Ulla Nikku-Wimmer, 58, eli kymmenen vuotta niin huonossa suhteessa, että päätti erottuaan elää loppuelämänsä yksin. Sitten hän sai Facebook-viestin nuoruudenrakkaudeltaan Australiasta.

PERHOSET LENTELIVÄT vatsassani, kun istuin lentokoneessa. Jännitti, mutta toisaalta kaikki oli jo niin varmaa. Oli maaliskuu vuonna 2014, olin 57-vuotias ja matkalla Australiaan.

Kun saavuin Sydneyyn, aamu oli aurinkoinen. Suuntasin sydän pamppaillen kohti saapuvien tuloaulaa. Tunnistin Robertin jo kaukaa.

Olin oppikoulun ensimmäisellä, kun Robert tuli samalle luokalle. Asuimme silloin Australiassa. Vanhempani olivat seikkailunhaluisia ja perheeni asui monissa maissa. Minä ja kaksi sisarustani synnyimme Ruotsissa. Kun olimme pieniä, muutimme takaisin Suomeen. Muutaman vuoden päästä vanhempieni jalat muuttuivat taas levottomiksi. Seuraavaksi suuntana oli Australia.

Minusta muuttaminen uuteen maahan oli vain jännittävää. Vuosi oli 1965, ja olin kahdeksanvuotias. Asetuimme Cabramattaan. Isäni sai töitä, äiti jäi aluksi kotiin. Me lapset aloitimme koulun. 

Olen sisarusteni Karin ja Pian (oik.) kanssa Sydneyn Bondi-beachilla, ensimmäistä kertaa rannalla Australiassa. Olimme aivan innoissamme.

 

ELÄMÄ AUSTRALIASSA oli ihanaa. Aurinko paistoi. Viikonloppuisin menimme rannalle tai piknikille. Teimme myös paljon autoreissuja. Isä pakkasi mukaan teltan, ja sitten lähdimme tien päälle.

Kerran koulussa Robertin kaveri tuli luokseni, nykäisi hihasta ja sanoi, että Robert tykkää minusta. Robert itse seisoi kauempana.

Robert oli mukava ja kiltti ja tietenkin komea, ja minä olin mielissäni.

Pian Robertkin tuli ja alkoi jutella minulle. Sen jälkeen olimme erottamattomat. Olimme 14-vuotiaita.

Ihastuksemme määrää kuvaa muisto yhdestä oppitunnista. Olimme eri luokissa, mutta luokkien välissä oli iso ikkuna. Vilkuttelimme ikkunoista toisillemme koko oppitunnin ajan. Lopulta opettaja suuttui ja tiuskaisi, että nyt se saa loppua. En vieläkään malttanut lopettaa. Lopulta opettaja heitti minut ulos.

On vuosi 1971, olen 14-vuotiaana lähdössä kouluun kotimme edestä. Pidin kovasti koulunkäynnistä Australiassa.

 

Robert oli ihana. Hän sanoi monta monituista kertaa, miten paljon hän minusta tykkää. Minunkin tunteeni olivat vahvat. 

Sitten perheemme alkoi suunnitella jälleen muuttoa. En tietenkään olisi halunnut muuttaa. Minulla oli Australiassa kaikki: poikaystävä, muut ystävät, koulu ja koko ihana elämä. Kerroin sen myös vanhemmilleni, mutta ei se mitään auttanut.

Muistan jäähyväisillan. Istuimme sohvalla ja katsoimme telkkaria, kylki kyljessä ja käsi kädessä. Telkkarista tuli Mennään bussilla. Robert muistaa, että minulla oli päällä farkut ja lempipitsitoppini.

Kun Robert saattoi minut kotiin, halasimme ja suukottelimme viimeisen kerran. Sanoimme toisillemme, että kirjoitellaan. Kännyköitä tai sähköposteja ei silloin ollut. Olimme seurustelleet nelisen kuukautta.

Itkin vasta, kun ajoimme Sydneystä kohti Perthiä. 

Perthistä lähetin Robertille postikortin. Hänellä on se vieläkin tallessa.

Palattuamme Suomeen en lähettänyt Robertille edes kirjettä tai korttia. En muista, miksi. Hänellä taas ei ollut minun osoitettani. Niinpä yhteytemme katkesi.

Siitä on nyt 43 vuotta.

Mieheni raivostui ja alkoi lyödä. Lapset näkivät sen kaiken.

 

SUOMESSA SAIN TÖITÄ tanssipaikan kahvilasta Lappeenrannassa. Yhtenä kesäiltana eräs poika jäi kahvia ostaessaan juttelemaan minulle. Pidin hänestä. Myöhemmin samana iltana hän tuli taas luokseni ja kysyi, haluaisinko tavata uudestaan.

Pian tapailu muuttui seurusteluksi. Kun kolmen vuoden kuluttua menimme naimisiin, olin jo raskaana. Olin silloin parikymppinen.

Aluksi en ymmärtänyt, että miehelläni oli alkoholiongelma. Ajattelin vain, että kyllähän nuori mies juo. Juominen meni koko ajan pahemmaksi, ja humalapäissään mieheni monesti pahoinpiteli minua. 

Ajattelin, että tämä on nyt tällaista ja purin hammasta. Kun kerran naimisiin mennään, naimisissa myös pysytään, ajattelin.

Kuulin myöhemmin, että seitsemän vuotta Suomeen paluuni jälkeen Robert oli lähtenyt ystäviensä kanssa kiertämään Eurooppaa. Hän elätteli toiveita siitä, että löytäisi minut. Juuri ennen lähtöä hän sai kuitenkin kuulla, että olin mennyt naimisiin ja että minulla oli lapsi. Niinpä hän pysähtyi Saksaan ja palasi Australiaan.

Tulin uskoon, kun olin ollut viisi vuotta naimisissa. Se antoi voimia kestää avioliiton painajaista, mutta eroamista epäröin − olinhan mennyt Jumalan silmien edessä naimisiin. Kymmenen avioliittovuoden aikana saimme kolme poikaa ja yhden tytön.

Yhtenä iltana olin laittamassa lapsille iltapalaa, kun mieheni tuli humalassa kotiin. Häneltä olivat loppuneet rahat baarissa, ja niinpä hän tuli vaatimaan lisää minulta. Kieltäydyin. Mieheni raivostui ja alkoi lyödä. Lapset istuivat keittiön pöydän ääressä ja näkivät 
kaiken.

Silloin jotain naksahti päässäni. Tajusin, että tämä oli viimeinen pisara. Sanoin, että halusin erota.

 

MIEHENI EI SUOSTUNUT eroon. Hän vannoi, että lopettaa juomisen, ja minä jäin. Hän kyllä yritti olla juomatta, mutta ei siitä mitään tullut. Lopulta ajattelin, että ei Jumalakaan halua tätä, ja muutin lasten kanssa pois.

Eron jälkeen elämä alkoi tasoittua. Ajattelin, että näin on hyvä: eläisin loppuelämäni yksin. Pääsin töihin ruokakauppaan, ja vuosien kuluessa tein monenlaista muutakin: aloitin lähihoitajaopinnot, sain töitä päiväkodista ja muutin töiden perässä Espooseen.

Vanhempani ja sisarukseni muuttivat yksi toisensa jälkeen takaisin Australiaan. Kävin neljään otteeseen Australiassa heidän luonaan ja tapasin samalla vanhoja ystäviäni. Sydneyssä ollessani ajattelin, että olisipa kivaa törmätä kadulla Robertiin.

Pidin mieheni sukunimen vielä 25 vuotta lasten vuoksi. Lopulta minulle tuli sellainen olo, että halusin ottaa tyttönimeni takaisin. Toukokuussa 2013 vaihdoin nimeni, myös Facebook-profiiliini. Se muutti elämäni täydellisesti.

 

ROBERT ISTUI ILTAA siskonsa miehen loma-asunnolla Ulladullassa. Oli marraskuu 2013, ja Australiassa oli kesä. Naapurit olivat mukana illanvietossa.

Muutama vuosi aiemmin myös Robert oli eronnut. Naapurin rouva yritti rohkaista häntä uuteen suhteeseen ja kysyi, onko hänellä ketään, josta hän olisi kiinnostunut? Ei ollut.

”Entä onko sinulle jäänyt ketään mieleen kouluajoista?”, naapuri jatkoi.

Robert vastasi, että oli yksi Ulla Suomesta, mutta ettei hän tiennyt, mitä tälle kuuluu. Rouva innostui ja pyysi Robertia kirjoittamaan lapulle sukunimeni. Robert ei käytä nettiä eikä hänellä ole edes sähköpostia saati sitten Facebook-tiliä. Hän luuli, että minun löytämiseni olisi mahdotonta. Eihän yli  40 vuotta sitten maailman toiselle laidalle hävinnyttä ihmistä voi noin vain löytää.

Seuraavana viikonloppuna naapurin rouva kuitenkin koputti Robertin ovelle ja sanoi iloisesti hymyillen: ”Löytyi!” 

Robert tuijotti Facebook-profiilini kuvaa ja totesi, että kyllä se taitaa olla Ulla.

Siltä istumalta rouva auttoi Robertia kirjoittamaan minulle viestin. Se päätyi Muut-osioon enkä huomannut sitä.

Robert muuttui kärsimättömäksi. Hänen siskonsa kirjoitti minulle toisen viestin. 

Kun olimme soitelleet kaksi kuukautta, Robert kosi minua puhelimessa.

KYLMÄNÄ TALVIPÄIVÄNÄ kolme viikkoa myöhemmin luin lopulta kaksi saapunutta viestiä. Yllätys oli valtava. Vaikka viesteissä ei kerrottu, oliko Robert naimisissa, minussa heräsi toivo. Vastasin heti. 

Robert kirjoitti takaisin seuraavana päivänä. Kerroin, että olen eronnut, ja hän kertoi samaa itsestään. Molemmista tuntui heti, että tästä voisi tulla jotain, että tämä olisi uusi mahdollisuus.

Joulupäivän aamuna Robert pyysi minua lähettämään puhelinnumeroni. Viestin lähettämisestä kului 15 minuuttia, kun puhelin jo soi. 

Puhuimme tunnin. Se oli kuin unta. Muistelimme yhteisiä aikoja. Robert kertoi, että nähdessään minut ensimmäisen kerran hän ajatteli, että jonain päivänä minusta tulisi hänen vaimonsa.

Pian soittelimme päivittäin pitkiä puheluita.  Yhtenä päivänä Robert tunnusti rakastavansa minua yhä. Kerroin, että tunne oli molemminpuolinen. Siitä hetkestä aloimme suunnitella yhteistä tulevaisuutta.

Kun olimme soitelleet kaksi kuukautta, Robert kosi minua puhelimessa. Hän oli varma siitä, että halusi kanssani naimisiin.

Suostuin heti.  Totta kai, tietysti menisimme naimisiin! Minä muuttaisin Australiaan.

Menneet, vaikeat vuodet olivat välivuosia, jotka kuuluivat elämääni.

KUN SUUTELIMME toisiamme Sydneyn lentokentän tuloaulassa, minut valtasi tuttu tunne 42 vuoden takaa. Robert oli se sama kiltti, hyvä ihminen, joka haluaa vain parasta minulle.

Robert ajoi meidät kentältä kotiinsa. Kun astuin sisään, hän ojensi minulle rasian, jonka sisällä oli kultainen sormus. Siinä oli monta valkoista timanttia. Se oli kihlasormus.

Puoli vuotta myöhemmin vietimme kesähäitä Lappeenrannassa. Viisi lastenlastani olivat morsiusneitoina. Koska kanttori oli lomalla, tyttärenpoikani soitti tietokoneelta häämarssiksi Lionel Richien kappaleen Endless Love.

Olin äärettömän onnellinen. Rakastimme toisiamme niin paljon, ettei sitä uskonut todeksi. Ihmettelin, voiko tällaista onnea löytää vielä tässä iässä.

Tämä on ensimmäinen kuva, joka meistä otettiin sen jälkeen, kun löysimme toisemme uudestaan. Robert oli järjestänyt meille yllätysyön hienossa hotellissa Sydneyssä.

 

ROBERT PITÄÄ minua kuin kukkaa kämmenellä ja osoittaa rakkauttaan kaikin tavoin. Hän myös kehuu minua monta kertaa päivässä. Se tuntuu ihanalta. 

Minusta tuntuu, että olemme kuin luodut toisillemme, englanniksi sanottaisiin perfect match tai soul mates. Emme edes osaa riidellä. 

Uskon, että tämä oli Jumalan johdatusta. Näin oli tarkoitettu. Ajattelen, että menneet, vaikeat vuodet olivat välivuosia, jotka kuuluivat elämääni. Ne ovat tehneet minusta sellaisen kuin olen nyt.

Asumme Sydneyn esikaupunkialueella ja haaveilemme omasta talosta meren rannalta, sieltä Ulladullasta. Ulladulla on Australian aboriginaalien kieltä ja tarkoittaa turvallista satamaa. 

Siltä minusta tuntuu nyt: että olen vihdoin päässyt turvasatamaan.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2015.

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.