Labradorinnoutajan pentu Elli on jo 10 viikkoa vanha, joten on aika alkaa treenata. Ensimmäisenä opetellaan peruskäskyt "istu" ja "maahan". Katso, jaksaako Elli keskittyä treeniin.

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Katso kaikki Elli-videot

Mäntyharjulla katsotaan elokuussa hyvän mielen elokuvia.

Onko ahdistava elokuva onnelliseen loppuratkaisuun päättyvää elokuvaa parempi? Ei, vaikka usein niin ajatellaan, sanoo elokuvaohjaaja Roosa Toivonen. Hän perusti miehensä, säveltäjä Tuomas Kantelisen kanssa Ilokuvafestivaalin Mäntyharjulle.

Hyvän mielen elokuva lisää uskoa ihmisen hyvyyteen.

Millainen elokuva sitten on hyvän mielen elokuva? Roosan mukaan siihen kuuluu jokin hyvän mielen elementti ja mieluiten onnellinen tai ainakin toivoa antava loppu. Hyvän mielen elokuva on kokonaisuutena kohottava ja mielellään lisää uskoa ihmisen hyvyyteen ja kaiken järjestymiseen. Hyvä esimerkki on vaikkapa joka joulun klassikkoelokuva Frank Capran Ihmeellinen elämä.

"Hyvän mielen elokuva voi sisältää dramaattisiakin käänteitä ja kertoa jopa äärimmäisestä ahdingosta, mutta lopussa palaset loksahtavat paikoilleen."

Roosan suosikkileffoissa on aina ripaus tulevaisuudenuskoa.

Roosan suosikkileffoissa on aina ripaus tulevaisuudenuskoa. Niiden ei tarvitse kuitenkaan henkiä pelkkää onnellisuutta.

"Ei Casablancassakaan pääpari saa toisiaan lopuksi. Silti elokuvassa on kohottava loppu. Velhoimmat ohjaajat onnistuvat kertomaan juuri näitä tarinoita."

Muina esimerkkeinä Tuomas ja Roosa luettelevat elokuvat Amelie, Forrest Gump, Walter Mittyn ihmeellinen elämä, Little Miss Sunshine, Koskemattomat ja Pretty Woman.

Elokuvassa on aina lopulta kyse siitä, uskovatko käsikirjoittaja ja ohjaaja ihmiseen ja tulevaisuuteen.

Roosan mielestä elokuvassa on aina lopulta kyse siitä, uskovatko käsikirjoittaja ja ohjaaja ihmiseen ja tulevaisuuteen. Ilokseen Roosa on huomannut, että ikääntyessään moni angstisiakin elokuvia tehnyt ohjaaja löytää enemmän valon sävyjä.

Ilokuvafestivaali Mäntyharjulla 4.–6. elokuuta 2017.

Game of Thronesin uusi tuotantokausi on yksi neljästä hyvästä syystä pysytellä loppukesä sisällä.

1. Entistä ihanampi Anna

Vieläkö muistat kirjasarjan Vihervaaran Annasta? Netflix tuo Annan seikkailut kotisohville uutuussarjallaan Anna, a lopussa. Tiedoksi teille, jotka ette tarinaa tunne: Anna on orpotyttö, jonka poikaa toivonut sijaisperhe saa lapsekseen väärinkäsityksen seurauksena. Puhelias ja mielikuvituksekas Anna tekee kaikkensa todistaakseen, että tytöt ovat vähintään yhtä kyvykkäitä kuin pojat.

Anna, a lopussa, Netflix.

2. Scifijännitystä kasarifaneille

Pienessä kylässä katoaa poika, ja samalla kylään ilmestyy kummallisesti käyttäytyvä tyttö, jolla näyttäisi olevan selittämätön yhteys kadonneeseen poikaan. Stranger Things ilahduttaa erityisesti nostalgiaa arvostavia, sillä sarja sisältää paljon viitteitä 1970- ja 80-luvun klassikkoelokuviin. Sarjan alkuun voi tutustua sopivasti nyt kesällä, sillä kakkoskausi julkaistaan lokakuun lopussa.

Stranger Things, Netflix.

3. Saa nauraa avioerolle

"Haluan avioeron." Frances tulee möläyttäneeksi suustaan nuo kohtalokkaat sanat kesken ystävän 50-vuotisjuhlien. Lause yllättää aviomiehen, ja tapahtumasta seuraa pitkä ja monivaiheinen eroprosessi, johon pääsevät osallistumaan myös lapset ja ystävät. Divorce on Sarah Jessica Parkerin tähdittämä komediasarja, joka löytää huumoria vaikeasta elämäntilanteesta.

Divorce, HBO Nordic.

4. Apua, talvi!

Hittisarja Game of Thronesin jatkoa on odotettu. Fantasiamaailmaan sijoittuvien kuninkaallisten valtataistelua on jännitetty kotisohvilla jo kuusi tuotantokautta, ja seitsemännen kauden kerrotaan olevan sarjan toiseksi viimeinen. Sarjan fanit viettävät loppukesän hyytävissä tunnelmissa, sillä tarinassa pitkään puhuttanut talvi on viimein täällä.

Game of Thrones, HBO Nordic.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2017.

Palstalla toimitus parantaa maailmaa yksi epäkohta kerrallaan.

Näin pääset eroon hiljaisuudesta - 10 vinkkiä!

Minun selviytymistarinani: hiljaisesta itsevarmaksi

Älä vetäydy seurassa, ota tilanne rohkeasti haltuun

Netti on täynnä tällaisia artikkeleita. Niiden perusoletus on sama: Hiljainen on viallinen. Todennäköisesti reppana kärsii itsekin. Hänen pitäisi siis muuttua puheliaammaksi ja rohkeammaksi.

Ulospäin suuntautuneen, aktiivisen ja hersyvän persoonallisuuden ajatellaan olevan päämäärä, jota kaikkien tulisi tavoitella. Nopeat ja äänekkäät tuntuvat peittoavan hiljaiset harkitsijat. Hiljaisuus yritetään kitkeä pois jo lapsesta, jotta tämä "pärjää elämässään".

Entä, jos hiljainen onkin ihan tyytyväinen olemukseensa ja elämäänsä? Jos hän ei haluakaan olla joukon keskipiste, vaan viihtyy sen laitamilla?

Hiljainen ei välttämättä ole ujo jännittäjä. Hän ei ole hiljaa siksi, ettei uskaltaisi puhua, vaan siksi, että hän ei yksinkertaisesti ole kovin puhelias. Hän puhuu kyllä, kun on asiaa tai tarve vaatii.

Ehkä hiljaisuus onkin enemmän muiden kuin hiljaisen ongelma. Hiljaiset hetket koetaan kiusallisiksi, vaikkei niiden tarvitsisi olla sellaisia.

Hiljaiset ihmiset ovat hyviä kuuntelemaan, sanotaan. He antavat tilaa toiselle. He ovat ystävällisiä, empaattisia ja joustavia. He osaavat tarkkailla omaa sisintään, koska kaikki aika ei mene touhuamiseen ja puhumiseen.

Ja vaikkei hiljainen olisikaan superempaattinen kuuntelemisen mestari, hänellä on silti oikeus olla tyytyväisesti hiljainen. Hänen ei tarvitse muuttua.

Jokainen voi loistaa omissa parrasvaloissaan. Jollekin se on spottivalo Broadwaylla, toiselle lukulampun loiste kotisohvalla.

Saunan jälkeen suomalainen haluaa makkaraa tai salaattia, telkkarin ja hiukan hellyyttä. Yllättävän moni haluaa myös saunakahvit.

Saunan jälkeen on kiva istua sohvalle katsomaan televisiota tai juoda kahvit, ilmenee Kodin Kuvalehden saunakyselystä. Listasimme tapoja ja tottumuksia, joita meillä on saunomiseen liittyen, sekä asioita, joita oikeastaan haluaisimme saunan jälkeen.

Suosituimmat saunajuomat: olut ja kahvi

Kyselystä ilmenee, että moni saunoo sekä arkena että viikonloppuna, mutta yleisin aika saunomiselle on ilta. Kuuman saunan jälkeen on kiva juoda jotain vilpoista, mutta yllättävää on, että usea kyselyyn vastannut lukija kertoo saunan jälkeen juovansa kahvit.

"Saunan jälkeen on ehdottomasti saatava kahvit. Jos mahdollista, niin otan lonkeron saunajuomaksi."

"Joskus syömme saunan jälkeen kiuasmakkaraa ja juomme saunakahvit."

"Yleensä ostan kaupasta lonkeron tai limpparia ja juon sen saunan jälkeen, jääkylmä lonkero tai limsa on saunan jälkeen parasta juotavaa."

Ranskalaisia, nugetteja ja jäätelöä

Moni kyselyyn vastanneista kertoo katsovansa televisiota yksin tai muiden kanssa. Televisionkatselun seuraksi sopivat myös viikonlopun herkuttelueväät, kuten ranskalaiset ja nugetit tai jäätelöä.

"Meillä syödään saunan jälkeen pannukakkua."

"Viikonloppuisin saunan jälkeen syödään sipsejä ja karkkia."

"Lauantaisin miehelläni on tapana laittaa kiukaalle folioon lenkkimakkaraa, jonka syömme oluen kanssa. Minulle riittää pieni makupala ja juomaksi usein vesi."

Saunan jälkeen hemmotellaan kehoa ja mieltä

Kaikki eivät halua juoda alkoholia tai syödä epäterveellisesti saunan jälkeen, kyselystä ilmenee. Saunanjälkeisiin lempiruokiin ja juomiin voi aivan hyvin kuulua vissyvesi tai salaatti.

"Saunan jälkeen maistuu raikas vesi ja grillattuja vihanneksia hyvillä mausteilla."

"Meillä juodaan teetä ja syödään leipää ja hedelmiä."

Saunan jälkeen on kiva vain olla ja rentoutua.

"Kesäisin istahdan saunan jälkeen pihakeinuun ja juon jotain viileää juomaa."

"Rasvaan omat ja miehen jalat ja laitan hänelle villasukat. Juomme jotain hyvää yhdessä, katselemme televisiota ja rapsuttelemme koiraa."

Haaveina hellyys ja hyvät yöunet

Usea kyselyyn vastannut lukija toteaa, että saunomisen jälkeen halutaan rentoutua tavalla tai toisella. Joku tahtoo vihreää teetä ja toinen selkähieronnan. Kesäisiin toiveisiin kuuluu pulahdus järvivedessä.

"Haluaisin saunomisen jälkeen vain istua kesällä lämpimällä terassilla ja katsella pellon hiljaisuuteen ilman itikoita. Hyvä seurakin kelpaisi."

"Saunomisen jälkeen haluan puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan."

"Haluaisin saada kerrankin kahdeksan tunnin yöunet."

"Minusta on mukavaa, kun saunan jälkeen saa kömpiä suoraan peiton alle eikä tarvitse enää tehdä mitään."

Myös seksi kuuluu saunanjälkeisiin rutiineihin ja siitä haaveillaan, sillä monelle saunan jälkeinen aika on yhteistä laatuaikaa kumppanin kanssa.

"Haluan rakastella, rentoutua ja kuunnella hyvää musiikkia."

"Jos saunomme kahdestaan, rakastelemme ellemme tee sitä jo saunassa."

"Haluaisin, että meillä olisi saunan jälkeen enemmän erotiikkaa."