. Se on niin raju ja häpeämätön. Samaa­ ilmettä Iiu ei ole nähnyt katsoessaan peiliin. Niissä tilanteissa hän on vilkaissut itseään mahdollisimman nopeasti ja yrittänyt hymyillä.

”Tuli olo, että tässä voisi olla jotain sellaista, josta saattaisi tulla jotain. Aika epämääräinen ajatus, mutta vahva.”

Iiu päättää ottaa lisää kuvia ja katsoa niitä väkisin. Kokovartalokuvia, sukkahousukuvia, ruman ilmeen kuvia, tyhjän katseen kuvia.

Kuvat eivät ole selfieitä: käsivarren mitan päästä itse otettuja, mahdollisimman edustavia omakuvia, joita nykyään jaetaan sosiaalisessa mediassa. Selfie-­sanaa ei ole vielä keksitty, eivätkä Iiun kuvat imartele häntä.

Iiu tottuu näkemään itsensä. Hän ei etsi kuvista hyviä puoliaan, ei löydä ihanaa tukkaa tai kaunista hymyä. Hän oppii­ toteamaan: tuolta minä näytän.

”Kamera on armoton. Se voi olla rakentava­ tai tuhoava. Päätin, että minulle se on rakentava.”

Kun Iiun ensimmäiset omakuvat ripustetaan­ gallerian seinille saman vuoden lopulla, isä auttaa kantamisessa ja nostamisessa. Aika vaitonainen isä on, ei oikein ymmärrä, miksi tytär nyt tällaista.

Tulevina vuosina isä oppii olemaan Iiusta ylpeä. Sitten, kun kuvat pääsevät Suomen suurimpien museoiden kokoelmiin. Iiu on itsestään ylpeä jo nyt.

Julkisesti lihava

Kaikki jännittävä näkyy kuvissa. Iiun tavallinen päivä on tylsä, vaikka ihan hyvä sellaisenaan. Arjessa hän herää ja syö aamiaista, kahvia ja juustoleipää. Sitten hän avaa tietokoneen ja katselee.

Sähköpostipalautetta tulee paljon. Joku­ kertoo elämäntarinansa, suurin osa kehuu rohkeaksi. Iiu vastaa harvoille. Yhden viestin hän on säilyttänyt. Sen lähettäjä­ paheksuu: menisit oikeisiin töihin.­

”Suunnittelen, että voisin käyttää viestiä joskus tässä oikeassa työssäni.”

Tunnit ovat hitaita. Joskus Iiu kuuntelee musiikkia, Pink Floydia ja Nirvanaa. Käy kaupassa, ostaa itselleen sukat.

”Viimeiset vuodet ovat olleet aika hiljaisia. Hälinä väsyttää.”

Iiu ottaa yhä kaikki kuvansa lapsuuskotinsa olohuoneessa tai keittiössä. Ympäristö­ on turvallinen, on viherkasveja ja sohvapöytä. Hän ei kuvaa joka päivä, mutta joka kuukausi sentään.

”Kuvauksella elää huonosti. Siis talou­dellisesti. Ei ole lomaa, työterveydenhuoltoa, asuntolainaa tai avokonttoria. En kuitenkaan halua tehdä mitään muuta. Jossain vaiheessa on ehkä mentävä myymään hampurilaisia, että voin ottaa lisää kuvia.”

Turun keskusta on oikeastaan aika pieni. Joki, tori, katuja välissä. Kun Iiu kävelee kadulla, hän ajattelee asioitaan mieluummin kuin katsoo muita.  Mutta hän ei häpeä.

Joskus hävetti kaikki. Lapsena lihavuus, vaikkei se ollut totta. Iiu miettii: Miten paljon vieraiden katseet ja sanat vaikuttavat siihen, miten itsensä näkee. Ventovieraiden!

Aikuisena nolotti suurikokoisuus ja epämääräinen keskeneräisyys, kun haaveet eivät heti toteutuneetkaan.

Joskus joku yhä supisee. Jossain, jotakin.­ Antaapa supista.

 ”En enää edes muista, koska joku olisi kommentoinut painoani päin naamaa. Jos ihminen on vahvoilla itsensä kanssa, toiset ehkä vaistoavat sen ja antavat olla­ rauhassa”, Iiu miettii.

”Kun on julkisesti lihava, ihmiset ajattelevat, että tiedän, paljonko painan ja pärjään asian kanssa.”

Toisinaan ennen kuin Iiu nukahtaa, hän muistelee ennustajaa, jonka luona kävi.
Ennustaja tiesi Iiun menneisyydestä asioita, joita kukaan muu ei tiedä. Hän myös lupasi: Joskus sinulla helpottaa. Sinusta tulee kuuluisa ja kotisi seinät ovat täynnä taidetta.

Minä olen täällä ylhäällä

Kauneuskäsitysten kyseenalaistaja. Rohkea feministi. Tienraivaaja ja äänitorvi.

Plaa plaa.

Kun Iiu kuuntelee tai lukee tuntemattomien kommentteja kuvistaan, häntä vähän nolottaa.

”Kaikki yhteiskunnalliset asiat, joita kuviini on liitetty… Siinä on vain sellainen juttu, etten ole tietoisesti ajatellut niitä.”

”Taustalla ei ole yleviä merkityksiä tai tarkoituksia. Toteutan ideani, en mieti mitään. Enkä mielestäni ole mitenkään erityisen feministinen. Minulla on vain outo mielikuvitus.”

Iiu näyttää helpottuneelta. Nyt se on sanottu. Toisaalta on pakko vielä puuskahtaa ja myöntyä: jokainen tulkitkoon taidetta miten haluaa.

Aivan sama.

Oikeastaan Iiulla on vain yksi toive ihmiselle,­ joka katsoo hänen kuviaan: Katso silmiin. Katso silmiä. Katso, katso.

”Monet huomaavat vain, että hui, sillä on luuta rintojen alla tai meetvurstia naamalla. He unohtavat katseen.”

Iiu ei unohda. Siksi hän kaivaa usein esiin lukion toisella luokalla otetun koulukuvan.

17-vuotiaana Iiun oli vaikeaa istua kuvaajan­ eteen. Kun oli valmista, hän käveli tyhjään luokkahuoneeseen, koski pulpetin kantta ja henkäisi helpottuneena, koulu kohisi kauempana.

Kuva on passikuvan kokoinen ja muotoinen. Iiu on kuvassa normaalipainoinen, hänellä on pitkä tukka ja Intian Basaarista­ ostettu huivi kaulassa. Katse on tuttu.

”Pyrin omakuvissa rehellisyyteen. On hyvä huomata, että katse on sama parinkymmenen vuoden jälkeen. Se todistaa, että olen kuvissa oma itseni.”

Paljas mummo

Tätä monet eivät tiedä: Iiu Susiraja hymyilee­ usein. Sinähän olet ihan iloinen ja normaali etkä tuijota, Iiulle kummastellaan kasvotusten.

”Ylläri ylläri! Valokuva ei kerrokaan kaikkea.”

Iiu hymyilee, taas. Ja lakkaa hymyilemästä.

”Olen miettinyt, että jos saatankin laihtua. Se olisi taiteellisen kriisin paikka, pitäisi keksiä jotain uutta.”

Kuviin voisi ehkä ottaa mukaan miehen.

”Mutta mies olisi taustalla, seisoisi vain. Vähän kuin viherkasvi, taulu tai pöytä.”

Tai sitten pitää odottaa vanhuutta. Iiu haluaisi kuvata itsensä viidenkymmenen vuoden kuluttua. Paljaan, ihanan mummon. Keho vanhan naisen, muhkuroita ja kurttuja ja karvoja, silmät edelleen 17-vuotiaan.

Nykyään  epävarmuus humahtaa mieleen vain harvoin. Oikeastaan vain silloin, kun lähellä on mies, johon tekisi mieli tutustua. Iiu katsoo ja miettii: kävelenkö luokse, mitä sanon, mitä en sano, mitä hän ajattelee.

”Olen toivonut lapsiakin. Niitä ei ole. Se asia tuntuu haikealta. Mutta sitä varten täytyisi löytää joku mies. Ensimmäinen vaatimus voisi olla, että ajatusmaailma ja kiinnostukset ovat edes vähän­ samanlaiset.”

Iiu nauraa. Parikymppisenä hän värjäsi hiuksensa violeteiksi ja huiskautti tukan tuopin yli baarissa. Silloin riitti, että mies oli mahdollisimman hyvän­näköinen­ ja mieluiten pitkähiuksinen.

Siitä on monta vuotta.

On asioita, joita Iiu ei silloin kuvitellut kehtaavansa sanoa ääneen:

Olen vakavasti otettava taiteilija.

Olen köyhä, ei valokuvauksella elä, harva haluaa ostaa Iiu Susirajan omakuvan olohuoneensa seinälle. Pärjään kyllä, kun elän halvalla.

Olen paksu, mitä sitten.

Olen aika onnellinen. Toivottavasti sinäkin olet.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2014.

Lue myös nämä:
Video: Saako lihava olla ylpeä itsestään?
Tutut tavarat tekevät kodin

Anna-Kaisa pelastaa aarteita ja maapalloa

Iiu Susiraja

39-vuotiaan Turussa asuvan kuvataiteilijan teoksia on ollut esillä muun muassa Suomen valokuvataiteen museossa, Kiasmassa ja Helsingin taidemuseossa.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.