Elli pääsee retkelle Rajasaaren koirapuistoon. Vastassa on vanha rouva Donna sekä kaksi kaverusta, joiden kanssa kelpaa painia. Mutta miten Elli-koiranpentu malttaakaan odottaa lupaa napata nappula?

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Katso kaikki Elli-videot.

Huhtikuun kirjoissa tytöt ovat sodassa ja kuvataiteilija pohtii äitisuhdettaan.

Tyttöjä sodassa – Tuomas Hoppu: Sisällissodan naiskaartit 

Meidän, jotka rakastamme Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa, on hyvä lukea myös tutkijan kuvaus siitä, mitä vuonna 1918 tapahtui ja miksi. Punaisten naiskaartilaisten kokemukset koskettavat. Kenties eniten liikuttaa tieto siitä, kuinka nuoria he olivat: 31 prosenttia oli alle 18-vuotiaita. Anna Pihlajaniemi

Taiteilija ja hänen äitinsä – Mila Teräs: Jäljet

Vuonna 1945 Helene Schjerfbeck piirtää vielä yhden omakuvan ja muistelee elämäänsä. Idean yksinkertaisuudesta kasvaa kaunis ja yllättävä romaani. Schjerfbeck näyttäytyy muunakin kuin eteerisenä ja herkkänä naistaiteilijana: arjessa on myös syötävä, vaikka ”taideajatukset eivät hengitä tiskausten ja päivittäin samoina toistuvien huushollirutiinien tahdissa”. Erityisesti tyttären ja äidin suhde on kiinnostava kaikessa tunnistettavuudessaan. Anna Pihlajaniemi

”Pesen kaikki paikat aasta ööhön, paitsi sukukalleuksiin en koske”, sanoo työtään rakastava saunottaja Mervi Hongisto.

”Pesen kaikki paikat aasta ööhön, paitsi sukukalleuksiin en koske”, sanoo Mervi Hongisto, 61.

Mervi on työskennellyt pesijänä 30 vuotta yleisessä Forum Saunassa Turussa. Kaikille avoimiin, maksullisiin saunoihin tultiin ennen pesulle, koska kotona ei välttämättä ollut edes juoksevaa vettä. Nyt tullaan hemmoteltavaksi.

”Nautiskelemaan. Yhdelle se tarkoittaa Trooppinen tuuli -nimistä ihon kuorintaa tai mitä lie, toisille kunnon jynssäystä”, Mervi tarkentaa.

Kun saunavieras saapuu, Mervi pukeutuu muoviessuun ja pesee asiakkaan kaksi kertaa etupuolelta ja kaksi kertaa takaa.

”Jotkut haluavat pitää uimapuvun päällä ja jotkut melkein talvitakinkin. En pakota riisumaan, mutta nolostella ei kannattaisi.”

Mervi levittää saippuaa selälle ja huuhtoo sen sitten lämpimällä vedellä. Samalla hän ajattelee: Joltakin puuttuu toinen rinta, toisella on selluliittia. On luomia, ihokarvoja ja tutisevaa lihaa. Se on elämää. Kuinka kauniita ihmiset ovat, jokainen muhkura, jokaisessa iässä.

”Toivon, että kosketukseni kautta pestävä oppii näkemään arvonsa.”

”Mottoni kuuluu, että saunassa puhdistuu kropan lisäksi mieli. Mielen puhdistaja, kuinka hieno ammatti! Olen unelmatyössäni.”

Työskennellessään saunottaja huomaa yhteiskunnan muutoksen, joskus hyvin konkreettisesti.

”Pestäväkseni tulevat nuorukaiset pyytävät pehmeitä otteita. Kolmekymmentä vuotta sitten kuurattiin juuriharjalla. Niin niin. Ennen olivat miehet rautaa.”