Tällä viikolla on Maija Veissin vuoro asua lasten kanssa Vantaan kodissa.

Kun Maija Veiss ja Tapani Yrjölä erosivat, heistä tuli matkalaukkuvanhemmat. Äiti ja isä vaihtavat kotia viikon välein,  jotta Anniina ja Akseli voivat pysyä aloillaan.

Torstaina heti viiden jälkeen Maija Veiss tulee töistä kotiin Vantaalle. Kaksikerroksisen rivitaloasunnon eteisessä ovat vastassa Anniina, 14, ja Akseli, 10. He eivät ole nähneet äitiään viikkoon, sillä tämä on asunut viikon Helsingin keskustassa. Nyt on vahdinvaihdon aika.

"Tunnen kyllä itseni aina tervetulleeksi", Maija sanoo ja halaa lapset.

Lasten isä Tapani Yrjölä hyvästeli lapset aamulla.
Lasten isä Tapani Yrjölä hyvästeli lapset aamulla.

Melkein samaan aikaan Helsingin keskustassa Anniinan ja Akselin isä Tapani Yrjölä avaa yksiön oven ja pudottaa pienen mustan kassinsa lattialle. Ympärillä on hiljaista ja vähän hämärää: maan tasolla sijaitsevassa sisäpihan asunnossa kaihtimet ovat aina kiinni.

Matkalaukkuelämää viettävät aikuiset, eivät lapset.

Maija, Tapani ja lapset ovat ratkaisseet avioeron jälkeisen elämän vuokraamalla asunnon, jossa Maija ja Tapani ovat vuoroviikoin. Anniina ja Akseli asuvat aina perheen vanhassa kodissa Vantaalla. Tässä eroperheessä matkalaukkuelämää viettävät aikuiset, eivät lapset.

Miksi juuri lasten pitäisi reissata kodista toiseen?

Vantaalla Maija lastaa ensimmäisen erän pyykkiä koneeseen. Kaupunkiasunnossa ei ole pyykkikonetta, joten pestävää riittää.

Konsulttina työskentelevän Maijan isossa kassissa kotia vaihtavat vaatteiden lisäksi aina myös läppäri ja kaksi kirjaa: yksi kesken oleva ja toinen siltä varalta, että ensimmäinen loppuu ennen vuoronvaihtoa. Monia tavaroita Maijalla on yksi molemmissa kodeissa: suosikkikorkkarit, ripsiväri ja hajuvesi nyt ainakin.

Aina välillä toinen lenkkari on Vantaalla ja toinen keskustassa.

Silti aina välillä toinen lenkkari on Vantaalla ja toinen keskustassa. Kerran Maija ei sen takia käynyt viikkoon lenkillä.

"Mutta minä pystyn elämään viikon ilman jotain esinettä paremmin kuin lapset pystyisivät."

Tapani Yrjölä patistelee Anniinan ja Akselin koulutielle aamupalan jälkeen.
Tapani Yrjölä patistelee Anniinan ja Akselin koulutielle aamupalan jälkeen.

 

Maija ja Tapani erosivat syksyllä 2011 melkein 20 vuoden avioliiton jälkeen. Eropäätöksen jälkeen he asuivat vielä vuoden verran saman katon alla kaksikerroksisessa rivitaloasunnossaan ja ehtivät miettiä uusia asumisjärjestelyjä kaikessa rauhassa.

Olivat he miettineet niitä ennenkin. Kun ystäväpariskuntia erosi ja muutti eri osoitteisiin, keskusteltiin lasten kohtalosta: Miksi juuri lasten pitäisi reissata kahden kodin väliä? Voisiko eron hoitaa heidän kannaltaan helpommin? Mikseivät aikuiset voisi muuttaa edestakaisin?

Eihän lasten pitäisi kärsiä siitä, että aikuiset eivät enää halua elää yhdessä.

Kun Maija ja Tapani sitten tajusivat itse eroavansa, he halusivat kokeilla jotain muuta kuin sitä tavallista ratkaisua. Eihän lasten pitäisi kärsiä siitä, että aikuiset eivät enää halua elää yhdessä.

Eroon päätyvät hankkivat useimmiten kaksi perheasuntoa läheltä lasten koulua. Ainakin pääkaupunkiseudulla se tarkoittaa, että kodit ovat yleensä jossain muualla kuin kantakaupungissa.

"On myös aikuisten kannalta paras olla ihmisten ilmoilla. Jos olisimme ostaneet kumpikin perheasunnon kaukaa, olisin aina viikon yksin jossain Korsossa”, Tapani sanoo.

Lapset juonivat ruokaetuja

Perheen rumba alkaa Vantaalla yleensä heti työpäivän jälkeen: Akseli pelaa koripalloa ja Anniina yleisurheilee. Torstai on viikon ainoa päivä, jolloin kenenkään ei tarvitse lähteä mihinkään.

"Aluksi pitää vähän orientoitua siihen, että lapset saavat ruokaa."

Niinpä nyt otetaan rennosti. Akseli heittelee kodin olohuoneessa palloa seinälle kiinnitettyyn koriin, Anniina istuskelee sohvalla. Maija korjaa likaiset astiat pöydiltä ja järjestelee paikkoja. Kaupassa hän on käynyt heti työpäivän jälkeen kaupungilla, ettei illalla tarvitse lähteä erikseen ostoksille.

Vantaalla Maijan pitää varmistaa heti alkuun, että lapsille on ruokaa.
Vantaalla Maijan pitää varmistaa heti alkuun, että lapsille on ruokaa.

"Aluksi pitää aina vähän orientoitua siihen, että lapset saavat ruokaa", Maija sanoo.

"Kaupunkiviikoilla olen vastuussa vain omista syömisistäni."

Maija on ottanut tavakseen järjestää viikollaan yhden lettupäivän, ja siitä lapset haluavat pitää kiinni. Muutenkin vuoroviikot ovat johtaneet ruokapalvelujen kilpailutukseen.

"Ensin sanoimme isälle, että meillä on liikaa einesruokia. Seuraavalla viikolla sanoimme äidille, että viime viikolla ei ollut eineksiä lainkaan", Anniina sanoo.

"Se sitten paljastui juoneksi. Mutta on hyvä, ettei meidän ole tarvinnut muuttaa. Koulu on täällä ja kaverit."

Aikuisilla on ollut erosta asti omat huoneet ja korvamerkityt vessat.

Lasten arkea ero ei ole hirveästi muuttanut, mutta rivitalokoti on saanut uuden järjestyksen. Aikuisilla on ollut erosta asti omat huoneet ja korvamerkityt vessat. Niihin Maija ja Tapani voivat jättää tavaroitaan kaupunkiviikkojenkin ajaksi.

Lapsia tulee ikävä

Sillä aikaa kun Vantaalla seurataan Voice of Finlandia, Helsingissä Tapani katsoo Netflixistä putkeen monta jaksoa Spookseja.

Keskusta-asunnossa Maija voi vain olla.
Keskusta-asunnossa Maija voi vain olla.

Tutkijana työskentelevän Tapanin työpäivät venyvät kaupunkiviikoilla helposti pitkiksi, mutta hänelle jää aikaa myös vanhalle intohimolle rockille ja lasten kautta löydetylle uudelle intohimolle, koripallolle.

"Ei tämä pelkästään vapauden huumaa ole."

"Mutta lapsia tulee kyllä ikävä. Ei tämä pelkästään vapauden huumaa ole. Lapsiviikoilla haluan olla paljon kotona", Tapani sanoo.

Kaupunkiasunnon Tapani ja Maija ovat sisustaneet yhdessä mutta erikseen. Tapani hankki telkkarin ja stereot, Maija matot, verhot ja sängynpeitteet.

"Hankin juuri sellaisia kuin halusin, kun kerran sain. Tapsa oli järkyttynyt kristallilampusta ja Follow your dreams -tekstistä seinällä. Ne ovat muistaakseni ainoat asiat, joista on jouduttu keskustelemaan", Maija sanoo.

Tapani tasapainotti tyyliä hankkimalla asuntoon pari kehystettyä punk-julistetta.

Molemmilla on omat kaapit ja keittiössä omat ruuat suolapaketteja myöten.

Molemmilla on omat kaapit ja keittiössä omat ruuat suolapaketteja myöten. Aluksi se vähän nauratti, mutta käytäntö minimoi riidanaiheet: kun kumpikin huolehtii itsestään, ei tarvitse ynnäillä, onko toinen ostanut jotain enemmän tai käyttänyt jotain loppuun.

"Yritämme pienentää eron haittoja lapsille"

Hankalinta järjestelyssä on sen selittäminen muille. Kun uusi tuttava kysyy, missä Maija asuu, tämä vastaa yleensä ympäripyöreästi, että pääkaupunkiseudulla.

Akselilla on kivenheiton mittainen matka kouluun.
Akselilla on kivenheiton mittainen matka kouluun.

"En halua salata asiaa, mutten aina halua paljastaa samalla kaikkia ihmissuhdeasioitani, kertoa erosta ja lapsista. Olen tottunut vaihtamaan puheenaihetta nopeasti."

"Olisi itsepetosta sanoa, ettei lapsille ole tästä erosta mitään haittaa."

Maijan, Tapanin, Anniinan ja Akselin järjestely on toiminut runsaat puolitoista vuotta. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin: joulunkin perhe vietti yhdessä Vantaan-kodissa.

"Olisi itsepetosta sanoa, ettei lapsille ole tästä erosta mitään haittaa. Totta hemmetissä on. Yritämme vain pitää haitan mahdollisimman pienenä", Tapani sanoo.

Mutta mitäs jos Tapani tai Maija löytää uuden kumppanin ja haluaa yhteisen kodin tämän kanssa? Järjestely muuttuu, jos tilanne sitä vaatii.

"Olemme sopineet, että jatkamme näin niin kauan kuin se sopii molemmille”, Maija sanoo.

Mutta nyt Vantaalla sammuvat valot. Huomenna on koulupäivä. Keskustassa Tapani laatii itselleen aikataulun viikonlopuksi: kun vähän suunnittelee, koripallomatseja ehtii nähdä kuusi tai seitsemän.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2014.

rose

Tässä eroperheessä kotia vaihtavat vanhemmat

Hieno systeemi! Jos lapsia on maailmaan tehty, pitää vanhempien pystyä sitoutumaan vanhemmuuteen ne muutamat vuodet, kun lapset heitä tarvitsevat. Tällainen ratkaisu pitäisi tehdä lailla toteutettavaksi. Jo alkaisi lasten elämä rauhoittua ja sillä olisi valtavat merkitykset koko yhteiskunnalle. Heistä kasvaisi tasapainoisempia vanhempia kuin tämän ajan kakara-vanhemmat, jotka huutelevat vain omia oikeuksiaan loputtomiin.
Lue kommentti

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.