Rakkautta vain -elokuvan rakkaudentunnustus ei ehkä toimisi tosielämässä.

Elokuvien romanttiset kohtaukset saavat katsojan toivomaan, että oma rakas tekisi joskus samoin. Oikeasti leffojen romantiikassa on paljon vialla. 

1. Älä seiso ex-kumppanin pihalla trenssitakissa stereoita pääsi päällä pidellen.

Ihanimmat romanttiset komediat tulevat tietysti 1980-luvulta. Loistokaveri-elokuvassa Lloyd Dobler (John Cusack) seisoo ex-tyttöystävänsä pihalla, nostaa kasettisoittimen päänsä päälle ja soittaa parin yhteisen lemmenhetken aikana soinutta kappaletta.

Oikeasti exän pihalle tunkeutuminen ja vanhan seksikappaleen soittaminen saisi todennäköisemmin aikaan soiton poliisille kuin herättäisi ihastuneita huokauksia.  

2. Älä lue rakkaasi henkilökohtaisia papereita ja katoa sitten selitystä jättämättä.

Tässä kohtauksessa on oikeastaan kaksi typerää ideaa. Bridget Jones – elämäni sinkkuna -elokuvassa ihana Mark Darcy (Colin Firth) löytää Bridgetin (Renée Zellweger) päiväkirjan ja lukee, miten Bridget on häntä haukkunut. Sitten Mark katoaa mystisesti. Bridget lähtee miehen perään lumisateeseen yllään vain toppi, villatakki ja alushousut. Lopulta selviää, että Mark oli lähtenyt ostamaan Bridgetille uuden päiväkirjan – koska tämä ”tarvitsee uuden alun”. 

Ensinnäkin: toisen päiväkirjaa ei lueta, vaikka se lojuisi avoimena pöydällä.

Toiseksi: älä lähde lumisateeseen ilman housuja. Tai ulos.

3. Älä suunnittele ensimmäistä tapaamista kalliiseen ja epäkäytännölliseen paikkaan ja unohda sopia, milloin oikeastaan aiotte tavata.

Elokuvassa Uneton Seattlessa Annie Reed (Meg Ryan) kirjoittaa ihastukselleen Sam Baldwinille (Tom Hanks) ja pyytää tätä tapaamaan hänet Empire State Buildingin huipulla ystävänpäivänä. Annie kopioi romanttisen eleen elokuvasta Unohtumaton rakkaus, jossa rakastavaiset tapasivat samassa paikassa. Sam ilmestyy totta kai paikalle.

Ihana ele, mutta siinä on pari isoa aukkoa. Miten rakastavaiset osaavat saapua paikalle samaan kellonaikaan, vaikka ajasta ei sovittu? Sisäänpääsy Empire State Buildingiin maksaa yli 30 dollaria ja sinne voi olla pitkä jono. Mikä sen romanttisempaa kuin seistä monta tuntia turistiryhmien joukossa? Kun itse sovit treffit, valitse vähän helpompi paikka ja tarkka kellonaika.

4. Älä tarjoudu alastonmalliksi uudelle taiteilijarakkaallesi.

Titanicissa Rose (Kate Winslet) ja Jack (Leonardo Dicaprio) rakastuvat päätä pahkaa tuhoon tuomitulla risteilyllä. Kun Roselle selviää, että Jack on taiteilija, hän tarjoutuu miehelle alastonmalliksi. Siis miehelle, jonka on tavannut vasta hiljattain. Jack luonnostelee sohvalla makaavaa Rosea, ja katsoja punastuu kateudesta.

Oikeasti tarkan, kokonaisen alastonkuvan piirtäminen voi viedä tunteja. Kuvittele, että makaisit niin kauan alasti uuden tuttavuuden silmien alla. Voit varmaan kuvitella, mitä mielessä liikkuisi (”Miltä oikeastaan näytän? Reiteni liimautuvat ikävästi yhteen. Milloin ajoin viimeksi kainalokarvat?”). Kun mies sitten näyttää valmiin teoksen sinulle, saatat pettyä siihen, miten hän sinut näkee.  Etenkin, jos hän ei ole Jackin vertainen taiteilija.  

5. Älä tunkeudu kultasi asuntoon ikkunasta katsomaan, kun hän nukkuu.

Twilight – Houkutus -elokuvassa Edward (Robert Pattinson) paljastaa tunkeutuneensa jo muutaman kuukauden ajan ihastuksensa Bellan (Kristen Stewart) makuuhuoneen ikkunasta sisään katsellakseen, kun tyttö nukkuu. 

Karmivaa. Kuvittele, että saisit tietää miehen kiivenneen sisään ikkunastasi ja tuijottaneen sinua, kun nukut. Voisi kuvitella, että Edwardin tunnustus saisi Bellan hysteeriseksi pelosta (Edward on sitä paitsi vampyyri), mutta se johtaakin suuteluun.

6. Älä ilmesty parhaan kaverisi oven taakse tunnustamaan rakkautta hänen vaimolleen.

Rakkautta vain on ihana elokuva. Sen ikimuistoisimmassa kohtauksessa parhaan ystävänsä vastavihittyyn vaimoon salaa rakastunut Mark (Andrew Lincoln) saapuu pariskunnan ovelle mukanaan rakkauttaan julistavat pahvikyltit. Vaimo avaa oven ja Mark tunnustaa tunteensa äänettömästi kylttejä pidellen. Miten romanttista. 

Oikeassa elämässä niin moni asia olisi voinut mennä pieleen. Entä jos oven olisikin avannut Julietin (Keira Knightley) mies? Miten Mark olisi selittänyt cd-soittimen ja valtavat pahviplakaatit? Puhumattakaan siis siitä, että rakkauden tunnustaminen parhaan ystävän vaimolle on aika ruma temppu.

7. Älä jahtaa rakastasi lentokentän läpi.

Rakkautta vain sisältää toisenkin mahtavan romanttisen kohtauksen. Siinä pieni Sam (Thomas Brodie-Sangsterjahtaa Yhdysvaltoihin muuttavaa ihastustaan halki Lontoon Heathrow'n lentokentän saadakseen tytön kiinni. Temppuun Samin kannustaa tämän isä (Liam Neeson). 

Miksi elokuvissa ja telkkarissa jahdataan aina toista lentokentän läpi? Oikeasti sitä yrittävä saisi turvamiehet ja luultavasti myös poliisin kimppuunsa saman tien.

8. Älä rakenna taloa exällesi saadaksesi hänet takaisin.

The Notebook – Rakkauden sivut -elokuva on itkettävien romanttisten elokuvien kärkikastia. Elokuvassa päähenkilö Noah (Ryan Gosling) näkee entisen rakkaansa Allien (Rachel McAdams) uuden miehen kanssa. Noah päättää kunnostaa Allielle tämän unelmien talon siinä toivossa, että saisi siten naisen takaisin. 

Järjetöntä! Mies käyttää valtavasti aikaa, vaivaa ja rahaa rakentaakseen talon naiselle, jonka kanssa ei edes ole. Onneksi elokuvassakin todetaan, että Noahin päässä napsahtaa eikä moinen käytös ole normaalia.

9. Älä esitä rakkaallesi julkista serenadia.

Elokuvassa 10 Things I Hate About You lukion paha poika Patrick (Heath Ledger) loukkaa ihastustaan Katia (Julia Stiles). Koska anteeksipyyntö ei riitä, Patrick lahjoo ääniteknikon ja laulaa Katille Can’t take my eyes off of you -biisin orkesterin säestyksellä koulun stadionilla.

Kohtaus toimii, koska Patrickilla on hyvä ääni – ja koska hän on Heath Ledger. Oikeassa elämässä julkinen serenadi olisi vain kiusallinen. Vaikka osaisit laulaa, on luritukset parempi jättää kotiin tai karaokeen.

10. Älä kuvaa ihastustasi salaa videokameralla.

American Beautyssa outo Ricky Fitts (Wes Bentley) kuvaa naapurintyttö Janea tämän ikkunan läpi.

Tämä ei kaipaa sen pidempää selitystä. Toisen ihmisen kuvaaminen ilman lupaa tämän kotona on rikos. Ja todella pelottavaa. 

Vai oletko eri mieltä? Mikä on romanttisinta, mitä sinulle on tehty? Entä mikä on romanttisinta, mitä sinä olet tehnyt?

Lähteet: womenshealth.com, complex.com, avclub.com

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.