Inka Poikela palaa työkeikalta Ouln yliopistollisesta sairaalasta usein samaan aikaan, kun tytär Silja heräilee kouluun. Illalla molemmat lähtevät vapaaehtoishommiin.

Inka Poikela tietää, miltä tuntuu, kun putoaa aina uudestaan köyhyysrajan alle ja joutuu turvautumaan sossun ja kavereiden apuun. Ei sitä jaksaisi, jos ei saisi auttaa muita.

Juuri ennen kuin ovikello soi, Inka Poikela istui olohuoneen puusohvalla ja teki jouluarvontaa. Hän koetti päättää, ostaisiko jouluksi kinkkua vai lahjan seitsemänvuotiaalle tyttärelleen. Rahat riittäisivät toiseen.

Inka oli 27-vuotias, työtön ja kouluttamaton, yksinhuoltaja. Isä oli kuollut ja välit äitiin rikki.

Jos Inka olisi ollut tilastomerkintä, hänen kohdallaan sarakkeissa olisi lukenut: köyhä, syrjäytymisvaarassa, avun kohde.

Nyt Inka istui kiiminkiläisen rivitalokaksion olohuoneessa ja mietti, ostaisiko ruokaa vai Bratzin Silja-tytölleen. Ajatteli välillä, ettei elämässä ollut mitään, mihin tarttua.

Silloin ovikello soi.

Inka on harrastanut Punaisen Ristin lisäksi vapaapalokuntaa. ”Kolmevuotiaana sanoin isälle, että isona mie ajan ambulanssia ja sammutan tulipaloja. Molempia olen tehnyt”, Inka sanoo.

Rahalla pysyy piireissä

Sunnuntaiaamuna seitsemän vuotta myöhemmin Inka kolaa lunta Punaisen Ristin kurssikeskuksen pihasta Oulussa. Vanhan puutalon nimi on Hietalinna. Siitä on tullut Inkan ja 14-vuotiaan Siljan lempipaikka.

Täällä ja vanhassa kotikunnassa Kiimingissä Inka ja Silja harrastavat vapaaehtoistyötä. Inka on etsinyt eksyneitä, antanut henkistä tukea ja opettanut elvytystä. Nuorisoryhmässä hän ja Silja ovat leiponeet pizzaa omaishoitajille, pohtineet seksuaaliterveyttä ja askarrelleet vanhuksille muistipelejä.

Edellisen yön Inka oli töissä. Kun Oulun yliopistollisessa sairaalassa tarvitaan lähihoitajaa tuuraamaan, Inkan puhelin soi. Joskus viikkoon kertyy kuusi työpäivää, tai yötä, jos hyvin käy. Inka tekee mieluiten yövuoroja. Niistä maksetaan paremmin, eikä hän tykkää aikaisista aamuista.

Kun Inkalla on töitä, hänellä on rahaa ruokaan ja vuokraan. Ja bensaan, sillä auto pitää olla. Ilman sitä ei pääse töihin eikä vapaaehtoishommiin. 19-vuotias Ford Mondeo on ehkä vanha rutku, mutta sen korjaaminen on halpaa. Tarvitaan vain jakoavain, ruuvimeisseli ja näppäräsormisia ystäviä.

”Varmaan meidät silti luokitellaan virallisesti köyhiksi”, Inka sanoo ja lykkää penkkaan viimeisen kolallisen.

”Tili riippuu siitä, paljonko töitä on. Jos niitä on vähän, rahaa voi tulla alle 1 200 euroa kuussa. Siitä on maksettava kaikki, ja se pitää sisällään myös tuet.” 

Köyhyyden voi määritellä monella tavalla. Suhteellisesti köyhä joutuu kamppailemaan, jotta pystyisi osallistumaan elämään, jota muut pitävät ihan tavallisena.
Se kuulostaa Inkasta tutulta, etenkin nyt, kun koti on suuressa kaupungissa. Jotta täällä tuntisi kuuluvansa yhtään mihinkään, pitäisi käydä teatterissa ja elokuvissa, syödä ulkona ja hankkia kuntosalijäsenyys. Kaikki maksaa.

Ostaisiko jouluksi kinkkua vai lahjan tyttärelle? Rahat riittävät toiseen.

”Kun asuimme pienellä kylällä, ei ollut paikkoja, minne lähteä. Siellä köyhäkin pysyi piireissä.”

Omasta mielestään Inka ei kuitenkaan ole köyhä, ei enää.

Silloin seitsemän vuotta sitten rivitalokaksion eteiseen tuprahti pakkasilmaa, punaposkinen nainen ja merkitys elämään. Nainen edusti Kiimingin Punaista Ristiä ja toi Inkalle Hyvä joulumieli -lahjakortin. 60 euroa joulun ruokaostoksiin, ole hyvä!

Inkalta pääsi itku.

Sinä jouluna Silja ja Inka saivat sekä lahjat että kinkun. Niitäkin tärkeämpää oli, että Inka löysi mielekästä tekemistä.

Hän ilmoittautui saman tien Punaisen Ristin ensiapuryhmään ja ryhtyi käynnistämään järjestön nuorisotoimintaa Kiimingissä. Sivussa Silja sai ilmaisen harrastuksen.

Tyhmä vai laiska?

Inka tuntee ajatustavan: jos olet köyhä, olet tyhmä tai laiska, mieluiten molempia. Oma vika, jos elämä potkii päähän. Kukaan ei sano sitä suoraan, mutta hän kuulee sen sanavalinnoista ja siitä, mitä ihminen jättää sanomatta.

”Tuntuuhan se. Tavallisesti viestiä tulee niiltä, jotka eivät ole vielä kokeneet elämässään vastoinkäymisiä.”

Hän on törmännyt asenteeseen monta kertaa. Esimerkiksi silloin, kun Silja oli esikoulutalven jälkeen kasvanut ulos kesävaatteistaan ja perhe sai sosiaalitoimistosta vaaterahaa. Inka riemuitsi: kerrankin saisi ostaa sellaista, mitä lapsi haluaa!

Ilo lopahti kassalla.

”Siihen osui uusi kassaharjoittelija. Hän huusi kaveria apuun, kun ei tiennyt, mitä sosiaalitoimen maksusitoumuslapuille pitäisi tehdä. Tietysti samassa jonossa seisoi tuttavia katselemassa. Kyllähän se leimasi.”

Kerran toimeentulotuella eläessään Inka liittyi porukkaan, joka osti ison kasan poronruhoja. Lasku oli 200 euron luokkaa, mutta kilohinta niin halpa, ettei samalla rahalla saanut kaupasta sikanautaa.

”Virkailijan mielestä se oli epäasiallista rahankäyttöä. Eihän hänelläkään ollut varaa ostaa poroa.”

Inka ja Silja siivoavat Hietalinnassa edellisen illan harrastusryhmän jälkiä.

Joskus kaikki kasautuu

Kun köyhyyden syitä kysyy tutkijoilta, tyhmyyttä ja laiskuutta ei mainitse kukaan. Sen sijaan tilastoista löytyy pitkä lista muita syitä. Moni on Inkalle tuttu.

Köyhyyden riskitekijä yksi: vähän tai ei lainkaan koulutusta.

Inka lähti opiskelemaan lähihoitajaksi 17-vuotiaana; sen nuorempia kouluun ei otettu. Opinnot karahtivat yllätykseen. Silja syntyi.

Köyhyyden riskitekijä kaksi: yksinhuoltajuus.

Inkan ja Siljan isän suhde katkesi jo odotusaikana, mutta onneksi Inkalla oli oma paras isä. Hänestä tuli paras ukki. Isä auttoi, kun Inka muutti Siljan kanssa takaisin Sodankylään ja sai työharjoittelupaikan paloasemalta.

Kun Silja täytti viisi, ukki kuoli sydäninfarktiin. Pari vuotta sinniteltyään Inka muutti Kiiminkiin Oulun lähelle, koska Siljan isänisä asui sillä suunnalla. Mitään muuta siellä ei ollutkaan, ei ainakaan työpaikkaa.

Köyhyyden riskitekijä kolme: työttömyys.

Inka ei lannistunut. Hän aloitti lähihoitajaopinnot uudestaan ja sai ne valmiiksi. Oulussa avautui työpaikka sisätautien teho-osastolta.

Siinä vaiheessa petti polvi. Se oli hajonnut jo yläasteella jalkapallopelissä mutta jäänyt hoitamatta. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen tuli toinen. Sai­rausloma venyi puoleentoista vuoteen. Työt teho-osastolla päättyivät.

Köyhyyden riskitekijä neljä: vammat.

Inka halusi parantaa työmahdollisuuksiaan ja lähti opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Koulu pääsi hyvään alkuun, vaikka toista kättä oli alkanut särkeä omituisesti. Sitten katosi tunto jalasta. Magneettikuvasta löytyi aivokasvain.

”Siinä vaiheessa en osannut enää muuta kuin huutaa ja itkeä.”

Inka ei kertonut Siljalle syöpäepäilyistä, ennen kuin tulokset leikkauk­sesta olivat tulleet. ”En halunnut huolestuttaa. Siljalla ei ole kauheasti lähisukua jäljellä.”

Kasvain osoittautui hyvälaatuiseksi, mutta opinnot lopahtivat siihen. Pitkään Inka kykeni lukemaan yhteen menoon vain Aku Ankan puhekuplan verran tekstiä.

Köyhyyden riskitekijä viisi: pitkäaikaissairaus.

Osta mitä haluat

Yksi asia sentään yhdistää asenteita ja tilastoja: köyhäksi voi päätyä juomalla. Siitä Inkalle vihjailtiin, kun hän oli teini.

Alle kouluikäisenä Inka asui Sodankylän keskustassa. Ihan lähellä oli kummitädin koti. Piti vain lähteä kotiovelta vasemmalle, kävellä alas pientä mäkeä ja oikaista pimeän ja vähän pelottavan omakotipihan läpi.

”Eira oli synnyttäjäni.­ Toiset kutsuisivat äidiksi.”

Täti asui hissittömän kerrostalon toisessa kerroksessa. Hän leipoi parhaat sämpylät ja petasi Inkalle vuoteen sohvalle tai vuodevaatelaatikkoon. Inka käveli hänen luokseen aina, kun isä oli reissutöissä ja Eira oli lähtenyt pistäytymään kaupassa.

”Eira oli minun synnyttäjäni. Toiset kutsuisivat äidiksi, minä en. Aika pienestä lakkasin kutsumasta.”

Inka tiesi, että Eiran kauppareissut venyivät päiviksi ja viikoiksi ja että niiltä tultiin kotiin taksilla. Vähän isompana hän kuuli koulukavereilta tarkkoja selostuksia siitä, mitä Eira reissuillaan oli tehnyt, kenen kanssa ja missä kunnossa.

Palattuaan Eira saattoi pudottaa Inkan eteen Elloksen kuvaston: ”Tilaa, mitä haluat, ja kaverisi saa tilata myös.”

Eira osti tytölle uusia vaatteita tai vei lelukauppaan ja sanoi, että valitse. Inka otti kalleimman hää-Barbien ja hää-Kenin, niille sohvat, sohvapöydän ja koiran. Luottokorttilaskut jäivät isälle.

Muutama aikuinen sanoi sen Inkalle ääneen: Odota vain, sinusta tulee samanlainen kuin äidistäsi. Inkaa sanat loukkaavat vieläkin, mutta Siljaa ne huvittavat.­ Sen kun näkisi, että äiti ryhtyisi oikein ryyppäämään! On se sen verran erikoinen show, kun Inka noin kymmenen kertaa vuodessa alkaa harkita saunalonkeroa. Usein se ainoa tölkki jää viimeistään kassalla ostamatta.

Lapsena Inkalla oli onneksi isä. Isä oli paras maailmassa. Hän teki mitä töitä vain, korjasi autot ja moottorisahat, rakensi talot ja lyhensi Inkan housunlahkeet. Avioeron jälkeen hän maksoi sairauseläkkeestään asuntolainaa ja Eiran velkoja.

”Ei meillä ollut rahaa, enkä oppinut sitä käyttämään.”

Nyt Inka tietää, että vaatteet ja lelut olivat kulissi. 

”Ei meillä oikeasti ollut koskaan rahaa, enkä minä sitä oppinut käyttämään.”

Kun Inka pääsi ammattikouluun ja sai opintolainan, hän osti ensimmäiseksi kaksi kännykkää. Toisen hän paketoi tossulaatikkoon ja vei isälle, joka oli menettänyt puhelimensa erossa. 

”Isä pyöritteli pakettia käsissään ja jupisi, että juurihan hän osti aamutossut. Lahjan aukaistuaan hän sytytti tupakan eikä sanonut pitkään aikaan mitään.”

Sisimmältään tuhlari

Kun rahaa ei ole, on pakko luopua. Ei matkoja etelän aurinkorannoille, ei Ruotsin-risteilyjä. Lapsen kavereille ei voi ostaa yhtä hienoa syntymäpäivälahjaa kuin muut.

Ainakin kolmesti kuussa Inka tekee makaronilaatikkoa. Hänelle se ei maistu ketsupin eikä minkään kanssa, mutta Silja rakastaa sitä. Ja onhan makaroni halpaa.
Margariini ostetaan kilon rasiassa. Kinkkusiivuista edullisin löytyy kauppaketjun halpamerkeistä. Silja on oppinut hintavertailuissa erityisen taitavaksi.

”Äiti, minusta tuntuu, että sinä olet sisimmältäsi tuhlari”, hän ilmoitti, kun Inka sortui ostamaan korttipohjia ja kakkuvuokia rippijuhlia varten.

Kerran tuttava kehui Siljan vaatteita ja häkeltyi, kun Inka kertoi ostavansa niitä kirpputorilta. Kyllä, myös teinille, vaikka kaverit koulussa siitä vinoilevat. Siljan sisäliikuntakenkiäkin piti harkita pitkään. Ne maksoivat 60 euroa, saman verran kuin joulun ruuat.

Joskus tiistaisin tai keskiviikkoisin Inka ja Silja eivät ehdi käydä kotona ennen Punaisen Ristin harrastusiltaa. Silloin he törsäävät. Hampurilaisateria Kiimingin Halpa-Hallissa maksaa 12 euroa kahdelta ja painaa vatsassa mukavasti koko illan.

Punaisessa Ristissä Inkalle on tärkeää se, että hän voi auttaa muita. Hän tietää avun arvon.

”Jos ihminen ei ole tarvinnut apua, ei hän osaa sitä arvostaakaan. Minua kaverit ovat jeesanneet joka käänteessä. Ilman heitä en olisi pärjännyt.”

Apu ei unohdu

Näitä jeesejä Inka ei unohda:

Kun Inkan kaikki voimat menivät kouluun ja työharjoitteluun, Silja pääsi tuulettumaan sosiaalitoimen järjestämän tukiperheen luo.

Kun Inka pelkäsi aivoleikkausta, Siljan kummitäti lupasi huolehtia Siljasta, kävi miten kävi.

Se oli elämää suurempi lahja.

Kun poppari Robin tuli Leville esiintymään, kummisetä hommasi Siljalle konserttiliput. Se oli elämää suurempi lahja tytölle, jonka vaatekomeron ovi on teipattu täyteen Robinin kuvia.

Vapaaehtoistyöstä Inka tietää, että auttaja saa palkinnoksi kiitosta ja hyvän mielen. Se ei lyö leiville mutta kohentaa kummasti ryhtiä.

Autetulla herää toivo. Inkakin uskaltaa jo haaveilla paremmasta tulevaisuudesta, kun leikkauksesta on reilu vuosi ja työkeikkoja riittää.

Siis klassikkokysymys: millaista elämäsi on kymmenen vuoden kuluttua?

”Toivottavasti olen vielä hengissä, siitä lähdetään. Eikä olisi kauhean huonoa, jos olisin saanut sairaanhoitajaopinnot loppuun, olisi työpaikka, ja Siljakin olisi vielä järkevä, eikä olisi retkahtanut mihinkään höpötyksiin. Siinähän sitä olisi, yhdelle ihmiselle."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2015.

Mammaliini <3

Virallisesti köyhät äiti ja tytär: Vapaaehtoistyö tekee elämästä rikasta

Hei Inka ja Silja Toivon sydämestäni teille molemmille paljon voimia, terveyttä ja työtä. Kaikkea sitä hyvää, jota elämä voi suoda kaikkien vastoinkäymisten jälkeen. Toivon onnen kohtaavan teitä molempia sillä tavalla, joka teille on hyväksi. Itsekin tiedän mitä köyhyys, sairaus ja yksinhuoltajuus voivat tuoda mukaan. Artikkeli kosketti kovasti.
Lue kommentti

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi