Se, joka on keksinyt nimittää sunnuntaita lepopäiväksi, ei taida olla äiti. Vapaapäivä kotona on esimiestyötä haastavissa olosuhteissa.

Kun on arkipäivät töissä täysi-ikäisten ja -päisten aikuisten keskellä, sunnuntai kotona lasten kanssa on usein esimiestyötä erityisen vaativissa olosuhteissa. Tällöin esimieheltä vaaditaan jatkuvaa päätöksentekoa, hengen luomista, motivointia ja opastamista. Lisäksi valppautta huomata taktikoiva imartelu ja servietin sisään piilotettu kännykkä.

Viisi pientä esimiesharjoitusta yhden sunnuntain yhdeltä tunnilta:

1. TILANNE: 12-vuotias tuntee erityistä sisarusrakkautta ja katsoo 4-vuotiaan kanssa lastenohjelmia. Tyhmempikin esimies tajuaa, että se johtuu huomisista historian kokeista.
1. PULMA: Missä vaiheessa esimies aloittaa "nyt lukemaan historiaa" -jankutuksen? Kuinka paljon vastuuta koulunkäynnistä pitää jättää 12-vuotiaalle itselleen? Onko lapsen tietä silottavan curlingäidin ja laiskan kasvattajan välissä ylipäätään muuta vaihtoehtoa?

2. TILANNE: 4-vuotias tuijottaa telkkaria hivenen lasittuneesti, mutta hiljaisena ja hyväntuulisena.
2. PULMA: Kuinka paljon 4-vuotiaan on syytä katsoa lastenohjelmia? Jos on nähnyt jo Vikke Viikingin, Jarin ja Karin sekä professori Balthazarin, tarvitseeko enää katsoa Seikkalija Dora, vaikka se olisi lempiohjelma? Kieltääkö esimies katsomisen vai vaaliiko leppeää tunnelmaa?

3. TILANNE: Aamupalalla lapset haluavat paahtoleipää pelkällä margariinilla. Esimies käskee syömään ruisleipää margariinilla, juustolla, tomaatilla ja kurkulla.
3. PULMA: Onko tässä komentamisessa järkeä? Noudattaisiko esimies tässä tilanteessa oppia "Kun 80 prosenttia ajasta syö hyvin, voi 20 prosenttia ajasta syödä miten vain"? Vai ajatusta "Terveelliset ruokatottumukset opitaan lapsena" ja "Aamupala on päivän tärkein ateria".

4. TILANNE: Nelivuotias piirtää noin 10 piirustusta päivässä, mutta parkuu, koska ei juuri nyt jaksa piirtää synttärikorttia kaverilleen.
4. PULMA: Antaako kortin olla? Ei se toinen 4-vuotias siitä kuitenkaan paljon perusta. Riittääkö kompromissi, kaupasta ostettu Nalle Puh -kortti? Vai käskeäkö etenkin juuri nyt 4-vuotiasta piirtämään? Koska on opittava tekemään sellaista, mitä ei itse haluaisi, mutta joka ilahduttaa toista.

5. TILANNE: 12-vuotias ei ole metriä kaueampana kännykästään (koskaan). 4-vuotias on mielin kielin ja raportoi "taas se vain räppää kännykkää".
5. PULMA: Ottaako esimies kännykän (taas) takavarikkoon? Jos ottaa, minkä uuden piilon sille keksisi? Vai pitäisikö huomio kiinnittää ensin 4-vuotiaaseen? Sanoa, että ei ole hänen tehtävänsä huolehtia 12-vuotiaan kännykästä, aikuiset hoitavat. Vai valitseeko esimies opettavaisen linjan "Muista sinä sitten isona, että kännykkää ei oteta aamupalapöytään / vessaan / suihkuun"?

RATKAISUT:
Äiti-esimies aloittaa jankuttamisen
kutakuinkin heti. Sekä historian kokeista, lastenohjelmien katsomisesta, kurkun ja tomaatin syömisestä että kännykästä. Nelivuotias joutuu piirtämään koira ja kukkia -synttärikortin.
Äiti-esimies myöntyy kuitenkin kompromissiin, ruisleivän jälkeen lapset syövät pelkkää paahtoleipää ja Dora-ohjelma tallennetaan. Esimies valittaa tasapuolisesti 4-vuotiaalle kantelusta ja 12-vuotiaalle kännykästä.

MUSTA HETKI ESIMIEHENÄ:
Lauseet "Annetaan se kännykkä vaikka kehitysmaihin" ja  "Mikä muu sua huvittaa elämässä kuin karkkipäivä?"

TÄHTIHETKI ESIMIEHENÄ:
Vastaus "Olette yhtä rakkaita molemmat". 4-vuotias kysyy kysymyksen taktisesti nerokkaasti kesken äiti-esimiehen ja 12-vuotiaan kännykkäselkkauksen samalla, kun itse kiipeää esimiehen syliin ja halaa.

Millaisia tilanteita teillä kotona on tänään(kin) ollut? Kerro alla kommenttikentässä, kiitos!

Lue myös:

10 vinkkiä: Kasvata itseäsi kuten lastasi

Jari Sinkkonen: "Lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen"

Jukka Laajarinne: Kasvatus on turha

"Äidin kuuluu olla kamala"

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful