Vaikeasti vammaisen lapsen äiti Unna Lehtipuu:
Unna Lehtipuu, 47, on World Visionin viestintäjohtaja, yrittäjä ja bloggari. Hän asuu Espoossa puolisonsa sekä 6-, 8-, 13- ja 16-vuotiaiden lastensa kanssa. "En tunne tarvetta miettiä tulevaisuutta. Ajattelen, että luetaan ensin tämä kappale loppuun. Olisi sääli harppoa kiireellä seuraavaan."

Kun Unna Lehtipuun kolmas lapsi todettiin vaikeasti kehitysvammaiseksi, hän joutui hidastamaan tahtia. Vuosien mittaan Unna on oivaltanut, ettei ihmistä määritä se, mitä tapahtuu, vaan se, miten hän tapahtuneeseen suhtautuu.

Äidin kädet näyttävät haurailta. Unna Lehtipuu katsoo käsiä ja muistaa, miten ne leipoivat.

Teho-osaston pöydällä on äidin koruja ja mehulla täytetty nokkamuki. On hyvästelyjen hetki.

Äiti on kuusikymppinen ja kuolee liian aikaisin.

Lapsi kääntää Unnan kohdussa kylkeä. Hän syntyy kahden viikon kuluttua, juuri oikeaan aikaan.

Unna painaa toisen kämmenensä varovasti äidin sydämelle, toisen vasten omaa pinkeää vatsaansa. Hän haluaa tuntea yhtä aikaa kahden sydämen sykkeen: lähdössä olevan äitinsä ja tulossa olevan lapsensa.

Merkityksellistä elämää on uskallettava etsiä ajoissa.

Hiljaisessa huoneessa Unna ymmärtää: isoäiti ja lapsi eivät ehdi nähdä toisiaan, mutta minä olen lenkki heidän välissään. Tämän konkreettisemmin en voisi olla paikallani sukupolvien ketjussa.

Äiti opetti aina:

Harmin ja huolenkin keskellä käännä katse siihen hyvään, mitä sinulla on. Näe pienet onnelliset asiat, huomaa vaikka puolukkapiirakkapala lautasella.

Aika on pääomista arvokkain. Pankkitilin saldon voi aina tarkistaa, mutta et voi tietää, kuinka paljon aikaa sinulla on jäljellä. Merkityksellistä elämää on uskallettava etsiä ajoissa.

Unna on yrittänyt noudattaa äidin ohjetta. Se ei aina ole ollut helppoa.

Oliko kaikki tässä?

Tätä tarinaa en olisi valinnut. Se ei mahdu elämääni. Niin Unna ajatteli, kun perheen kolmas lapsi, ensimmäinen tytär, todettiin yksivuotiaana vaikeasti kehitysvammaiseksi.

Unna oli nelikymppinen, tottunut liikkumaan ja menestynyt työelämässä. Hän oli ehtinyt opiskella valtio- ja kauppatieteitä, tutkia vaikuttamista eurooppalaisessa politiikassa, perustaa oman yrityksen, tehdä talousuutisia it-kuplasta ja slummien hämäriltä kujilta, hoitaa luottamustehtäviä kansainvälisissä järjestöissä, remontoida koteja, reissata reppu selässä, haastatella lapsiorjia Togossa ja kohdata oppikirjoista tuttuja suurmiehiä.

Myös kotipäivät lasten kanssa olivat olleet ihania. Ulkona ehti pysähtyä katsomaan peuran jätöksiä ja lätäköitä.  Unna nautti joka hetkestä. Kunhan vain sai välillä käydä vähän töissä.

Tämä lintunen, tytär, ei lentäisi koskaan pesästä.

Tytär toi elämään uuden tittelin: lapsen omaishoitaja.

Odotettu vauva-arki täyttyi lääkäri- ja terapiakäynneistä ja loputtomista lääkekokeiluista. Lastenlinnan käytävien maalaukset ja nurkkien lohkeamat tulivat tutuiksi.

Unna mietti: Tämä lintunen, tytär, ei lentäisi koskaan pesästä, vaan tarvitsisi hoitajan yötä päivää, koko elämänsä. Pitääkö minun nyt luopua unelmistani? Loppuuko liike? Oliko kaikki tässä?

Omaishoitajan napanuora lapseen ei katkea koskaan.

Monet tyttären vauvakirjan sivuista jäivät tyhjiksi. Niille ei merkitty ensimmäistä opittua sanaa.

Naapurin rouvien viisaus

Tyttären syntymää seuraavina vuosina tarvittiin mummon viisautta.

Mummon kahvipöydässä, lapsuuden kotipihan toisella puolella, istui 1970-luvulla usein naapurin rouvia, joiden rupattelu täytti huoneen. Suulaat, iloiset rouvat opettivat tämän: Kiireettömässä hetkessä voi tapahtua jotain merkittävää, vaikka ulkopuolisesta saattaa näyttää, että tässä sitä vain juoruillaan ja lusikkaa kupin reunaan kilistellään.

Silloin kohtaa toisen ihmisen. Aina ei tarvitse suorittaa ja saavuttaa.

Lapsena Pihtiputaalla jokainen päivä oli pitkä.

Pieni Unna kuunteli rouvien puhetta.

Onpa mielenkiintoisia tarinoita, hän ajatteli. Jokaisella omansa. Millainen minun elämäntarinani tulee olemaan?

Sitä ehti miettiä, sillä lapsena Pihtiputaalla jokainen päivä oli pitkä.

Ehti perustaa yhdistyksiä ja seikkailukerhoja. Ehti juosta kumisaappaat paljaissa jaloissa vaihtamaan pahnat omille suomenhevosille Velulle ja Sirpolle.

Ehti harjoitella pianoläksyt, papan sisar naapurissa kyllä kuunteli. Ehti lukea Neiti Etsivän päivässä ja kirjoittaa kirjeitä kymmenelle kirjekaverille Salomon-saarille asti, maailman ääriin.

Bussi meni, ei haittaa

Tytär on sylissä lämmin ja painava, kun Unna odottaa hänen kanssaan aamulla koulukyytiä. Eteinen on hämärä, tytär on nyt kahdeksanvuotias.

Lapsen tukka on letillä. Mitään ei puutu. Kaikki on yhdessä hetkessä, yhdessä eteisessä.

Kehitysvammainen tytär on ollut yksi Unnan elämän tärkeimmistä opettajista.

"Hän on saanut luopumaan ajatuksesta, että elämällä olisi kliimaksi, johon pitäisi tähdätä. Se, mitä meille tapahtuu, ei määritä meitä yhtä paljon kuin se, minkä tulkinnan me tapahtumille annamme", Unna sanoo.

"Emme elä vain jotain erityistä tehtävää vaan jokaista päivää varten."

"Ihminen jaksaa yllättävän paljon, kun vaihtoehtoja ei ole."

Oma tarina voi olla uhrin tai selviytyjän.

"Elämässä ei ole takuita eikä se ole pakettimatka. Ei voi sanoa, että minulle kuuluu tämä ja tämä, tätä tarinaa taas en halua", Unna sanoo.

Jos myöhästyy bussista, voi kiroilla kymmenen minuuttia ennen seuraavan tuloa. Voi myös hengittää syvään ja kääntää katseen tuuleen tai aurinkoon.

Sopeutuminen ja oppiminen on  vienyt Unnalta vuosia.

"Minulle on joskus sanottu, että voi voi, minä en kyllä jaksaisi sinun elämääsi. Arkea lapsen kanssa, jonka piti olla terve, mutta joka ei koskaan tule itsenäistymään. Ihminen kuitenkin jaksaa yllättävän paljon, kun vaihtoehtoja ei ole."

Jaksamisen keskellä ilot ovat suuria. Unnan tytär otti ensimmäisen askeleensa seitsenvuotiaana. Se oli juhlahetki.

Au pairien ansiosta Unna pääsi töihin.

Kokemukset kulutetaan yhdessä toisten kanssa

Kun keittiön pöydän ympärillä on seitsemän tuolia ja liedellä tuoksuu thaikeitto, Unna on onnellinen. Puoliso ja neljä lasta ovat kotona. Monien lusikoiden kilahdukset muistuttavat lapsuudesta.

Seitsemäs tuoli on amerikkalaisen au pairin. Hän hakee perheen pienimmän tarhasta ja on vastassa iltapäivällä, kun koulukyyti jättää vanhemman tyttären kotipihaan.

Au pairin ansiosta Unna on päässyt töihin, mutta rakkaiksi tulleiden au pairien myötä perhe on myös kasvanut kodin seinien ulkopuolelle.

Viime kesänä Unna, puoliso ja lapset kävivät Yhdysvalloissa tapaamassa entisen au pairin perhettä, uusia sukulaisia. Talvisin perhe säästää matkarahaa, kesällä pakkaa laukut ja lähtee taas uuteen maahan.

"Haluan käyttää rahani turhien tavaroiden sijaan siihen, että annan lapsilleni uusia taitoja, elämyksiä ja kokemuksia. He näkevät olevansa osa jotain isompaa."

Kokemuksia voi kuluttaa yhdessä toisten kanssa. Tavarat eivät yhdistä.

Hökkelikylässä tyttö ompelee kangaspaloista itselleen esiintymisvaatteita.

Jotkut matkoilla kohdatut ihmiset eivät unohdu. He opettavat arvostamaan omaa arkea, joka epätäydellisyydessäänkin on oikeastaan aika täydellinen.

Perussa kymmenvuotias tyttö haaveili tulevansa laulajaksi. Alkoholistiäidin tyttären sisältä kumpusi upea, vahva, aikuisen naisen lauluääni.

Tyttö ompeli hiekkakuoppaan rakennetun hökkelikylän loukossa kangaspaloista itselleen esiintymisvaatteita.

Ehkä hän ompelee niitä vieläkin, ehkä päätyi lapsivaimoksi.

Unna ei tiedä tytön tarinan loppua. Se mietityttää häntä toisinaan.

"Jokainen voi auttaa, kun aloittaa yhdestä autettavasta."

Onneksi on myös Rosemary, joka asuu nairobilaisessa slummissa. Kahden neliökilometrin alueelle on sullottu 80 000 ihmistä. Kulkukoirat juoksevat, kujilla virtaavat jäte, uloste ja roskat.

Nyt Rosemary tekee kierrätyspaperista koruja, elättää perheensä ja auttaa muita naisia. Unna ystävineen sai olla mukana auttamassa Rosemarya alkuun.

Rosemaryn tarinalla saattaa olla onnellinen loppu.

"Jokainen voi auttaa jotenkin, kun aloittaa yhdestä autettavasta. Antaa aikaa, rahaa, kykyjään."

Erityislapsi ansaitsee paikan eturivissä

Työmatkoillaan Unna, World Visionin viestintäjohtaja, miettii usein lapsiaan.

"Ihmisten tarinat ovat häkellyttävän samanlaisia, vaikka ulkoinen ympäristö olisi erilainen."

Erityislasten äidit jakavat samat murheet: Kuka pitää lapsestani huolta, kun minua ei enää ole? Miten lapsi saisi käyttöönsä kaiken sen hyvän, joka hänen sisällään on?

Lapsella on oikeus olla muiden mukana arjen keskipisteessä.

"Monessa kulttuurissa vammainen lapsi on piilossa monen säpin takana. Hän ajatellaan olevan rangaistus vanhempien vääristä teoista."

Unna haluaisi tuoda erityislapset eturiviin, kuten kaikki muutkin lapset. Niin, että jokainen saisi yhteisössään äänen ja täyden ihmisarvon.

Unna ajattelee, ettei vammaisen lapsen tarvitse olla keskipiste, mutta lapsella on oikeus olla muiden mukana arjen keskipisteessä.

"Toisaalta minunkin on aika mahdotonta työntää pyörätuolia kauppakeskuksessa, jos kannettavana on samaan aikaan neljä kauppakassia ja käsipuolessa pikkusisarus."

Olen treenannut rohkeuden lihasta lapsesta asti.

Rohkeus pitää oppia itse

Rohkeuden Unna opetteli itse. Se alkoi valkoisista sukkahousuista, ensimmäisen luokan joulujuhlasta. Sukkahousujalat vapisivat kovasti, kun piti lukea jouluevankeliumi koko koulun edessä.

Yleisöllä ei ollut kasvoja, se kahisi, pelotti.

Esiintyminen oli voitto, vapinasta huolimatta.

"Siitä lähtien olen treenannut rohkeuden lihasta. Olen vähitellen altistanut itseni tilanteille, jotka jännittävät, ja tehnyt itseäni näkyväksi."

Ujouden jalostaminen näkemiseksi on suomalaista lahjakkuutta.

Kun on pitänyt puhua, Unna on puhunut. Hihkaissut, kun etsitään vapaaehtoisia, vaikka olisi mieluummin vetäytynyt toisten selän taakse. Vähitellen esillä olemisesta on tullut helpompaa.

"Kirjojen ja elokuvien tarinoissa päähenkilöt kävelevät rohkeasti ja päättäväisesti kohti elämänsä vaikeimpia haasteita. Sellaisia ihailemme. Miksi päästäisimme itsemme helpommalla?"

Nyt Unna kouluttaa johtajia esiintymään. Heitäkin jännittää usein.

"Ujouden jalostaminen näkemiseksi pelkäämisen sijaan on suomalaista lahjakkuutta. Ujo ihminen ei tallaa toisten varpaille. Hän tarkkailee tilannetta ja toimii viisaasti ja hienotunteisesti."

Käsiä, joista pitää kiinni

Kotona ei ole hiljaista. Se on hyvä.

"Kun Afrikassa kertoo, että Suomessa moni asuu yksin, ihmiset ovat järkyttyneitä: mitä pahaa raukat ovat tehneet ansaitakseen sellaisen kohtalon?"

Unna katselee käsiä ja jalkoja olohuoneen sohvalla, niitä on monta paria. Oleminen on usein tekemistä tähdellisempää.

Vanhimman pojan kädet ovat jo äidin käsiä isommat, isommat kuin mummon kädet sairaalassa.

Pienin antaa omillaan halin ja kertoo keksineensä, että pahat unet voi hätistää, jos piirtää painajaiskarkotuskoneen.

"Toivon lasten oppivan, että aikaa on rajallinen määrä."

Unna toivoo, että lapset tuntisivat tulevansa nähdyiksi ja kuulluiksi kiireisimpänäkin päivänä. Että ehtisi pitää jokaista lasta kädestä niin pitkään kuin tämä siihen suostuu.

"Toivon lasten myös oppivan, että aikaa ja kykyjä on rajallinen määrä. On aina parempi valita jotakin kuin keskittyä pelkäämiseen tai odottamiseen."

Myös lasten on jossain vaiheessa tehtävä päätöksiä.

Mitä kykyjäni kasvattaisin? Empatiaa vai kilpailunhalua? Mihin käyttäisin aikani ja lahjani? Toisten auttamiseen vai rahan hankkimiseen? Kuinka monta titteliä itselleen kannattaa haalia? Mikä on rakkauden arvo?

"Hilkka Olkinuora on sanonut viisaasti: pomosi ei koskaan tule haravoimaan lehtiä haudaltasi."

Tärkeä kaakaokohtaus

Viisi koneellista pyykkiä ehtii peseytyä yhden lauantain aikana. Poikien hikisiä jalkapallotamineita, tyttären sukkahousuja ja pinkkejä paitoja.

Koneen jyllätessä Unna yrittää ehtiä kirjoittaa Timanttipesula-blogiaan.

Unna lastaa uuden koneellisen ja vähän marmattaa. Miksi on niin vaikeaa laittaa likaiset sukat pyykkikoriin?

Kun päässä pyörii sata projektia, hetkeen on vaikea pysähtyä. Siksi teinipoika pyytää joka ilta: sekoita äiti kaakaot.

Unna sekoittaa, nimikkokuppiin. Äitiään pidempi poika katsoo.

Ensin maito, sen jälkeen kaakaojauhe, järjestys on tärkeä.

Sitten juodaan ja puhutaan historian kokeesta tai Leijonan luola -ohjelman yrittäjästä, joka sai rahoituksen erikoiselle keksinnölleen.

"Kun elämme kiireellä, jätämme monia asioita elämättä. Kaakaokohtauksessakaan ei tapahdu ulkoisesti mitään järisyttävää, mutta meissä sisällä voi tapahtua, kun olemme läsnä."

Kaakaon poika muistaa vaarinakin.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Muokattu 13.6.2016 kello 15.50: Korjattu Unnan ikä raskauden alkaessa.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.