Tero Saarinen on 16-vuotiaasta asti halunnut vain tanssia. Joskus hän miettii, kannattiko.

Tero Saarinen, 16, seisoi tanssisalin oven takana. Hän tuijotti hikisiä naisia, joita virtasi pukuhuoneeseen. Oli vanhoja hikisiä naisia ja nuoria hikisiä naisia, laihoja hikisiä naisia ja lihavia hikisiä naisia. Ei ainuttakaan miestä.

Kului tunti. Tero ei uskaltanut astua sisään eikä pystynyt lähtemään pois.

Idea tanssitunnista oli isän. Isä oli huolissaan, sillä Tero oli nyhjännyt liikaa sisällä. Poika maalasi, valokuvasi ja painoi kankaita. Kuvataidepuuskassaan hän oli lopettanut jalkapallon, jääkiekon, telinevoimistelun, hiihdon, painonnoston ja pingiksen.

Urheilu oli ollut isän, Teron ja isoveljen yhteinen intohimo. Tero oli kokeillut kaikkia lajeja, joita Porissa voi, eikä loistanut missään tähtenä. Mutta muita määrätietoisempi hän oli. Jo pienenä hän oli ilmoittanut, että aikoi mennä kuuhun ja leikata sen kahtia. Isä oli todennut, että hyvä idea, mutta leikkaapa ensin maa.

Nyt isä pelkäsi Teron jämähtävän valokuvauspimiöön.­ Kun hän huomasi lehdessä ilmoituksen uudesta tanssikoulusta, hän ehdotti tuntia Terolle.

"En mene", Tero vastasi, mutta meni silti, koska piti asioista, jotka pelottivat hiukan. 

Tähteys on Teron mielestä­ haihatusta.­ "Se on viimeinen asia, jonka perässä kannattaa juosta."
Tähteys on Teron mielestä­ haihatusta.­ "Se on viimeinen asia, jonka perässä kannattaa juosta."

Hän seisoi oven takana kaksi tuntia. Sitten hän astui saliin. Hävetti, mutta perääntyminen olisi hävettänyt enemmän.    

Meneillään oli Liisa Nojosen ohjaama jazztanssitunti. Kun musiikki alkoi soida, Teron päässä tapahtui jotain, joka muistutti pientä räjähdystä. Musiikki yhdistyi liikkeeseen ja liike tunteeseen, ja vaikka liikesarjat eivät sujuneet virheettömästi, kaikki oli äkkiä selvää.

Tero halusi tanssia koko loppuelämänsä. Ei siinä sen kummempaa, niin se vain menisi, tämä pieni elämä. Vaihtoehtoja ei enää ollut. 

Yö spagaatissa

Vuoden kuluttua Tero matkusti bussilla Kansallisbaletin koulun pääsykokeisiin. Vanhemmiltaan salaa, tietenkin, eihän 17-vuotias ikäloppu kuitenkaan sisään pääsisi. Näytetunnilla oli tanssittava klassista balettia. Tero ei ollut edes kokeillut sitä, hän osasi vain pitää tangosta kiinni.

Jokin hänessä vakuutti tuomariston silti. Ehkä vimma, Tero päätteli, kun kuuli päässeensä sisään.

Vanhemmille ilouutisen kertoi Liisa Nojonen. Hän selitti, että Helsingissä oli koulu, jossa tanssimisesta voisi opiskella ammatin. Mieskin. Vanhemmat antoivat Terolle luvan muuttaa, kunhan hän lupaisi kirjoittaa ylioppilaaksi. Porissa kaverit murjaisivat asiaankuuluvat sukkahousuvitsit. Tero hörähti oikeissa kohdissa.

Kansallisbaletissa Tero päätti kuroa muiden etumatkan kiinni. Aamulla hän harjoitteli ammattitanssijoiden tunnilla, iltapäivällä luokkansa kanssa. Kun muut lähtivät nukkumaan, hän jäi yksin treenaamaan. 

Peilistä tuli Teron vihollinen. Se muistutti joka päivä siitä, kuinka paljon hän oli muita jäljessä. Hän oli luokkansa vanhin, seuraavaksi vanhin oli 12-vuotias.

Peilistä Tero näki pikkupoikia, jotka olivat häntä edellä kaikessa: notkeudessa, tekniikassa, tuhansissa toistetuissa askelsarjoissa. Tunneilla hänen suustaan pääsi sen verran perkeleitä, että yksi opettajista huomautti: "Terolla on kaksi kieltä: kiroilu ja Porin murre."

Balettitunnilla Terolla oli kaksi kieltä: kiroilu ja Porin murre.

Joinakin aamuina Tero heräsi spagaatista. Hän oli venytellyt illalla ja ollut niin väsynyt, että oli nukahtanut spagaattiasentoon. Pimeetä, hän­ puuskahti mielessään, mutta oli salaa tyytyväinen, että oli notkistanut raajojaan läpi yön.

Tarkemmin ajateltuna hän ei ollut edes varma, oliko nukahtanut spagaattiin vahingossa vai sittenkin tahallaan.­

Usein hän treenasi niin, että unohti syödä. Silloin nenästä tuli verta.

"Treenasin lähes maanisesti, kuin hurmiossa. Minulla ei ollut minkäänlaista sosiaalista elämää. Sain tanssimisesta kaiken, mitä tarvitsin."

"Tanssiessani saavutan tilan,­ jossa en jatkuvasti kritisoi itseäni."
"Tanssiessani saavutan tilan,­ jossa en jatkuvasti kritisoi itseäni."

Teron sisällä taisteli kaksi ääntä. Ensimmäinen uhosi: Sinusta tulee tanssija. Olet olemassa, jotta tanssisit, ja tanssit, jotta olisit olemassa.

Toinen, vaimeampi, sanoi: Yli-ikäinen typerys, et saa ikinä muita kiinni. Sen äänen Tero sai vaiennettua vain treenaamalla. 

Ikä teki Terosta paitsi epävarman, myös varman. Kun opettaja suuttui virheestä ja heitti Teroa avainnipulla, Tero heitti takaisin.

"Opettaja nauroi ja sanoi, että hyvä, juuri noin. En suostunut pompoteltavaksi, sillä tiesin, että annoin treeneissä aina­ kaikkeni."

Uupunut narri

Tero kiri muut kiinni ja viiletti ohi. 22-vuotiaana hänet nimitettiin Suomen Kansallisbaletin tanssijaksi eläkevirkaan. Maan parhaat koreografit ihastuivat hänen tapaansa liikkua ja valitsivat hänet teoksiinsa ja soolonumeroihinsa. Tero sai paljon, mutta se sai hänet vain haluamaan lisää.

24-vuotiaana hän päätti lähteä Pariisin kansainväliseen tanssikilpailuun. Salaa, jälleen kerran, sillä Kansallisbaletista hän ei saanut lupaa lähteä.

Muilla kilpailijoilla oli mukanaan omat hierojat. Tero oli yksin eikä tajunnut sanaakaan ranskaa, mutta kun hänen­ käteensä iskettiin 30 000 frangia, hän päätteli voittaneensa kisan. Ensimmäisenä hän soitti Liisa Nojoselle.

"Janosin kansainvälisille lavoille. Minulla oli jatkuva tarve todistaa, että pystyn saavuttamaan jotain, vaikka olin aloittanut myöhemmin kuin muut."

Voitto toi lisää huomiota. Kansallis­baletissa Tero tanssi kaikki mahdolliset miesroolit, jotka baletin maailmassa hänen kokoiselleen ja näköiselleen miehelle sopiviksi katsottiin. Sopiviksi katsottiin lähinnä narrin, pellen, pikkupojan, ressun ja rukan roolit. Niistäkin Tero innostui, kunnes kyllästyi.

"Prinssiä minusta ei saanut, ja jäljelle jääneet roolit alkoivat tuntua ahtailta."

Taksissa istuessaan Tero ymmärsi, että elämän oli muututtava. Hän oli silloin 25-vuotias, teki samanaikaisesti kolmea roolia eri taloissa ja matkusti taas kerran takapenkillä Helsingin Kaupunginteatterista Kansallis­balettiin.

"Tajusin, että saadakseni olla edes hetken rauhassa minun täytyi ostaa aikaa ja istua taksissa. Järjetöntä", Tero sanoo.

"Kiihkoni tanssia oli mennyt överiksi. Olin jatkuvasti liian valveilla ja silti umpiväsynyt. Nykyisin sitä kutsuttaisiin burn outiksi."

”Kiihkoni tanssia oli mennyt överiksi. Olin liian valveilla ja silti umpiväsynyt.”

Vuonna 1991 Tero jäi Kansallisbaletista virkavapaalle. Vuotta myöhemmin hän irtisanoutui.

Osuisipa salama

Teroa pidettiin hulluna. Ei kai kukaan täysjärkinen luovu eläkevirasta, kun varasuunnitelmasta­ ei ole hajuakaan? 

Terosta tärkeintä oli muutos. Mikä tahansa muutos kelpaisi, riuhtaisisi hänet irti vanhasta.

Muutoksia Tero oli rakastanut aina. Kun hän lapsena katsoi ikkunasta ukkosmyrskyä, hän toivoi: Osuisipa salama. Osuisipa lähelle ja muuttaisi kaiken.

Sellaisia uskalsi toivoa, kun kasvoi suurperheen suojissa, rintamamiestalossa, jossa ompelija-äidin, kirjaltaja-isän ja isoveljen lisäksi asuivat myös täti ja sodasta selvinneet isovanhemmat.

Tanssiessa ihmisestä tulee osa muita, onnellisempi.

Virkavapaallaan Tero lähti ensimmäiseksi Nepaliin. Hän käveli ympyrää buddhistikurssilla, sai ameeban ja varmistui siitä, että vaikka tulevaisuus olisi täynnä tyhjää, hän ei palaisi Kansallisbalettiin.

Sen jälkeen Tero lähti Japaniin opiskelemaan butotanssia. Öisin hän makasi kylmässä kämpässään kovalla tatamilla ja mietti, oliko tehnyt elämänsä virheen. Uusi oopperatalo Helsingissä oli juuri avattu. Hän olisi voinut tanssia sen loisteessa.

"Irtisanouduttuani menetin asemani ja yhteisöni. Se oli kova paikka."

Butoa kutsutaan alitajunnan tanssiksi. Siinä mikään liike ei ole väärä. Kaunein Terosta oli tämä ajatus: buto on tanssia esi-isien päällä. Tanssiessaan ihmisestä tulee osa muita, onnellisempi.

"Minusta kaikkien pitäisi tanssia. Sanoilla yritämme päteä, mutta tanssiessamme olemme paljaita."

"Minusta kaikkien pitäisi tanssia. Kuulostaa lässytykseltä, mutta tanssi ei ole vain tanssia", hän sanoo.

"Se on jotain syvempää, yhteyttä itseemme ja toisiimme. Tanssi kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Tanssimalla voi ilmaista asioita, joita ei voi ilmaista sanoilla. Sanoilla yritämme päteä, mutta tanssiessamme olemme paljaita. Sitä puhtautta pitää vaalia."

Rakastu epävarmuuteen

Vuosi Japanissa palautti tanssin ilon, mutta vei rahat. Suomessa odottivat velat,­ eivät työt vapaana tanssijana ja koreografina.­ Tero alkoi rakentaa uutta uraansa murusista, keikka kerrallaan.

Hän päätti keskittyä intohimoonsa, nykytanssiin, ja perusti oman tanssiryhmän. Nyt Tero Saarinen Company on Suomen kansainvälisesti tunnetuin tanssiryhmä. Se on esiintynyt jo noin 40 maassa, ja useimmat esityksistä ovat ulkomailla.­ Kuukausipalkkaisia työntekijöitä on kahdeksan.

"Ohjatessani  saan nauraa  itselleni usein. Suustani pääsee välillä niin käsittämätöntä tajunnanvirtaa."
"Ohjatessani saan nauraa itselleni usein. Suustani pääsee välillä niin käsittämätöntä tajunnanvirtaa."

Terolle tanssiryhmä on perhe. Muuta perhettä hän ei ole halunnut.

"En ole löytänyt itsestäni halua perustaa perhettä tai kasvattaa lapsia. Olen hyväksynyt, ettei se ole elämäntehtäväni. Ainut kutsumukseni on tanssia ja välittää sen kautta humaaneja arvoja."

Joskus kaverit ovat olleet Teron varmuudesta kateellisia. Päivitelleet, miten etuoikeutettu hän onkaan, kun on tiennyt 16-vuotiaasta asti, mitä elämältään haluaa.

"Ei mikään ole niin yksiselitteistä. Ehdottomuudella on hintansa. Se sulkee helposti kaikki muut vaihtoehdot pois, tuo turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Mutta jos niitä sietää, oppii jopa rakastamaan, ehdottomuus tuo myös onnea."

Tero on luonut oman, rujonherkän liikekielensä ja rikkonut rooleja tanssimalla rimpsumekossa. Hän ei ole varma, olisiko saavuttanut kaiken, jos olisi aloittanut tanssin kuten muut: ajoissa ja tosi pienenä.

"Nykynuorilla on kovaa, sillä heille ei anneta aikaa kehittyä. Ei Idols-kisasta putoaminen tarkoita, ettet olisi lahjakas. Lahjakkuutta tärkeämpää on sitkeys. Ja ihmiset, jotka uskovat sinuun."

Meri, tuuli, aurinko

Teron ikää on vaikea laskea, sillä hänellä on 10-vuotiaan leikkisyys, 16-vuotiaan varmuus ja satavuotiaan syvällisyys. Kroppansa hän väittää tuntuvan viisikymppiseltä. Se on kestänyt hyvin, mutta aamuisin kolottaa.

Kun Tero syyskuussa täytti 50, hän alkoi ajatella merta, tuulta ja aurinkoa.

"Minua lohdutti ajatus siitä, että kun joskus kuolisin, meri jatkaisi myrskyämistään, tuuli tuulemistaan ja aurinko nousemistaan."

Sama ajatus sai hänet kauhistumaan. Kun hän kuolisi, meri ei todellakaan hiljenisi. Aurinko sahaisi ylös alas yhtä tyytyväisenä kuin ennenkin, piittaamatta siitä, oliko häntä koskaan ollutkaan.

"Olen antanut koko elämäni tanssille. Kaikki, mitä olen saanut aikaan, liittyy siihen", Tero sanoo.

"Olen antanut koko elämäni tanssille."

"Entä jos sillä ei olekaan mitään väliä? Entä jos väliä on vain merellä, tuulella ja auringolla? Kaikella, joka jää, kun meitä ei enää ole? Olen alkanut miettiä, voiko yksi pieni tanssiva ihminen jättää mitään jälkeä maailmaan."

 Tero aikoo silti yrittää. Hän haluaisi jättää edes pienen jäljen. Hänen perintönsä tuleville sukupolville ovat koreografiat, joita hän on alkanut kirjoittaa ylös työtovereidensa kanssa.

"Tanssi ei ole kertakäyttötuote. En halua jakaa liikkeitäni vaan arvojani. Sen, että uskon hyvään ihmisessä. Ja että tanssimalla, liikuttamalla vaikka vain sormenpäitään, ihminen voi löytää itsestään pyörryttävää iloa ja voimaa."

Tero haluaa vähitellen väistyä parrasvaloista.­ Hänen kutsumuksensa on nyt keskittyä muihin, oppilaisiinsa ja koreografioihinsa.
Tero haluaa vähitellen väistyä parrasvaloista.­ Hänen kutsumuksensa on nyt keskittyä muihin, oppilaisiinsa ja koreografioihinsa.

Katso tästä video Tero Saarisen harjoituksista.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2015

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.