37-vuotias Rita pakeni Ruandan sisällissotaa ja saapui Suomeen pakolaisena 17 vuotta sitten. Hänellä on kirjanpitoalan yritys ja hän asuu Järvenpäässä miehensä ja tyttäriensä Janitan, 8, ja Jutan, 9, kanssa. Rita on ohjannut jäälle muitakin kuin tyttärensä.

Tässä sarjassa ihmiset kertovat, miten jaksavat paremmin. Vuoden pakolaisnainen 2016, yrittäjä Rita Kostama, 37, harrastaa taitoluistelua.

1. Ennakkoluulot ovat turha hidaste

Tulin Suomeen Ruandasta keskelle pimeää syksyä. Kunaurinko tuli tammikuussa esiin, meinasin lähteä ulos ilman takkia. Luulin, että ilma oli lämmennyt.

Lumi oli kaunista, mutta katselin sitä mieluiten ikkunasta. Talveen ei ollut helppo rakastua.

Kotouttamisohjelmaan kuului tutustuminen luisteluun. En pysynyt pystyssä ja päätin, että ainakaan tuota lajia en ikinä opettele.

Kahdeksan vuotta myöhemmin olin naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja meillä oli kaksi lasta. Työnsin tyttöjä rattaissa. Oli talvi, ja näin onnellisia äitejä lastensa kanssa luistinradalla. He liukuivat jäällä ja nauroivat. Aurinko paistoi.

Tajusin, että haluan kokea saman.

Haluan opettaa lapsilleni liukumisen taidon. Lehdestä löysin sopivan ryhmän. Kun mies tuli illalla töistä kotiin, minä lähdin luistelukouluun.

2. Sinnikkyyttään harvoin katuu

Pukukopissa katsoin mallia, miten muut sitoivat luistinten nauhat. Jäällä pidin kiinni kaukalon laidasta ja jännitin lihaksiani, etten olisi pyllähtänyt.

Näin, miten jotkut hyppivät piruetteja. Tajusin, kuinka vaikean tehtävän olin ottanut, mutta en luovuttanut. Minua kannusti ajatus, että nuo toisetkin ovat aloittaneet nollasta. Piti vain harjoitella lujemmin. Aikuisena uuden taidon opettelu on vaikeampaa.

Neljännellä kerralla uskalsin päästää irti laidasta. Parin kuukauden päästä lähdin itsekseni jäälle.

Tunsin valtavaa onnistumisen riemua, vaikka etenin töpöttäen kuin pieni lapsi. Aloin käydä jäällä joka aamu.

Muut luistelukoululaiset huomasivat kehitykseni. Sain kannustusta ja äkkiä pärjäsin muiden mukana. Tein kaaria ja opettelin liukumaan yhdellä jalalla. Nyt minulta sujuu jo valssihyppy.

3. Yhteinen pyrkimys yhdistää

Kun tyttäreni oppivat kävelemään, vein heidät jäälle ja melkein saman tien luistelukouluun. Nyt he ovat jo paljon taitavampia kuin minä.

Käyn edelleen omissa harjoituksissani kaksi kertaa viikossa. Luistelun kautta olen saanut paljon uusia ystäviä. Siksi minusta on hienoa, että olen saanut auttaa maahanmuuttajia tutustumaan luisteluun. Olen elävä esimerkki siitä, että mahdotonkin on mahdollista.

Uskon myös, että nimenomaan harrastusten kautta maahanmuuttajat kotoutuisivat parhaiten. Kun ihmiset kokoontuvat yhteen harrastamaan, he jakavat saman intohimon. Taustoilla ei ole väliä.

Luistelun kautta olen oppinut myös nauttimaan kylmyydestä. En pelkää enää talvea, päinvastoin odotan sitä. Kun pukeutuu oikein ja liikkuu, ei tule kylmä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2016.

 

Lue lisää liikunnan iloista:

Näin paljon hyödyt viiden minuutin juoksulenkistä

"Saat liikuntaa jo siitä, kun riisut kengät"

Tämä helppo liike saa pakarasi piukeiksi

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.