Opaskoiraksi koulutettava Elli rakastaa elämää, ja se osoittaa sen pomppimalla innoissaan.

Jokaisessa Kodin Kuvalehden nettivuilla julkaistussa Elli-videossa on samanlainen kohta: Elli-pentu hyppää jonnekin iloisena ja häntä heiluen.

"Sellainen sen tyyli on. Se ei osaa esimerkiksi mennä maahan kauniisti ja tyylikkäästi, vaan se mieluummin pomppaa", Ellin emäntä Mirjami Lehikoinen kertoo.

Opaskoiraksi koulutettava labradorinnoutaja Elli viettää Mirjamin perheessä kotikoiran elämää ennen opaskoiraksi valmistumista. Kodin Kuvalehden nettisivuilla seurataan Ellin kasvua Koiran vuosi -sarjassa.

Elli on vastikään tullut murrosikään. Se testaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Innoissaan se on ehtinyt riepotella yhden Harry Potter -kirjan ja vetäissyt ruokapöydältä paketillisen juustoa.

"Ellistä elämä on ihanaa. Se vaikuttaa onnelliselta ja on ehkä juuri siksi niin älyttömän valloittava persoona."

Elli sopeutuu uusiin paikkoihin helposti

Kun Elli näkee koiran, se haluaa mennä sen luo. Tapa on opaskoiraksi koulutettavalle koiralle ongelma, josta on päästävä eroon. Koirakohtaamisissa linja on siksi tiukka. Lenkillä Ellin kanssa Mirjami ei edes yritä ohittaa muita koiria vaan pysähtyy ja odottaa, että toinen menee ohi.

"Kun koira tulee vastaan, pysähdyn Ellin eteen. Samalla haluan selkeästi osoittaa muille, että Elli on töissä", Mirjami sanoo.

Koirakavereita Elli saa tavata vapaalla koirapuistossa. Julkisissa tiloissa Elli pystyy rauhoittumaan, jos siellä ei ole muita koiria. Sen vahvuus on kyky sopeutua uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Elli on ollut pari kertaa hoidossa, ja jo muutaman tunnin kuluttua meno on ollut kuin kotona. Ikävä ei ole vaivannut.

Ei syliin, mutta lähelle

Kotona Elli tulee aina kiinni johonkin ihmiseen. Se ei ole sylikoira, mutta haluaa olla aina lähellä. Jos lapset pelaavat lattialla lautapelejä, Elli on vieressä.

Helmikuussa Elli täyttää vuoden, ja maaliskuussa on opaskoiratestin vuoro. Siihen asti Elli ja Mirjami jatkavat perustaitojen harjoittelua. Tavoitteena on, että Elli ei häiriinny eteen tulevista ärsykkeistä, vaan keskittyy kerrallaan yhteen tehtävään.

"Jos Ellistä tulee opas, siitä pitää tulla käyttäjälleen myös hyvä kaveri", Mirjami sanoo.

Katso kaikki Elli-videot.

Jarkko Lintu sekoitti tämän vuoden ensimmäisen tippaleipätaikinan tammikuussa.

Tammikuussa Jarkko Lintu sekoitti yleiskoneella kevään ensimmäisen 50 kilon tippaleipätaikinan. Hän ei osaa sanoa, montako yksittäistä kananmunaa siihen upposi, mutta munamassaa kului monta litraa. Paistoaltaassa suli 25 kilon rasvakimpale.

Jarkko on tuotantopäällikkönä Malvialan leipomossa Vehmersalmella. Tammikuusta aina vappua edeltävän viikon keskiviikkoon asti hän tekee pelkästään tippaleipiä. Niitä syntyy leipomossa 20 000 päivässä.

Tippaleivät valmistuvat samalla tavalla kuin kotikeittiössä, mutta isommin. Pursotuskone valuttaa taikinanauhan kuuden leivonnaisen muotteihin, jotka uppoavat kuumaan rasvaan. Paistaja kääntää leivonnaiset, kun ne ovat kypsyneet oikean värisiksi. Taikinantekijä tekee koko ajan uutta taikinaa.

”Parin tunnin välein on päästävä pois rasvakattilan ääreltä pakkaamon puolelle. Rasva on 180-asteista. Ilmastoinnista huolimatta altaan vierusta on aika lämmin paikka”, Jarkko sanoo.

Leipomossa leijuu rasvassa kypsentämisen ja vaniljan tuoksu. Se seuraa kotiin asti.

”Pelkällä suihkulla se ei lähde. Pitää käydä saunassa.”

Jarkko maistaa laadunvalvonnan takia hiukan tippaleipää joka päivä, mutta yksi kokonainen maistuu vielä vappunakin. Miten tekijä itse syö monimutkaisen leivonnaisen?

”Murennan sitä pikkuisen lautaselle ja siitä ryhdyn syömään. Jos tippaleipää puraisee reunasta, se on seuraavaksi sylissä.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 9/2017.

Nämä neljä dokumenttia eivät ole kepeitä, mutta ajattelemaan ne saavat.

1. The True Cost, Netflix.

Halpojen vaatteiden alkuperästä on kauppareissulla vaikea saada tolkkua. The True Cost sukeltaa syvälle vaateteollisuuteen ja näyttää olot, joissa kehitysmaiden miljoonat naiset uurastavat.

2. Natsien taidekauppias, Yle Areena.

Toisen maailmansodan aikana natsit ryöstivät häikäilemättä taidetta kaikkialta Euroopasta. Erityisesti ahnehdittiin juutalaisten keräilijöiden ja taidekauppiaiden omaisuutta.

Osa saaliista saatiin sodan jälkeen takaisin, mutta arvokkaita aarteita jäi myös sille tielleen. Monet juutalaisten ahdingolla vaurastuneet taidekauppiaat jatkoivat toimimista alallaan myös sodan jälkeen. 

3. Ompelijatar, Yle Areena. 

Martta Koskinen menehtyi viimeisenä Suomessa teloitettuna naisena syksyllä 1943. Kuka Martta oli, ja miksi hänet tuomittiin? Näihin kysymyksiin vastaa dokumentti, jonka tapahtumat sijoittuvat Helsingin kaduille. 

4. Beware the Slenderman, HBONordic.

Vuonna 2014 kaksi 12-vuotiasta amerikkalaistyttöä puukotti samanikäistä ystäväänsä. Tutkimuksissa selvisi, että taustalla oli tyttöjen fanaattinen usko fiktiiviseen, nettipalstoilla syntyneeseen hirviöön, Slender Maniin.

Dokumentissa ääneen pääsevät niin tyttöjen vanhemmat kuin asiantuntijatkin. Dokumentti pakottaa miettimään, miten netinkäyttöä tulisi valvoa.

Että kala voikin olla traaginen tapaus! Mikko Meriahven asuu Helsingin Sea Lifessa eikä sillä ole yhtään ystävää.

KK:n seuraama labradorinnoutaja Elli on jo vuoden ja on aika aloittaa opaskoiran soveltuvuustestit. Parin viikon päästä selviää tuleeko Ellistä sokeiden opaskoira.

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla sokeiden opaskoira, mutta sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Katso kaikki Elli-videot