Kun Pia Salavirta saapui reppu selässä hotellin vastaanottoon, hän ilmoitti majoittuvansa toistaiseksi. Siitä on nyt yhdeksän vuotta.

Parikymppinen mies poraa katukiveä Helsingin keskustassa. Pia Salavirralla on hänelle asiaa. Ja kun asiaa on, se on sanottava ääneen. Kassissa odottaa lähimarketin valmistiskiltä ostettu perunamuusi, mutta se säilyy jäähtymättä vielä hetken. Hän pysähtyy tuntemattoman työmiehen eteen:

”Hei, saanko kertoa vuoden teeman? Se on, että kehu itsesi kerran tunnissa. Itseään pitää osata arvostaa. Ei minulla muuta.”

Mies kuulee sanat, suoristaa selän ja nousee halaamaan.

Kohta Pia jo menee kasseineen. Hänestä tilanteessa ei ole mitään epätavallista.

”Olen niin vanha ämmä, että sanon ja teen, mitä haluan. En suostu tekemään mitään, mitä en halua.”

Pia haluaa: Asua hotellissa ihmisten keskellä. Ratkoa ristikoita sängyllä ja jättää sängyn petaamatta. Uskoa ihmisistä hyvää.

Pia ei halua: Viettää yksinäistä vanhuutta omistusasunnossa. Olla tekemisissä selkäänpuukottajien kanssa. Tulla lihavaksi.

Hotellin aulassa virkailija tervehtii Piaa etunimeltä. Pia vilauttaa avainkorttia hissille ja nousee omaan kerrokseensa. Käytävän varrella olevissa ovissa on numerot ja yhden oven takana koti. On ollut jo yhdeksän vuotta.

Puhun puputia

Viimeinen vilkaisu pastakastikkeeseen, kohta kello on neljä. Alkusyksyllä 2004 Pia odottaa ystävätärtä illalliselle. Kohta istutaan pöydän ääreen, levitetään servietti syliin ja jutellaan. Seinällä oleva taulu on vähän vinossa, Pia suoristaa sen.

Sitten päänsärky jysähtää.

Naapuri löytää oksentelevan Pian ulko-ovelta ja hälyttää ambulanssin. Matkalla sairaalaan Pia saa aivoverenvuodon ja hänen sydämensä pysähtyy.

Kun Pia kymmenen vuorokauden kooman jälkeen herätetään, hän alkaa puhua puputia.

Sängyn ääreen saapuneet aikuiset lapset kuuntelevat äitiä. Pia selittää arvokkaasti:

”Kaikki puhuvat puputia. Puputi on ihmisten ja eläinten yhteinen kieli.”

Muut kielet palautuvat vähitellen mieleen, kun Pia kuntoutuu. Ensin ranska, englanti, ruotsi ja saksa, viimeisenä äidinkieli suomi. Puputi unohtuu.

"En ollut mitenkään erityisen kiitollinen siitä, että selvisin."

Kun Pia kolmen kuukauden kuluttua pääsee kotiin, hänellä on tasapaino- ja muistiongelmia, mutta hän hengittää. Kolme neljästä saman kokeneesta kuolee.

”En ollut mitenkään erityisen kiitollinen siitä, että selvisin. En myöskään pelännyt, että kohta pumppu taas pettää. Ei minulla ollut mitään suurta ajatusta, kunhan menin kotiin ja keitin espressot.”

Pari kuukautta myöhemmin maahan sataa ensilumi. Marraskuussa hämärä hiipii aikaisin ja lunta tulee lisää.

Pia lähtee kauppaan. Neljä askelta. Sitten hän huomaa, ettei uskalla jatkaa. Hän ei halua kaatua.

”Palasin sisälle, huusin perkelettä ja join lisää espressoa. Keräsin sisua. Kolmannella yrityksellä pääsin kepin kanssa metroasemalle.”

Kotiin palattuaan Pia valuu hikeä. Hän soittaa tutulle kiinteistönvälittäjälle ja käskee tämän myydä talon, jossa on asunut vuosia.

On aika lähteä.

Pia pakkaa reppuun vaatteita ja deodorantin. Metro vie sopivasti hotellin eteen. Vastaanotossa hän pyytää huoneen ja ilmoittaa majoittuvansa toistaiseksi.

Tarvitaan tuumaustauko.

Mätänemään en jää

Kaksi viikkoa myöhemmin Pia nojaa ikkunalautaan ja ajattelee. Alapuolella kolisevat raitiovaunut, mainosvalot täyttävät maiseman. Hotelliin saapuminen oli päähänpälkähdys ja tilapäisratkaisu, mutta se on osoittautumassa muuksi.

Täällä olen turvassa, Pia miettii.

Hoitokodissa minut sidottaisiin jossain vaiheessa sänkyyn, kun vanhenen. Laitettaisiin vaipat. Oman asunnon saattaisin vahingossa polttaa unohtaessani hellan päälle. Hotellissa olen ihmisten keskellä, mutta itsenäinen.

”Kiinteistönvälittäjä yritti kaupitella minulle hotellin läheltä asuntoa, joka maksoi 720 000 euroa. Sanoin, että niin hullu en sentään ole, että sellaisen ostan.”

Pia tarttuu huoneensa pöydällä olevaan lankapuhelimeen ja soittaa lapsilleen: ”Olen muuttanut hotelliin, hoitakaa entisen kodin tyhjennys. Ottakaa haluamanne ja järjestäkää loput varastoon. En tarvitse mitään.”

Lapset pöyristyvät. He pelkäävät, että äiti tuhlaa kaikki rahansa. Eivät siksi, että murehtisivat omaa perintöään, vaan siksi, etteivät halua joutua maksajiksi, kun äiti on käyttänyt rahansaja jonkun muun pitää huolehtia hotellilaskusta.

”Jos saan hotellissa kohtauksen, viimeistään siivooja löytää."

Pia näyttää laskelmansa. Hotelli on halvempi kuin yksityinen vanhainkoti. Eikä Pian tee mieli ajatella vanhainkoti-sanaa.

”Jos saan hotellissa kohtauksen, viimeistään siivooja löytää. En jää mätänemään mihinkään. Senkin sanoin lapsille, vaikka he eivät kestä, kun väännän vitsiä kuolemasta.”

Jäljelle jää vielä joukko käytännön kysymyksiä, joihin Pia joutuu vastaamaan monta kertaa. Se on helppoa.

Etkö kaipaa hotellissa omia huonekaluja? En.

Etkö halua tehdä ruokaa omassa keittiössä? En.

Eikö tekisi mieli sisustaa itse? Ei.

Eikö parikymmentä neliötä tunnu ahtaalta? Ei.

Laatikollinen pusuja

Kaksi karjalanpiirakkaa, lohta, kuppi maitokahvia, omena. Kello kahdeksan Pia istuu hotellin aamiaisravintolassa vakiopaikallaan, heti oven vieressä. Naapuripöydissä lomamatkalaiset levittävät croissantin päälle marmeladia. Pialle tämä on arkiaamu.

Kohta joku luultavasti istahtaa vastapäätä. Silloin voi aloittaa rupattelun ja kertoa vuoden teeman, kehottaa arvostamaan itseään.

Melkein aina joku istahtaa.

”Olen kymmenen viime vuoden aikana jutellut tuhansien ihmisten kanssa. Raitiovaunussa, kadulla, ravintolassa, kaupassa. Ystäviä en tapaa kovin usein. Heitä rassaa, kun olen niin outo.”

Pialta pääsee iso nauru.

”Kadulla on kivoja tyyppejä. Elämään ei mahdu laumoittain ihmisiä, pitää jättää tilaa tärkeimmille. En siedä sitä, että ystävyyssuhteista pidetään kiinni vain tavan vuoksi.”

Aamiaisen jälkeen Pia ui kilometrin. Sitten hän menee kauppaan ja ostaa ruuan rasiassa: kaalikääryleitä, kylmäsavulohta, broilerisalaattia. Ruuan hän syö hotellihuoneen sängyllä. Nautiskellen. Hitaasti.

”En halua ahmia itseäni sairaaksi. Sen verran aivoverenvuoto vaikutti. Joskus ostan laatikollisen Brunbergin pusuja ja syön ne. Mutta sellaisina päivinä en syö muuta.”

"Tytär pauhaa aina, että tämä on kuin teinin huone."

Aamiainen, pankki, lounas. Pankki, lounas, kahvilatte. Joulupukki, joulupukki -laulun sävelellä Pia keksii omia sanoituksia muistin tueksi. Niitä laulellessa päiväohjelma pysyy järjestyksessä.

Kaupungin paras latte tarjotaan lähikahvilassa, myyjä osaa kaataa sen pyytämättä, aina löytyy juttukaveri.

Sitten Harlekiini-rakkauspokkareiden lueskelua. Illalla uutiset ja talousuutiset televisiosta. Kolme kertaa viikossa Pia ottaa vaahtokylvyn, painaa pään veden alle, kuuntelee kohinaa ja hotellin ääniä.

Ajattelee: Ihanaa elämää. Ihanaa elämää. Ihanaa elämää.

Kymmeneltä Pia nukkuu jo. Aamulla päiväohjelma alkaa alusta. Jos Pia ei ilmaannu aamiaiselle, keittiön Mirja tulee koputtelemaan ovelle. Se on turvallinen tunne.

Teinin huone

”Tytär pauhaa aina, että tämä on kuin teinin huone ja alkaa siivota.”

Pia levittelee käsiään.

Parisängyn toinen puolisko on vaatteiden ja lehtienpeitossa, lisää vaatteita tuolin päällä, yöpöydällä pino pokkareita.

Pian huoneessa vierailevat siivoojan lisäksi vain hänen lapsensa. Huoneessa ei ole valokuvia, koriste-esineitä, lempityynyä, tietokonetta, kirjahyllyä tai perinnöksi saatuja astioita.

”Oli vapauttavaa luopua kerralla talollisesta tavaraa. Sävy sävyyn valituista servieteistä, kaikesta. Muistot tavaroista ovat päässäni. Mitä muka tarvitsisin?”

Pia käy harvoin ostoksilla muualla kuin ruokakaupassa. Hän hankkii enää sukkia, alusvaatteita, hammastahnaa ja ihovoidetta. Takki on kaksikymmentä vuotta vanha, paita kahdeksan.

”Farkkuja hommaan joskus. Leviksiä. Tytär sanoo, etten saa käyttää mummopeffafarkkuja.”

Edellisen kodin taulut ja pöydät ovat varastossa. Pia ei ole käynyt siellä kertaakaan.

Näin on hyvä.

Aina ei ole ollut.

”Ensimmäiset hotellivuodet join viinaa kaksin käsin, kuusi viskiä tai konjakkia joka ilta. Tasaisesti tinttasin, tapoin aikaa.”

Hänen on vaikea selittää, miksi. Oli paha olla. Silloin Pia ei vielä jutellut ihmisille kaduilla.

Lapset huolestuivat äidistä. Hän kuulosti puhelimessa surulliselta ja vähän sekavalta.

”Ajattelin, että okei. Piste. Lopetin juomisen.”

On ok olla retro virgin

”Minä olen hyvä. Minä olen ihana.”

Pia noudattaa neuvoaan ja kehuu itseään kerran tunnissa.

Hänellä on muitakin elämänohjeita: Kunnioita kaikkia. Aina on heitä, jotka luulevat, että kiltin yli voi kävellä ja pyyhkiä mennessään jalat. Mutta vain typerys on ilkeä.

Tee rohkeita ratkaisuja.

Ole ihminen ihmiselle.

”On ihanaa olla vanha ämmä, joka jakelee neuvoja.”

Pialla on myös yksi arvoitus: Mitä elämä on, jos se ei ole hyvää? Hän ehti kysellä ratkaisua vastaantulijoilta viisi vuotta. Lopulta kahdeksankymppinen nainen uimahallin saunassa, höyryn peitossa, vastasi oikein: Jos elämä ei ole hyvää, se on vieläkin parempaa.

"Joka vuosi juon kakkukahvit avioeron kunniaksi."

Niin Pia uskoo.

”Olen elossa. On aikuiset lapset, jotka haluavat välillä nähdä minua. Uskalsin ottaa avioeron ystävänpäivänä 18 vuotta sitten. Joka vuosi juon kakkukahvit sen kunniaksi. Suklaakakkua.”

Ellei Pia olisi melkein kuollut, hän ei olisi saanut oivalluksia. Niitä elämänohjeita, joita nyt jakelee. Viime aikoina hän on haaveillut enemmän kuin aikoihin. Miesystävä olisi ihan kiva.

”Ansaitsisin kuninkaallisen, mutta sellaisia ei taida olla vapailla markkinoilla. Toisaalta on ookoo olla retro virgin: nainen, joka ei ole harrastanut seksiä seitsemään vuoteen.”

Toinen haave on Pian mielestä realistisempi. Hänellä on tilastollisesti elinaikaa noin 20 vuotta. Siinä ajassa ehtisi opetella uuden kielen ja muuttaa Portugaliin. Siellä Pia seuraisi patioltaan, kuinka aurinko laskee Atlanttiin. Ratkoisi ristikoita, nauttisi kupillisen espressoa.

Portugalissakin Pia asuisi hotellissa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2014.

Pia Salavirta

Eläkkeellä oleva 65-vuotias toimittaja asuu Helsingissä. Hän on eronnut kolmen aikuisen lapsen äiti. Pian mielestä jokainen ihminen on hyvä, mutta jotkut salaavat sen taitavasti.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.