Zheng Zhihua (vas.) on ylpeä perheen Lily-ravintolassa käytettävistä itse kasvatetuista kasviksista. Jiajia Wu on ylpeä äidistään.

Kauppatieteitä opiskeleva Jiajia Wu työskentelee vanhempiensa ravintolassa kaiken vapaa-aikansa. Me teemme sinulle ruokaa -juttusarja esittelee viisi ravintolayrittäjää. Kaikki ovat maahanmuuttajia, mutta jokaisen tarina on erilainen.

Jiajia Wu, 26, syntyi Quzhoussa Kiinassa. Hänen perheeseensä kuuluvat vanhemmat, 16- ja 24-vuotiaat siskot sekä avopuoliso.

"Olen maksanut kaikki perheeni laskut verkkopankissa yhdeksänvuotiaasta lähtien. Aluksi vanhempani eivät osanneet kieltä, ja myöhemminkin tulkin rooli jäi minulle.

Lapsena tiesin, ettei rahaa ole paljon. Elimme hyvin säästeliäästi, koska vanhempani halusivat perustaa oman ravintolan.

Äiti teki joka päivä ruuaksi riisiä ja paistettuja perunasuikaleita. Söimme aina mukisematta. Pidin­ kouluruuasta erittäin paljon.

Minä ja sisko opimme suomen vuodessa.

ISÄ TULI SUOMEEN vuonna 1993, koska­ halusi meille lapsille paremman elämän. Hän haaveili, että voimme käydä koulua Suomessa.

Äiti, pikkusisko ja minä muutimme perässä neljä vuotta myöhemmin. Olin silloin kahdeksan.

Isä vei meidät tervetuliaisiksi maistamaan ihmeellistä herkkua, hampurilaista. Syömättä jäi, kaikilta. Niissä oli juustoa ja raakaa salaattia.

Aluksi asuimme Lapissa. Minä ja sisko opimme suomen kielen vuodessa. Ei ollut vaihtoehtoja.

Miksi juuri minun piti syntyä vanhimmaksi lapseksi?

KUN VALMISTUIN peruskoulusta, meille tarjottiin mahdollisuutta perustaa ravintola Heinolaan.

Sanoin, että muutetaan ja perustetaan. Tilaisuuksiin pitää tarttua.

Hoidin asiat yrityskonsulttien, yhteistyökumppaneiden ja viranomaisten kanssa.

Vanhemmat ovat aina sanoneet: tee paljon töitä ja menesty, ahkeruus palkitaan. Opiskelen viimeistä vuotta kauppatieteitä toisessa kaupungissa, mutta palaan viikonlopuiksi ja lomilla ravintolaan.

Toisinaan olen katkera siitä, että olen aina joutunut kantamaan niin paljon vastuuta. Miksi juuri minun piti syntyä vanhimmaksi lapseksi?

Sisko on vain vuotta nuorempi, mutta hän on vanhempien mielestä ikuisesti pikkutyttö.

 

AINA EI OLE HELPPOA olla perheen kanssa yhdessä aamusta iltaan. Joku on aina eri mieltä kuin toinen, kattilat kihisevät­ hellalla. Mutta ravintolan ansiosta emme ole riippuvaisia kenestäkään.

Tiedän, koska maksan laskut edelleen.

Joskus minulta on kysytty, miksi olen työssä ravintolassa, vaikka puhun hyvää suomea. Haluan kuitenkin helpottaa äidin työtaakkaa.

Perheemme elää kahden maailman välissä.

ILTAISIN ÄITI PALAA kotiin pitkän päivän uuvuttamana, avaa television ja katsoo sekä kiinan- että suomenkieliset uutiset sohvalla.

Silloin hieromme häntä siskojen kanssa vuorotellen. Olen hankkinut kotiin eteerisiä hieronta­öljyjä, joilla lievitän äidin niska- ja hartiakipuja.

Perheemme elää kahden maailman välissä. Nuorin siskoni ei suostu puhumaan vanhemmille kiinaa eikä aina edes syö kiinalaista ruokaa. Usein hän kokkaa jotakin suomalaista.

Itse en tiedä, olenko kiinalainen vai suomalainen.

Esikoisasemani perheessä merkitsee vanhemmilleni paljon. Toivon, että he ovat ylpeitä minusta. En kuitenkaan ole varma, työskentelenkö ravintolassa enää kymmenen vuoden kuluttua"

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2015.
 

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.