Tanja ja Sami tapasivat mielenterveystukipisteen ovella ja ystävystyivät kymmenessä minuutissa. Silti Äiti Ammakin tarvittiin apuun, ennen kuin heistä tuli pari.

Tanja: Oli hyvä, että kuljimme pitkään ystävinä ennen kuin aloimme seurustella. On turvallista tietää, millainen mies vieressä nukkuu.

Silti muistan ajatelleeni epätoivoi­sena, että eikö meidän suhde koskaan etene. Kaverivaihetta kesti vaikka kuinka kauan. 

Olin jo yli 40, kun tapasimme. Olin ruikuttanut kavereilleni, etten ikinä löydä ketään. Kun aloimme liikkua yhdessä, tein Samille selväksi, että haluan hänet­. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

"Kun on asunut 20 vuotta yksin, alkaa uskoa olevansa niin huono, ettei kukaan huoli."

Sami: Tanjan seurassa oli alusta asti erikoisen hyvä olla. Tiesimme toistemme ajatukset. Koska meillä molemmilla on ollut psyykkinen sairaus, ymmärrämme ja osaamme tukea toisiamme.

Olin arka. Kun on asunut parikymmentä vuotta yksin, alkaa uskoa olevansa niin huono, ettei kukaan huoli. Pelkäsin, että saan siipeeni ja sydämeni särkyy.­

Jos Tanja ei olisi ollut niin sitkeä ja rohkaissut minua, voi olla, että olisimme vieläkin pelkkiä kavereita. 

Tanja: Meillä oli paljon tilanteita, joissa Sami olisi voinut halata. Kesti kuitenkin kaksi ja puoli vuotta ennen kuin hän halasi ensimmäisen kerran. 

Sami: Olin kyllä miettinyt, miten tilanne­ voisi alkaa. Sitten syksyllä 2011 isäni teki reportaasin Äiti Ammasta ja oli halannut häntä. Kerroin siitä Tanjalle ja keksin, että mekin voisimme halata. 

Kun sain läheisyydestä kipinän, tapahtui ydinräjähdys. Sanoin Tanjalle, että­ rakastan häntä, vaikka luulen, ettei hän vielä rakastanut minua.  

Tanja: Minä olin kuitenkin se, joka kosi.­ Oli karkauspäivä ja kysyin klassisesti, että ostatko hamekankaan vai sormukset. 

Sami: Olin heti valmis lähtemään kultasepänliikkeeseen. Sormukset oli ripustettu sellaiseen rinkulaan, ja käteni vapisivat­ niin, että ne kaikki alkoivat kilistä.­ Rehellisesti sanon, että se oli siihenastisen elämäni onnellisin päivä.  

”Heti maalaispoikaa vietiin”

Tanja: Tapasimme tiistai-iltana 1. maaliskuuta 2009 Helsingissä Pohjoisella Rautatiekadulla. Kello oli kymmentä vaille kuusi ja satoi vettä. Odotin pääsyä mielenterveyskuntoutujien tukipisteeseen Laturiin. Ovi oli vielä lukossa, eikä muita näkynyt.

Sami: Olin menossa Laturiin ensim­mäistä­ kertaa, enkä tuntenut sieltä ketään.­ Oli ollut jännittävää tulla Vantaalta Helsingin keskustaan.

Siihen aikaan olin joka paikassa etuajassa, mutta Tanja seisoi jo oven vieressä porttikongissa ja tupakoi. Kysyin, oliko hänkin menossa Laturiin. Tanja vastasi, että joo, mutta sisälle pääsee vasta kuudelta. Hän pyysi minut porttikonkiin sateensuojaan ja menin. Heti maalaispoikaa vietiin.

Ajattelin, että onpas täällä Laturissa mukavia ihmisiä. Enää ei jännittänyt, kun oli jo yksi tuttu, joka oli ottanut minut­ hyvin vastaan.

Tanja: Muistan sen erikoisen tunteen, kun näin Samin. Ensin ajattelin, että hän on uusi ohjaaja. Ei tullut mieleenkään, että Sami voisi olla Laturin asiakas. Hän oli rauhallinen, mukavan tuntuinen kaveri, sellainen nallekarhu.

"Vieläkin kun katson Tanjaa silmiin, rinnassa läikähtää."

Sami: Kiinnitin ensimmäisenä huomiota Tanjan kasvoihin. Niissä oli jotain maalauksellista. Vieläkin kun katson Tanjaa silmiin, rinnassa läikähtää. 

Tanja: Sami alkoi käydä Laturissa säännöllisesti. Katselin häntä sillä silmällä, mutta hän ei katsellut minua. Pohdin, oliko hänellä tyttöystävä. Sitten pyysin Samia valokuvauskurssille, jota pidin Laturissa.­ Vähitellen aloimme käydä yhdessä­ konserteissa ja elokuvissa ja muuten vain ulkona. 

Yllättäen meillä oli samat kiinnostuksen kohteet. Kumpikin oli nuorena urheillut­ kilpaa, minä valokuvasin ja Sami­ teki videofilmejä. Me molemmat tykkäsimme käydä elokuvissa. 

Sami: Tanjassa vetoavinta on helläsydämisyys. Jos sisälle eksyy kärpänen, hän auttaa sen ikkunasta takaisin ulos.

Toisaalta Tanja on vähän totinen torvensoittaja. Varsinkin alussa hän otti nokkiinsa ja alkoi mököttää, kun sanoin jotain leikilläni.

”Läheisen kanssa uskaltaa riidellä”

Tanja: Ihastuin Samin nallekarhumaisuuteen, mutta nallekarhun sisällä olikin tiikeri. Sami osaa letkauttaa aika purevasti,­ vaikka hän väittää, että se on vain hyväntahtoista pilaa. 

Kun muutimme yhteen, huomasin pian, että väsyneenä Sami alkoi kiukutella. Sen syyksi paljastui uniapnea. Hänellä saattoi olla hengityskatkoksia öisin yli 70 kertaa tun­nissa.

Kun Sami kutsui minua mököttämisen takia Möksyksi, minä sanoin Samia Äksyksi. Niistä on tullut hellittelynimet. Me ollaan Äksy ja Möksy.

Sami: Kiukutteluun oli sekin syy, että­ asuimme yhdessä, mutta Tanja kulki kavereidensa­ kanssa ulkona niin kuin minua ei olisi ollutkaan. Siitä otettiin yhteen monet kerrat.

Nykyään riitelemme ihan pikku­asioista. Yksi kestosuosikki on se, että Tanja on niin epäkäytännöllinen. Kun hän sählää turhautuneena pyykki­koneen hanan kanssa ja minä menen neuvomaan, syttyy helposti konflikti. 

Tanja: Sitten huudetaan ja minä saatan itkeä. 

Sami: Minusta se on hyvä merkki. Kun toinen on läheinen, uskaltaa riidellä. Olin nuorena töissä kaupassa, ja kun tuli reklamaatioita, asiakkaat haukkuivat siinä sivussa myös minut. Otin sen niin itseeni, että aloin oksennella ja työkykykin meni.

Tanja: Olen sanonut Samille, että antaa­ palaa vain aina, kun siltä tuntuu. Kun mieltä tuulettaa, se puhdistuu. Sitten sovitaan ja on taas hyvä olla. 

Sami: On mukavaa, kun Tanja pitää kodin­ siistinä. Ennen kuin muutin Tanjan luo, asuin 57 neliön poikamies­boksissa enkä ikinä pyyhkinyt pölyjä. Lehtiä, kirjoja ja vaatteita kertyi vuo­sien mittaan joka nurkkaan niin, että makuuhuone piti muuttaa varastoksi. Sen tyhjennys kesti kahdeksan tuntia.   

”Sami laittaa aamiaiset”

Tanja: Minä tiskaan, siivoan ja leivon, mutta Sami on meillä kokki. Hän tekee arkisinkin kunnollisen aterian, vaikka karjalanpaistia tai nakkikastiketta. Aamulla­ on ihana herätä, kun Sami on  tehnyt aamiaisen ja kattanut kauniisti. 

Sami: Meillä on täysin erilainen unirytmi. Tanja menee nukkumaan jo kymmenen jälkeen, minä valvon yhteen tai kahteen ja nousen ylös jo seitsemän maissa. Teen silloin omia juttujani, olen tietokoneella ja luen. Aamulla ehdin usein käydä kaupassakin.

Päivän paras hetki on, kun Tanja herää. Hän on silloin niin söpö: pehmeä ja tukka pörrössä.

Sami: Kun on ollut kauan yksin ja sitten löytää sielunkumppanin, ymmärtää, kuinka iso asia se on.

Olemme sillä mielellä yhdessä, että vain kuolema voi erottaa. Naimisiin­meno oli sinetti.

Tanja: Tiedän Samin rakastavan minua,­ mikä on suunnattoman tärkeää. Monet ystävät ovat sanoneet, että olen puhjennut kukkaan. Sami taas on miehistynyt ja saanut järkälekaupalla itseluottamusta.

”Nyt minulla on oma perhe”

Sami: Itseluottamus on tullut siitä, että­ nyt minulla on oma perhe. Se panee yrittämään. Olen saanut paljon uusia töitä. Rakennan tosissani meille tulevaisuutta.  

Tanja sanoo, että hän olisi halunnut lapsen minun kanssani. Tietysti se olisi ollut ihanaa, mutta jos jää kiinni siihen, mitä ei ole saanut, elämä menee hukkaan. Olen Tanjan lähin omainen enkä ole ikinä ollut yhtä onnellinen kuin nyt.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2014.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.