Opaskoiraksi koulutettava Elli rakastaa elämää, ja se osoittaa sen pomppimalla innoissaan.

Jokaisessa Kodin Kuvalehden nettivuilla julkaistussa Elli-videossa on samanlainen kohta: Elli-pentu hyppää jonnekin iloisena ja häntä heiluen.

"Sellainen sen tyyli on. Se ei osaa esimerkiksi mennä maahan kauniisti ja tyylikkäästi, vaan se mieluummin pomppaa", Ellin emäntä Mirjami Lehikoinen kertoo.

Opaskoiraksi koulutettava labradorinnoutaja Elli viettää Mirjamin perheessä kotikoiran elämää ennen opaskoiraksi valmistumista. Kodin Kuvalehden nettisivuilla seurataan Ellin kasvua Koiran vuosi -sarjassa.

Elli on vastikään tullut murrosikään. Se testaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Innoissaan se on ehtinyt riepotella yhden Harry Potter -kirjan ja vetäissyt ruokapöydältä paketillisen juustoa.

"Ellistä elämä on ihanaa. Se vaikuttaa onnelliselta ja on ehkä juuri siksi niin älyttömän valloittava persoona."

Elli sopeutuu uusiin paikkoihin helposti

Kun Elli näkee koiran, se haluaa mennä sen luo. Tapa on opaskoiraksi koulutettavalle koiralle ongelma, josta on päästävä eroon. Koirakohtaamisissa linja on siksi tiukka. Lenkillä Ellin kanssa Mirjami ei edes yritä ohittaa muita koiria vaan pysähtyy ja odottaa, että toinen menee ohi.

"Kun koira tulee vastaan, pysähdyn Ellin eteen. Samalla haluan selkeästi osoittaa muille, että Elli on töissä", Mirjami sanoo.

Koirakavereita Elli saa tavata vapaalla koirapuistossa. Julkisissa tiloissa Elli pystyy rauhoittumaan, jos siellä ei ole muita koiria. Sen vahvuus on kyky sopeutua uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Elli on ollut pari kertaa hoidossa, ja jo muutaman tunnin kuluttua meno on ollut kuin kotona. Ikävä ei ole vaivannut.

Ei syliin, mutta lähelle

Kotona Elli tulee aina kiinni johonkin ihmiseen. Se ei ole sylikoira, mutta haluaa olla aina lähellä. Jos lapset pelaavat lattialla lautapelejä, Elli on vieressä.

Helmikuussa Elli täyttää vuoden, ja maaliskuussa on opaskoiratestin vuoro. Siihen asti Elli ja Mirjami jatkavat perustaitojen harjoittelua. Tavoitteena on, että Elli ei häiriinny eteen tulevista ärsykkeistä, vaan keskittyy kerrallaan yhteen tehtävään.

"Jos Ellistä tulee opas, siitä pitää tulla käyttäjälleen myös hyvä kaveri", Mirjami sanoo.

Katso kaikki Elli-videot.

Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Yhä useampi julkaisee tekstinsä itse.

Reseptikirja, suvun tarina, esikoisromaani... Pöytälaatikossa tai tietokoneen kovalevyllä odottelevat tekstit on nykyisin yhä helpompi julkaista itse.

Vaihtoehtoja on monia, ensin pitää vain päättää, mitä tahtoo. Yhdelle riittää julkaisu verkossa, toinen haluaa painattaa oikean kirjan itselleen, kolmas koko suvulle.

"Kustantamoilla oli pitkään portinvartijan asema. Siellä päätettiin, mitkä kirjat päätyvät lukijoiden saataville. Omakustantaminen heijastaa tätä aikaa, jossa kaikilla on netin kautta vapaus ja mahdollisuus saada sisältöjään julki", sanoo Saara Golombek omakustanteita julkaisevalta Books on Demandilta.

Ei omakustantaminenkaan silti aivan vaivatonta ole. Työ pitää tehdä itse ilman kustantamon ja kustannustoimittajan apua. Jos toivoo tuttavapiiriä isompaa yleisöä, markkinointi vaatii vaivaa ja kekseliäisyyttä. Toisaalta päätösvalta kirjan sisällöstä ja tekijänoikeudet säilyvät omissa käsissä.

Maailmalla on esimerkkejä kirjoittajista, jotka ovat nousseet jättimenestykseen julkaisemalla teoksensa ensin itse. Kun lukijoita löytyy, omakustanteista kiinnostuvat yleensä myös perinteiset kustantamot.

Ruotsalaisen Carl-Johan Forssen Ehrlinin kirjoittama iltasatukirja Kani joka tahtoi nukahtaa nousi suosikiksi ensin Ruotsissa ja sitten muuallakin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen omakustanne, joka pääsi verkkokirjakauppa Amazonin bestseller-listalle. Skottityttö Estelle Meskamen Did I mention I love you -trilogia sai ensin miljoonia lukijoita verkossa ja nyt painettuna ympäri maailman.

"Sitä, millainen teos lopulta nousee menestykseksi, on mahdoton ennustaa", Golombek sanoo.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Tarinat pois pöytälaatikosta

Elisa Kirja

Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelu tekee yhteistyötä Books On Demandin kanssa. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on muun muassa kirjan kannen suunnittelua, kustannustoimitusta ja korjauslukua.

Books On Demand

Saksasta lähtöisin oleva BoD on toiminut Suomessa pian kymmenen vuotta. Yhteensä 35 000 kirjailijaa eri maista on julkaissut BoD:n kautta 65 000 nimikettä. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on kustannuspalveluita.

Type & Tell

Valittavana erilaisia julkaisupaketteja, ja maksua vastaan on mahdollista saada vaikka kirjailijahaastattelu itsestään. 179 euron paketilla saa 5 tekijänkappaletta painetusta kirjastaan.

Wattpad

Englanninkielisissä maissa suosittu palvelu, jossa kuka tahansa voi ilmaiseksi julkaista ja kommentoida tekstejä. Ei painatusmahdollisuutta. Suosituimmat suomenkieliset tarinat ovat nuorten suosimia genrejä kuten fantasiaa. Aikuisten kirjoittajien määrä on kasvussa.

Sisko on nähnyt sinut parhaimmillasi ja kauheimmillasi. Ja siinä hän yhä on: rinnallasi, aina valmiina puolustamaan tosi paikan tullen!

  1. Siskon kanssa voi riidellä. Lapsena kaukosäätimestä, parhaasta paikasta sohvalla ja karkeista - ja aikuisena joskus yhtä tähdellisistä asioista.Se on virkistävää. Harvan kanssa voi olla hetken niin ilkeä, kiukkuinen ja epälooginen kuin siskon - ja saada sitten anteeksi, vaikkei pyytäisikään.
  2. Sisko on rehellinen. Hän täräyttää totuuden, kun muut eivät kehtaa tai uskalla. Silloinkin, kun et halua kuulla totuutta, mutta tarvitset sitä. Sisko myös huomaa, jos yrität valehdella.
  3. Sisko jakaa yhteiset muistot. Hän on se, jolta äiti aikoinaan pakotti pyytämään anteeksi - ja jota heti katseen välttäessä nipistit ja jolle vannoit kostoa. Mutta yhteisen historian ansiosta hän on myös se, joka keski-ikäisenä jakaa kanssasi huolen ikääntyvistä vanhemmista ja teiniintyvistä lapsista.
  4. Sisko ymmärtää pelkästä katseesta tai vartalon asennosta, millä mielellä olet. Hänen kanssaan voi olla hiljaa, eikä kummallekaan tule kiusaantunutta oloa.
  5. Sisko jakaa huumorintajusi. Myös sen tyhmimmän ja pimeimmän puolen.
  6. Siskolle voi kertoa ongelmista, joista ei kehtaa avautua vieraammille. Hän on seurannut elämäsi ylä- ja alamäkiä, eikä tosipaikan tullessa tuomitse ratkaisujasi, vaikka kevyemmissä kurveissa kuittailee. Sisko toivoo parastasi.
  7. Sisko on nähnyt sinut parhaimmillasi, kauheimmillasi ja oudoimmillasi. Kun olet ollut väärässä tai murtunut. Aikuisena ja lapsena. Kuinka turvallinen ajatus: siinä hän pysyy, eikä hätkähdä enää mistään.

Ja: siskon ei ole pakko olla biologinen sisko. Onneksi sielunsiskon tai -veljen voi löytää myös lapsuusperheen ulkopuolelta, missä iässä tahansa.

Kaiken takana on käsikirjoittaja. Sen tietävät myös Paratiisihotellin pojat.

Kuin yrittäisi liikuttaa pariakymmentä marionettinukkea yhtä aikaa. Sellaista on tosi-tv:n käsikirjoittaminen, kuvailee Outi Keskevaari.

Suomessa on tehty tosi-tv:tä viitisentoista vuotta, ja Keskevaari on ollut mukana alusta asti. Sinä aikana Suomeen on kehittynyt realityyn erikoistunut ammattilaisten joukko.

"Kyllä me vuonna 2001 Suurta seikkailua tehdessämme olimme aika pihalla Posion metsässä. Suurin muutos niistä ajoista on, että tekijät ovat nyt taitavampia."

Vuorosanoja tai tekoja ei tosi-tv:ssä päätetä ennalta. Käsikirjoittajan työtä on rakentaa tilanteita, joihin osallistujat reagoivat. Paratiisihotellia tehtiin jakso päivässä. Keskevaari oli mukana kuvauksissa ja teki lennosta seuraavan päivän suunnitelman.

"Tärkein työvälineeni kentällä ovat kuvausryhmän mukana kulkevat toimittajat, jotka tekevät päähenkilöiden haastattelut ohjelmaan ja pitävät minutkin ajan tasalla näiden sielunelämästä."

Vaikka kokemus karttuu, tosi-tv yllättää tekijänsä aina.

"Selviytyjissä eräs kilpailija oli läpäissyt monivaiheisen valintaprosessin fyysisine kokeineen ja haastatteluineen ja luuli silti pääsevänsä asumaan luksushotelliin ja vain esittävänsä selviytymistä. Hell's Kitchenissä yksi keski-ikäinen kilpailija kiipeili tarkkaavuushäiriön takia seinille ja valehteli toisille kilpailijoille olevansa tuotannon palkkaama häirikkö."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2015.

 

Ruokatoimittaja Outi Väisänen vinkkaa, mikä on Tukholmassa parasta juuri nyt.

Ykkösnähtävyys:

Östermalmin vanha kauppahalli siirtyi remonttievakkoon naapuriin rakennettuun väliaikaiseen halliin. Mikä luomus! Östermalstorg

Museo:

Valokuvataiteen museossa Fotografiskassa on paitsi upeita näyttelyitä, myös hyvää ruokaa ja maisema. Stadsgårdshamnen 22

Paras buffa:

Lounaalle kannattaa suunnata ravintola Motheriin, jonka kasvisbuffet tarjoaa yli 40 sorttia. Mäster Samuelsgatan 19

Kahville ja pullalle:

Jos pyörit trendikkäällä Södermalmin alueella, poikkea herkkupullalle Bageri Petrus -kahvilaan. Swedenborgsgatan 4

Illalliselle mummolaan:

Ravintola Agrikultur on huikean kodikas ruokaelämys. Avokeittiössä on puu-uuni, ja pöydissä palavat öljylamput. Roslagsgatan 43

Kun hulautat inkiväärishotin kurkusta, pääset flunssasta.

+ Kokeile vielä

Tukholmalaiset fanittavat inkiväärijuomaa, jonka sanotaan poistavan pöpöt ja kolotukset. Kokeile itse! Shotti 2,5 e, Jungle Juice Bar.