Frendit alkoi alusta! Sarjaa esitetään AVAlla arkisin klo 22.30.

Kiireettömät lääkärit, vaivaton synnytys ja parikymppisten upeat asunnot. Elokuvissa ja tv-sarjoissa tapahtuu paljon sellaista, mikä ei tosielämässä ole mahdollista. 

1. Lääkäreillä on aina runsaasti aikaa rupatella toistensa kanssa. Jos Greyn anatomiaa on uskominen, sairaalan henkilökunta ehtii työnsä ohessa keskittyä myös oman elämänsä setvimiseen. Lääkärit ja sairaanhoitajat juttelevat, juonivat, rakastuvat ja eroavat joka jaksossa. Potilaat hoidetaan siinä sivussa.

2. Aviomiehet ovat toivottomia ja tyhmiä laiskureita, jotka eivät selviä mistään ilman vaimoaan. Etenkin komediasarjat syyllistyvät tähän. Modernin perheen Phil kuvataan hassuksi isäksi, jota perheen äidin Clairen on hoidettava ja valvottava kuin yhtä lapsistaan. Televisiosarjoissa mies on usein rento tyyppi ja nainen ikävä tiukkis, joka on yksin vastuussa lasten kasvattamisesta.

3. New Yorkissa jokaisella pari- kolmekymppisellä on varaa suureen, hienoon asuntoon. Vierailin kerran lomamatkallani 25 neliön yksiössä Manhattanilla. Se oli juuri sellainen tyylikäs kerrostalon asunto, jollaisessa Frendien tai Sinkkuelämän hahmot asuvat, vain huomattavasti pienempi. Sen vuokra oli yli 3 000 dollaria kuussa.

4. Kun puhelu lopetetaan, kummankaan ei tarvitse hyvästellä toista. Tähän syyllistyvät lähes kaikki tv-sarjat Mad Menistä Salkkareihin. Ihminen juttelee puhelimessa pitkän pätkän toisen kanssa ja lopettaa puhelun yhtäkkiä, mitään sanomatta. ”Heippa!” Kuinka vaikeaa se nyt on?

5. Töistä voi lähteä koska tahansa, ja aina on aikaa tavata ystävät parin tunnin lounaan merkeissä. Televisiossa ja elokuvissa hahmot tuntuvat tekevän työtä miten sattuu. On täysin normaalia, että toimistotyöntekijä saa henkilökohtaisen puhelun, huudahtaa ”I gotta go!” ja syöksyy tiehensä. Jos yrittäisit samaa, pomolta tulisi ehkä sanomista.

6. Toisen ihmisen jahtaaminen lentokentällä on helppoa. Elokuvissa mies tajuaa rakastavansa naista vasta kun tämä on lähdössä lennolle. Oivallusta seuraa romanttinen juoksu halki kansainvälisen lentokentän. Se päättyy totta kai siihen, että mies saa naisen kiinni portilla. Mutta miten hän pääsi turvatarkastuksen läpi? Oikeasti lentokentällä juokseva tuulispää saisi turvamiehet peräänsä saman tien.

7. Viikkotolkulla eristyksissä, vankeina tai autiolla saarella olleet naiset ovat täysin karvattomia. Apinoiden planeetta, V niin kuin verikosto, LostWalking Dead… kaikki elokuvat ja televisiosarjat taitavat sijoittua todellisuuteen, jossa naisten ei tarvitse huolehtia karvojen ajelusta. Ikävissä ja alkukantaisissakin olosuhteissa oleskelevien naisten kainalot ovat aina sileitä kuin vauvan peppu.

8. Naiset menevät nukkumaan meikit naamassa ja rintaliivit päällä. Sheivaamisen lisäksi valkokankaan naisten ei tarvitse huolehtia meikinpoistosta. Rintaliivejä ei myöskään kannata ottaa pois yön (eikä seksin) ajaksi. Aamulla naiset heräävät hehkeinä. Heidän ripsivärinsä ei tietenkään ole suttaantunut alaluomille.

9. Kenenkään ei tarvitse käydä vessassa. Tunnustan: jäin talvella koukkuun Salattujen elämien kaappausdraamatarinaan. Marianne lukitsi naapurinsa eristysselliin, mutta ikuisuuden jatkuneen vankeuden aikana kukaan uhreista ei valittanut vessahätää. Sarjojen ja leffojen hahmoille tuntuu muutenkin iskevän vessahätä todella harvoin – ja jos iskee, se tapahtuu aina huonoimmalla mahdollisella hetkellä.

10. Ystäväporukat ehtivät tavata toisiaan harva se päivä. Carrie, Charlotte, Miranda ja Samantha löysivät Sinkkuelämässä aina aikaa toisilleen, vaikka heidän aikataulunsa olivat täysin erilaiset. Frendien ja Ensisilmäyksellä-sarjan porukat ehtivät istuskella päivittäin kahvilassa tai baarissa koko poppoon kesken. Oikeassa elämässä on hyvä, kun ehdit tavata yhden ystävän kerrallaan edes joskus, viidestä puhumattakaan.

11. Pahikset kaatuvat ensimmäisestä lyönnistä tai luodista, hyvikset kestävät mitä vain. Toimintaelokuvissa päähenkilön viholliset on helppo nitistää, sillä he kuolevat tai kaatuvat pienimmästäkin huitaisusta. Elokuvan sankari voi sen sijaan ottaa vastaan lyönnin toisensa jälkeen ja selvitä siitä vaatteiden pudistuksella.

12. Teinit näyttävät 25-vuotiailta supermalleilta. Vain harvan teini-ikäisten maailmaan sijoittuvan elokuvan tai sarjan näyttelijät ovat oikeasti teinejä. Kuka on päättänyt, että 25-vuotias lihaksikas ja finnitön komistus on uskottava lukiolainen?

13. Kukaan ei käytä samoja vaatteita kahta kertaa. Television henkilöhahmojen vaatekaappien on oltava valtavia ja lompakkojen pohjattomia, sillä heillä on joka jaksossa uudet vaatteet yllään. Etenkin amerikkalaiset sarjat syyllistyvät tähän, kotimaisissa ohjelmissa on sentään joku järki.

14. Synnytys on nopeaa ja alkaa aina lapsivesien menolla.  Kuinkakohan moni elokuvasynnytys alkaa sanoista ”my water just broke”? Elokuvissa ja televisiossa synnyttäjällä on aina valtava kiire sairaalaan, ja vauva syntyy usein nopeasti. Synnytyksen jälkeen uusi äiti on kauniisti meikattu eikä hikeä näy missään. Syntyvä vauva on puhdas ja näyttää parin kuukauden ikäiseltä.

15. Tietokoneongelmat selviävät, kun näppäimistöä hakataan villisti. Valkokankaalla tekniset ongelmat ratkeavat, kun ”koodari” näpyttelee salamannopeasti hetken ajan. Oikeasti koodaaminen tai hakkerointi on hidasta ja pitkäjänteistä puuhaa. Suurin osa siihen kuluvasta ajasta kuluu ruudun tuijottamiseen, ei näppäimistön hakkaamiseen.

16. Autoa ajavan ei tarvitse katsoa eteensä. Telkkarissa tärkeät keskustelut käydään usein autossa. Kuskikin voi keskittyä jutteluun kaikessa rauhassa, sillä hän ei tuhlaa aikaa muun liikenteen seuraamiseen. Frendit-sarja vitsaili osuvasti aiheesta, kun Chandler ja Joey tekivät automatkan Las Vegasiin. Juttelun lomassa Chandler totesi: ”Kuule, olemme ajaneet jo puoli tuntia etkä ole katsonut tietä kertaakaan.”

Eveliina - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt2.6.2015

16 valhetta, jotka opin televisiosarjoista ja elokuvista

Hei ja kiitos kommentistasi! On totta, että juttu ei ole uusi, ja tällaisia on ollut muuallakin – ja tulee varmaan olemaan tämän jälkeenkin. KK ei ole vastaavanlaista kuitenkaan koskaan tehnyt. Mietin, olisiko jutun loppuun ollut hyvä merkitä lähteitä, sillä hain kyllä inspiraatiota amerikkalaisissa medioissa olleista, saman aiheen ympärillä pyörivistä jutuista. Teksti ei ole kuitenkaan mistään kopioitu tai käännetty.
Lue kommentti

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: