Käsityökirjailija Virpi Siira oppi vasta aikuisena, että kaikkea ei saa, vaikka kuinka itkisi. Hän virkkaa jokaiseen työhönsä ainakin yhden virheen siitä ilosta, että niitä on lupa tehdä.

Kuolleen punatulkun voi säilöä työpöydän laatikkoon, jos sille ehtii järjestää hautajaiset vasta huomenna.

Kun haluaa tietää, mitä sammakon sisällä­ on, sammakon voi leikata auki.

Mökkisaaren ympäri saa meloa yksinkin, kunhan muistaa lopuksi kiskoa kanootin­ kalliolle aalloilta turvaan.

Mikäli ei osaa nuotteja, pianon päälle voi avata satukirjan ja soittaa kuvasta kehtolaulun itselleen. 

Kuusivuotiaana Virpi Siira luuli tietävänsä kaiken sen, mitä elämässä pärjätäkseen täytyy tietää. 

Sitten alkoi ekaluokka.  

Virpi ei osannut kellonaikoja tai viikonpäiviä, kuukausista puhumattakaan. Opettaja raportoi kodin ja koulun välillä kulkevaan sinikantiseen reissuvihkoon:  ”Vilkas. Ryhmätyöt vaikeita, ottaa johtajan roolin.”

Siihen aikaan ei tunnettu ADHD:ta tai vastaavia.

”Vanhemmat eivät huolestuneet häsläämisestäni. He ajattelivat, että Virpi nyt on tuollainen reipas. Tytön pitää antaa­ touhuta”, Virpi sanoo.

Lauantaiaamuisin äiti ja isä lähettivät tytön pihalle tamppaamaan mattoja. Kun tunnin tamppasi, ei hetkeen jaksanut muuta. 

Jouluun mennessä Virpistä oli tullut kympin oppilas. Hän tunsi kellon ja osasi kirjoittaa. Kun asia kiinnosti, Virpi uppoutui­ ja keskittyi.

Ennen tuntien alkamista Virpi kävi yksinäisillä aamu-uinneilla. Hän kastautui savonlinnalaisen Laitaatsillan mustimmassa vedessä, tukkilautat seilasivat samaa virtaa vähän matkan päässä.

Uintireissujen logiikka kuului: Jos pulahdan kylmään, karaistun. Sitten en sairastu. Kun en sairastu, ei tarvitse olla pois koulusta.

Pääsin kouluun :)!!

Tänään on aika tavallinen aamupäivä Sinisellä­ Verstaalla Helsingissä, taivas ulkona­ alkaa hetkeksi valostua. Täällä Virpi, käsityökirjailija ja suosittu bloggaaja, on opettanut viisitoista vuotta kädentaitoja­ työttömille nuorille ja koulupudokkaille.

On kankaanpainantaa ja -värjäystä, naamioiden, vaatteiden ja sisustusten tekemistä,­ yksin ja ryh­mässä.

On myös paljon puhetta ja kuuntelemista. Jutellaan opiskelupaikoista, eilisestä, huomisesta tai siitä, kuka aikoo ottaa­ lemmikiksi kissan eläinsuojelu­yhdistyksestä.

Virpi tietää, että vaikeista asioista on helpompi puhua, jos voi samalla tehdä käsillään jotakin.

”Pitäisi lähteä vähän aikaisemmin”, sanoo punatukkainen tyttö katse kiinni ompelutyössä. Tilkkupeitto on syntymässä.

”Saanko kysyä, miksi?” Virpi tiedustelee.

Tyttö kertoo saaneensa asunnon lastensuojelun kautta. Hän on menossa katsomaan sitä tukihenkilönsä kanssa.

”Nuoret ovat ihania. Ihan tavallisia, sellaisia kuin olin itsekin. Heillä on vain paljon enemmän tietoa nykyään. Kaikesta. Sitä on vaikea jäsentää. Tulevaisuutta koskeviin päätöksiin tarvitaan aikuisen tukea.”

Virpi tietää, että vaikeista asioista on helpompi puhua, jos voi samalla tehdä käsillään jotakin. Harjoitustöiden tekemisen lomassa Virpi yrittää saada nuoren miettimään: Mitä haluan oikeasti? Mitkä ovat vahvuuteni?

Hän muistuttaa myös, ettei tulevaisuutta ole pakko valita sen perusteella, millä alalla riittää töitä. Kaikista ei tarvitse tulla lähihoitajia. Omaa sydäntään kannattaa kuunnella.

Toisinaan käy niin, että Virpi saa Facebookin­ kautta viestin, jossa lukee: Pääsin sisään sinne kouluun!! :)!

Viestejä tulee nuorilta, joiden peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo on  saattanut olla tasan viisi. Nuori on tehnyt Virpin kanssa todistuksen korvikkeeksi portfolion, joka osoittaa hänen olevan lahjakas ompelemisessa ja taitava ryhmätöissä.

”Kun vitosen keskiarvon tyyppi sitten pääsee kouluun, johon todella haluaa, hän loistaa siellä.” 

Silloin Virpikin loistaa.

”Vaikeista asioista on helpompi puhua, jos sormet käyvät samalla. Puhumatta ei pidä olla.” 

 

Lapsi otti ja lähti

Lapsena perjantait olivat parhaita. Silloin tuli mummi, heti aamusta, ja ryhtyi keittämään riisipuuroa. 

Koulun jälkeen karjalanpiirakat olivat valmiit. Niitä syömään sai pyytää kaikki kaverit, ja koska kaverit asuivat samassa­ talossa, he kipaisivat kylään sukkasillaan.

Mummilla oli aina mukanaan käsityökassi. Kun mummi kutoi, Virpi kurkki hänen olkansa yli.

Tarpeeksi vakoiltuaan Virpi osasi neuloa itse. Syntyi ensimmäinen käsityö, lyhyt,­ havunvihreä kaulahuivi lahjaksi isälle.

Kahdeksanvuotiaalle Virpille maailma tuntui olevan avoin: Kaikki on mahdollista oppia, kun harjoittelee. Mitä tahansa voi tehdä, jos vain haluaa. 

Neljätoistavuotiaana Virpi meni kihloihin ja lähti pois kotoa, ensin isovanhempien luo. 

”Vanhempani olivat sokissa, tietysti. Mutta pidin pääni. Jos lapsen on kasvattanut itsenäiseksi ja korostanut, että omia rohkeita valintoja pitää tehdä, on aika mahdotonta vetää oppeja takaisin myöhemmin.” 

"Jos lapseen luotetaan, hän osoittautuu aika usein luottamuksen arvoiseksi.”

Kihlapari muutti pian yhteen, koti löytyi vanhan puutalon yläkerrasta. Poika kävi töissä ja soitti bändissä rumpuja. Illalla ajeltiin ympäri Savonlinnaa ja kuunneltiin autostereoita.

Vielä vähän aikaa sitten luokanopettajaäiti oli suunnitellut ja ommellut Virpille, kolme vuotta nuoremmalle siskolle ja itselleen samanlaiset kevätjuhla­mekot. Nyt Virpi asui omillaan ja ompeli itselleen mummin vanhoista verhoista pitkän rokkitakin.

”Uskon, että jos lapseen holhoamisen sijasta luotetaan, hän osoittautuu aika usein luottamuksen arvoiseksi.”

Ainakin Virpi osoittautui. 

Hän kävi taidelukion ja pääsi ensi yrittämällä opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin. Neuloi toppatakkiinsa turkisten tilalle kirjavan kauluksen. Valmistui vaatesuunnittelijaksi. Työskenteli puvustajana ja somistajana.

Kihlaus takatukkaisen rumpalin kanssa kesti yhdeksän vuotta.

Opiskeluaikoina Virpi tapasi ihmisiä, jotka osasivat maalata akvarelleilla huikeita kuvituksia tai tekivät käsittämättömän pikkutarkkoja kultasepäntöitä. Virpi huomasi: en kykene samaan.

Oivallus ei ahdistanut, vaan kannusti yrittämään, harjoittelemaan ja panemaan parastaan.  

Virpi oppi vasta myöhemmin, että tärkeimpiäkään asioita ei välttämättä saa vaikka kuinka haluaisi, vaikka mitä tekisi, vaikka miten paljon itkisi.

Kori kuin tyhjä kohtu

Joskus lapsen tekemiseen tarvitaan työrauhaa, päättää Virpi vuonna 2009 ja jää vuorotteluvapaalle Siniseltä Verstaalta. Lapsettomuushoidot vaativat hormonipistoksia pari kertaa päivässä. Pistokset tekevät Virpin olon raskaaksi, tunteet ailahtelevat.­

Ajatukset ovat vauvassa, jota Virpi ja hänen puolisonsa Jarkko toivovat. Toivovat, toivovat, toivovat.

He ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Ensitapaamisella kulttuuribaarissa Virpi näki kitaraa soittavan miehen. Hän tiesi jo alle kouluikäisenä, että haluaa jakaa elämänsä ihmisen kanssa, joka osaa soittaa kitaraa.

Ja nyt ollaan tässä, katsotaan kellosta, koska on aika ottaa seuraava lääke lapsettomuuteen. 

Virpillä ja Jarkolla on kaksi kotia. Helsingin-kodissa on valkoisia seiniä ja villalankakeriä. Kotkan-kodissa seinät ovat mustat, siellä on paljon kitaroita, piuhavyyhtejä lattioilla. 

Jarkko työskentelee Kotkassa näyttelijänä, Virpin työ on Helsingissä. Kerran kuukaudessa he katsovat kalenterista, koska ehtivät tavata ja missä. Sekä ennen­ kaikkea: kumman luona Robert-kissa viettää aikansa.

Lapsettomuushoidot lopetetaan, kun Virpi täyttää 41 vuotta. 

Vuorotteluvapaavuotta seuraa virkavapaavuosi. Rahat riittävät, kun elää säästäväisesti, ja käyhän Jarkko töissä. Virpi asuu kaksi vuotta Kotkassa, kävelee merenrannalla, tekee keramiikkaa, kuvaa mitä näkee, nauttii eikä kiirehdi. Hän perustaa OmA KOPPA -nimisen käsityöblogin. 

”Nimi tarkoittaa ensisijaisesti omaa päätä, vasta toiseksi käsityökoppaa.”

Hän alkaa myös virkata kukkaympyröitä. Monen värisiä ja kokoisia. Malli on oikeastaan aika helppo, Virpin kehittämä. Kun ympyrät yhdistää toisiinsa, syntyy mitä tahansa, poncho tai pöytäliina.

Hän ei virkkaa ainuttakaan vauvanvaatetta. 

Lapsettomuushoidot lopetetaan, kun Virpi täyttää 41 vuotta. Koskaan ei selviä, miksi Virpi ei voi saada lasta.

”Tätä asiaa olen itkenyt paljon ja kokenut­ suurta epäonnistumisen tunnetta. Olen miettinyt, olenko vajavainen nainen ja kelpaanko enää Jarkolle.”

Tässä vaiheessa elämää Virpi ymmärtää: kukaan ei kykene kaikkeen, vaikka lapsena niin uskookin.

”En koskaan synnytä vauvoja. Mutta synnytän käsitöitä ja kirjoja.”

Virpin ensimmäisen käsityökirjan kuvituksena on valkoinen, virkattu, liimavesitärkillä kovetettu kori. Se on kuin väärin päin käännetty raskaana olevan naisen vatsa, mutta tyhjä. 

Jarkko ei häviä viereltä minnekään. 

Ensin Virpi julkaisi kirjan virkatuista ympyröistä, sitten neliöistä. Niistä voi syntyä vaikka takki.

 

ADHD? Ei kiinnosta

Nykyään Virpi virkkaa tahallaan töihinsä ainakin yhden virheen, oman puumerkin. Ihan vain, jotta inhimillisyys ja lupa tehdä virheitä säilyisivät. Näkyisi käsillä tekemisen jälki. 

”Virkkauskonetta ei ole vieläkään keksitty, vaikka tietokoneet ja avaruusraketit keksittiin jo ajat sitten.”

Virpi virkkaa melkein joka päivä. Kun sohvan ympärille, käden ulottuville, on koottu paljon lankoja, sohvasta tulee oma tila.

Silloin voi laittaa Facebookiin kuvan keristä: ”Koko ilta omaa aikaa. Ihanat langat ja vapaus tehdä mitä vain. Vapaus­ katsoa telkkarista poliisisarjoja ja mennä nukkumaan, koska huvittaa.” 

Koukku kädessä Virpi on onnellinen. 

”Kroppaan leviää turvallinen olo. Aivot­ ruksuttavat paremmin.”

"Olen tyyppi, joka pystyy tekemään seitsemää asiaa yhtä aikaa."

Raitiovaunut kolisevat kadulla, Virpi virkkaa kukkaympyrää. Polttaa tupakan, virkkaa toisen ympyrän. Yhteen kuluu aikaa noin seitsemäntoista minuuttia. Juo kupin kahvia, virkkaa yhden vielä. Kissa hyppää syliin.

Kun villalanka muodostaa hiljalleen kuvion, Virpillä ei ole hoppu. Mieleen alkaa­ tulla ajatuksia. Sellaisia, joihin ei kiireen keskellä osaa muuten mennä. Hän rauhoittuu.

”ADHD:ta ei lopulta koskaan tutkittu. Ei oikeastaan kiinnostakaan, onko minulla se. Tärkeämpää on tajuta, että olen tyyppi, joka pystyy tekemään seitsemää asiaa yhtä aikaa. Ja että se on oikeastaan­ tosi hienoa.”

Jotkut Virpin projekteista toteutuvat, toiset eivät. Jotkut muuttavat muotoaan, kukkaympyrämekosta tuleekin tuolinpäällys. Sekin on oikeastaan hienoa. Ettei­ kaikki elämässä toteudu.

Tulee uusia värejä

Jos Virpi näkee ihanan ulpukan tai oksankäkkyrän, hän huokailee Jarkolle: miten inspiroiva muoto, hae kulta se minulle. 

Aina Jarkko ei hae. Mutta silloinkin hän katsoo Virpiä kauniisti. Hän ei koskaan sano, että tuohan on pelkkä käkkyrä. Pelkkä rikkaruoho. Pelkkä kukkaympyrä. 

Virpi rakastaa näitä sanoja: Näppituntuma. Roso. Aukinainen sielu. Avoin sydän.­ Lapsenmieli. Rakkaus.

Niihin sisältyy oikeastaan melkein kaikki. 

Ihminen tuntee olevansa olemassa, kun kädet käyvät. Ihminen muuttuu lempeämmäksi, jos hyväksyy rosoisuuden itsessään ja muissa. Ihmisellä on hauskempaa, jos hän innostuu taivuttelemaan rautalangasta lampaita ja kehtaa ulkoiluttaa niitä keskellä kaupungin katua.­ Kuten Virpi.

Olohuoneen seinällä, Helsingin-kodissa sohvan yläpuolella, on suuri pyöreä virkkaustyö. Se on nimeltään Virpin omA elämä. 

Ympyrä alkaa keskeltä, omasta navasta. Sitten kierretään yhä laajempaa kaarta. Värit vaihtuvat. 

Punertava pätkä on poikaystävän kitaran lakkapinnan sävy. Harmaa muistuttaa opiskelijavuosista, jotka tuntuivat aikoinaan reteiltä, mutta joita sittenkin väritti ahdistus. Punainen pätkä merkitsee ensitapaamista Jarkon kanssa.  

Koukku on kiinni ympyrän reunassa. Työ jatkuu, elämä jatkuu, tulee uusia sävyjä ja värejä.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.