On olemassa pieniä omituisia asioita, joita tapahtuu vain kodeissa, joissa asuu teini-ikäisiä. 

1. Jääkaapista löytyy tyhjiä maitotölkkejä.

Teini-ikäinen on sekoitus hyperaktiivista energiaa ja ainutlaatuista löysyyttä.

Sen huomaa esimerkiksi avatessaan jääkaapin. Jos teini juo maidon loppuun, hän työntää tyhjän tölkin takaisin jääkaappiin, koska se on jotenkin vähemmän rasittavaa kuin tölkin siirtäminen pahvijätteisiin. 

2. Kaappi on täynnä keksipaketteja, joissa on yksi keksi.

Teini säästää energiaansa myös jättämällä joka ruokapakkaukseen jämät. 

Vaikka hän söisi kahdeksan keksiä, hän jättää pakkauksen viimeisen keksin aina syömättä. Se on kätevää, sillä silloin hänen ei tarvitse viedä tyhjää pakkausta roskikseen.

3. Teinisi väsyy kesken lauseen.

Jos teini on hyvällä tuulella, hän saattaa alkaa kertoa sinulle innokkaasti, mitä kivaa koulussa tapahtui. Muutamassa sekunnissa, kesken lauseen, hän saattaa myös kyllästyä omaan tarinaansa, lopettaa puhumisen ja lähteä pois.

Häntä ei vaan huvita enää puhua vaikka kaksi sekuntia sitten huvitti, etkä saa koskaan tietää, miten tarina päättyi. 

4. Et voi enää liikkua etkä puhua.

Jos teinisi kutsuu kavereita kotiinne, on parasta, että olet töissä tai nukut. Teit mitä tahansa muuta, olet ärsyttävä. Nolointa on, jos kysyt kavereilta jotain tai jos liikut tai elehdit jotenkin. Älä siis puhu äläkä liiku.

Äläkä koskaan, missään olosuhteissa, yritä olla hauska.

5. Vuosi 2016 on esihistoriaa.

Teini elää tässä hetkessä. Kirjaimellisesti.

Hänen mielestään hyvä musiikki on samaa kuin uusin musiikki eli Spotifyn Kovimmat hitit -lista. Jos muistelet lempikappalettasi viime vuodelta, teini puuskahtaa: "Surkee biisi, niin kakstuhattakuuttatoista."

Vuosi 2016 on jo nyt noloa esihistoriaa. Kaikki, mikä oli silloin hienoa ja suosittua, on teinin mielestä huonompaa kuin nyt.

6. Välipalakeksi on ruoka.

Teinit on tehty välipalakekseistä. Ne ovat teinin mielestä ruoka.

7. Keittiösi räjähtää.

Teinillä on myös ihailtava kyky innostua. Sekin näkyy keittiössä.

Kun hän innostuu kokkailemaan, hän tekee sen eläimellisellä voimalla. Jostain syystä hän tykkää eniten ruuista, joiden valmistamisesta seuraa eniten sotkua ja vaikeasti pestäviä astioita (esim. smoothiet ja epämääräiset makeat leipomukset, joihin sekoitetaan kaikkea kaapista löytyvää).

Useimmiten kokkausfiilis lopahtaa juuri ennen kuin pitäisi alkaa tiskata.

8. Ihan just. Viis minuuttia. 

Sanoit teinille mitä tahansa (kuten "Nyt se kännykkä pois" tai "Iltapalalle!"), hän vastaa: "Viis minuuttia. Viis minuuttia."

Toinen vastausvaihtoehto on: "Ihan just."

 

 

Neljä asiaa on hyvä muistaa ennen kuin suuntaa kansallispuistoon. Sitten voit rauhassa keskittyä metsäretkellä luonnosta nauttimiseen.

Tutustu sääntöihin

Jos suuntaat kansallispuistoon, lue ensin säännöt. Kansallispuistojen säännöt ajavat jokamiehen oikeuksien edelle. Niissä saatetaan rajoittaa esimerkiksi kulkemista tietyillä alueilla tai sitä, mitä metsästä saa poimia.

Huolehdi eväistä

Ruoka ei maistu missään niin hyvältä kuin retkellä. Reittivalintaa tehdessä voi jo etukäteen suunnitella, missä pitää evästauon. Monissa kansallispuistoissa on tulentekopaikkoja ja valmiiksi tehtyjä polttopuita. Muista tulitikut ja sytykkeet!

Varustaudu oikein

Kerrospukeutuminen auttaa, kun säätilat vaihtelevat.

Pitkät hihat ja lahkeet sekä päähine suojaavat hyttysiltä ja punkeilta.

Päälle pantavaa ei tarvitse hakea retkeilykaupasta, vaan kotoa löytyvät vaatteet riittävät jo pitkälle. Kesällä pärjää useimmiten puuvillavaatteilla. Viileämmillä säillä merinovilla tai tekniset kuidut voivat olla tarpeen.

Lenkkarit toimivat ulkoilukenkinä suurimman osan vuodesta. Kun mennään kivikkoiseen tai hyvin mäkiseen maastoon, voi jämäkämpi vaelluskenkä olla paikallaan.

Suunnittele reitti

Kansallispuistojen reitteihin voi tutustua etukäteen niiden verkkosivuilla. Reittikartan saa näkyviin myös puhelimeen Metsähallituksen ylläpitämällä Retkikartta.fi -sivustolla.

Osa lapsena luetuista kirjoista vei yöunet (sängyn yläpuolelle saattaisi ilmaantua kaamea leijuva pää), osa sai tekemään elinikäisen selibaattilupauksen.

1. Eric Maple: Noidan käsikirja

Hän heräsi ja näki veren tahriman pään leijuvan vuoteensa yläpuolella..."

Kun oli lukenut tämän ja kaikki muut "tarinat vampyyreista, aaveista ja oudoista voimista" kuvineen, ei uni tullut viikkokausiin.

Parhaan tärinän sai aikaan, kun kirjaan tutustui kaverin kanssa pelottavassa ympäristössä, kuten kylpyhuoneen lattialla taskulampun valossa.

2. Pohjolan poliisi kertoo

Kuvitettu kirjasarja kertoi todellisista rikoksista ja niiden tutkimisista kuvien kera. Jammu Siltavuori, hampaan uhriltaan vienyt hammasmurhaaja ja monta muuta henkilöä jäivät mieleen unohtumattomasti, vaikkei tapausten kauheutta voinutkaan täysin ymmärtää.

 

3. Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli

Tengilin sotilaat ja Katla-lohikäärme olivat kaameita sekä kuvissa että kertomuksessa, mutta surullisinta oli kuitenkin loppu. Rintaa puristi ahdistuksesta, kun pikkuveli otti Katlan liekin halvaannuttaman isoveljen selkäänsä ja hyppäsi kallionkielekkeeltä kuolemaan.

 

4. Lääkärikirjasarja

Mustavalkokuvat struumasta, tuhkarokosta, amputoiduista raajoista ja ”vähämielisistä” saivat uskomaan, että sairaus, onnettomuus tai vamma iskee omalla kohdalle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Silti kuvia ei voinut olla katsomatta.

5. Oiva Paloheimo: Tirlittan

Kodin räjähtämisen jälkeen pyjama päällään ympäri maata harhailevan orpotytön tarina ahdisti turvattomuudellaan. Kun tyttö varastaa nälkäänsä tomaatin ja joutuu poliisiasemalle, hän tiedustelee: koska minut hirtetään?

 

6. Tiedon rajamailla

Valittujen Palojen tietokirja sisälsi kaameita, tositapauksina esiteltyjä kuvauksia muun muassa ufoista, haamuista ja noituudesta. Lukemisen jälkeen oli kammottavaa pelätä, koska lattiaan ilmestyy kuvia kuolleiden kasvoista tai auton takapenkille epäselvä hahmo ja yhteen liittyneet, rupiset kädet.

 

7. Kama Sutran sukulaiset

Vanhempien kätköistä koulun jälkeisinä joutilaina iltapäivätunteina kaivellut asentokuvin varustetut seksikirjat sisälsivät yksinkertaisesti too much information – ja saivat antamaan selibaattilupauksen loppuelämäksi.

 

8. Ulla-Maija Aaltonen: Kani ei osaa itkeä

Kuvaukset kosmetiikkateollisuuden koe-eläimistä, joiden silmiin tungettiin ripsiväriä, saivat vastustamaan kiivaasti kaikkia eläinkokeita. Illalla yksin sängyssä kanien kohtaloa kuvitellessa uho vaihtui itkuksi: kuinka paha maailma onkaan!

9. Heinrich Hoffmann: Jörö-Jukka

Peukalon imijältä leikataan peukalot pois niks ja naks, tulitikuilla leikkijä ei kukaan enää auttaa voi, jäljelle jää vain tuhkakasa ja kaksi itkevää kissaa. Opettavaisia tarinoita tuki kaamean realistinen kuvitus.

10. Christiane F.: Huumeasema Zoo

Liian aikaisin luettu, yksityiskohdilla maustettu tositarina huumenuoren elämästä sai pelkäämään, että sortuu itsekin huumeiden käyttäjäksi. Se tuntui tapahtuvan noin vain, olihan kirjoittajakin vasta 12-vuotias, kun alamäki alkoi.

Kirjamuistot on koottu Kodin Kuvalehden lukijoilta. Lisäksi aiheesta keskustellaan Vauva.fi:ssä.