Bengtskär on suurin ja kaunein, mutta sinne mahtuu enää päiväretkelle. Onneksi merellä on muitakin majakoita.

 

Kuva Ulla-Maija Lähteenmäki

Söderskär

Mitä ja missä? Porvoon ulkosaaristoa on vuodesta 1862 valvonut Söderskärin majakka. Saarella ei voi majoittua, mutta elokuun puoliväliin asti majakkaa pääsee ihastelemaan päiväristeilyllä Helsingin Vuosaaresta.

Miten mahtuu? Päiväristeilyillä on melko hyvin tilaa, mutta tee varaus ajoissa. Päiväristeilyt lähtevät m/s Södeskär -aluksella päivittäin Vuosaaren Aurinkolahdesta klo 9. Risteilyn voi varata netissä. Perillä Söderskärissä se on 1 h 45 min.

Milloin? 11. syyskuuta asti.

Mitä maksaa? Risteily maksaa aikuiselta 53 euroa ja lapselta 27 euroa, 0-6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Lisätietoja: www.soderskar.fi

Kuva Vesa-Matti Väärä

Kylmäpihlaja

Mitä ja missä? Kylmäpihlajan majakka sijaitsee Rauman edustalla, kymmenen kilometrin päässä mantereelta. Se on rakennettu vuonna 1953 ja sen tornissa on 13 huonetta.

Miten mahtuu? Majakassa on vapaita huoneita arkisin että viikonloppuina. Varatuin on ylimmän kerroksen näköalasviitti.

Miten sinne pääsee? Vesibussit kulkevat Kylmäpihlajaan Poroholman leirintäalueen satamasta. Heinä-elokuussa vuoroja on kolme päivässä. Kylmäpihlajaan voi hyvin tehdä myös päiväretken.

Milloin? Kylmäpihlaja on avoinna päivittäin 28. elokuuta asti ja tilauksesta ryhmille myös syyskuussa.

Mitä maksaa? 2 hengen huone maksaa 135-165 euroa ja sviitti 265 euroa. Meno-paluu vesibussilla kustantaa aikuiselta 28 euroa ja päiväristeily 25 euroa.

Lisätietoa: www.kylmapihjala.com

 

Kuva Antti Johansson

Isokari

Mitä ja missä? Isonkarin majakka sijaitsee Uudenkaupungin edustalla, 22 kilometrin päässä mantereesta. Majakka on valmistunut 1833 ja kohoaa Suomen toiseksi korkeimmalle, 49,4 metriin.

Miten mahtuu? Isossakarissa voi majoittua majakkamestarin taloon ja sen piha-aittoihin.

Miten sinne pääsee? Vesibussit Diana ja Mary Ann kuljettavat Isoonkariin kerran päivässä keskiviikosta sunnuntaihin.

Milloin? Vesibussit liikennöivät 14. elokuuta asti. Sen jälkeen saareen pääsee tilauskuljetuksella.

Mitä maksaa? 2 hengen huone majakkamestarin talossa maksaa 226 euroa ja piha-aitoissa 153 euroa. Meno-paluu maksaa aikuiselta 55-60 euroa ja lapselta 28-33 euroa. Päiväristeilyn aikuinen tekee 59 eurolla ja lapsi 25 eurolla. Laivamatka sisältää lounaan ja opastuksen.

Lisätietoja: www.isokari.fi

Kuva Leila Mäki

Tankar

Mitä ja missä? Tankarin majakka sijaitsee Kokkolan edustalla, 15 kilometrin päässä mantereesta. Vuodelta 1889 peräisin olevan majakan lisäksi pienellä saarella on vanha kalastajakylä, luotsiasema ja kirkko.

Miten mahtuu? Tankarissa majoitutaan majakkamestarin talossa, vierasmajassa tai luotsirakennuksen Tankar Inn –majatalossa.

Miten sinne pääsee? 11. elokuuta asti Ms Jenny kuljettaa Tankariin ja takaisin kerran päivässä tiistaista sunnuntaihin ja elokuun loppuviikoilla harvemmin. Päiväristeilyllä saaressa ollaan 2 tuntia.

Milloin? Majoitus on avoinna ja m/s Jenny liikennöi 31. elokuuta asti.

Mitä maksaa? 2 hengen huone Tankar Innissä maksaa 110 euroa. 4-6 hengen huoneessa nukkuu 90 eurolla ja vuodepaikan 8 hengen huoneesta vierasmajassa saa 15 eurolla. Meno-paluu m/s Jennyllä maksaa 20 euroa ja lapselta 10 euroa.

Lisätietoja: www.kokkola.fi/tankar

Kuva Sami Kilpiö

Bengtskär

Mitä ja missä? Vuonna 1906 valmistunut Bengtskärin majakka on yksi Suomen suosituimmista ja näyttävimmistä majakoista. 52-metrinen majakka on Pohjoismaiden korkein ja sijaitsee Hangon edustalla 25 kilometrin päässä mantereesta.

Miten mahtuu? Viikonloppuyöt Bengtskärissä ovat kuumaa kamaa, joten toimi nopeasti. Ensi kesän viikonloppuyöt kannattaa varata nyt.

Miten sinne pääsee? Päiväristeily Bengtskäriin maksaa aikuiselta 59 euroa ja 4­-14-vuotiaalta 29,50 euroa. Varaa risteily etukäteen.

Milloin? Bengtskärin majakka on avoinna joka päivä elokuun 28. asti ja syyskuussa tilauksesta.

Mitä maksaa? Meno-paluu maksaa 59 euroa ja sisältää sekä lounaan että vierailun Rosalan viikinkikeskuksessa. Yöpyminen maksaa 70-120 euroa riippuen siitä, montako ihmistä huoneeseen majoittuu. 4-14-vuotiaat pääsevät puoleen hintaan.

Lisätietoja: www.bengtskar.fi

 

Muokattu 30.6.2016 kello 10: Päivitetty artikkeliin vuoden 2016 hinta- ja päivämäärätiedot.

John Nurmisen Säätiö

Haluatko majakkaan? Tässä viisi merellistä kohdetta, joihin vielä pääset

Majakat ovat merihistoriaa ja kulttuuriperinnettä kauneimmillaan! Lisää saman teeman sisältöjä löytyy John Nurmisen Säätiön ja merimuseoiden vasta avatusta Loki-palvelusta: www.lokistories.fi Tarkoituksena on esitellä palvelussa ensi kesään mennessä myös kaikki Suomen majakat, jotka aiemmin jo esitelty Valo merellä -teoksessa. Tervetuloa tutustumaan!
Lue kommentti

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.