Joskus elämän tärkein ystävyys alkaa siten, että synnyttää kaksi kuollutta vauvaa. Ja vihdoin yhden elävän.

Katso, lastemme kädet ja jalat liikkuvat. He ovat eläviä. Tämä on heidän ensimmäinen kaverikuvansa. Suunnilleen niin Taru sanoo Tamille synnytyssairaalan osastolla kaksi, huoneessa kahdeksan. On tämän vuoden maaliskuu.

Tamin Luka ja Tarun Eevi makaavat vierekkäin sängyllä. Luka on viikon ikäinen, keskosena syntynyt Eevi kolme ja puoli kuukautta. Tami ja Taru kuvaavat, kuvaavat ja muistelevat.

Aikaisemmin he ovat ottaneet kuvia vain kuolleena syntyneistä lapsistaan.

Viiden tunnin kuluttua Taru malttaa vihdoin pakata Eevin turvakaukaloon ja lähteä kotiin. Sairaalan aulassa hän katsoo: parin päivän ikäisiä äitejä, vauvoilla myssyt päässä, myssynnarut kireällä, äideillä onni kasvoilla. He odottavat isiä, jotka ovat hakemassa autoa parkkipaikalta ja noutavat kohta perheensä.

Kävelen ulos etuovesta lapseni kanssa, Taru miettii. Aivan kuin muutkin. Ihmeellistä.

Kun synnyttää kuolleen lapsen, täytyy poistua takaovesta pienen valkoisen pahvilaatikon kanssa.

Monta loppua, yksi alku

”Toivottavasti et pahastu, kun kirjoitan sinulle. Olen todella pahoillani menetyksestäsi, tiedän miltä se tuntuu. Itse menetin pienen pojan nyt maanantaina, viikolla 22+2. Synnytys kesti 16 tuntia. Saimme onneksi pitää Toivoa sylissä niin kauan kuin halusimme ja ihmetellä lapsen täydellisyyttä.”

Tami kirjoittaa ensimmäisen viestinsä Tarulle marraskuussa 2011 ja päättää sen kysymykseen: Miten tästä selviää?

Hän ei odota, että Tarulla olisi vastaus. Eihän selvitä voi. Mutta ehkä Taru ymmärtäisi.

Tami on nähnyt Tarun kirjoituksia kohtukuoleman kokeneiden Tuntematon enkeli -keskustelufoorumilla ja huomannut, kuinka paljon yhteistä heillä on.

Kumpikin on joutunut kaksi kertaa synnyttämään kuolleen lapsen.

”Mukavaa, että kirjoitit”, Taru vastaa.

Se on ystävyyden alku. Taru ja Tami eivät vielä tunne toisiaan, mutta he alkavat lähettää sähköposteja päivittäin. He kertovat, miltä suru tuntuu. Pitkissä viesteissä uskaltaa sanoa sen, mitä moni läheisimmistäkään ei kestä kuulla.

Esimerkiksi nämä asiat:

”Kun esikoinen syntyi, oli tuskallista maata öisin ja kuunnella, kun toiset naiset synnytti ja heidän lapset itki. Mä olisin ollut valmis vaikka sahaamaan jalkani irti, jos vain olisin saanut kuulla oman lapseni itkevän.”

”Pelottaa huominen isänpäivä, oon niin surullinen tuon ukon puolesta, ettei taaskaan juhlita. Joskus tosi synkkinä hetkinä ajattelen, että jos se olis jonkun toisen kanssa, niin sillä varmasti olisi jo eläviä lapsia.”

”Miten voi koskaan palata töihin, kun sieltä on lähtenyt vauvaonnittelujen saattamana ja nyt palaa näin? Kaikki varmaan vilkuilevat tyhjää mahaa eivätkä sano mitään.”

Aluksi Tarun ja Tamin ystävyys oli silkkaa ahdistuksen purkamista.

”Tami osasi sanoa oikeat sanat tai olla hiljaa”, Taru sanoo.

”Hän ei ikinä kommentoinut, että ehkä lapsiasi ei ollut tarkoitettu tähän maailmaan, tai ladellut muita ällöttävyyksiä.”

Arkku ruokapöydällä

Kynttilä ravintolan pöydällä, lautasella vuohenjuustohampurilainen, ikkunan takana kadulla töistä palaavia ihmisiä. Kun Tami ja Taru tapaavat toisensa kolmisen kuukautta ensimmäisten viestien jälkeen tammikuussa 2012, he kilistävät mojitoilla. Kuolleille lapsillemme!

Tilanne on niin outo, että heitä vähän naurattaa. Ennen kuin itkettää.

”Tiesimme toisistamme enemmän kuin melkein kukaan, kauheimmatkin ajatukset. Kuvia emme olleet vaihtaneet, olimme keskittyneet olennaisempaan. Ja kyllä, musta huumori kukki roisisti jo siinä vaiheessa.”

Suru ei enää saa heitä oksentamaan ja valvomaan vuorokausia putkeen, ei ainakaan yhtä usein kuin aluksi. Kokemuksista on jo muodostunut tarinoita. Ne ovat niin kamalia, että huvittavat.

”Muistatko sen arkkujutun?” Taru aloittaa.

Tami muistaa.

Kun Tarun toinen lapsi kuoli, hyvää tarkoittava ystävä halusi tulla käymään. Tehtäisiin ruokaa ja juteltaisiin. Taru esteli: meillä on vähän sotkuista, mennään vaikka kahville. Ystävä rauhoitteli, ettei häntä sotku haittaa.

Lopulta Tarun oli pakko kakaista, ettei heille voi nyt tulla. Ruokapöydällä on lapsen ruumisarkku odottamassa, että maali kuivuu ja Taru voi koristella ja pehmustaa sen.

Kun Taru saapuu ensimmäistä kertaa kylään Tamin kotiin, ohjelma on selvä. Ensin syödään, sitten askarrellaan lasten muistokirjoja, liimataan valokuvia vauvoista ja haudoista. Mies on polttarimatkalla Berliinissä, on rauhallista.

”En olisi voinut tehdä sitä kenenkään muun kuin Tarun kanssa, esitellä jotakin niin yksityistä kuin oma kirjani. Tiesin, että Taru ei järkyty yhdestäkään kuvasta. Meidän välillämme mikään ei ole tabu.”

Kun Taru haluaa mennä esikoisensa syntymäpäivänä hautausmaalle syömään kakkua, hän tekstaa Tamille: ”Onko tämä nyt ihan normaalia, vai olenko kohta Kellokoskella pakkopaidassa?”

Tami vastaa heti:

”Osta kaksi palaa. Lähden mukaan.”

Haave nallepuvusta

Salaatit ravintolassa, hömppää elokuvissa. Muutama uskalias retki lastenvaatekauppoihin ja jaettuja haaveita: Jos meillä joskus on lapset, ostamme kumpikin heille pörröisen nallepuvun. Sellaisen, jossa on huppu ja hupussa korvat.

Tami ja Taru alkavat tavata usein, mutta kirjoittavat vielä enemmän, edelleen. Uskaltaisiko enää yrittää? Voisinko saada elävän vauvan?

Juhannusaattona 2013 Taru lähettää Tamille tekstiviestin: ”Huh. Olen raskaana. Toivottavasti lapsi ei kuole. En ehkä kestä sitä.”

Taru ei vielä halua soittaa muille ystäville. He saattaisivat sanoa: Ihanaa, ihanaa, yhdeksän kuukauden kuluttua teillä on vauva.

Tami osaa vastata varovasti: ”Onnea. Tosi hieno juttu.”

Ja kuultuaan Tarun uutiset Tami uskaltaa yrittää itsekin, vielä kerran.

Kuukauden kuluttua raskaustesti on positiivinen. Tarun ja Tamin laskettujen aikojen välissä on 32 päivää.

Kun Taru ja Tami synkimpinä aikoina kohtaavat kaupassa raskaana olevan, heidän tekee mieli jyrätä ostoskärryillä päälle. Vauvaonnea hehkuvat ystävät jäävät tekosyiden varjolla tapaamatta.

”Mielessä takoi: epäreilu elämä, paska maailma! Sellaista se oli. Kateuden ja vihan tunteet olivat kamalia myös itselle. Voinko olla näin pikkusieluinen? Mutta ei ajatuksille voinut mitään.”

Raskaana ollessaan Taru ja Tami eivät kadehdi ketään, eivät ainakaan toisiaan. He odottavat yhdessä.

Ja pelkäävät enemmän kuin koskaan.

”Muistan ensiraskauden fiiliksen: kaksitoista viikkoa täynnä, enää ei tule keskenmenoa, nyt kerrotaan kaikille, huh ja jee. Sitten alettiin ostella vauvajuttuja, elämä oli vaaleanpunaista hötöä. Joskus mietin hetken, onko lapsi terve. Hetkeäkään en miettinyt, onko lapsi elossa”, Taru sanoo.

Nyt sellaista hötöä ei ole. Joinakin päivinä Taru ja Tami lähettävät toisilleen viestejä tunnin välein. Neljätoista raskausviikkoa takana! Viisitoista!

Kuusitoista! Tunsin lapsen liikkeet!

Yhtenä puolipilvisenä syyspäivänä Tami löytää lastenvaunut. Ne ovat tyylikkäät, mustat ja täydelliset. Mitä tykkäät, hän viestittää Tarulle.

Kolme kuukautta myöhemmin Tami uskaltaa ostaa ne. Taru ostaa samanlaiset.

Lastentarvikeliikkeessä Tami ei voi olla kysymättä, saako vaunut palauttaa, jos lapsi kuolee.

Taru ei voi olla sanomatta Tamille, että kyllä me saamme vähän haaveilla ja ostaa jotakin.

1 130 grammaa

Taru neuloo keltaista vauvanpeittoa, Tami sinistä. Hän ei ole neulonut koulu-   aikojen jälkeen, ja Taru neuvoo: tuosta kaksi silmukkaa. Sitten taas puhutaan.

He istuvat sairaalassa. Taru on joutunut osastolle, koska Eevi on vaarassa syntyä liian aikaisin. Tami ramppaa vessassa oksentamassa, koska raskauspahoinvointi ei hellitä.

Taru sivelee kahta pääskytatuointia sääressään. Tami vakuuttaa, ettei hän saa enää kolmatta samasta syystä.

”Sitten yhtenä iltana Tarulta tuli viesti, että nyt mennään sektioon. Sen jälkeen ei kuulunut mitään kahteentoista tuntiin. Valvoin koko yön. Lopulta tuli kuva ja tieto: ’Tyttö, 1 130 grammaa.’ Tuntui kuin oma lapsi olisi syntynyt.”

Kun Luka vähän myöhemmin syntyy, Tami katsoo poikaansa hämmentyneenä. Hänetkö minä sain maailmaan? Se onnistui.

Aluksi ei tunnu oikein miltään.

Sitten rakkaus ryöpsähtää.

Kahdet vaunut

Kohta on Eevin ja Lukan ensimmäisten kaverikuvien aika. Sitten tulee ensimmäinen erilainen äitienpäivä. Siihen asti Tami on äitienpäivänä ladannut
Facebookiin kuvan lastensa haudasta. Sukuhautaan kiinnitetyssä muistomerkissä on kaksi enkeliä.

”Vaikka on synnyttänyt ja lapsi on viety krematorioon ja haudattu, ei ole äiti. On näkymätön, kunnes lapsi elää.”

Kun Tami ja Taru olivat lähteneet sairaalasta valkoisen pahvilaatikon kanssa, psykiatrinen sairaanhoitaja oli soittanut perään ja kysynyt, kuinka he jaksavat, jaksavatko he. Hän oli ollut valmis kuuntelemaan. Mutta kuinka kukaan voisi ymmärtää paremmin kuin samanlaista laatikkoa kantanut?

”Kaikki koettu on kyllä ollut hurja juttu”, sanoo Tami.

”Hurja juttu.”

Enempään ei ole sanoja.

Tänään Tami saa Tarulta viestin: ”Siis haloo, älä ole höhlä. Käytät korviketta, jos imetys ei onnistu. Ja tiesitkös, Eevi on jo oppinut hymyilemään.”

Nyt puhutaan tuollaisista asioista.

”Tämä ystävyys on ainutlaatuinen. Parin vuoden aikana olemme kokeneet yhdessä suurimman surun ja suurimman onnen. Jokainen tunne on jaettu.”

Tavallisena tiistaina Taru ja Tami lähtevät lenkille, Eevi ja Luka möllöttävät samanlaisissa vaunuissaan. Talon kulmalta käännytään metsään. Sitä ennen otetaan valokuvia.

Äidit siristävät silmiään kameralle ja hymyilevät. Aurinko paistaa, paistaa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14-15/2014.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.