Nuorena Risto Isomäki kävi vanhempiensa kanssa monta vakavaa keskustelua siitä, pitäisikö hänen keskittyä elannon varmistamiseen vai maailman parantamiseen. Maailma voitti.

Risto Isomäki puhaltaa keuhkot tyhjiksi.

Hän vaihtaa asentoa kuppien ja paperinippujen täyttämän keittiön pöydän ääressä ja huokaisee. Vetää henkeä kuin aikoisi ryhtyä puhumaan, mutta tulee toisiin ajatuksiin ja huokaisee uudestaan.

Hetkeä aikaisemmin Risto on esitellyt seikkaperäisesti kotinsa lämmitysjärjestelmän.

Tasan tunnin hän on puhunut siitä, mitä juuri nyt pitäisi tehdä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Polveileva monologi on sisältänyt täsmällisiä vuosi- ja prosenttilukuja, määriä ja nimiä.

Nyt Riston pitäisi kertoa, millainen lapsi hän oli, eikä hän tiedä, mitä sanoa.

Hän oli perheen esikoinen, kyllä. Ensimmäinen lapsenlapsi kummankin puolen isovanhemmilleen, joo. Mutta oliko hän silmäterä? Hemmoteltiinko häntä?

”Varmaan jossain määrin. On vähän vaikeaa hahmottaa, koska en ole miettinyt... Kyllä me ainakin saimme hirveästi joululahjoja”, hän saa lopulta sano­tuk­si.

Kyse ei ole siitä, etteikö Risto haluaisi vastata kysymykseen. Hän ei oikeasti osaa. Hän ei ole tottunut miettimään itseään, koska elämässä on ollut tärkeämpääkin tekemistä. Esimerkiksi taistelu paremman maailman puolesta.

Mr. Ilmastonmuutos

Risto Isomäki tunnetaan kirjoistaan. Ne sijoittuvat mahdolliseen lähitulevaisuuteen, ja niissä seikkailevat reippaat tiedeihmiset, Indiana Jonesin heimolaiset.

Riston romaaneja lukevat nekin, jotka eivät tieteiskirjallisuudesta välitä. Tarinat etenevät jännityskertomuksina ja imevät mukaansa, vaikka joukkoon on ujutettu hirmuinen määrä tietoa maapallon tilasta.

Risto Isomäki on innoissaan kotinsa alla olevasta kallioluolasta, jonka venäläiset louhivat ensimmäisen maailmansodan aikana. Sinne voisi vaikka varastoida aurinkolämpöä tai sijoittaa ilmalämpöpumppujen ulkoyksikön. Tai rakentaa saunan.

 

Kirjojensa ansiosta Ristosta on tullut Mister Ilmastonmuutos. Hän kirjoitti aiheesta­ ensimmäisen kerran jo parikymppisenä toimitusharjoittelijana, mutta pitkään se oli hänelle vain yksi maailman monista ongelmista. Sitten tuli vuodenvaihde 1984–85 ja matka Bangladeshiin.

Risto matkusti jokilaivalla suurten jokien suistossa Sundarbanissa ja katseli, miten vesi söi maata rantatörmille rakennettujen majojen alta. Niiden takana näkyi lisää majoja, silmänkantamattomiin. Miljoonia veden ääreen asettuneita perheitä.

”Ilmastonmuutoksen seuraukset jysähtivät­ minulle siinä. Niille ihmisille kävisi todella huonosti, jos merenpinta nousisi edes muutamia kymmeniä senttejä.”

Risto ei ollut turistimatkalla. Hänet oli tuonut Bangladeshiin kampanja, joka puolusti köyhän maan oikeutta tuottaa halpoja rinnakkaislääkkeitä ylikansallisten firmojen valmisteista.

Tällaisiin asioihin hän on aina halunnut vaikuttaa. Jos ihmiset jossakin näkevät nälkää ja riutuvat sairauksissa, tilanteelle on tehtävä jotain.

Koulu kuin vankila

Riikinkukko patsasteli Turun Kupittaan puistossa. Sen pää huojui korkealla Riston yläpuolella, pyrstö levisi maiseman eteen. Risto ei muista, pelkäsikö hän tai pitelikö jotakuta kädestä. Todennäköisesti, koska elettiin 1960-luvun alkua ja Ristolla oli ikää vasta vuosi ja joitakin kuukausia. Riikinkukko on hänen ensimmäinen muistikuvansa.

Vähän myöhemmin syntyi pikkusisko Outi, ja perhe alkoi muuttaa. Veteliin, Kokkolaan, Lahteen, Heinolaan. Isän työ kuljetti, hän oli reumalääkäri. Äiti opetti saksaa.

Kokkolassa Risto asui ensiluokkalaiseksi. Siellä oli Chydeniuksen puisto ja puistossa vanha jalava, jonka haarojen väliin poika pakeni dinosauruksia.

”Kävin kaksi vuotta sitten katsomassa jalavaa uudestaan. Se oli elossa ja edelleen hieno. Vain dinosaurukset olivat kadonneet”, Risto kertoo.

Muumipeikko ja pyrstötähti oli niin hyvä, että Risto päätti ryhtyä isona kirjailijaksi.

Vanhempien kirjahyllystä löytyi jännittäviä teoksia historiasta ja luonnontieteistä. Risto luki ne kaikki ja haki kirjastosta lisää. Melkein yhtä kiehtovia olivat kirjat, joissa oli jotain seksiin liittyvää, mutta niitä äiti ja isä piilottelivat.

Kiinnostivat Ristoa seikkailutkin. Mummolan pihassa kasvoi iso pihlaja, jonne hän kiipesi lukemaan sankareistaan: Tex Willeristä, Mustanaamiosta, Tarzanista ja Nuuskamuikkusesta.
Maailmaa uhkaavasta tuhosta kertova Muumipeikko ja pyrstötähti oli niin hyvä, että poika päätti ryhtyä isona kirjailijaksi ja kirjoittaa avaruudesta ja keksinnöistä.

Tekemistä olisi riittänyt vaikka kuinka paljon, ellei olisi ollut koulua.

”Koin koulun vapaudenriistona. Minun piti istua koko 12 vuoden kakku, vaikka en ollut murhannut tai ryöstänyt ketään. Mieluummin olisin lukenut kirjat omin päin ja tehnyt sitten jotain muuta.”

Lukiossa vähän helpotti. Opettajat kohtelivat kuin melkein aikuista, tytöt alkoivat näyttää kiinnostavilta, ja luokkakavereista löytyi sellaisia, joiden kanssa pystyi keskustelemaan Gandhista ja Einsteinista.

Ainoastaan kolmannen maailman ongelmat eivät kiinnostaneet ketään muuta. Se oli harmi. Silloisessa Kamputseassa oli juuri puhjennut pöyristyttävä sisällissota, ja media kertoi näyttävästi ihmisten kärsimyksistä. Risto sai kolmannen maailman herätyksen.

Köyhät vai ammatti?

Kun Risto pääsi Tampereen yliopistoon lukemaan tiedotusoppia, hänen tajuntansa räjähti. Äkkiä ympärillä oli samanhenkisiä ihmisiä. Sai opiskella kehityspolitiikkaa, ympäristöpolitiikkaa ja kansainvälistä politiikkaa. Ennen kaikkea sai ryhtyä kunnolla vaikuttamaan.

”Vain 28 vuotta myöhemmin valmistuin yhteiskuntatieteen maisteriksi”, Risto sanoo ja hymähtää.

Risto Isomäki asuu Helsingin Malmilla satavuotiaan jugendhuvilan yläkerrassa. Katon aurinkopaneelit tuottavat suuren osan talon sähköstä.

 

Opintoja jumitti kolmannen maailman köyhyys. Risto lähti mukaan prosenttiliikkeeseen, joka vaati lisää määrärahoja kehitysyhteistyöhön, ja Nestlé-boikottiin, joka vastusti äidinmaidonkorvikkeen aggressiivista markkinointia kehitysmaissa.

Vanhempia pojan valinnat eivät ilahduttaneet. Risto muistaa monta vakavaa keskustelua, joiden päällimmäinen sanoma oli tämä: Hyväntekeväisyys ja kolmas maailma ovat jaloja projekteja, mutta oleellista on varmistaa elanto. Olisi suotavaa hankkia kunnon ammatti.

”Muistan heidän lauseitaan, jotka satuttivat, mutta en sitä, mitä heille vastasin. Nuori ihminen on hirvittävän vereslihalla vanhempiensa edessä, vaikka arvostelu nousisi huolesta ja vanhemmat esittäisivät sen kauniisti.”

Onneksi pikkusisko helpotti äidin ja isän oloa. Hän opiskeli lääkäriksi ja edustaa nykyisin Suomea Euroopan lääkevirastossa.

”Sisko on hoitanut velvollisuudet ja elänyt kunnollisempaa elämää. Se on vähentänyt minuun kohdistuvia paineita.”

”Olen minä kosinut”

Projekteja, kampanjoita, rahoitusta sieltä ja täältä. Kehitysmaakauppaliike. Erämaaliike Lapin ikimetsien säilyttämiseksi. Ruokaa tuottavia puita Afrikkaan. Tukea kenialaisille kylätaimitarhoille.

Ristosta oli tullut kokopäiväinen maailmanparantaja.

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen kokouksessa 1990-luvun lopulla Risto tapasi Jaana Airaksisen. Jaanakin oli sitoutunut vähentämään köyhien kärsimystä Afrikassa ja Aasiassa. Hän arvosti hiljaisuutta ja ajatteluaikaa, jolloin ei tehdä yhtään mitään, aivan niin kuin Ristokin. Silti Riston äiti kysyi Jaanalta, kun tapasi tämän ensimmäistä kertaa: ”Kuinka sinä oikein pärjäät tuon Riston kanssa, se kun on oikeasti aika kummallinen?”

Jaana on kirjailija, kansalaisaktivisti ja Into-kustannuksen toimitusjohtaja. Yhteistä elämää on jatkunut pian  jo 18 vuotta, mutta naimisiin Risto ei ole Jaanaa saanut.

”Olen minä monta kertaa kosinut. Jaana vain on niin tiukka feministi, ettei suostu”, Risto sanoo.

Riston ja Jaanan koti lämpiää kahdella kotimaisella, vähäpäästöisellä pellettikamiinalla. Viime talvena, joka oli leuto, lämmitys maksoi 320 euroa.

 

Jaanan mukana perheeseen liittyivät hänen tyttärensä Kukka ja Vilma. Aluksi tytöt asuivat säännöllisesti kaksi viikkoa äidin ja Riston luona, kaksi viikkoa isänsä kanssa. Vanhempana vuorot alkoivat mennä miten sattui.

”Nyt he ovat 24- ja 22-vuotiaita ja asuvat omillaan. Ainoastaan heidän tavaransa kulkeutuvat tänne miten sattuu.”

Aika ajoin Ristosta on tuntunut haikealta, ettei hänellä ole biologisia lapsia. Tiukimpien ympäristöihmisten mielestä lapsen hankkiminen on maapalloon kohdistuvista rikoksista suurin, mutta Risto ei tehnyt valintaansa sellaisista syistä.

”Siinä vain kävi niin. Tavallaan se on ollut ihanteellinen ratkaisu. Minulla on niin hirveän suuri oman rauhan ja keskittyneen miettimisajan tarve, ettei siihen olisi ehkä enempää lapsia mahtunutkaan.”

Rauhaa on tarvittu muun muassa kirjoittamiseen. Lapsuuden unelma kirjailijan urasta syttyi uudelleen 1980-luvun lopulla, kun Risto huomasi kehittelevänsä ideoita tieteisnovelleiksi.

”Tarinat veivät koko ajan enemmän kovalevytilaa aivoistani. Ajattelin, etten pääse niistä eroon, ellen pane niitä paperille.”

Ensin syntyi novellikokoelma, sitten rivi tieteisromaaneja. Sarasvatin hiekkaa pääsi Finlandia-palkintoehdokkaaksi vuonna 2005.

Vanhempien toive oli viimein toteutunut. Ristolla oli ammatti, josta hän sai elannon.

Lihanhimo ratkaisee

Mutta se ilmastonmuutos. Risto on joutunut puhumaan itsestään niin kauan, että on oikein ja kohtuullista päästää hänet palaamaan asiaan.

”Ilmastonmuutoksen suhteen on nyt syytä varovaiseen optimismiin”, hän aloittaa ja hänen silmänsä syttyvät.

Sen jälkeen hän kertoo, että ilmastoa lämmittävät päästöt ovat jatkuvasti kasvaneet.

Että pohjoiset napajäät olivat vähällä sulaa kokonaan jo kesällä 2013.

Että Tyynimeri valmistautuu parhaillaan tuottamaan valtavan el Niño -ilmiön. Sen seurauksena kaikki lämpöennätykset menevät rikki ja tulee järkyttäviä kuivuuskausia ja tuhoisia paloja.

Puhe kulkee kuin juna ja on komeaa kuunneltavaa. Silti on pakko keskeyttää ja pyytää armoa. Tuohan kuulostaa aivan kauhealta! Missä se luvattu optimismi on?

”Ihmiset kiinnostuvat ympäristökysymyksistä aalloittain eli aina, kun tapahtuu jotain dramaattista. Vaikka innostus pian sammuu, joka kerta asioita saadaan hoidettua hiukan paremmiksi”, Risto selittää.

”Edellisen aallon aikana päästiin jo hyvin lähelle ilmasto-ongelman ratkaisua. Kun seuraava iso el Niño saapuu ja yleinen mielipide alkaa vaatia hallituksia toimimaan, on aika helppoa tehdä loppurutistus.”

Huh, helpotus, mutta ei Risto kuulijaansa niin vähällä päästä. Yksi ilmasto-ongelma on vielä jäljellä, ja se on iso.

Jos ihmiskunta haluaa lihaa joka lautaselle, taistelu lämpenemistä vastaan on hävitty.

Jos se ratkaistaisiin, ilmastovaikutukset olisivat huikeat. Samalla päästäisiin eroon kasteluvesipulasta ja uusien tartuntatautien vaarasta. Sydän- ja verisuonitaudit, syöpä ja diabetes vähenisivät. Taistelu nälkää vastaan helpottuisi. Metsiä ei enää tarvitsisi raivata pelloiksi, peltoja voitaisiin metsittää uudelleen.

”Valitettavasti se on myös ainoa asia, johon hallitukset eivät halua puuttua. Myös tavalliselle ihmiselle se on vaikein uhraus.”

Kun Risto Isomäki havaitsee epäkohdan, hän ei vaivu synkkyyteen vaan ryhtyy ratkomaan.

 

Kyse on lihansyönnistä. Jos ihmiskunta haluaa lihaa joka lautaselle, taistelu lämpenemistä vastaan on hävitty.

Joku voisi tuosta masentua, mutta ei hän, joka on käyttänyt aikuisikänsä maailman korjaamiseen.

Kun Risto havaitsee epäkohdan, hän ei vaivu synkkyyteen vaan ryhtyy ratkomaan sitä. Siitäkin huolimatta, että ihmisten ällistyttävä kyky ohittaa ilmastonmuutoksen kaltaiset isot asiat omissa valinnoissaan tuntuu yhtä aikaa masentavalta, ärsyttävältä ja täysin käsittämättömältä.

Pitkinä hiljaisina päivinä, jolloin on ollut aikaa pelkästään ajatella, Risto sen oivalsi: vaikka kukaan ei sitä tahdo, tärkeä osaratkaisu lihansyöntiongelmaan saattaa tulla ympäristömyrkyistä. Nehän kulkevat ravintoketjussa ja pakkautuvat ennen muuta suuriin lihansyöjälajeihin, kuten ihmiseen.

”Mitä enemmän lihaa syömme, sitä pahemmin myrkytämme itsemme. Se tieto saattaa auttaa. Ehkä se saa meidät lopulta muuttamaan käytöstämme ja pelastamaan maapallon.”

 

Juttu on ilmestynyt Kodin Kuvalehden numerossa 7/2015. 

Risto Isomäki

53-vuotias kirjailija ja tiedetoimittaja on tehnyt koko aikuisikänsä töitä ympäristönsuojelun ja kehitysyhteistyön parissa.

Yli 15 vuotta hän on pitänyt ilmaston lämpenemistä suurimpana uhkana ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Väinö Åberg

Tieteiskirjailija Risto Isomäki: "Lihansyönti on suurin jäljellä oleva ilmasto-ongelma"

Hyvä elämän puolesta tiiviste: - Lihanhimo ratkaisee, kasvisruokaa saadaan 5-7 kertaa suuremmalle ihmismäärälle ja 10 kertaa halvemmalla. ÄLÄ TAPA syödäksesi. - Lämmittävät päästöt ovat jatkuvasti kasvaneet. Pohjoisnapajäät liki sulivat jo kokonaan kesällä 2013. Iso ilmasto-ongelma on lihansyönt i, jos sitä ei lopeteta, niin taistelu ilmaston lämpenemistä vastaan on hävitty. Lihansyönnin lopetuksen ilmastovaikutukset olisivat huikeat. Samalla päästäisiin eroon kasteluvesipulasta ja uusien...
Lue kommentti

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.