Tomin kirjoja voi lukea ilmaiseksi osoitteessa tomiastikainen.com.

Tomi Astikainen, 32, liftaa ympäri maailmaa ja auttaa muita. Hän on elänyt käytännössä ilman rahaa jo vuosia.

"Viime syksynä liftasin tyttöystäväni Lean kanssa ympäri Etelä-Amerikkaa. Costa Ricas­sa meidät otti kyytiin nainen, joka kertoi ystävästään Vickistä. Tämä oli pulassa pienen maatilansa kanssa, koska miesystävä oli lähtenyt kävelemään. Päätimme auttaa häntä.

Kuudessa viikossa hommasimme Vickille rahaa ja vapaaehtoisia puoleksi vuodeksi eteenpäin. Kannustimme häntä pyytämään apua Facebookissa, ja ­yhteisö ympärillä otti tilan yhteiseksi projektikseen: mitä ikinä Vicky tarvitsi, sen hän sai puolessa tunnissa.

Nyt tilasta tulee apinoiden ja muiden villieläinten pelastuskeskus.

Sillä tavalla maailma toimii. Kun pyytää apua, sitä saa.

Tiedän sen, koska olen elänyt melkein neljä vuotta ilman rahaa, lahjataloudessa. Diilini universumin kanssa on, että autan kaikkia niin paljon kuin voin ja pyydän apua, kun tarvitsen.

SUUNNITELMANI OLIVAT aiemmin aika lailla toisenlaisia. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2006 ja lähdin puoleksitoista vuodeksi sodan keskelle Sri Lankaan. Vedin siellä johtajakoulutuksia ja toimin strategiakonsulttina.

Kun palasin Suomeen, jatkoin koulutusta ja konsultointia ja perustin ­yhteiskunnallisen yrityksen Feelovationin. Sen kaltaisten firmojen tavoit­teena on ratkaista erilaisia ongelmia yhteiskunnassa, mutta vielä tuolloin sille ei ollut markkinoita.

Olin myös perustamassa yhteiskunnallisten yritysten yhdistystä SYY:tä, jonka tarkoituksena oli vakuuttaa markkinat tällaisten palvelujen tarpeellisuudesta.

Puolentoista vuoden aikana tapasin viisisataa valtion, yritysten, järjestöjen ja median ihmistä. Kun taan­tuma iski, isoillakaan firmoilla ei ollut varaa koulutuksiin.

Tammikuussa 2009 muutin Helsingin Kallioon 42 neliön asuntoon yhdessä veljeni kanssa. Pengerkatu on kai vieläkin virallinen osoitteeni.

”Aloin miettiä, millaista olisi elää ilman rahaa.”

Minä ja veljeni jaoimme huoneen, mutta rytmimme olivat täysin erilaiset. Minä olin yrittäjä vapauksineni ja kävin baareissa, veli teki säännöllisistä työtä bussikuskina.

Laitoin ruokaa joka päivä, mutta ei veli tainnut arvostaa sitä. Ostin kuulemma jääkaappiin vähemmän maitoa kuin hän.

Yhteisasumisen aikana ongelmamme pääsivät niin pahoiksi, että emme ole väleissä vieläkään.

ALOIN KYSEENALAISTAA maailmanmenoa. Yhteiskunnallinen yrittäjä kysyy aina, mistä ongelma johtuu, ja minusta tuntui, että kaikki liittyi rahaan.

Koska kaikesta peritään korkoa, velkaa on aina enemmän kuin rahaa. Se saa ihmiset kilpailemaan keskenään ja tavoittelemaan voittoa. Se vähentää ihmisten välistä luottamusta.

Mietin, onko mitään järkeä paikkailla uppoavaa laivaa. Olisiko parempi miettiä, millainen yhteiskunta meillä voisi tulevaisuudessa olla ja miten siihen pääsisimme?

Kaverini haastoivat minua kysymällä, miksen itse tee asialle jotain.

"Matkalla Meksikossa. Lisävarusteena kadulta pelastettu veto­kassi täynnä tuoreita maasta kerättyjä mangoja."
"Matkalla Meksikossa. Lisävarusteena kadulta pelastettu veto­kassi täynnä tuoreita maasta kerättyjä mangoja."

Ajatus rahattomasta elämästä tuli mieleeni pussi­kaljalla Kaisaniemessä. Olimme kaverini kanssa juuri avanneet ensimmäiset oluet, kun aloin miettiä, millaista olisi elää ilman rahaa.

Pidimme sitä molemmat hulluna mutta kiinnostavana ajatuksena.

Selvitin pian, että rahattomia ihmisiä on maailmassa vain kymmenkunta, jos mukaan ei laske buddhalaisia munkkeja ja alkuperäiskansoja.

Seitsemänkymppinen saksalainen Heidemarie Schwermer on elänyt ­ilman rahaa 17 vuotta, ja nyt 34-vuotias irlantilainen Mark Boyle aloitteli samoihin aikoihin ensimmäistä rahatonta vuottaan. Luin heidän tekstejään ja aloin ajatella, että pystyisin siihen itsekin.

Toukokuun ­lopussa sulloin vaatteita reppuun ja lähdin Eurooppaan.

Ensin päätin, että vuoden lopussa asumiskuluni olisivat nolla euroa. Siihen aikaan, alkuvuodesta 2009, maksoin veljeni kanssa vuokraa tonnin kuussa, siis järjettömästi.

Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, miten päätökseni toteuttaisin.

Muutamaa kuukautta myöhemmin veli sanoi etsivänsä oman kämpän ja neuvoi minua tekemään ­samoin.

Se oli tilaisuuteni hypätä tyhjän päälle. Yritin ilmoittaa maistraatin nettisivuilla, että olen koditon, mutta eihän ­lomakkeissa ollut sellaista vaihtoehtoa.

Tavaraa minulla ei juuri ollut. Olin muuttanut niin usein, että tava­ran raahaaminen mukana oli alkanut tuntua hullulta.

Toukokuun ­lopussa pakkasin pari kassillista, dumppasin ne silloisen tyttöystäväni luo, sulloin vaatteita reppuun ja lähdin Eurooppaan.

LIFTAAMISESTA EI ALUKSI tullut oikein mitään. Lensin Bremeniin ja menin junalla Kölniin, kimppakyy­dillä Hollantiin ja kaverin autossa Kroatiaan. Vasta sieltä lähdin Suomea kohti enimmäkseen liftaten.

Se oli kulkurielämäni ensimmäinen pyrähdys.

Vuoden yritin löytää yhteiskunnasta lokeroa, jossa olisin hyödyksi.

Liftaaminen tuntui mukavalta. Auto on intiimi paikka, ja autoilija tietää, ettei luultavasti tapaa liftaria enää koskaan. Moni avautuu elämästään, joten kuulin hienoja tarinoita.

Syksyllä palasin Suomeen ja halusin kirjoittaa kirjan.

Kaverini kutsui minut luokseen Joensuuhun kokkaamaan pariksi viikoksi. Hän oli päivätöissä eikä jaksanut tehdä iltaisin ruokaa.

Viivyin kahdeksan kuukautta ja kirjoitin kirjan Mind Your Elephant. Julkaisin sen nettisivuillani, josta sen voi ladata ilmaiseksi.

Seuraavan vuoden yritin löytää yhteiskunnasta loke­roa, jossa kyvyistäni olisi hyötyä muille.

Jostain syystä hain kuitenkin vain työpaikkoja, joita oli tosi vaikea saada. Pyrin muun muassa Unescon pääjohtajan puheen­kirjoittajaksi ja Joensuun kaupunginjohta­jaksi.

Tiedän, että olisin pärjännyt niissä, mutta ehkä en ihan tosissani halunnut töitä.

Kun haastattelija kysyi palkkatoivetta, sanoin, että teen työtä vaikka ilmai­seksi.

Kajaanista hain työpaikkaa, jossa tehtäväni olisi ­ollut saattaa opiskelijoita ja yrityksiä yhteen kehittämään yhteiskunnallisia liikeideoita. Juuri sellaista ­työtä olin tehnyt yrityksessänikin.

Kun haastattelija kysyi palkkatoivetta, sanoin, että teen työtä vaikka ilmai­seksi. 7 000 euroa, hän kirjoitti papereihinsa. En saanut paikkaa.

Vähitellen jouduin myöntämään, että minun pitää tehdä se, mitä olin vuoden pyöritellyt: kokeilla rahatonta elämää.

PAKKASIN HAMMASHARJAN ja vaatteita laukkuun ja lähdin Portugaliin. Siellä oli liftareiden tapaaminen.

Satamassa työskennellyt kaveri lahjoitti minulle ­ilmaisen matkalipun Tallinnaan. Sieltä liftasin Berliiniin, jossa tapasin norjalaisen Pavlikin. Hän oli elänyt ilman rahaa jo pidempään ja sai minutkin lopullisesti vakuuttumaan päätöksestäni.

Heinäkuussa 2010 kirjoitin vanhemmilleni kirjeen:

Oon nyt irtautunut lopullisesti niin sanotusta ­”normaalista elämästä” enkä aio enää koskea ­rahaan saati hakea palkkatöitä.

Tiedän, ettei tämä ole ratkaisu kaikkiin maailman ongelmiin, mutta mitä useampi kieltäytyy ottamasta vastaan korvausta osallistumisestaan (työstään), sitä suurempi mahdollisuus meillä on rakentaa ­yhteiskunta, jossa herrat eivät pompottele köyhä­listöä vaan jokainen saa keskittyä tekemään sitä, missä on hyvä ja mistä tykkää.

En oleta, että ymmärtäisitte. Pyydän vain, ettette ole turhaan huolissanne.

Totta kai vanhempani olivat huolissaan.

"Turkissa markkinoilla valkosipuleita ihastelemassa."
"Turkissa markkinoilla valkosipuleita ihastelemassa."

Varmaan he olivat myös pahoillaan siitä, että perheen ainoa korkeasti koulutettu tuhlaa elämäänsä.

Nyt he ovat varmaan jo hyväksyneet, että eivät voi muuttaa minua. Se on minulle sellainen voitto, että voisin jo tehdä niin kuin he tahtovat, mennä vaikka päivätöihin.

Minulle on tärkeää, että vanhempani ovat huomanneet, että pärjään.

ALKU TIEN PÄÄLLÄ päällä oli opettelua. Ensin ajattelin ­etsiä etelästä kivan paikan ja viimeistellä kirjani siellä, mutta päätinkin pysyä liikkeessä.

Välillä minulla oli kova nälkä, koska en vielä osannut pyytää apua. Etsin ruokaa roskiksista.

Kolmen kuukauden jälkeen rahattomasta elämästä alkoi tulla rutiinia. Pystyin jo liftaamaan minne vain ­eikä minun tarvinnut huolestua ruuasta. Jostain sitä aina ilmaantui.

Kaverit alkoivat kysellä, miksen kirjoita kirjaa kokemuksistani rahattomana reissaajana.

Olin tehnyt muistiinpanoja koko ajan ja pidin ideasta. Koska läppärini oli mennyt rikki, kirjoitin muistiinpanoja käsin paperille ja siirsin ne nettiin, kun tietokone osui kohdalle.

Otan vastaan apua, vaikka rahaakin, mutta en vaadi sitä korvaukseksi.

Seuraavat puolitoista vuotta kirjoitin Sunhitcheriä, ja nyt 6 700 ihmistä on ladannut sen nettisivuiltani. Saan koko ajan yhteydenottoja lukijoilta ympäri maailmaa. Se tuntuu hyvältä.

Teen töitä ja autan muita ilmaiseksi. Joskus ihmiset haluavat antaa rahaa – auttaakseen. Pitkään sanoin, etten tar­vitse rahojanne, mutta loukkasin niin monia, että nyt otan vastaan kaiken avun, myös rahan.

Elän siis lahjataloudessa: otan vastaan apua, vaikka rahaakin, mutta en vaadi sitä korvaukseksi työstäni.

Esimerkkini kautta muutkin alkavat oppia, että on ok pyytää ja saada apua.

ELÄN VAARALLISTA ELÄMÄÄ. Ripuli ei ole harvi­naista, ja välillä sairastun muutenkin.

Turkissa sain kerran veitsestä. Juhlin silloisen tyttö­ystäväni kanssa juhannusta. Kun tulimme uimasta, törmäsimme mieheen, joka kutsui meidät ravintolaansa. Kala-aterian jälkeen kasasimme pienen kokon pihalle, panimme sen palamaan ja joimme rakia ravinto­loit­sijan ja 23-vuotiaan iranilaisen tarjoilijan kanssa.

Sain monta iskua, pahimman selkään. Verta tuli paljon.

Kun teimme lähtöä, tarjoilija alkoi potkia pihassa olleita rottweilereita. Puutuin tyttöystäväni kanssa ­asiaan, ja tarjoilija hyökkäsi kimppuuni metrisen kebab­veitsen kanssa.

Sain monta iskua, pahimman selkään. Verta tuli paljon.

Isäntämme kuljetti meidät poliisin kautta sairaalaan, jossa selkäni tikattiin. Aamupalan söimme poliisi­laitoksella, poliisien rynnäkkökiväärit pöydällä. Emme halunneet nuoren miehen joutuvan Iraniin vankilaan, joten annoimme anteeksi.

Seuraava sohvasurffausisäntämme oli lääkäri, joka poisti tikit veloituksetta.

Joskus riittää, että apua toivoo.

PUMMAAMINEN ON useimpien mielestä paheksuttavaa. Ihmisen pitäisi muka olla riippumaton. Monen onkin vaikea pyytää apua.

Minusta tuo oppi vain tekee kulutusyhteiskunnan toiminnan mahdolliseksi.

Silti ajatuksesta tuntuu olevan todella vaikea päästä irti. Aikapankeissakin ihmiset useammin tarjoavat apua kuin pyytävät sitä.

Vie ainakin kaksi sukupolvea ennen kuin pääsemme riippumattomuuden taakasta.

Todellisuudessa ajatus itsenäisyydestä on kuitenkin keino­tekoinen. Ei mikään ole muista riippumatonta.

Elämme joka tapauksessa yltäkylläisyydessä ja jaamme yltäkylläisyyttä, emme niukkuutta.

Luulen, että vie ainakin kaksi sukupolvea ennen kuin pääsemme riippumattomuuden taakasta. Rajallisella planeetalla meidän pitäisi oppia, ettei kaikkea tarvitse omistaa.

Elämäntyylini ei sovi kaikille. Pitää päästää irti mukavuudesta, varmuudesta ja turvallisuudesta, jotka ovat suomalaisessa pumpuliyhteiskunnassa taattuja.

Kun antaa niiden mennä, huomaa, että eihän tässä ole hätää.

En ole vielä kertonut vanhemmilleni, että olen Suomessa. Haluan yllättää heidät.

COSTA RICAN JA apinafarmin jälkeen tyttöystäväni Lea halusi lähteä omilleen. Olimme olleet puolitoista vuotta koko ajan yhdessä. Hän lähti Kanadaan, minä Panamaan.

Tarkoitukseni oli edetä Brasiliaan ja siellä jalkapallon MM-kisoihin. Suunnitelmani kuitenkin muuttuivat, niin kuin usein käy.

Panamasta olisi pitänyt kävellä 160 kilometriä viidakon poikki Kolumbiaan. Yritin reilun viikon ­saada ilmaista venekyytiä. Lopulta törmäsin satamassa hollantilaiseen mieheen, joka lahjoitti minulle vanhen­tuvat lentopisteensä.

Päätin lähteä Suomeen. Tarvitsin lentolippuun vielä sata euroa ja ne sain ystäviltäni parissa tunnissa.

"Murto-osa dyykatusta juustosaaliista toissa jouluna Sveitsissä."
"Murto-osa dyykatusta juustosaaliista toissa jouluna Sveitsissä."

Nyt olen ollut Suomessa kaksi päivää ja olen jo ylityöllistetty. Täällä tapahtuu niin paljon kaikkea siistiä. Ihmiset kehittävät ekokyliä, yrittäjäyhteisöjä ja muuta kiinnostavaa. Haluaisin auttaa kaikkia.

Nyt autan yhtä kaveria nettisivujen pystyttämi­sessä. Lisäksi kirjoitan kirjaa työnimellä Rikas ja raha­ton – opas rahattomaan elämään. Sen pitäisi valmistua ­tänä vuonna.

En ole vielä kertonut vanhemmilleni, että olen Suomessa. Haluan yllättää heidät.

Joskus olen miettinyt, mitä jäisi, jos en enää olisi rahaton ja sillä tavalla erilainen.

TULEVAISUUDENSUUNNITELMIA minulla ei ole. En tiedä, olenko tien päällä vielä 50-vuotiaana. Enhän edes tiedä, elänkö silloin.

Jatkuvaan reissaamiseen olen hieman kyllästynyt, mutta totta kai suosin edelleen liftaamista parhaana matkustusmuotona, myös silloin kun menen ystävien ja perheen luo.

Dyykata aion jatkossakin. En halua, että ruokaa ­menee hukkaan.

Enää en kuitenkaan halua hakea egon jatketta siitä, että elän erilaista elämää. Joskus aiemmin olen miettinyt, mitä jäisi, jos en enää olisi rahaton ja sillä tavalla erilainen.

Viime aikoina olen kirjoittanut runoja. Aloitan avomikkitapahtumilla ja etenen siitä runopuulaakin SM-karsintoihin. Se on jotain uutta, haastavaa ja jännittävää.

En muuta elämäntavallani maailmaa. Voin muuttaa vain itseäni.

Samalla voin kuitenkin tarjota muille mahdollisuuksia muuttaa elämäänsä. Voin järjestää liftaritapaamisen tai kirjoittaa kirjan, josta joku toinen voi saada ideoita omaan elämäänsä."

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2014.

Vierailija

Tomi elää ilman rahaa ja kiertää maailmaa: "Apua saa kun pyytää"

Pummi vai ideologi? Rahan valtaa vastaan käy se jolla tarpeeksi rohkeutta on. Minusta ihailtavaa ja rohkeutta vaatiivaa toimintaa. Meidän oravanpyörässä eläjien ei ole ihan heti helppo hoksata mitä kaikkea hyvää luopuminen voi saada aikaan. Lopputuloksena tuon ideologian kehittelyssä voi olla jonkinlainen kompromissi, jossa maailman ihmiset voivat huomattavsti paremmin kuin nyt.
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.