Hiihtäjä Sami Jauhojärvi hillui aamun boksereissa ja söi hedelmän lapselta salaa. Lue Samin tavallisesta päivästä!

(Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/2014.)

"Toivottavasti tulee vilkas lapsi eikä mikään nyhverö nurkassa istuja. Niin toivoin, kun vaimo oli raskaana. Toive toteutui. Nahkavekkari Oiva, vuosi ja ­yhdeksän kuukautta, herätti kello 6.40.

Toivomus olisi ollut nukkua vielä hieman ­pidempään, mutta koskaan ei tiedä, ­mihin aikaan herra päättää herätä ja huutaa: ”Isiiiii.”

Jätimme äidin nukkumaan, sillä Oivalla oli pientä kröhää ja Laura oli joutunut hyppäämään pojan takia yöllä ylös.

"Arvostan vaimoani"

Koska olen yli 200 vuorokautta vuodessa hiihtoreissuilla, täytyy kotona ollessa ottaa kaikki ilot irti arjen touhuista. Pottailun jälkeen pyllyn pesu ja aamu­palan laittoon: kananmunia ja puuroa.

Minun perussettini on 3,5 desiä hiutaleita, 7 desiä vettä, 2 desiä mehukeittoa ja päälle pellavansiemenrouhetta ja soija­lesitiiniraetta. Suosikkini on neljänviljanpuuro ja karviais-boysenmarjakeitto. ­Oivalle tuli desi hiutaleita, kaksi desiä vettä ja mummon keräämiä mustikoita.

Lapsi rakastaa rutiineja, selkeää päivärytmiä. Tärkeätä on myös opettaa kunnioittamaan toisia.

Olen ollut Lauran kanssa naimisissa kohta kuusi vuotta. Pojan syntymän jälkeen suhteeseemme on tullut syvyyttä ­lisää. Puhumme, kunnioitamme toisiamme ja osaamme arvostaa toisen tekemisiä.

Arvostan esimerkiksi sitä, miten Laura pystyy pitämään huushollin kuosissa. ­Arki rullaa."

Hyvän tuurin reikäiset alushousut

"Hillun aamut pelkissä boksereissa. Sitten vedän treenikamppeet päälle.

Kisoja varten minulla on kahdet hyvän tuurin alushousut. Toisissa on jo reikä, mutta toivon niiden pysyvän sen verran ehjinä, että kestävät kauden loppuun.

Ulkona oli pakkasta 18 astetta, mutta se oli lämmintä pakkasta. Kävin peruskestävyyslenkillä: puolitoista tuntia vapaata hiihtoa. Keli oli hidas, joten kilometrejä kertyi 22.

Kotona Laura, Oiva ja ystäviemme kaksi lasta olivat leiponeet sämpylöitä.

Kaveripariskunta tuli onnittelukäynnille, sillä Laura sai juuri kasvatustieteiden maisterin paperit. Vaikka ­minulla ei ole vaikeuksia nukkua vieraiden aikana, nyt en malttanut mennä päivittäisille ­torkuille. Katsoin hiihtoa ­televisiosta ja ­annoin venyttelyohjeita triathlonille tähtäävälle ystävälle.

Kun lähdin iltapäivällä juosten salille, väsymys tuntui pienenä kiukkuna. Sain sen kuitenkin pidettyä sisällä.

Palatessani valmentajan vaimo oli ­kylässä ja Oiva sanoi ensimmäisen kerran hänen nimensä: Elinaaa!

Elina oli aivan myyty ja minuakin ilahdutti se, että Oivalle tuli uusi sana lisää."

Paheena keksit

"Aiemmin paheeni olivat Pirkan rommi­leivoskeksit tai Kantolan Dops-keksit kastettuna mehuun. Kesästä läh­tien olen syönyt ravitsemusterapeutin ­ohjeiden mukaan kuusi kertaa päivässä, yksinkertaisesti ja terveellisesti. Joka ateriaa ennen vedän hedelmän. Teen sen vähän Oivalta salaa, ettei herra ala vinkua herkkua itselleen ennen ruokailua.

Illalla jauhoin täysin sippinä melkoisen keon ohraa, kanaa ja salaattia. Siinä meni kolme varttia, eikä annos meinannut upota millään.

Päätinkin, että kauden jälkeen syön pari viikkoa normaali-ihmisen ruokaa. Silloin lorautan kanan sekaan kolmen juuston kastiketta.

Koska syön useammin kuin muu ­perhe, otan välillä ruokaseuraksi Aku ­Ankan. Nykyisin luen sen iPadista. Akun kohtalo lämmittää. Hän on kova yrittämään eikä aina onnistu, mutta harvemmin lan­nistuu.

Lapsuudenkodista olen omaksunut ­tavan, että keittiön pitää olla aina siisti. Illalla saunan ja iltapalan jälkeen putsasinkin pöydän ja tiskitason.

Lauran ja minun yhteinen rauhoittumishetki on katsoa tallentavalta digiboksilta Uusi päivä -sarjaa. Nyt taidamme mennä lokakuun jaksoissa."

Tasatyöntöä unissaankin

"Annan päivän arvosanaksi 9+. Koska kroppa kävi kovien treenipäivien takia ylikierroksilla, pääsin uneen vasta yhdentoista aikaan.

Hiihdän myös nukahtaessani. Vaimon mukaan minusta näkee, koska menen tasa­työntöä, milloin vuorohiihtoa."      

Lue myös:

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voittivat Vuoden urheilija -palkinnon

Ampumahiihdon maailmancupin kalenteri

Latua!

Hiihtoladun käytösetiketti

Sami toivoi mitalia, ja se tuli

Sami Jauhojärvi, 31, on hiihtäjä, joka etukäteen kertoi tavoittelevansa 6. helmikuuta alkaneissa Sotšin talviolympialaisissa mitalia, ja sellainen tulikin parisprintissä 19.2.2014. Hän asuu vaimonsa ja poikansa kanssa Rovaniemellä paritalossa ja harrastaa metsästystä ja kalastusta. Samin valmentaja on Reijo Jylhä.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.