Tiina Rasila, 38, asuu Kempeleellä viiden lapsensa ja miehensä Kimmon kanssa.

Tiina Rasilan aviomies Kimmo oli alkoholisti, joka yritti 11 kertaa itsemurhaa. Tiina ei edes harkinnut eroa. Siihen oli kaksi syytä.

KUN KIMMO LÄHTEE työreissulle, minua itkettää jo edellisenä iltana. Ja sitten eteisessä, kun hän on lähdössä. Tulee niin ikävä.

Ilman Kimmoa osa minusta puuttuu. Kun hän on kotona, kaikki minussa on ehjää.

Ehkä se on sairautta. Olen ollut Kimmosta sairaalloisen riippuvainen. Ei kukaan terve olisi pysynyt miehen rinnalla, joka yrittää tappaa itsensä kolmen kuukauden välein.

Mutta on se rakkauttakin. Kun aloitan lauseen, Kimmo jatkaa sitä. ­Luemme toistemme ajatukset. 

On se niin lutuinen. Ei menetä hermojaan mistään, ei niin pienestä kuin minä. Kimmossa on rauhaa, jota tarvitsen. Oli niinäkin vuosina, kun hän joi. En koskaan harkinnut eroa, vaikka uhosin niin. 

Kimmo oli alkoholisti, mutta hän on aina ollut muutakin: kiltti ihminen ja lasteni isä. Minun puoliskoni.

Kun Kimmo on poissa, olen surullinen ja yksinäinen ja lasken päiviä siihen, kunnes hän palaa.

Rakkaudeksi minä tätä kutsuisin.

MUSTA TUKKA, pitkä nahkatakki, naamassa lävistyksiä. Kun Kimmo käveli ensimmäistä kertaa vastaan sairaalan käytävällä, ajattelin: wau.

Mammanpojista en ole piitannut koskaan.

Oli huhtikuu 2002. Olin päässyt psykiatriselle osastolle lepäilemään, sillä eroni oli ottanut niin koville. Kimmo oli samalla osastolla, koska oli viina- ja lääkehuuruissaan yrittänyt itsemurhaa.

Aloimme jutella tupakkakopissa. Kimmo nauratti minua, höpötti pyörryksiin.

Kipeimmistä asioista on helpompi kirjoittaa kuin puhua.

Sairaalassa oli sääntö, jonka mukaan vastakkaisen sukupuolen kanssa ei saa viritellä suhdetta. Kun katsoin telkkaria pää Kimmon sylissä, hoitajat patistivat minua nousemaan.

Yhtenä päivänä sovimme, että menemme yhdessä kioskille. Kimmo ei ilmaantunutkaan. Raivostuin. En tiennyt, että hän oli saanut paniikkihäiriökohtauksen.

Samana iltana hän sujautti oveni alta kirjeen: 

Anteeksi päivänsäteeni. Rakkaudella menninkäinen.

Siitä päivästä asti olemme kirjoittaneet toisillemme. 12 vuoden aikana kirjeitä on kertynyt laatikollinen. ­Kipeimmistä asioista on helpompi kirjoittaa kuin puhua.

Kun tapasimme, lapseni edellisestä liitosta olivat 2- ja 4-vuotiaat. Tiesin, että Kimmo joi, mutta tunsin olevani turvassa. Neljä kuukautta ensitapaamisesta muutimme yhteen.

Kimmo ja Tiina muuttivat yhteen elokuussa 2002.

KOTONA ET JUO. Lasten edessä et juo. Nuo säännöt tein selväksi heti. Niinpä Kimmo joi aina muualla, kave­reillaan tai baarissa.

Alussa juopottelu ei häirinnyt. Pidin sitä normaa­lina, sillä olen alkoholistiperheen lapsi.

Kun Kimmo joi pelkkää olutta, hän oli oma lempeä itsensä. Jos hän napsi lääkkeitä ja väkeviä, hän muuttui itsetuhoiseksi. 

Eniten ärsyynnyin, kun hän halusi kännipäissään keskustella. Vetää monologia, jauhaa ja jankata.

Ajattelin, että jos soitan Kimmolle 10 kertaa päivässä, pystyn pitämään hänet elossa.

Kimmo oli työtön, ja saattoi kadota ryyppyreissuilleen päiviksi. En tuntenut vihaa, vain huolta.

Yöt kyttäsin kännykkääni. Jos Kimmo ei vastannut soittoihini, kuuntelin vastaajan viestiä uudelleen ja ­uudelleen: ”Kimmo tässä hei, en pääse nyt vastaamaan.” Minulle riitti, että sain kuulla hänen äänensä.

Hoidin lapsiani kuin robotti. Ruokin, vaatetin ja leikitin, mutta verhon raosta kurkin, kurvaako Kimmo taksilla pihaan. Jos itkin, lapset lohduttivat. Eihän sen niin olisi pitänyt mennä. 

Kuvittelin, että jos soitan Kimmolle 10 kertaa päivässä, pystyn pitämään hänet elossa. Että jos tuijotan kännykkääni, hän ei tapa itseään.

Miten älytön ajatus, itsekäskin. Tajusin sen vasta, kun eräs sairaanhoitaja sanoi: Jos Kimmo haluaa, hän tappaa itsensä vaikka samaan aikaan, kun puhutte ­puhelimessa. Et pysty estämään.

Aina kun Kimmo palasi reissuiltaan, hän katui kuin koiranpentu. Nuoli melkein varpaanvälinikin.

Sen hetken minulla oli kaikki valta. Murehtimiseni oli palkittu, olinhan saanut hänet taas ehjänä kotiin. En jaksanut rähjätä. Uskoin, että kyllä tämä tästä taas.

KIMMON RYYPPYVUOSINA meillä oli sääntö: makuuhuoneesta ei saa poistua, jos sänky ei ole pedattu. Sairastahan se oli. 

Minun oli pakko siivota, koska päässäni vallitsi kaaos. Jos matto oli rytyssä, ahdistuin heti. Kun suoristin sen, tunsin hallitsevani edes jotain. Sosiaalityöntekijä ihasteli tarkastuskäynnillä, kuinka siisti kotimme oli.

Lapsena Kimmo oli ollut samanlainen siivoushullu. Hän puunasi ja kokkasi, jotta ­hänen isänsä ei humalassa hermostuisi. Hänestä tuli neuroottinen miellyttäjä. Kun Kimmoa kiusattiin koulussa, hän tarjoutui teke­mään kiusaajien läksyt. Se vain pahensi ryöpytystä.

En edes haaveillut tasapainoisesta elämästä.

Omasta lapsuudestani en muista juuri mitään. En edes siskoani, vaikka nyt olemme läheisiä. 

Muistan vain, että olin paljon yksin. Asuimme maalla, ja lypsin leikisti mielikuvituslehmiäni. En muista pelän­neeni enkä iloinneeni. En muista tunteitani.

Opiskelin maanviljelijäksi ja puutarhuriksi, mutta kumpikaan ammateista ei tuntunut omalta. Kun sitten tapasin ensimmäisen mieheni, keskityin äitiyteen.

Jokaiseen parisuhteeseeni on liittynyt valehtelua ja alkoholia. En edes haaveillut tasapainoisesta elämästä. Kuvittelin, ettei se kuulu minulle. Rakkaussotkuista sain jännitystä, jota ilman tunsin oloni tyhjäksi.

Kesti vuosia, ennen kuin tajusin, ettei ongelma ole vain muissa. Se on myös minussa. Olen ollut itsekin sairas, koska olen hakeutunut tuhoisiin suhteisiin.

NELJÄN ENSIMMÄISEN vuotemme aikana Kimmo yritti itsemurhaa 11 kertaa. Hän hyppäsi koskeen, nielaisi lääkkeitä, veti ranteensa auki.

Kun hän loppuaikoina lähti ryyppäämään, sanoin, että tapa sitten ittes kunnolla. Tee kunnolla edes se.

Pahinta oli odottaminen. Odotin ja pelkäsin poliisin soittoa, joka tuli sairaalasta noin kolmen kuukauden välein. Kun se lopulta tuli, olin omituisen rauhallinen. 

Kun Kimmo oli ajanut lyhtypylvääseen, kysyin, ­pysyikö lasten uusi turvaistuin ehjänä. Vasta sitten ­kysyin, miten Kimmon kävi.

Ex-mieheni teki meistä lastensuojeluilmoituksen. Se pelasti perheemme.

Vuonna 2004 saimme ensimmäisen yhteisen lapsemme, pienen pojan. Hoidin Kimmoa ja vauvaa ja hylkäsin itseni. Minulla ei ollut voimia hakea töitä. Ystävä­piirini kutistui niin, että muiden kylään pyytäminen tuntui vaikealta.

Kun seuraavan vuoden kesällä odotin toista poikaamme, Kimmo joi aamusta iltaan. Pakenin turvakotiin ja vannoin, etten palaa. Palasin kuitenkin. Kimmo tuntui yhä läheiseltä.

Sitten tuli joulupäivä. Kimmo oli juonut, vaikka oli luvannut pysyä joulun raittiina. Meille tuli riita.

Siihen mennessä lapset olivat säästyneet näkemästä Kimmon sekoiluja, mutta nyt hän rämähti ikkunasta läpi. Lapset tuijottivat, kun hän hillui veripäissään.

Minä itkin ja keräsin sirpaleita. Teippasin ikkunan umpeen Juhlapöydän konvehtien kansilla, ettei lumi leijailisi sisälle.

Sen jälkeen ex-mieheni teki meistä lastensuojelu­ilmoituksen. Se pelasti perheemme.

OLIN KUVITELLUT, ettei lapsia voi ottaa meiltä pois, koska minä en juo. Sosiaaliviranomaiset ilmoittivat, ­että olin väärässä. Jos Kimmo jatkaisi juomista, lap­semme otettaisiin huostaan. Siitä en olisi selvinnyt. 

Niinpä kun meille tarjottiin kolmen kuukauden kuntoutusta, päätin mennä sinne lasten kanssa, tuli Kimmo tai ei.

Kimmo tuli. 

Kahdeksaan vuoteen Kimmo ei ole juonut pisaraakaan. Se on ihme.

Ensimmäiset kolme viikkoa hänellä oli hällä väliä -asenne. Kun jokaisen kuntoutujan piti kertoa itsestään, Kimmo keskittyi ratkomaan muiden ongelmia. Omia hänellä ei mielestään ollut.

Hänen käskettiin ottaa tosissaan tai häipyä. Se pysäytti hänet. Kimmo alkoi käydä pitkiä keskusteluja yhden raitistuneen miehen kanssa, joka tivasi, miksi hän ­pyristelee niin kovasti raitistumista vastaan. 

Kimmo oli uskonut, ettei selviäisi ahdistuksestaan ilman viinaa. Kuntoutuksessa hän alkoi tajuta, että ­viina oli ahdistuksen syy.

Kimmo raitistui. Kahdeksaan vuoteen hän ei ole juonut pisaraakaan.

Se on ihme.

Itse olen saanut lohtua alkoholistien läheisten vertaisryhmästä. En ole onnistunut kertomaan ryhmä­tapaamisissa elämästäni mitään, mitä joku muukin siellä ei olisi kokenut.

Kuopus Iiris syntyi raittiiseen perheeseen. Hän on Tiinan lapsista rohkein ja luottavaisin.

ENSIMMÄISENÄ RAITTIINA vuonna tappelimme enemmän kuin koskaan. Olin niin tottunut kantamaan vastuun kaikesta: Kimmon työttömyyspäivärahatkin olivat menneet suoraan tililleni, jotta hän ei joisi tai pelaisi niitä. Äkkiä minun pitikin luottaa, antaa hänen maksaa itse laskunsa. 

Vaikka olin kaivannut Kimmoa rinnalleni, tunsin asemani myös uhatuksi. En ollut enää perheen pää. 

Kimmo alkoi opetella isänä olemista. Ensin hän ­antoi kaikessa periksi: osti sipsejä ja karkkeja eikä uskal­tanut sanoa mihinkään ei.

Olin turhautunut siihen, kuinka alusta meidän piti aloittaa perhe-elämämme.

Vuonna 2008 saimme iltatähtemme, pikkuprinsessan. Hän on lapsista ainut, joka on syntynyt raittiiseen perheeseen, ja sen hänestä huomaa. Hän on määrätietoisempi kuin sisaruksensa eikä ole koskaan ujostellut ketään. Isänsä hän kietoo pikkusormensa ympäri.

VIIME KEVÄÄNÄ sisuunnuin ja tein elämäni ensimmäisen työhakemuksen. Hain vakituista hoiva-apulaisen paikkaa vanhusten hoivatalosta.
Hakijoita oli 90, ja minä pääsin haastatteluun.

Neljä sai paikan, ja minä olin yksi heistä.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä ei tapahdu minulle. Ei minulle satu mitään hyvää. Mutta sattuipa vain. Heti kun otin itsestäni vastuun, alkoi tapahtua hyviä asioita.

Vaikka vuorotyö on raskasta, yhtenäkään aamuna en ole mennyt töihin vastentahtoisesti. 

RAITISTUMISENSA JÄLKEEN Kimmo on luennoinut päihteettömyydestä ja ollut jopa kunnallisvaaliehdok­kaana.

Kerran kuussa Kimmo ajaa Helsinkiin, terapeutti Tommy Hellstenin mentor-koulutukseen. Nelivuotisella kurssilla opiskellaan ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja, ja sen jälkeen Kimmosta tulee Ihminen ­tavattavissa -mentor. Se tarkoittaa eräänlaista tsempparia tai rinnalla kulkijaa. Ehkä siitä tulee Kimmon ­uusi ammatti.

Tunsin itseni lapseksi, pieneksi ja onnelliseksi.

Vanhin lapsista on nyt 16, nuorin 5-vuotias. Murehdimme Kimmon kanssa uusia, yhteisiä murheita, kuten teiniemme myrskyjä. Kimmolle nalkutan vain siitä, että hän roikkuu jatkuvasti netissä: naputtaa blogiaan tai kirjoittaa päihdekeskustelupalstoille.  

Enää en elä varuillani. Minun ei tarvitse, sillä Kimmo ei ole kertaakaan pettänyt luottamustani. 

Viime jouluna sain ensimmäistä kertaa vuosiin joulu­fiiliksen. Ratkoin sohvalla ristikoita, kuuntelin joululauluja ja mietin, miten ihanaa on asua omassa talossa. Tunsin itseni lapseksi, pieneksi ja onnelliseksi.

Jos Kimmo lähtee Helsinkiin luentoreissulleen, jätän sängyn viikoksi petaamatta. Siitä tiedän, etten enää pelkää. Olen viimein turvassa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

K

Tiinan mies oli alkoholisti: ”Olen ollut Kimmosta sairaalloisen riippuvainen”

Monia sivusta seurannut kirjoitti: Anteeksi vaan mutta tämä äiti on nyt siirtänyt käyttäytymismallinsa omille lapsilleen. Olisi mielenkiintoista seurata valitsevatko he puolisoikseen alkoholistin tai sekakäyttäjän ja seuraavassa sukupolvessa sama taphtuu jälleen. Sehän on se ympäristö jossa he tuntevat olevansa omimmillaan. Karmea ajatus mutta surullisen usein totta. Mistäs tiedät? Entäs jos lapset ovatkin oppineet että kun ottaa vastuun omasta elämästään niin kaikilla on parempi olla? Ainiin...
Lue kommentti
Holistin ex

Tiinan mies oli alkoholisti: ”Olen ollut Kimmosta sairaalloisen riippuvainen”

Alkoholisti on aina alkoholisti. Vaikka hän lopettaisi juomisen, tilalle tulee joku muu riippuvuus, esim. intohimoinen urheilu tai muu pelaaminen. Sanoohan jutussakin naishenkilö roikkuvansa koneella - siis roikkuu riippuvaisen paljon, todennäköisesti. Tiedän mistä puhun, ex oli juomatta 15 vuotta ja kaikki vivahteet tuli nähtyä.
Lue kommentti

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.