Toimituksen sienihullu-graafikko kokosi yhteen kolme kirjaa, jotka sienistä innostuneen kannattaa hankkia hyllyynsä.

Napakkaa infoa

Lasse Kosonen: Sienenmetsästystä. Tunnista parhaat ruokasienet (WSOY 2015)

Viime syksyn uutuussienikirja on perusteellinen ja erittäin havainnollinen teos, jossa faktat on esitetty kiinnostavasti ja selkeästi.

Erityisen plussan kirja saa runsaasti kuvitetusta osiosta "Näin ryhdyt tunnistamaan sientä". Valokuvista aloittelevankin sienestäjän on helppo oppia harrastuksen kannalta tärkeitä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi miltä näyttää vyöhykkeinen lakin pinta, millaista on itiöpöly tai mitä eroa on nukkatupsuisella ja karvaisella jalalla.

Sienilajeja kirjassa on lähes 300, joten sieniretken tuotokset löytyvät suurella varmuudella kansien välistäkin. Valokuviin on hienosti saatu sekä nuoria että vanhoja sieniyksilöitä (monet sienilajit kun muuttuvat vanhetessaan paljonkin!), ja mikä tärkeintä; sieni on näytetty myös alhaaltapäin.

Avuksi sienten tunnistukseen on kuvien yhteyteen laitettu näppärät pienet ikonit, parhaat tuntomerkit, joihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. Lajikuvaus on hyvin jäsennelty ja oleelliset tiedot (kasvupaikka- ja aika sekä käyttötapa) on helppo selkeiden väliotsikointien avulla löytää nopeasti.

Tuntomerkit on koottu erilliseen laatikkoon, josta ne näkee yhdellä silmäyksellä. Monissa sienissä on myös hauska pieni pätkä knoppitietoa perässä, kuten että lehmäntattia on kutsuttu ennen löpötatiksi ja mesisienten rihmasto tuottaa pimeällä heikkoa valoa!

Kirjan lopussa on infopaketti myrkyllisistä sienistä ja siitä, miten eri tavoin sienimyrkyt vaikuttavat - kiinnostavaa ja samalla karmivaa. Raakoina vatsanväänteitä aiheuttavat sienet on listattu kätevästi yhteen.

Tästä listasta olisi ollut apua punikkitattia raakana maistaneelle ystävälleni, joka aamuyöllä heräsi ja luuli kuolevansa sienimyrkytykseen... Ja toki mukana on myös toimintaohjeet oikean myrkytyksen varalle. 

Plussat: Selkeä taitto, havainnolliset kuvat ja jäsennelty, ytimekäs teksti. Ei liian laaja. Sopii aloittelevalle sienestäjälle.

Miinukset: Kirjan sidonta on huono, se ei pysy itsekseen auki.

 

Uppoudu ja fiilistele

Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä ja ihmisiä. (Tammi 2014)

Toissavuonna ilmestynyt fiilistelykirja on jokaisen sieni-ihmisen unelmateos. Ei pelkkää kovaa tieteellistä faktaa ja lajintunnistusta, vaan kirjan täydeltä kiinnostavia tarinoita, hurmaavia ihmisiä ja herkullisia reseptejä.

Ja kirjan kuvamaailma vasta herkullinen onkin. Jo kantta katsoessa pääsee fiilikseen mukaan - saappaan alla upottavat sammalet, syksyisen metsän raikkaan kirpeä tuoksu, maastoa haravoiva katse...

Kirja yhdistää nimensä mukaisesti sienet ja ihmiset. Himosienestäjien tarinoiden kautta pääsee kulkemaan haperojahdissa, tattimetsällä, kasvattamaan korvasieniä, maistamaan japanilaisten himoitsemaan matsutakea, katsomaan huikeaa sienikokoelmaa...

On ihana huomata, ettei suinkaan ole sienihulluutensa kanssa yksin - meitä on iso joukko, joita sienet yhdistää!

Sieniä & ihmisiä sopii mielestäni erityisesti sienikauden ulkopuolella lueskeltavaksi herkkupalaksi. Kun ei vielä pääse apajille, voi kirjasta tankata tunnelmaa ja inspiraatiota.

Plussat: Kaunis, kaunis kirja! Sopii hyvin lahjakirjaksi innokkaalle sienestäjälle. Erilainen ja antoisa. Paljon hyviä ruokaohjeita.

Miinukset: Ei sovi hyllyn ainoaksi sienikirjaksi.

Muhkea klassikko tosiharrastajalle

Pertti Salo, Tuomo Niemelä ja Ulla Salo: Suomen sieniopas. (WSOY 2006)

Tämän kirjan avulla on tunnistettu monen monta metsästä kotiin kannettua sientä. Laaja ja tiiliskiven paksuinen sienikirja on hyvä perusteos innokkaalle sienestäjälle: sivuilta löytyy liki 900 lajia värikuvin. Jos löytämääsi sientä ei tästä kirjasta löydy,  olet todennäköisesti törmännyt superharvinaisuuteen.

Kirja on täyttä asiaa, paikoitellen jopa vähän kuivakkaa ja tieteellistä, vaikeaselkoistakin. Mutta sienten lajikuvaus on tiivisti ja tarkasti kirjoitettu, kuvat havainnolliset ja hakemisto hyvä.

Kirjaa on hauska selailla myös muuten vain. Sienimaailman nimistö on hupaisaa luettavaa: Tunnetko liuskahytykän tai vihvilänpahkapikarin? Entä konnankorvan, pikipallon tai mäntymaahikkaan? Suomen sieniopas on hintavahko kirja, mutta tämän hankittuaan ei välttämättä tarvitse muita.

Plussat: Laaja ja erittäin kattava perusteos. Hyvä sidonta, pysyy auki pitämättä.

Miinukset: Aloittelijalle ehkä liiankin laaja. Tekstimassasta oleellisen asian löytäminen vaatii haeskelua.

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.