Tässä perheessä lapset saavat hyppiä pöydillä:
Armi, Luukas, Ruut, Elias, Akseli ja Aamos ovat kiipeilleet koko elämänsä. ”Halusimme kodin, jossa lapsilla on vapaus olla lapsia”, Juha ja Mari sanovat.

Juha Järvinen on koti-isä, jonka kuusi lasta kiipeilevät seinillä. Siksi heitä ei tarvitse komentaa. Esimerkillään Juha näyttää, miten eletään, vaikka ei ole sitä aina tiennyt itsekään.

Näky saisi Peppi Pitkätossun hajoamaan kateudesta: Ruut, 8, rullaluistelee olohuoneessa. Luukas, 7, kiipeää katonrajassa. Aamos, 2, roikkuu vaipoissaan rekkitangolla. Jos Armi, 13, Akseli, 11, ja Elias, 9, olisivat kotona, hekin menisivät pitkin seiniä.

Järvisten koti Jurvassa on kuin Huvikumpu, paitsi hauskempi ja totta. Lastenhuoneessa on puolapuut, rekkitanko, köysirata ja trapetsi. Kirjahyllyissä saa kiipeillä. Yhtenä talvena sisään raahattiin jättitrampoliini.

Isä Juha Järvisen, 35, päässä on silinterihattu. Hän näyttää sirkustirehtööriltä. Puuttuu vain, että vastaan kävelisi hevonen.

”On meillä kuusi lammasta. Tietenkin tuomme ne välillä sisälle”, Juha sanoo.

 

Lammas poikkesi kävelylle lastenhuoneeseen.

Kiipeilyhärveleiden lomasta pilkottaa leveä kolmikerroksinen sänky, johon lapset kömpivät iltaisin nukkumaan. He nukahtavat limittäin ja lomittain, kylki kyljessä. Juha on nikkaroinut sängyn, mutta antoi lastenkin käteen sahan ja kirveen. Ihan vain turvallisuussyistä. Jos nimittäin oppii sahaamaan, ei satuta itseään sahaan.

”Vaarallisin kapine lapselle on konttauskypärä. Se päässä ei opi, että kun lyö päänsä pöytään, sattuu”, Juha sanoo.

”Mitä enemmän lapsille antaa vapautta, sitä paremmin he sen kantavat. Lapset oppivat matkimalla, joten oikeastaan kasvattaminen on turhaa. Lapset kasvavat itsekseen.”

Varmasti kasvavat. Mutta millaisiksi?

Hienosti hypätty

Kaikki alkoi siitä, kun Armi hyppäsi tuolilta. Ja pöydältä. Ja sängystä ja kaapin päältä, mistä ikinä yksivuotias pystyikään. Juha ja Mari olivat menneet 22-vuotiaina naimisiin, ja Armi oli syntynyt vuoden päästä.

Aina kun Armi hyppäsi, hän nauroi ääneen. Juha kehui, että hienosti hypätty, ja nakutteli olohuoneeseen keinun. Mari seurasi sivusta ja mietti, oliko syöksyhyppyily turvallinen harrastus.

”Sitten tajusin, että juuri hyppimällä Armi oppii varovaiseksi”, Mari sanoo.

”Ellei koskaan saa pudota edes tuolilta, loukkaa itsensä paljon herkemmin. Lapset on luotu liikkumaan.”

 

Maailmaa voi katsoa monesta vinkkelistä. Tangolla Ruut ja Aamos.­

Lapsuudenkodissaan Juhalla oli kuusi sisarusta ja boheemit taiteilijavanhemmat, jotka kannustivat kapuamaan puuhun. Marilla oli kymmenen pikkusisarusta. Molempien koti oli vanhoillislestadiolainen ja molempien haaveena oli iso perhe.

"Jos kieltäisin lapsia temppuilemasta kotona, temppuilisivat ilman lupaa jossain muualla."

Kun lapsia oli syntynyt kolme, Juha ja Mari päättivät etsiä talon, jossa olisi tilaa hyppiä ja hengittää. Sellainen löytyi Jurvasta: 1920-luvulla rakennettu 400-neliöinen ja somasti kulahtanut kansakoulu, jonka muovilattiat olivat niin ilahduttavan naarmuiset, että ne sopivat rullaluisteluun.

Kun istuu nyt olohuoneessa, tuntuu kuin olisi Carl Larssonin maalauksessa. Lapset roikuskelevat katossa, eivät toistensa niskassa. Luonnonkiharoissaan he näyttävät pieniltä, mitään pelkäämättömiltä enkeleiltä. Pöydän kattamiseen he osallistuvat pyytämättä eivätkä keskeytä vanhempiaan kolmen tunnin haastattelun aikana kertaakaan. Ja yhden yhtäkään kertaa vanhemmat eivät sano hiljaa tai lopeta.

”En usko kieltämiseen. Jos kieltäisin lapsiani temppuilemasta kotona, he temppuilisivat ilman lupaa jossain muualla”, Juha sanoo.

”Lapsi löytää rajansa kokeilemalla. Meistä vanhemmistaan hän kopioi kaiken, hyvän ja pahan. Jos komentaa, että perkele meillä ei kiroilla, lapsen mieleen jää vain kiroilu.”

Siksi Juha kieltää mahdollisimman vähän. Mieluummin hän näyttää esimerkillään, miten tässä elämässä eletään.

Aina se ei ole ollut helppoa. Muutama vuosi sitten Juhalla ei ollut hajuakaan siitä, miten pitäisi elää.

Kunpa kaikki loppuisi

Oli vuosi 2007 ja kaiken piti olla hyvin. Juha pyöritti yritystään, jossa hän nikkaroi perinteisiä, koristeellisia ikkunanpieliä. Hän rakasti työtään ja hetkeä, jolloin tikkuinen puu muuttui hänen käsissään kauniiksi.

Kun töitä oli liikaa, Juha uurasti yöhön asti. Kun töitä oli liian vähän, hän uurasti yöhön asti. Kesäisin töitä oli liikaa ja talvisin liian vähän. Juha teki työnsä puoli-ilmaiseksi, koska se oli niin kivaa.

”Olen lapsesta asti yrittänyt tehdä kaiken, mitä pyydetään. Aikuisena kiltteys ei toimi. Tulee hetki, jolloin aika ei yksinkertaisesti enää riitä siihen, että tekee kaiken, mitä pyydetään.”

 

Juha hoitelee kaksivuo­tiasta Aamosta kotona. ”Olen ainahalunnut koti-isäksi. Lapset ovat pieniä vain hetken.”

Rahahuolet alkoivat kasaantua. Hädissään Juha teki virheen: hän meni erään talon pakkohuutokauppaan, nosti hetken mielijohteesta kätensä ylös ja osti koko höskän. Tarkoituksena oli remontoida ja vuokrata talo, mutta asiat mutkistuivat ja lupaava kauppa venähti vuosien oikeusprosessiksi. Lopulta Juha menetti luottotietonsa.

Sen jälkeen hän ei nukkunut. Sydän takoi miten sattui, muisti reistaili. Ruokaa oli vaikea niellä.

Yhtenäkään päivänä Juha ei silti jäänyt sohvalle makaamaan. Hän touhusi lasten kanssa kuten ennenkin ja rakenteli yhä hurjempia köysiratoja. Joka aamu­ ensimmäisenä ja joka ilta viimeisenä hän kuitenkin ajatteli: kunpa kaikki vain loppuisi, lakkaisi olemasta.

”Olin syvästi masentunut. Mietin hädissäni, miten pystyn elättämään perheeni. Mistä saisin rahat maitoon? Miten maksaisin sähkön?”

Juha halusi kantaa huolensa yksin. Mari, joka on mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja, katseli voimattomana sivusta. ”En puhunut mutta ärähtelin. Riitelimme enemmän kuin koskaan”, Juha sanoo.

Työkyky katosi. Kun Juha otti vasaran käteen, hän ei muistanut, mitä sillä piti tehdä.

Yhtenä iltana Juha kuvasi verstaalla videon. Siinä hän itki ja selitti, että on ihan pihalla. Että ei enää edes tiedä, mitä milläkin työvälineellä tehdään. Vaikka kuuntelija oli kamera, olo helpotti.

Sitä videota hän ei ole näyttänyt Marille vieläkään.

Sukan tärkein tehtävä

Masennusta kesti yli vuoden.

”Syyllisyys oli musertava. Tunsin pettäneeni asiakkaani. En täyttänyt enää paikkaani yhteiskunnassa”, Juha sanoo.

Lopulta konkurssi oli helpotus.

”En ole koskaan piitannut kiiltävästä julkisivusta, en Mersusta enkä menestyksestä. Jos olisin vatvonut myös sitä, mitä naapurit ajattelevat, en olisi jaksanut päivääkään. Ainut murheeni oli se, mistä saisin leivän pöytään.”

 

Maria ja Juhaa yhdistää vanhoillislestadiolainen lapsuus. ”Hengellisyys on osa arkeamme, mutta ehdottomuutta vierastamme.” 

Mari sai vakipestin kolmivuorotyössä lähihoitajana. Rahahuolet helpottivat, mutta ei perhe tuhlaile vieläkään: vaatteet ostetaan kirppareilta ja lapset harrastavat lähinnä kotona.

Koti-isänä Juha on unelmatyössään. Hän kokkaa, ompelee irronneet napit ja varmistaa aamuisin, että jokaisella lapsella on jotain päällään.

"On elämän tuhlausta miettiä, miltä asiat näyttävät."

Nimenomaan jotain. Juhan mielestä lapset saavat pukea mitä huvittaa. Tärkeintä sukissa on, että ne ovat lämpimät ja jalassa, ei se, ovatko ne samaa paria. Jalkaansa voi vetää vaikka reikäiset verkkarit, jos ne tuntuvat mukavimmilta.

”Jos lapsi saa valita vaatteensa itse, hän kestää, vaikka niistä kiusattaisiin. Jos vanhemmat valitsevat ne, kuittailu tuntuu pahemmalta”, Juha selittää.

Kerran Juha ilmestyi Ruutin kanssa lastentapahtumaan, jossa Mari oli töissä. Sinä päivänä Ruutia oli huvittanut pukeutua saappaisiin, tunikaan ja pitkään vyöhön, joka kiemurteli näyttävästi pitkin maata. Marin ensimmäinen ajatus oli: Voi ei. Mitähän muut ajattelevat?

”Saan itseni usein kiinni siitä ajatuksesta. Mitä ihmeen väliä sillä on, jos jonkun mielestä lapseni on pukeutunut hassusti?” Mari sanoo.

”Juhalta olen oppinut, että on elämän tuhlausta miettiä, miltä asiat näyttävät. Sillä ei kerta kaikkiaan ole merkitystä.”

Moikka, Matti tai Lauri

Kun Juha oli pieni, hänen isällään oli tapana lukea sanomalehteä lattialla. Vaikka lehden yli loikki seitsemän lasta, isä luki herpaantumatta.

Juhalla on isänsä geenit. Hän pystyy vajoamaan ajatuksiinsa, vaikka kaksi lasta kiskoisi häntä jalasta ja neljä korvasta. Toisinaan hän vajoaa niin syvälle, että unohtaa tehdä ruokaa. Siksi Mari jättelee muistutuslappuja: Tee nakkikeitto, maksa laskut, imuroi jooko.

”Olen ikuinen isosisko ja suorittaja. Kärsin sotkusta. Kolmen lapsen kanssa meillä oli vielä siistiä, mutta kuuden kanssa on pitänyt hellittää”, Mari sanoo.

 

”Viihdyn parhaiten lasten ja eläinten kanssa, sillä ne eivät piittaa sosiaalisesta statuksesta”, Juha sanoo.

Jo lapsena Juha tunsi itsensä erilaiseksi. Ekaluokkalaisesta asti hän luki Helsingin Sanomat kannesta kanteen joka aamu. Kun muut pojat ostivat Levikset,­ hän osti kirkkaanpunaiset housut.

”Jotka äiti värjäsi heti tummiksi, ehkä suojellakseen minua kiusaamiselta”, Juha naurahtaa.

Koskaan Juhaa ei kiusattu. Hän huomasi, kuinka tärkeää kavereille oli pärjätä ja päteä muiden silmissä ja ihmetteli, miksi samanlainen tarve puuttui häneltä.

Ihmetteli hän sitäkin, miksi hänen oli toisinaan vaikea tunnistaa kasvoja.

Kun Juha 17-vuotiaana palasi kesätöistä Kanadasta, lentokentälle vastaan tuli veli Matti. Tai ehkä Lauri. Juha ei ollut varma. Koko 200 kilometrin matkan kotiin hän mietti, kumpi veli vieressä istui.

”En kehdannut kysyä. Tuntui hirveältä, etten tunnistanut omaa veljeäni.”   

Aikuisena Juha on kummastellut innostumisvimmaansa. Jos joku lapsista kysyy, miksi alligaattori on vihreä, Juha perehtyy netissä alligaattoreihin seuraavat kaksi päivää. On myös neronleimauksia, jotka jälkeenpäin naurattavat, kuten Juhan taannoinen ekokeksintö: kompostoitava kännykänkuori.

Sitäkin Juha on miettinyt, miksi hänen­ on niin vaikea vastata kännykän tekstiviesteihin. Hän ei pysty kirjoittamaan viestiä, koska se tuntuu hänestä niin lyhyeltä ja kylmältä. Hän haluaa vastata perusteellisesti, pitkin lausein.

Pari vuotta sitten Juha luki artikkelin Aspergerin oireyhtymästä. Se on autismin lievä muoto, joka ilmenee neuro­logisina poikkeavuuksina. Yhtenä tunnusmerkkinä on vaikeus tunnistaa kasvoja.

Juha tunnisti itsestään muitakin Aspergeriin liittyviä piirteitä. Se oli helpotus.

 

Juha on nikkaroinut lastenhuoneen täyteen kiipeilytelineitä.

”Ehkä pienessä päässäni on jotakin poikkeavuutta. Enää en syyllistä itseäni liikaa siitä, että keittäessäni makaronia luen samalla alligaattoreista, ja unohdan siksi paistaa kalan.”

Kaunista anarkismia

Järvisten lapset saavat paitsi pukeutua miten huvittaa, myös nukkua missä huvittaa. Jos joku haluaa viettää yönsä keittiön pöydän alla tai olohuoneen oven takana, siitä vaan.

”Kun lapsi saa ajatella itsenäisesti ja valita, missä nukkuu, hän nukkuu paremmin”, Juha sanoo.

”Kannustan lapsiani kauniiseen anarkismiin. En huonoon käytökseen. Esikuvani Peppi Pitkätossu rikkoo rajoja hienosti.”

Koska lapset temppuilevat itsensä läkähdyksiin kotona, muualla heitä kehutaan rauhallisiksi.

On myös sääntöjä, joista ei lipsuta: Nukkumaan pitää mennä ajoissa, myös pöydän alle. Ketään ei saa lyödä. Muut otetaan huomioon. Tietokoneella ja kännykällä pelaaminen lopetetaan, kun vanhemmat niin sanovat.

Pelaaminen on ainut asia, josta lasten kanssa käydään jatkuvaa vääntöä.

”Siinä lasten on vaikea tunnistaa rajojaan. Siksi minä tai Mari näytämme ne”, Juha sanoo.  

 

Luukas, Aamos ja Ruut ovat tottuneita apulampureita.

Koska lapset saavat temppuilla itsensä läkähdyksiin kotona, koulussa ja kylässä heitä kehutaan rauhallisiksi. Vahinkoja ei ole sattunut sen enempää kuin tuttavapiirissäkään: pari luuta on murtunut ja yhteen sormeen tuli haava vuollessa.

Kolmen ensimmäisen lapsen kohdalla Juha vielä kuvitteli, että lasten luonne olisi jotenkin geenien ja vanhempien ansiota. Nyt ajatus huvittaa, niin erilaisia kaikki kuusi ovat. Akseli ja Luukas ovat lapsista rämäpäisimmät. Armi
rakastaa kirjoja, Elias on pohdiskelija, Ruut taiteellinen prinsessa ja Aamos pieni hurmuri.

”Lapsistani ei tarvitse tulla mitään erityistä. Ei parasta jääkiekkoilijaa, ei lahjakkainta pianistia, ei lukiolaista eikä lääkäriä. He saavat haaveilla tulevansa ihan miksi vain: ritareiksi, taksikuskeiksi tai astronauteiksi. Minulle riittää, että he ovat lapsia.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2014.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Tässä perheessä lapset saavat hyppiä pöydillä: "He löytävät rajansa kokeilemalla"

Juttu on Vanha (KK 20/2014), mutta kuin Uusi :0)! Miten IHANAT Vanhemmat ! Varsinkin Juha. Kun tyttäreni oli pieni asuin 35 neliön yksiössä. Ei ollut mahdollisuutta rakentaa kiipeilytelineitä ym. :0(. Muuten kannustin tytärtäni olemaan rohkea. - Noh. Kerran, kun hän oli 5-vuotias hän ja hänen kaverinsa kiipesivät Sinebrychoffin 5 m korkean takorautaportin huipulle. Meidän äitien takaa kuului iloinen ja ylpeä hihkunta: "Hei. Kattokaa missä me ollaan!" - Minulla meni kyllä sydän kurkkuun, mutta...
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.