Sanna Sepponen vieraili tansanialaisessa kylässä. Siellä hän näytti, että vammaiset lapset eivät ole kirottuja vaan kullanarvoisia.

Heillä kahdella on samanlaiset viivat kädessä. Ne menevät koko kämmenen poikki kaartumatta ylöspäin ja yhdistävät suomalaista Sanna Sepposta, 37, ja tansanialaista, yksivuotiasta Raheli Kawanzaa.

Viivat ovat yksi merkki siitä, että molemmilla on Downin syndrooma.

”Olet kultakimpaletyttö”, Sanna sanoo Rahelille ja pitää tätä varovasti sylissään.
Raheli-vauvan äiti Omari katsoo Sannaa. Omari on kuullut kymmenen minuuttia sitten, miksi hänen nuorin tyttärensä ei ole niin kuin muut lapset. Nyt hän tietää, miksi perheen seitsemäs lapsi ei edes konttaa, vaikka toiset jo kävelivät yksivuotispäivänään. Miksi kuopuksen nenä on matalampi kuin muilla perheessä.

Siksi, että kuopuksella on jokin vika, sama kuin Sannalla. Jokin, jolla on nimikin, jota Omari ei enää muista.

Samalla viivalla

Tavallisena tiistaiaamupäivänä Sanna Sepponen vaihtaisi työvaatteita päälleen McDonald’sissa Helsingissä. Pitkät housut ja paita mutta ei lippistä, sitä ei salin puolella tarvita. Melkein joka päivä joku asiakkaista tunnistaa Sannan ja kehuu Toisenlaiset frendit -tv-sarjaa, jossa hän esiintyy. Silloin Sanna sanoo ”kiitos” ja ”kiva, että tykkäät”.

”Joskus joku kutsuu minua Roosaksi, vaikka olin Salatuissa elämissä Roosa aikoja sitten. Ajattelen, että vaihda levyä, mutta sanon, että olen mieluummin Sanna.”

Tänä tiistaina Dugan kylässä Tansa­niassa on lämmin shortseillakin. Sanna ja hänen äitinsä Sari Sepponen ovat täällä seuraamassa, millaista työtä Suomen Lähetysseura tekee vammaisten lasten ja nuorten auttamiseksi.

Juuri nyt työtä tehdään varjossa passionpuun alla. Lähetysseuran kylätyöntekijät ovat pyytäneet tapaamiseen vammaisia lapsia ja heidän vanhempiaan.
Onnekkaita ovat ne vammaiset lapset, joista joku välittää niin paljon, että tuo.
Toimintaterapeutti Ruth Simon katsoo Raheli-vauvan käsien viivoja, nelisormipoimuja niissä. Hän kertoo Omari-äidille, että lapsi kehittyy, mutta hitaammin. Omari on hiljaa.

Sannan äiti Sari miettii, tekikö hullusti. Oliko virhe sanoa noin vain tälle tansanialaiselle naiselle, että ai, sinunkin lapsellasi on Downin syndrooma niin kuin meidän Sannalla. Sarille ei tullut mieleenkään, ettei äiti jo tietäisi, olisi nähnyt aikoja sitten.

Sari pyytää Ruthia kääntämään swahiliksi Raheli-vauvan äidille tämän:
”Kerro hänelle onnitteluni lapsesta. Sano, että hän on saanut iloisen lapsen, joka jakaa iloa myös ympärilleen.”

Vauvan äiti kuuntelee ja nyökkää.

Supermiehen elämä

Tie pöllyää punertavaa hiekkaa. Autossa vesipullot pyörivät jaloissa ja Sanna jakaa kohteliaisuuksia.

”Äiti on supermama, maailman paras äiti. Kirsi on ihanin ja kaunein.”

Tie loppuu, jeeppi jatkaa. Piikkipensaiden takaa alkaa näkyä lannasta rakennettuja, sisalkattoisia taloja. Tästä maasai-heimon kylästä ei taaskaan tultu vammaistapaamiseen. Siksi Kirsi Salo menee kylään.

Kirsi, 30, on ollut Lähetysseuran projektikoordinaattori kaksi vuotta. Hänen alueeseensa Koillis-Tansaniassa kuuluu 28 kylää ja niissä 45 kylätyöntekijää. Kirsin johdolla he etsivät vammaisia lapsia, ohjaavat perheitä heidän hoitamisessaan ja järjestävät lapsille apua ja kouluopetusta.

Kaikkia alueensa noin 550 vammaista lasta Kirsi ei ole itse tavannut, ja joitakin hän ei kunnolla muista. Tämän kylän Timotheoa hän ei voi unohtaa.

Lähetysseuran työntekijät löysivät Timo­theon kyläkierroksillaan kuusi vuotta sitten. Poika oli silloin noin yksivuotias. Silloin tai sen jälkeen hänen vanhempansa eivät ole halunneet apua.

Kyse ei ole vain Timotheon vanhempien asenteesta. Afrikassa monet uskovat vamman johtuvan kirouksesta ja lapsen olevan noiduttu. Siksi vammaisia lapsia piilotellaan ja siksi heitä vain häviää.

Timotheon äiti haluaisi, että heidän asioihinsa ei puututtaisi. Joka kerta, kun Kirsi tai tansanialaiset vammaistyöntekijät tulevat muutaman talon kylään, he muistuttavat kaikille, että äidillä on vammainen lapsi. Sen hän tahtoisi itsekin unohtaa.

”On monia lapsia, joista ei enää tiedä, mikä on alkuperäistä vammaa ja mikä laiminlyönnin seurausta. Timotheo on sellainen lapsi”, Kirsi sanoo.

”Jos lasta pidetään kuusi vuotta sisällä pimeässä, ikkunattomassa talossa, on selvää, että kehitys kärsii.”

Vammaistyöntekijät ovat neuvoneet, kuinka Timotheon vääntyneitä jalkoja tulisi jumppauttaa ja miten tärkeää olisi opettaa oikeaa istuma-asentoa. Koko kylää on neuvottu ottamaan kontaktia lapseen, kutsumaan häntä nimellä ja katsomaan silmiin.

Pojalle on teetetty istumista opettava kulmatuoli ja seisomista auttava seisomapöytä sekä tukikengät, jotka pakottavat jalkoja oikeaan asentoon. Kun kylään on seuraavan kerran menty, kenkiä on etsitty ja samoja asioita neuvottu taas. Pari kertaa työntekijät ovat vieneet lapsen sairaalaan, kun malaria tai anemia on ollut oikein paha.

Vammaisten lasten sääliminen ei Kirsistä auta mitään. Mutta joskus hän suuttuu. Niin kävi viime käynnillä, kun Timotheon äiti kysyi, miten pojan kanssa sitten pitäisi harjoitella.

”Sanoin, että olemme kuusi vuotta jauhaneet samoja asioita. Muistutin, että Tansaniassa laki kieltää laiminlyömästä lapsia, ja se laki koskee myös vammaisia. Olen sanonut, että jos lapsi on seuraavan kerran yhtä huonosti ruokittu, tulen poliisin kanssa.”

Poliisi ja suuret sakot ovat ainoa, johon Kirsi voi yrittää vedota. Hän ei tiedä mitään paikkaa, johon laiminlyödyn vammaisen lapsen voisi ottaa huostaan.

Lähetysseuran työntekijöiden tuloon on nyt ehkä osattu varautua. Timotheo istuu ulkona, nojaa kotitalon seinään. Kirsi huomaa heti, että posket ovat pyöreämmät kuin hänen edellisellä käynnillään kolme kuukautta sitten.

Kun isoäiti kävelee ohi, poika hymyilee ja nostaa käsiään häntä kohti. Se on suuri asia. Timotheolla on päällään puhdas, ehjä ja hänelle juuri sopiva asu.

Tuskin kukaan kylässä tietää, että se on supermiehen puku.

Diagnoosi: vikaa päässä

Kun Sanna syntyi Helsingin Naistenklinikalla tammikuussa 1978, Sari näki vain ihanan vauvan. Sairaanhoitajat huomasivat muutakin. Sanna oli 20 minuutin ikäinen, kun lääkäri kertoi Sarille ja hänen miehelleen Matille vauvan Downin syndroomasta.

”Olimme sokissa. Miksi me emme voineet saada normaalia lasta?”

Ensimmäisenä mieleen tuli laskettelu.
”Surimme, että emme saaneet lasta, joka laskettelisi meidän kanssamme. Olimme suunnitelleet sitä.”

Sitten vyöryivät isot kysymykset. Miten lapsi pärjää, kun me vanhemmat kuolemme? Voiko hän ikinä käydä koulua tai lähteä aamulla­ töihin? Saako lapsi koskaan kavereita? Asuuko hän kanssamme koko elämänsä?

Kaaos päässä kesti muutaman viikon. Sen jälkeen Sari ja Matti muuttuivat vammaisen vauvan vanhemmista vauvan vanhemmiksi.

”Päätimme vain rakastaa lasta.”

Tansaniassa harva sanoo lapsensa syntyneen vammaisena. Vaikka lapsella olisi Downin syndrooma tai epämuodostuneet raajat, äidit kertovat vauvaiän kuumeesta tai sairaalassa annetuista pistoksista, jotka vammauttivat lapsen. Vammaisuudelle etsitään jokin muu syy kuin kirous tai pahat teot.

”Vanhemmat voivat myöntää, että lapsi on vammainen, mutta eivät sitä, että lapsi on syntynyt vammaisena. Siinä menee raja”, Kirsi sanoo.

Tiedonpuutetta on myös ammattilaisilla. Kun Kirsi vie lapsen lääkäriin, lääkärit kysyvät ensimmäisenä, onko tällä ollut vauvana kuumetta tai malaria. Sitten tulee diagnoosi, yleisimmin shida ya kitchwa eli vikaa päässä.

”Lapsella on vikaa päässä, kun on cp-vamma, ja vikaa päässä, kun on riisitauti. Kaikki ADHD:sta skitsofreniaan menee samaan vikaa päässä -laariin.”

Lapsi on vammainen myös silloin kun ei välttämättä olisi vammainen. Se, mikä on länsimaissa hoidettavissa, on täällä usein vamma, joka pysyy. Niin kuin suulakihalkio tai vääntyneet jalat.

Kyyneleitä silmissä

Hyvä ja huono hetki mahtuvat vammaistyössä tänään viiteentoista minuuttiin.
Rehema Mohamedi Kilma on tullut vammaistapaamiseen ensimmäisen kerran. Kuusivuotias Mwanahawa-tytär ei cp-vamman vuoksi pysty puhumaan, mutta ymmärtää kaiken. Hän ei osaa seistä ilman tukea, mutta äiti on yrittänyt opettaa.

”Suuri toiveeni on, että tyttäreni voisi jonakin päivänä kävellä.”

Nyt Rehema hoitaa tytärtä kotona ja tekee samalla töitä ompelijana.

Toimintaterapeutti Ruth neuvoo, että tyttären kanssa kannattaa opetella pinsettiotetta vaikka nappeja poimimalla. Lapselle luvataan hankkia rollaattorin kaltainen kävelytuki. Rehema hymyilee. Kyyneleet nousevat hänen silmiinsä.

”Jos tyttäreni oppii kävelemään, hän voi päästä kouluun.”

Sitten tulee toinen kuusivuotias, Baraka-poika. Hän huutaa ja vääntelehtii maassa ja yrittää purra toimintaterapeutti Ruthia.

Kirsi käskee Ruthia lopettamaan jalkojen jumppauttamisen: on edettävä lapsen ehdoilla. Hän kysyy pojan äidiltä, miksi lapsella on kaulassaan ja ranteissaan paksut punotut narut.

 Vastauksen Kirsi tietää etukäteen.

”Poppamiehet laittavat noita naruja. Eihän naruista mitään haittaa ole, mutta ne kertovat, että lapselle saatetaan syöttää aivan epämääräisiä lääkkeitä. Tai hänestä saatetaan hakkaamalla ajaa pahaa henkeä pois.”

Silloin kyyneleet nousevat Sannan silmiin. Myöhemmin hän sanoo, mitä mietti:
”Kaikki afrikkalaiset kehitysvammaiset ovat kullanarvoisia. Heidän pitäisi olla tasa-arvoisia.”

Seurustelu sallittu

Juhlasalin näyttämöltä näkee, että koko Sebastian Kolowa Memorial -yliopiston sali on parvea myöten täynnä. Sisään on mahtunut 400 kiinnostunutta, ulkona penkeillä on sata lisää. Erityisopettajiksi, juristeiksi ja teologeiksi valmistuvat opiskelijat ovat tulleet kuuntelemaan, millaista kehitysvammaisen elämä voi olla.
Näyttämöllä mikrofonin takana istuvat Sanna ja Sari.

Sanna osaa heti vastata, mikä vammaisille hänen mielestään on tärkeää: oma koti ja työ. Ryhmäkodissa Sannalla on oma kaksio, mutta apua on paikalla, jos sitä tarvitsee.

”Äitikin on tosi tärkeä. Mutta ruoka-asioihin äidin ei kannattaisi puuttua.”

Siitä Sari on eri mieltä. Kun Sanna 13 vuotta sitten muutti omaan kotiin ja lihoi kymmenen kiloa vuodessa, oli pakko alkaa vahtia syömistä. Nyt on sovittu, että Sanna saa syödä työpaikalla hampurilaisia vain kerran viikossa. Kotona Salattuja elämiä katsoessa olisi hyvä polkea kuntopyörää.

Sari kertoo yleisölle, mikä Sannalle on vaikeaa: numerot. Viisi euroa, 15 euroa tai 50 euroa menevät helposti sekaisin.

Kaikkein vaikeimpia ovat nollat lukujen perässä. Kerran Sari katsoi kotona tv:n Plan-gaalaa, kun näki ruudun alareunassa suurlahjoittajien joukossa tutun nimen: ”Sanna Sepponen, 27 000 euroa.”

Se lahjoitus peruttiin seuraavana päivänä.

Sanna kertoo, että Suomessa vammaisten asiat ovat paremmin kuin Tansaniassa. Ennakkoluuloja on silti Suomessakin, ja ne harmittavat. Joskus muut luulevat Sannan höpisevän kaupassa itsekseen, vaikka hän puhuisi puhelimeen. Toiset ajattelevat, että hän ei voisi juoda siideriä, vaikka hän joisi vain yhden tai korkeintaan kaksi.

”Jotkut luulevat, että vammaiset eivät voi seurustella. Minulla on ollut kolme poikaystävää. Mutta nyt haluan olla sinkku.”

Viimeinen kysymys yleisöltä: Mitä Sanna haluaisi Tansaniassa sanoa vammaisten lasten perheille?

”Turha hävetä.”

Juhlasalin valkokankaalle heijastetaan video. Siinä Sanna laskettelee rinnettä alas numerolappu rinnassaan. Kehitysvammaisten Special Olympics -kisoista Etelä-Koreasta tuli alppihiihdossa hopeaa ja pronssia.

Ympyrä sulkeutuu

Miten Abu voisi keskittyä ympyröiden piirtämiseen tai kolmen sormen näyttämiseen, kun Sannalla on se mahtava kamera?

”Paina”, Sanna on sanonut suomeksi, ja Abu on painanut nappia. Sitten hän on painanut nappia uudelleen ja uudelleen ja nauranut joka kerta.

Kirsi yrittää silti. Hän pyytää yhdeksänvuotiasta Abua menemään kyykkyyn ja nostamaan polviaan. ”Moja, bili, tatu, nne, tano”, Kirsi laskee swahiliksi, ja Abu näyttää oikean määrän sormia. Välillä väärän.

”Sinä olit samanlainen höpönassu pienenä”, Sari sanoo Sannalle.

”Nyt keskittyminen on ihan helppoa”, Sanna sanoo ja näyttää kolmea sormea.

Abulla on Downin syndrooma, mutta tämäkään perhe ei ole sitä tiennyt. Ei ennen kuin Abu viime vuonna osui äitinsä kanssa sattumalta Lähetysseuran järjestämään tapahtumaan.

Sanna näyttää Abulle tämän käden viivoja ja omaa kättään. Abua naurattaa. Hänestä Sannan käsi näyttää vain valkoiselta.

Päivät Abu lähinnä kuljeskelee. Heittelee pihassa keppejä, kävelee sitten hiekkatielle ja silittelee naapurin koiraa. Isä asuu uuden perheensä kanssa, ja äiti on päivisin torilla myymässä käsitöitä, nytkin. Seurana kotona ovat äidin veli, äidin sisar sekä tämän vauva.

Abu piirtää Kirsin vihkoon viivoja ja ympyröitä, hyppii sitten tasajalkaa.

”Abulla olisi kouluvalmiudet”, Kirsi sanoo pojan tädille.

Täti on hämmästynyt. Se ei ole tullut mieleenkään. Ei sekään, että Abua voisi opettaa tekemään kotitöitä tai napittamaan paitansa napit.

”Minä osaan viikata vaatteetkin itse”, Sanna kertoo Abun tädille.

Kirsi sanoo tulevansa takaisin. Hän tahtoo tavata Abun äidin ja puhua tämän ympäri. Abu ja äiti voisivat tulla yhdessä terapiaviikolle. Siellä Abua opetettaisiin koulua varten ja äitiä opetettaisiin tukemaan Abua.

Abu ottaa Sannan kameralla vielä yhden kuvan itsestään. Sitten neljä.
Viimeisen kuvan ottaa Sanna, avaa jeepin ikkunan, kun auto jo liikkuu.

”En ole koskaan nähnyt yhtä ihanaa pikkupoikaa. Hän oli ihan kuin minä.”
Sanna vilkuttaa niin kauan kun näkee samanlaisen käden heiluvan.

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.