Hiljaisuus on uusi matkatrendi:
Toimittaja Noora Mattila nautti hiljaisuudesta Pohjois-Norjassa.

Parhaalla lomalla maailma jää taakse. Sitä varten ei tarvitse lähteä kauas – ei välttämättä yhtään mihinkään.

Ennen vanhaan ihmiset matkustivat, koska halusivat nähdä maailmaa, kuulla vieraita kieliä ja valloittaa huippuja. Nykyään he matkustavat yhä useammin siksi, että maailma jäisi taakse.

Tutkijoiden mukaan kasvussa ovat luontomatkailu ja vaeltaminen sekä hyvinvointimatkat: joogalomat ja terveysretriitit. Suomalaisista 40 prosenttia harrastaa luontomatkailua vähintään kerran vuodessa. Kaikenikäiset samoilevat ja retkeilevät enemmän.

Kaukomatkojen mainokset houkuttelevat rauhalla, jopa tylsyydellä. Tylsyys on katoava luonnonvara, jota älypuhelimet ja sosiaalinen media nävertävät.

"Loman aikana voi yrittää päästää hetkeksi irti."

”Matkailualan keskusteluun on tullut uusi termi, digital detox eli digipaasto”, kertoo projektipäällikkö Henna Konu Itä-Suomen yliopiston matkailun opetus- ja tutkimuslaitokselta.

”Esimerkiksi Islannissa järjestetään retriittejä, joiden osallistujilta otetaan älypuhelimet viikoksi pois. Retriittiin kuuluu hiljentymistä ja vaikeiden asioiden läpikäymistä, jos siihen ei muuten tunnu olevan aikaa ja mahdollisuutta.”

Konun mukaan ihmiset kaipaavat hetkessä olemista vastapainona kiireelle ja jatkuville ärsykkeille.

”Vaikka ei olisi valmis muuttamaan koko elämää, loman aikana voi yrittää päästä hetkeksi irti, hidastaa.”

Sellainen on mahdollista esimerkiksi merillä, vuorilla tai erämaassa.

Rahtilaivan ihana tylsyys

Havahdun kapealta hyttisängyltä. Silmät osuvat haaleankukertavaan ikkunaverhoon ja tihkunharmaaseen merinäkymään. Lastilautta M/S Estradenin moottori humisee tuskin kuuluvasti.

Nukuin näköjään taas päiväunet. Missäköhän olemme? Mitä kello on? Tai oikeastaan: koska syödään?

Päivät toistuvat samanlaisina rahtilaivalla Turusta Englannin Harwichiin. Miehistön työvuorot vaihtuvat neljän tunnin välein, mutta myös matkustaja tuudittautuu päivän ennustettavaan kulkuun. Melko kirjaimellisesti.

”Matkustajat kertovat usein, että täällä alkaa nukuttaa hirveästi. Monet nukkuvat laivalla paremmin kuin missään”, sanoo laivan kapteeni Pasi Roos.

Rahtilaivayhtiö Finnlinesin kyydissä kulkee joka vuosi 600 000 matkustajaa Ruotsiin, Saksaan, Latviaan tai Venäjälle. Noin puolet on turisteja, kertoo yhtiön matkustajaliikenteen johtaja Kaj Tokolander.

”Matkoille tulee väkeä, jotka eivät jaksa matkustajalaivojen tingelitangelia.”

 

Pohjois-Norjan saaristossa vallitsee kaunis yksitoikkoisuus.

 

Rahtilaivalla saa olla korkeintaan 12 ulkopuolista matkustajaa kerrallaan.

Finnlinesin kyydissä pisin mahdollinen matka on kolme yötä, mutta sen Napolissa sijaitseva emoyhtiö myy pidempiä ”rahtilaivaelämyksiä”. Ulkomaisilla laivoilla voi lähteä Atlantin yli tai maailman ympäri.

Mikä se rahtilaivaelämys sitten on? Tarkoitus ei ole päästä perille. Ei miehistökään yleensä käy satamissa. Mainoskuvissa matkustajat istuvat ikkunattomassa huoneessa ja katselevat elokuvia.

Laivalla ei oikein voi tehdä mitään, mutta ei myöskään tarvitse: ruoka on aina valmiina pöydässä.

Kapteeni Roosin mukaan esimerkiksi kirjailijat ovat kiinnostuneita rahtilaivamatkoista. Keskittyminen on helppoa avomerellä, missä puhelimesta katoaa verkko ja laivan internet raksuttaa töin tuskin. Meri on samaan aikaan inspiroiva ja yksitoikkoinen.

Ehkä kirjailijat ovat Kyllikki Villan jalanjäljillä: pitävät lokikirjaa, johon merkitään tarkasti kaikki tärkeät, yksinkertaiset asiat: laivan nopeus, säähavainnot, päiväunien pituus, mitä oli jälkiruuaksi.

Viimeinen satama

Nyksundin kylään johtaa vain yksi tie, ja se päättyy tähän. Pienen poukaman molemmin puolin värikkäät tasakattotalot peilaavat itseään vedestä. Kajavat kyykkivät ikkunalaudoilla ja kirkuvat. Ympärillä levittäytyy Pohjois-Norjan Vesterålenin saaristo.

Vesterålen on matkailijoille tutumman Lofoottien saariston pohjoisnaapuri. Täällä näkee vähemmän rinkkaväkeä, vaikka saaristoluonto vuorineen ja tupasvillaniittyineen on yhtä kaunis.

Nyksund ehti tyhjentyä 1960-luvulla, kun valtio halusi norjalaisten muuttavan isompiin kaupunkeihin. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin saksalaiset matkailijat päättivät kunnostaa hylätyn kylän, ja nyt täällä on taidegalleria ja tasokas kalaravintola.

Saksalainen Ssemjon Gerlitz pyörittää edelleen Holmviksbryggenin vierasmajaa, uuden Nyksundin ensimmäistä majataloa. Hämyisässä ravintolassa on samat lattialankut kuin kalavarastossa yli sata vuotta sitten.

Majatalo on täyteen varattu joka talveksi jo puoli vuotta etukäteen. Onko täällä siis jotain aktiviteetteja, esimerkiksi talviurheilua?

”Ei. Juuri siksi ihmiset haluavat tulla tänne.”

Hiljaisuus voisi olla Suomen matkavaltti.

Holmviksbryggen on ainoa paikka, joka kylässä on talvella auki. Kauppaan on kymmenen kilometriä. Tammikuussa vuoret seisovat luoksepääsemättöminä lumen alla, mutta taivaalla loimuavat revontulet.

Vaiteliaisuus ja tapahtumattomuus voisivat olla Suomenkin valtti.

Itä-Suomen yliopisto käynnisti viime vuonna hiljaisuusmatkailuhankkeen, jossa markkinoidaan Suomen ”käyttämätöntä luonnonvaraa, hiljaisuutta”. Erityisesti japanilaiset ovat kiinnostuneita hiljaisuusmatkailusta Pohjois-Karjalaan.

”Yrittäjät etsivät nyt tapoja tuotteistaa hiljaisuutta”, projektipäällikkö Henna Konu kertoo.

”Hiljaisuus ei välttämättä tarkoita, että istutaan tekemättä mitään. Siihen kuuluvat myös luonnon äänet. Kauneushoitoloissakin vesi liplattaa ja linnut laulavat.”

Turvassa tuntureilla

Tunturin laella niskan takaa kuuluu yllättävä helähdys. Tekstiviesti!

Kännykkä on ollut vailla kenttää koko päivän. Olemme Lemmenjoella, Suomen suurimmassa kansallispuistossa. Sen pinta-ala on melkein 3 000 neliökilometriä eli se kattaisi kymmenen Helsinkiä. Lemmenjoki on Euroopan suurimpia erämaa-alueita.

Operaattoreiden kuuluvuuskartoista näkee, että Pohjois-Suomessa on paljon alueita, jossa ei ole lainkaan verkkoa. Valkeita rauhanlaaksoja.

Erämaassa puhelimet kuuluvat vain joillain huipuilla. Joskus kuuluvuuskohta on merkitty kiviringillä. Siinä on pieni palanen ulkomaailmaa, johon astua.

 

Kaivattuun hiljaisuuteen kuuluvat luonnon äänet, joihin ei ehdi keskittyä kiireisessä arjessa.

 

Täällä Martiniiskonpalon tunturilla oli ennen erämaapuhelin. Enää lankapuhelinta ei tarvita, mutta toinen palvelu on tallella: kirjasto. Keskellä aavaa maisemaa seisoo hirsimökki, jonka ainoassa huoneessa tönöttää kirjahylly. Inarin kunnankirjaston poistokirjat herättävät suuremman turvallisuudentunteen kuin verkon löytyminen.

Kirjastoa käyttävät Lemmenjoen kullankaivajat. Heidän valtausalueensa ovat ainoa muistutus ihmisistä, mutta ne vievät vain promillen erämaasta. Retkeilijöitä Lemmenjoella käy kokoon nähden melko vähän, noin 10 000 vuodessa.

Horisontissa utuiset tunturinlakit laskostuvat Norjan puolelle saakka. Sinne asti edessä on vain porojen tallaamia polkuja, kirkasvetisiä tunturipuroja, aarnihonkia ja riekkojen pesäkoloja.

Jotkut menevät vielä pidemmälle.

Katkeamaton yhteys

Navarrossa Kaliforniassa järjestetään kesäisin aikuisten leirejä, joiden idea on se, että portilla kaikki luopuvat puhelimistaan ja muista laitteistaan. Kaikenlainen teknologia on kielletty fakseja ja e-kirjoja myöten. Leirillä ei suvaita kelloja, työpuhetta, verkostoitumista tai oikeita nimiä.

Tapahtuman järjestävä kalifornialainen Digital Detox -verkosto lupaa nettisivuillaan luoda tilan, joka antaa yksilölle vapauden ja luvan todella irrottautua ja rentoutua. Osallistujat leipovat, kirjoittavat lauluja, kiipeilevät ja pelaavat lipunryöstöä.

Kahden entisen start-up-yrittäjän Levi Felixin ja Brooke Deanin asiakkaisiin kuuluu esimerkiksi Facebookin, Twitterin ja Googlen työntekijöitä.

Virtanäppäin tarjoaa ilmaisen loman. 

Tulee aika kalliiksi lentää toiselle puolen maapalloa vain päästäkseen pois netistä. Eikä sekään välttämättä auta.

”Olen onnistunut saamaan yhteyden verkkoon niin Kambodzan viidakossa kuin Venäjällä Komin metsässäkin. Somaliassa toimii puhelinverkko, vaikka hallinto ei toimisi”, hymähtää matkailualan professori Antti Honkanen Itä-Suomen yliopistosta.

Matkatoimittaja Kevin Rushby kirjoitti pakomatkailun mahdottomuudesta Norwegian-lentoyhtiön N-lehdessä. Onko kukaan enää ”poissa” samaan tapaan kuin ennen, hän mietti. Andien vuoristossa kanssamatkustajat raportoivat Facebookiin olevansa nyt kaukana tavoittamattomissa.

Rushbyn johtopäätös on yksinkertainen. Yksinäisyys, rauha ja siunattu tylsyys löytyvät hyvin läheltä: matkapuhelimen, tietokoneen ja tabletin virtanäppäimestä. Kojeen sammuttaminen tar­joaa ilmaisen loman.

Miksi napin painaminen on niin vaikeaa, että siitä täytyy maksaa leiriohjaajalle?

”Jotenkin ihmiset onnistuvat paremmin, kun toinen käskee. Eihän kotijumpastakaan meinaa tulla mitään, vaan pitää mennä ohjatulle tunnille”, Henna Konu sanoo.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdne numerossa 14-15/2014.

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful