Kilpa-ajaja Emma Kimiläinen kertoo, kuinka ajat turvallisesti ja taloudellisesti.

1. Tunne auto, jolla ajat.

Ota selvää, onko siinä lukkiutumattomat jarrut ja ESC-ajonvakausjärjestelmä. Jos ei ole, kuljettajalta vaaditaan enemmän hätätilanteessa.

2. Säädä itsellesi hyvä ajoasento.

Turvallisuuden kannalta ajoasento on erittäin tärkeä. Säädä istuin niin, että silmien korkeus on tuulilasin puolivälissä.

Oikea etäisyys rattiin selviää, kun ojennat käden suoraksi ratin päälle. Ratin kuuluu osua ranteen kohdalle ja jalkojen tulee olla koukussa.

Tämän jälkeen säädä peilit. Kiristä turvavyö kiinnittämisen jälkeen.

3. Aja ennakoiden.

Ennakoiva ajo säästää polttoainetta ja lisää turvallisuutta. Suuntaa katse pitkälle eteenpäin ja säilytä turvaväli. Taajamassa se on puolet ajamastasi nopeudesta metreinä, eli kaksi sekuntia. Maantieajossa turvaväli on hyvällä kelillä sama metrimäärä kuin on nopeutta. Ajassa mitattuna turvaväli on silloin neljä sekuntia.

4. Säädä vauhtia.

Ennakoivan ajon taloudellisuus perustuu vauhdin säätämiseen. Kiihdytä nopeasti ja aja sen jälkeen aina pintakaasulla. Jos kaahaat punaisiin valoihin ja jarrutat lopuksi, polttoainetta kuluu enemmän kuin moottorijarruttamalla, eli kaasupoljin ylhäällä rullaten.

5. Huomioi toiset.

Anna tilaa tarpeen tullen.

 

Kekri on kuin joulu, uusivuosi, juhannus, pyhäinpäivä ja halloween - yhtä aikaa.

Kun vanha kansa juhli sadonkorjuuta eli kekriä, siinä ei huvituksista säästelty. Riekkumiseen oli mitä vakavin syy: jos kekrinä säästeli pidoissa, vaarassa oli koko seuraavan vuoden sato.

Sittemmin kekriperinteet on silputtu palasiksi ja ripoteltu juhliin pitkin vuotta.

Vai mitä, eikö kuulostakin jotenkin tutulta?

Ajatuksia vainajille

Kekri: Kuolleet esivanhemmat tulevat katsomaan, ovatko nuoremmat sukupolvet pitäneet paikat kunnossa. Heille katetaan ruokaa pöytään ja lämmitetään sauna.

Pyhäinpäivä: Edesmenneitä läheisiä muistetaan viemällä heidän haudalleen kynttilöitä.

Vuoden suurimmat syömingit

Kekri: Jokaisen pitää syödä ja juoda enemmän kuin jaksaa. Jos joku jättää vatsaan yhtään tyhjää tilaa, hän vaarantaa seuraavan vuoden sadon. Erityinen juhlaruoka on kekriporsas.

Joulu: Sama.

Koristeita oljesta

Kekri: Perinteisiä koristeita ovat olkipukit ja himmelit, jotka symboloivat hedelmällisyyttä.

Joulu: Sama, vaikka koristeiden symbolinen merkitys on unohtunut.

"Juhlaa kehotetaan rauhassa viettämään"

Kekri: Juhlaan liittyy hiljainen aika, niin sanottu kekrirauha.

Joulu: Sama.

Pukki kysyy kiusallisia

Kekri: Nuoret miehet pukeutuivat kekripukeiksi vetämällä päälle turkin ja kasvoille naamarin. He kiertävät taloissa tivaamassa, onko sato korjattu ajallaan.

Joulu: Muuten aika sama, mutta pukki kysyy: “Onko täällä kilttejä lapsia?”

Herkkuja vai kepponen?

Kekri: Nuoret naiset pukeutuvat päästä varpaisiin valkoisiin ja peittävät kasvot valkoisella harsolla. He kiertävät talosta taloon yhdessä kekripukkien kanssa ja pyytävät herkkuja. Jos niitä ei heru, he uhkaavat rikkoa talosta uunin.

Halloween: Aika sama, paitsi että kummituksiksi pukeutuneiden lasten vuorosanat kuuluvat: “Karkki vai kepponen?”

Uuden vuoden taikoja

Kekri: Vanha vuosi päättyy sadonkorjuuseen ja uusi vuosi alkaa kekristä. Vuoden vaihtuessa tehdään taikoja ja ennustetaan tulevaa esimerkiksi valamalla lyijyä.

Uudenvuodenaatto: Sama. Tosin nykyisin valetaan tinaa.

Hus, henget!

Kekri: Kekrinä kuljeskelevien vainajien joukossa saattoi olla pahantahtoisiakin henkiä. Heidän karkottamisekseen oli viisasta polttaa tulia.

Pääsiäinen/juhannus: Kokkoja poltetaan. Pääsiäisen alla liikkuvat pienet trullit ja noidat.

Lähde: Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Tässä kaksi hyvää romaania jännityksestä nauttivalle.

Mats Stransberg: Risteily – Laiva on lastattu...

"Luen hyvin harvoin ehdan kauhuromaanin. Jos löytäisin tällaisia, lukisin ehkä enemmänkin. En kiinnostu vampyyritarinoista kartanomiljöissä tai teinipiireissä. Perinteinen risteilyalus Ruotsin ja Suomen välillä sen sijaan on nuhjuisine käytävineen, karaokeineen ja buffeteineen niin tuttu, että kyllähän yllätyksellinen juoni hyytää. Henkilökavalkadi on kiinnostava. Lopuksi jännitti ihan oikeasti!" Anna Pihlajaniemi

Jyrki Heino: Kelmit – Juonittelua Suomen Turussa

"Jyrki Heinon dekkarissa maistuu, tuoksuu ja tuntuu vuoden 1800 Turku. Pääosassa on sympaattinen luutnantti Carl Wennehielm, joka ajautuu ensin pienen tytön yksinhuoltajaksi, sitten selvittämään outoja kuolemantapauksia. Aikakauden ihmiset käyttäytyvät hassun vanhahtavasti mutta ovat aivan yhtä ahneita ja herkkäuskoisia kuin mekin." Tarja Hirvasnoro

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."