Sari Ervasti, 56, on Ipon, 26, omaishoitaja. Hän asuu Nokialla. Sarin esikoinen Michele, 35, on naimisissa ylläsläisen Jounin kaupan omistajan Sampo Kaulasen kanssa.

Sari Ervasti lähti nuorena au pairiksi Yhdysvaltoihin, löysi rakkauden ja menetti miehensä huumeille. Nyt hän on vaikeavammaisen poikansa omaishoitaja.

"Kun ensimmäisen kerran astuin Yhdysvaltojen maaperälle, oli 3. huhtikuuta 1978. En unohda sitä päivää koskaan.

Olin vasta 19-vuotias, ja jännitin koko matkan lentokoneessa, miten niin iso laite pysyy ilmassa. Maahantulojonossa hypistelin hermostuneena au pair -isäntäperheeni lähettämää kutsukirjettä. Siinä minulle luvattiin vuodeksi työpaikka Kaliforniassa.

Muistan Los Angelesin lentoaseman liukuovet, joista tulvahti vastaan lämmintä ilmaa. Muistan isäntäperheen Buickin, joka oli suuri kuin laiva, paljon hienompi kuin isäni Saab 96. Muistan, miten suuri sänky perheen kotona Sherman Oaksissa oli vain minua varten. Ja miten valtava kattolamppu!

Lähikaupan kynsilakkavalikoima sai minut haukkomaan henkeäni. Niin paljon sävyjä, ja kaikki alle taalan. Vähän toista kuin Sokoksen kosmetiikkaosasto kotona Mäntässä.

Olin nuori, innostunut ja täynnä seikkailunhalua. En vielä tiennyt, että tulisin viettämään Yhdysvalloissa kymmenen vuotta.

Ei isä pahuuttaan minua piiskannut, se vain oli ajan tapa.

TEINIKAPINANI YLLÄTTI isän ja äidin. Olin ollut työläiskodin kiltti ja ujo tyttö, joka tiesi säännöt. Piti olla kohtelias ja kunnioittaa aikuisia. 

Pienenä sain useamman kerran selkääni milloin koiranremmistä, milloin isän vyöstä. Ei isä pahuuttaan minua ja seitsemän vuotta vanhempaa veljeäni piiskannut, se vain oli ajan tapa. Isä oli perheen pää, äiti veteli lankoja taustalla ja sovitteli tilanteita.

Vuosien myötä elintasomme kohosi niin, että kun olin rippikouluikäinen, muutimme rivitaloon. Sain oman huoneen ja kauhistutin äidin valitsemalla sen väreiksi kirkasta punaista, valkoista ja mustaa.

Rippikoulun jälkeen en enää tullut isän kanssa toimeen ollenkaan, olimme molemmat niin jääräpäitä.

Liftailin, poltin röökiä kaverien kanssa ja join viinaa. Koulu meni lekkeriksi. Kävimme lavoilla katsomassa Hurriganesia, Kirkaa ja Juicea. Meikkasin naamaani tuntikausia radion Nuorten sävellahjaa kuunnellen ja väkersin tukkaani kiharoita Braunin oranssinvärisellä piippausraudalla. Farkut olivat niin tiukat, että ne piti vetää koipeen selällään maaten.

Keskikoulun jälkeen pääsin lukioon, mutta jätin sen kesken. Lähdin Lahteen vuoden kestävään kosmetologikouluun.

Kun sain sen loppuun, kaukokaipuu alkoi kaihertaa. Halusin nähdä maailmaa – uneksin Englannista, Ranskasta tai Jenkkilästä.

Miten voi miehellä olla noin kauniit piirteet?

TILAISUUS LÄHTEÄ osui kohdalle sattumalta. Tutuntuttu suomalaisnainen oli naimisissa Kaliforniassa. Hänellä oli parivuotias tyttö ja toinen lapsi tulossa. Tule meille au pairiksi, hän tokaisi minulle Suomessa käydessään.

Ja minähän lähdin, vaikka englantini oli aika avutonta. Isä maksoi lentoliput kakistelematta.

Työsarka ei ollut järin vaativa. Lähinnä vahdin lapsia, joskus imuroin.

Ruokaa en osannut laittaa, eikä perheen äitikään ollut mikään kokki kolmonen. Muistan, kuinka hän näytti minulle kädestä pitäen, miten broilerin rintafileet valmistetaan paistopussissa. Nyökkäilin, että jaahas, täällä ruokakin tehdään muovissa.

Eräänä iltana tapasin talossa perheen isän liiketuttavan, minua 14 vuotta vanhemman, mustaihoisen Marvinin. Ensikohtaamisella mieleeni jäi kaksi asiaa. Kuinka joku voi olla noin pitkä? Miten voi miehellä olla noin kauniit piirteet?

Hääkuva Sarista ja Marvinista on otettu vuonna 1978 Las Vegasissa. Hääillallisen pari nautti Caesars Palace -hotellissa.
Hääkuva Sarista ja Marvinista on otettu vuonna 1978 Las Vegasissa. Hääillallisen pari nautti Caesars Palace -hotellissa.

MARVIN ALKOI KOSISKELLA minua maailmanmiehen elkein. Tuli jättikimppu ruusuja kristallimaljassa, tuli kutsuja dinnereille hienoihin ravintoloihin. Jännitin ja tunsin itseni pikkutytöksi, vaikka en miesasioissa ihan vihreä ollutkaan.

Isäntäperhe ei tykännyt seurustelumme nopeasta vakavoitumisesta, koska he tunsivat olevansa vastuussa tilanteesta. Minua kiellettiin tapaamasta Marvinia.

Se oli kuin olisi kaatanut bensaa liekkeihin. Suutuin ja ajattelin, että kukaan ei määräile minua. Tapailimme salaa. Se oli romanttista ja jännää.

Lopulta kuvio kävi raskaaksi, joten karkasimme yhdessä Las Vegasiin ja menimme naimisiin.

Päivä oli unohtumaton. Marvinilla oli hohtavanvalkoinen puku ja korokepohjakengät, minulla kimppu keltaisia ruusuja ja Suomesta tuotu ruskea iltapuku, jossa oli pieniä kullanvärisiä tähtiä. Lyhyen seremonian jälkeen Marvin soitti isäntäperheelleni ja ilmoitti, ettei Sari tule teille enää, tulemme kohta hakemaan hänen tavaroitaan. 

Kun saavuimme perille, he olivat leppyneet. Saimme pienen häälahjan ja korkkasimme yhdessä pullon samppanjaa.

Sari ja viisiviikkoinen Michele. "Tyttäremme on nimetty Beatlesin biisin mukaan."
Sari ja viisiviikkoinen Michele. "Tyttäremme on nimetty Beatlesin biisin mukaan."

UUSI ELÄMÄ ALKOI, kun muutin Marvinin luo. Hänellä oli mukava pieni omakotitalo Studio Cityssa, ihanalla asuinalueella San Fernando Valleyssa. Tyttäremme Michele eli Minttu syntyi toivottuna lapsena huhtikuussa 1980.

Joulun 1981 vietimme kaikki yhdessä Mäntässä. Muistan, miten Marvin ihmetteli pimeyttä, lumikinoksia ja umpihumalaista suomalaista joulupukkia, jonka isäni ja veljeni joutuivat kantamaan ulos talosta.

Marvin työskenteli musiikkibisneksessä mustien bändien ja laulajien kiertuemanagerina. Marvinin vastuulla olivat esimerkiksi Jackson Fiven kiertueiden hotelli- ja lentovaraukset, ja hänen tuttavapiiriinsä kuuluivat muun muassa Marvin Gaye ja Natalie Cole.

Koska rotujen väliset ristiriidat ovat aina olleet Yhdysvalloissa syvät, en voinut olla törmäämättä rasismiin. Marvinin kanssa liikkuessani sain kuulla halveksivia salt ’n’ pepa -huutoja. Suolaa ja pippuria, se tarkoitti. Jotkut nostelivat nokkaansa, koska minulla oli lapsi mustan miehen kanssa.

Ymmärsin, että mieheni tulee aina rakastamaan kokaiinia enemmän kuin minua ja Minttua.

MARVIN TEKI HULLUNA töitä ja biletti paljon, oli usein poissa yöt ja nukkui päivät. Hänellä oli myös vaikea kokaiiniongelma.

Marvin yritti aluksi salailla huumeita, jotka olivat minulle uusi asia. Opin nopeasti inhoamaan kaikkea niihin liittyvää. Marihuanasätkät kiersivät kädestä käteen, ja kotimme liedellä oli alati valmiina kattila, jossa kokaiinia keiteltiin.

Vihasin niitä hajuja, välineitä ja epämääräisiä tyyppejä, joita talossa pyöri. Jokin sisäinen ääni käski minun pysyä erossa aineista.

Osasin jo hyvin englantia enkä lakannut motkottamasta huumeista. Siitä aiheutui hurjia riitoja. Kerran karkasin lapsen kanssa Suomeenkin, mutta Marvin tuli perässä ja houkutteli meidät takaisin.

Lopulta en kestänyt enää. Kaikki luottokortit oli vingutettu tappiin, laskuja tipahteli postilaatikosta, ja ongelmat kasautuivat.

Tajusin, ettei lasta voi kasvattaa sellaisessa ympäristössä. Ymmärsin, että mieheni tulee aina rakastamaan kokaiinia enemmän kuin minua ja Minttua.

Lähdin avioliitosta parivuotias lapsi kainalossani. Olin yksin vieraassa maassa, eikä meillä ollut kuin yllämme olevat vaatteet. 

Nautin siitä, että saimme elää rauhassa.

ALOIN RAKENTAA MEILLE uutta elämää. Sain työpaikan tavaratalon kosmetiikkaosastolta. Löysin pienen asunnon, johon haalin sohvan sieltä, tuolin täältä.

Köyhyys ei oikeastaan haitannut minua. Nautin siitä, että saimme elää rauhassa. Ystäväni kautta löysin Losin Suomi-klubin, jossa tutustuin moniin muihin Yhdysvaltoihin muuttaneisiin suomalaisiin.

Yhteyteni Marvinin suvun naisiin, äitiin, isoäitiin ja siskoon, säilyivät. Heiltä sain lapsenhoitoapua ja henkistä tukea. Marvinkin tapaili tytärtämme silloin tällöin. Riippuvuus vei kuitenkin häneltä vähitellen kaiken: työn, omaisuuden, terveyden, ulkonäön.

Mintun takia säilytimme jonkinlaiset välit aina siihen asti, kun hän vuonna 2005 kuoli.

Aluksi olin eksyksissä. Kaikki oli vaikeaa.

LOMAILLESSANI FLORIDASSA muutama vuosi eroni jälkeen törmäsin keittiömestari Sipo Ervastiin, joka työskenteli paikallisella suomalaisklubilla.

Ensitapaamisellamme olin krapulassa ja kyselin häneltä lääkkeeksi suomalaista silliä. Sipo taikoi sitä jostakin ja nauratti minua jutuillaan.

Vuotta myöhemmin Sipo piipahti Kaliforniassa ja otti yhteyttä. Meistä tuli pari, ja pian menimme naimisiin.

Sipo oli se joka ehdotti, että muuttaisimme Suomeen. Minttu oppisi kielen kunnolla ja voisi käydä koulut Suomessa. Lopulta suostuin. Yksi ehto minulla oli: kovin pohjoiseen en lähtisi.

Päädyimme Tampereelle vuonna 1988. Aluksi olin eksyksissä. Kaikki oli vaikeaa.

En tiennyt, paljonko maitolitran pitäisi maksaa kaupassa ja ahdistuin ihmisten puhumattomuudesta. Minttua kiusattiin koulussa ihonvärin takia.  Talven pituus, kylmyys ja pimeys tulivat sokkina kymmenen aurinkoisen vuoden jälkeen.

Seuraavana vuonna syntyi syvästi kehitysvammainen poikamme Ipo.

Kuva on otettu Sarin ja Mintun kodissa vuonna 1984. "Oikealla on suomalainen ystäväni Marianne, jonka sohvalla nukuimme­ erottuani Marvinista."
Kuva on otettu Sarin ja Mintun kodissa vuonna 1984. "Oikealla on suomalainen ystäväni Marianne, jonka sohvalla nukuimme­ erottuani Marvinista."

OLEN POIKANI OMAISHOITAJA. Nousen aamulla, teen smoothiet ja keittelen puurot. Herätän Ipon, vaihdan hänelle vaipat ja annan aamiaista. Samalla juttelen ja laulelen omiani, joskus saan poikani hymyilemään.

Puoli kymmeneltä joka arkipäivä tulee taksi, joka vie Ipon toimintakeskukseen. Siellä hän on kahteen saakka.

Ipo on kuin vastasyntynyt vauva 26-vuotiaan miehen vartalossa: täysin hoidettava, kannettava, syötettävä ja juotettava. Hän elää enimmäkseen omassa maailmassaan eikä pysty puhumaan tai istumaan ilman tukea. Ipolla on myös näkövamma ja vaikea epilepsia.

Yhtä selkeää diagnoosia Ipolle ei ole pystytty antamaan. Kotona hän lähinnä katselee elokuvia ja kuuntelee äänikirjoja. Hänen suosikkejaan ovat Harry Potterit ja Pirates of the Caribbeanit.

Valvoin sängyn vieressä ja yritin ymmärtää, mikä lastani vaivaa.

KUN ODOTIN IPOA, raskaus ja synnytys menivät normaalisti, samoin ensimmäiset viikot vauvan kanssa. Kaksikuisena Ipo alkoi saada outoja kramppeja. Välillä hän oli tuskin tajuissaan.

Yksityisellä lääkäriasemalla leviteltiin käsiä, terveyskeskuksesta meidät ohjattiin sairaalan lastenpolille, missä Ipo nukutettiin.

Valvoin sängyn vieressä ja yritin ymmärtää, mikä lastani vaivaa. En juuri syönyt, juonut tai nukkunut, syytin itseäni tilanteesta. Minttu oli mummolassa Mäntässä, Sipo päivät töissä ja illat kanssamme sairaalassa.

Lopulta viisas lastenneurologi sanoi minulle, etten voita mitään nukkuvan lapsen vieressä istumalla. 'Mieti, mitä se aiheuttaa muille perheenjäsenille', hän sanoi.

Kuuntelin ja uskoin. 

Kaiken liikenevän ajan vietin kuitenkin sairaan vauvani luona.

Ipon jokaiset synttärit ovat harjakaisten paikka.

HELVETINMOISET VUODET alkoivat siitä. Sipo sairastui munuaistautiin ja joutui dialyysihoitoihin. Hän muuttui äreäksi ja alkoi ottaa yhteen teini-ikäisen Mintun kanssa.

Yhteinen elämämme oli rikki, ja rakkaus kadonnut. Lopulta meille tuli ero. Oli itsestään selvää, että lapset jäivät minulle.

Ipolla oli jatkuvasti isompia ja pienempiä terveysongelmia, kuten toistuvia keuhkokuumeita. Olisin voinut kääntää postini sairaalaan, niin paljon vietin aikaa siellä. Menettämisen pelko oli koko ajan iholla.

Kun Ipo oli pieni, minulle sanottiin, että hyvä, jos poikasi kaksivuotiaaksi elää. Siitä on nyt yli kaksikymmentä vuotta.

Ipon jokaiset synttärit ovat harjakaisten paikka. Silloin mennään syömään johonkin kivaan paikkaan pitkän kaavan mukaan. Sipo tulee mukaan, samoin Minttu perheineen.

Perheessämme on paljon rakkautta.

KUN KATSON LAPSIANI, olen heistä suunnattoman kiitollinen. Yksi on yhdennäköinen, toinen toisenlainen. He ovat minun ihmisiäni, tärkeitä ja ainutlaatuisia. Perheessämme on niin paljon rakkautta, että jotakin minun on täytynyt tehdä oikein.

Jos olisin saanut vaihtoehtoja, tuskin olisin valinnut vammaista lasta ja omaishoitajan osaa. Nyt toivon vain, että elämä pysyisi kutakuinkin näillä raiteilla. Kunpa saisin pitää molemmat lapseni vielä pitkään.

Rakkauteni muihin maihin ja kulttuureihin ei ole sammunut. Välillä Ipo on tilapäishoidossa, ja silloin pääsen reissuun. Vuosi sitten olin Mintun vanhimman tyttären kanssa viikon Las Vegasissa.

Ehkä vielä jonakin päivänä muutan ulkomaille – mutta en mihinkään, missä on pitkä talvi. Talveen en totu koskaan.

Ajattelen, että onneksi menin ja tein niin paljon niin nuorena, koska nyt elämäni on tiiviisti tässä, kodin piirissä.

Yle Areenasta katson aina kaikki 1970-luvun Kaliforniaa ja mustaa musiikkia käsittelevät dokumentit. Niissä vilahtelevat tutut paikat ja nimet, kuten legendaarinen Troubadour-klubi, Ray Charles ja hänen maineikas taustalaulajansa Mable John. Kun Minttu oli pieni, Mable kävi meillä välillä hoitamassa tyttöä. Minttu pääsi joitakin kertoja myös Ray Charlesin syliin.

Kun katson noita ohjelmia, muistan auringon lämmön iholla, ne huolettomat fiilikset, musiikin. En unohda sitä aikaa milloinkaan."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2015.

Mitä kuuluu Sarin tyttärelle Mintulle? Lue se täältä. 

Tyttären kirje Sarille

Mommy,

kunpa ymmärtäisit, kuinka paljon arvostan vahvuuttasi.

Olet aina kertonut, kuinka paljon rakastat minua ja Ipoa ja kuinka ylpeä meistä olet. Kun minua kiusattiin ja halusin muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin, teit selväksi, että olet aina minun puolellani ja suojelet. Kyseessä eivät olleet vain sanat vaan myös teot. Panit kiusaajat aisoihin. Vanhemmalta vaatii paljon saada lapsen murennettu itsetunto pysymään kasassa.

En ole koskaan kokenut jääväni paitsioon veljeni kehitysvamman takia. Päinvastoin. Olen erittäin ylpeä saadessani olla Ipon isosisko. Rakkaus välillämme on aina ollut pyyteetöntä, hänkin on erilainen. 

Olet suurin esikuvani. Vahva nainen, joka tekee läheistensä vuoksi mitä tahansa. Ihailen kykyäsi haistattaa pitkät epäilijöille, arvostelijoille ja väärällä tavalla neuvojille.

Vasta vanhempana olen oppinut saman. Olen esimerkistäsi ikuisesti kiitollinen.

Jokainen meistä elää omaa elämäänsä. Eletään se parhaaksi katsomallamme tavalla.

Rakastan sinua,
tyttäresi Minttu

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.