Haastattelu tehtiin keväällä 2013.

Ministerin pestistä eroamaan joutunut Heidi Hautala katui jo keväällä sitä, ettei aina osaa elää oppiensa mukaisesti.

Heidi Hautala antoi keväällä Tunisiassa haastattelun Kodin Kuvalehden Olipa päivä -palstalle.

AAMIAISEKSI SAIN ihanaa tuorepuristettua appelsiinimehua, maitokahvia ja makeaa tunisialaista kakkua. Olin työmatkalla Tunisiassa ja majoituin Tunisin vanhankaupungin ihastuttavassa hotellissa. Sen kaikki 12 huonetta oli sisustettu yksilöllisesti paikallisin käsitöin ja antiikkihuonekaluin.

KUN PUKEUDUIN, jouduin ajattelemaan hieman edustamista. Päädyin siistiin mustaan hameeseen, valkoiseen paitapuseroon ja mustaan nahkatakkiin. Siihen turvaudun, olenpa missä tahansa mantereella tai ilmanalassa.

TYÖPÄIVÄNI ALUKSI tapasin Sheraton-hotellissa Lila Lefevren, joka suunnittelee Välimeren alueen naisille omaa televisiokanavaa, Nissa-tv:tä. Huomasin, että olemme toisillemme jo sen verran tutut, että sinuttelimme toisiamme ranskaksi. Suomi on tukenut pyrkimyksiä Nissa-tv:n perustamiseen, joten valmistauduin pitämään seminaarin avauspuheen.
Harmittelin ylenpalttisia turvallisuusjärjestelyjä ja liiallista autossa istumista. Mutta joissakin maissa ministerin roolia ei voi esittää uskottavasti alistumatta autosaattueisiin. Eli turha purnata asioista, jotka eivät minulle kuulu.

EN VOISI LUOPUA tiukan ohjelman keskellä lyhyistä vapaista hetkistä. Pyrin aina pakenemaan omille teilleni. Nyt Suomen Tunisian suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen vei minut viehättävään 1500-luvulla rakennettuun vanhojen tavaroiden kauppaan ja Medinan vanhoille kujille. Ostin ihanat säämiskätossut, joita on hyvä pitää jalassa hotellin kylmillä kivilattioilla ja pitkillä lennoilla.

ILAHDUIN tunisialaisten naisaktivistien energiasta ja hiukan vihastakin. Islamistien uhan alla he pelkäävät menettävänsä saavuttamansa oikeudet.

LOUNASAIKAAN sain keskustella Tunisian ihmisoikeusministerin kanssa. Toivotin hänelle menestystä, koska hän vaikutti olevan aidosti ihmisoikeuksien puolella, vaikka onkin valtapuolue Ennahdan edustaja – ja valtapuolueen islamistiset pyrkimykset herättävät pelkoa.


EN KERTAAKAAN ajatellut, että tehtäväni olisi tylsä ja matkaseura ikävää. Rasittavin rutiini on matkalaukkujen purkaminen ja pakkaaminen. En koskaan opi pakkaamaan täydellisesti. Tälle matkalle onnistuin jo valitsemaan yhteensopivat vaatteet, mutta kaikki romuttui, kun matkan alkupäivinä ostin Marokosta pölyisiä mattoja. Pakkausidolini on seurapiiritoimittaja Rita Tainola, jonka tapasin kerran Dohassa. Hän matkustaa aina kevyesti vain muutama mekko laukussaan ja pesettää vaatteensa hotellissa.

ÄRSYYNNYIN siitä, että Tunisian vanhoilliset piirit ovat nostaneet hirveän hulabaloon Suomessa asuvan suurlähettilään Zohra Ladghamin moraalista. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on levinnyt väite, että hän olisi ajanut Suomessa autoa humalassa ja siksi häntä ollaan kutsumassa kotiin kesken kauden. Erikoista, koska Suomessa poliisitutkinta on kesken ja näyttäisi siltä, ettei yksikään Tunisian suurlähetystön työntekijä ole asiasta epäiltynä.

KAIPASIN kevättalven ohikiitävää hankikantoa. Mietin myös, missä vaiheessa kuunkierto mahtaa olla. En ole nähnyt täysikuuta aikoihin, ja kuunkierron paljastava rannekellonikin on epävireessä.

KADUN SITÄ, etten aina osaa elää oppieni mukaisesti. Saatan hermostua pienistä asioista ja puran välillä paineita läheisilleni ja työkavereille. Kadun sitä joka kerta.

MATKAKAUPUNGISSANI Tunisissa kunnioitan ja ihailen ikivanhaa historiaa ja Välimeren kauneutta. Samalla mietin, miksi turistit välttävät näitä paikkoja. Ilmeisesti Arabikevään tapahtumat ovat pelottaneet heidät. Ihan turhaan.

PÄIVÄN KOHOKOHTA oli se, että kunnianarvoisa egyptiläiskirjailija Nawal El Saadawi ehdotti illallista ja saimme houkuteltua hänet Tunisin juutalaisravintolaan. Pohdimme yhdessä, miten voitamme maailmanlaajuisen patriarkaatin. Seuraavaksi haluan lukea jonkin El Saadawin kuuluisista kirjoista.

UNELMOIN kesästä, kukkasista, mehiläisistä ja perhosista. Suomeen päästyäni aion tilata salkoruusun, tarharuusun, ritarikannuksen ja tähtiputken siemeniä.

MENIN NUKKUMAAN onnellisena kaikista valaisevista keskusteluista ja mukavasta iltateehetkestä. Paksujen kiviseinien sisällä viileässä huoneessa ja paksun, lämpimän peiton alla oli hyvä nukahtaa.

ARVOSANA päivälle: 10–.

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.