Opaskoirapentu Elli matkustaa ensimmäistä kertaa raitiovaunulla. Ratikassa on uusi ystävä, mutta Elli ei saa moikata, koska sillä on opaskoiraliivi päällä. Katso videolta, miten Ellin jännittävä reissu sujui!

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Katso kaikki Elli-videot tästä!

Toukokuussa toimitus suosittelee Alice Munroa ja James Rebanksia.

Ilkukurista viisautta – Alice Munro: Jupiterin kuut

Novellikokoelma pysäyttelee pitkin matkaa: juuri noinhan asiat ovat, miten osuvasti ilmaistu. Tarinat ikääntymisestä, rakkaudesta ja pikkukaupunkien perhesuhteista ovat ilkikurisia ja viisaita. Ne kertovat aikuisen naisen elämästä melkein piinallisen tarkkanäköisesti, mutta onneksi myös aika lempeästi. Anna Pihlajaniemi

Hiljaisen elämän ylistys – James Rebanks: Elämäni paimenena

Nelikymppinen perheenisä on päättänyt elää luonnon keskellä lammasfarmarina, vaatimattomasti ja hiljaisesti. Oppinsa hän saa edellisiltä sukupolvilta. Maaseutu ympärillä tyhjenee ja työ on raskasta, mutta juuri tällainen elämä tekee onnelliseksi.

Onpa sympaattinen tarina – ja vielä tosi! On kiehtovaa ajatella, että siellä jossakin Englannissa kirjailija on tänäänkin herännyt aamuvarhain hoivaamaan lampaitaan. Anna Pihlajaniemi

Oletko lähdössä metsäretkelle, mutta kaipaisit matkaan hieman lisäjännitystä? Aloita lajibongaus! Tässä asiantuntijan vinkit lajeista, joita voit bongata kesä-heinäkuussa.

1. Pohjantikka

Pohjantikka viihtyy erityisesti vanhoissa kuusimetsissä. Keskikokoisessa tikassa ei ole lainkaan punaista väriä, mutta nuorella linnulla ja koiraalla on keltainen päälaki. Pohjantikka on pienempi kuin monelle tuttu käpytikka. 

Lintu pesii koko maassa, mutta eteläosissa se on harvinainen.

Pohjantikan poskissa on kolme mustaa raitaa.
Pohjantikan poskissa on kolme mustaa raitaa.

2. Töyhtötiainen

Töyhtötiaisen tuntomerkki on arvatenkin töyhtö. Töyhtö on suippo ja väriltään mustan ja valkoisen kirjava. Töyhtötiaista kannattaa etsiä havumetsästä. Lintu viihtyy etenkin kallioisissa männiköissä.

Linnun bongaaminen ei ole yhtä helppoa kuin ennen, sillä se luokiteltiin viime vuonna uhanalaiseksi lajiksi.

Töyhtötiaisen selkäpuoli on ruskeanharmaa ja vatsapuoli valkoruskea.
Töyhtötiaisen selkäpuoli on ruskeanharmaa ja vatsapuoli valkoruskea.

3. Hömötiainen

Kuten töyhtötiainen, myös hömötiainen on nykyään uhanalainen. Sen voi silti nähdä havu- ja sekametsissä koko maassa.

Hömötiaisen tuntomerkkejä ovat musta päälaki ja leukalappu. Lisäksi linnulla on valkoiset posket. Hömötiainen voi olla helpompi kuulla kuin nähdä.  

Hömötiaista esiintyy koko maassa.
Hömötiaista esiintyy koko maassa.

4.  Sitruunaperhonen

Kesällä luonnossa liikkuu runsaasti perhosia, joista sitruunaperhonen on monelle tuttu. Koiras on kirkkaankeltainen, naaras lähempänä vaaleanvihreää. Sitruunaperhonen lentelee todennäköisesti teiden varsilla tai aukeilla. Jos näet heinäkuussa sitruunaperhosen, se on tämän vuoden poikanen.

Sitruunaperhosen väri vaihtelee kirkkaankeltaisesta vihertävään.
Sitruunaperhosen väri vaihtelee kirkkaankeltaisesta vihertävään.

5. Metsälehmus

Metsälehmus on Suomen yleisin jalo lehtipuu. Se kasvaa yleensä lehdossa ja viihtyy erityisesti jyrkänteissä ja kivikoilla. Kun metsälehmukseen tutustuu etukäteen, se on helppo tunnistaa luonnossa.


Metsälehmus kasvaa 15-30 metrin korkuiseksi.
Metsälehmus kasvaa 15-30 metrin korkuiseksi.

6. Kotkansiipi

Isokokoinen saniainen kasvaa reilusti yli metrin korkuiseksi. Kotkansiipeä kannattaa etsiä esimerkiksi puronvarsilta ja lehdoista. Kotkansiipiä istutetaan toisinaan myös puutarhaan. 

Kotkansiipi viihtyy varjoisissa ja kosteissa paikoissa.
Kotkansiipi viihtyy varjoisissa ja kosteissa paikoissa.

7. Metsäkorte

Sanikkaisiin kuuluva metsäkorte on yleinen laji koko maassa. Se viihtyy muun muassa kosteissa ja soistuvissa metsissä. Jos löydät paikan, jossa kasvaa paljon metsäkortteita, maanpinta voi näyttää vihreältä sumulta.

Hentoinen metsäkorte kuuluu sanikkaisiin.
Hentoinen metsäkorte kuuluu sanikkaisiin.

8. Ahomansikka

Myös metsämansikkana tunnettu marja kypsyy luonnonmarjoista ensimmäisenä. Sen löytää yleensä aukealta ja aurinkoiselta tienpientareelta tai metsänreunalta.

Ahomansikka saattaa aiheuttaa allergiaa, joten aluksi sitä kannattaa maistella varovasti.
Ahomansikka saattaa aiheuttaa allergiaa, joten aluksi sitä kannattaa maistella varovasti.

9. Keltavahvero eli kantarelli

Kellertäviä kantarelleja voi nähdä jo kesäkuussa, mutta yleisimmillään ne ovat heinä-elokuussa. Jos haluat bongata kantarellin, lähde retkelle seka- tai lehtipuumetsään. Sieni on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa harvinaisempi.


Kantarelli on paikkauskollinen sieni, joka voi kasvaa samassa paikassa useita vuosia.
Kantarelli on paikkauskollinen sieni, joka voi kasvaa samassa paikassa useita vuosia.

10. Sudenkorennot

Jos metsästä löytyy lampi, siellä voi olla myös sudenkorentoja. Lisäksi sudenkorentoja kannattaa etsiä jokien ja purojen ympäriltä. Niitä elää Suomessa kymmeniä eri lajeja.

Kuvassa kiiltokorento. Kiiltokorennot ovat keskikokoisia ja useimmiten vihreän metallinkiiltoisia.
Kuvassa kiiltokorento. Kiiltokorennot ovat keskikokoisia ja useimmiten vihreän metallinkiiltoisia.

Vinkit antoi Luontoliiton metsävastaava Lauri Kajander. Lähteenä myös luontoportti.com.

Aiotko lomalle Tallinnaan? Katso ruokatoimittajan vinkit paikoista, joissa kannattaa herkutella. 

1. Tallinnan katuruokafestivaali
Suositulla Telliskiven alueella järjestettävä katuruokafestivaali tarjoaa 60 erilaista pysähtymispaikkaa, joissa herkutella. Samalla voit nauttia katutaiteesta. Sisäänpääsy maksaa euron. 10.-11.6.2017 Kalamaja, Telliskivi, tallinnstreetfoodfest.ee

2. Aseman tori uudistuu
Tallinnalaiset ovat odottaneet innolla, millainen Baltian aseman torista tulee uudistuksen jälkeen. Balti jaama turg on avautunut 19.5.2017.

Tavoitteena on ollut tehdä suosittu koko kaupungin olohuone ja ruokailupaikka. Paikalle pääsee vanhastakaupungista kävelemällä tai raitiovaunulla numero 2.

3. Paikallisten suosikki.

Vasta avattua italialaista Enoteca Luccaa eivät turistit ole vielä löytäneet. Ihanan portobellorisoton saa 9 eurolla, ja viinipuodissa riittää herkkuja, joista nauttia. Lucca on ykkösvalinta, jos yövyt lähistöllä uudessa Hilton Park -hotellissa. Terase 16

4. Matkalla satamaan.

Kaks Kokkassa saa ihastella liilaa punakaalipölyä kokonaisen paahdetun kukkakaalin päällä (12 e) tai lusikoida ehkäpä Tallinnan parhaan ramenkeiton (9 e). Mere pst 6

5. Parasta nyt.

Ravintola Tuljak on niin hyvä, että sinne kannattaa hurauttaa taksilla keskustasta. Matka vie vain 10 minuuttia.

Tuljakissa saat modernia ruokaa kantarellikuhasta parmesaanikaritsaan (18 e) ja lisäksi kauniin maiseman. Pirita tee 26

Ravintolavinkit antoi ruokatoimittaja Outi Väisänen. Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2017.

Laura Ruohonen on kirjoittanut lapsille kolme kirjaa, koska uskoo, että sanoilla leikkiminen lisää tasa-arvoa.

Uusin kirjasi, Tippukivitapaus (Tammi 2017) on jo kolmas lastenkirjasi. Miksi kirjoitat juuri lapsille?

Kielellä leikkiminen on reitti lapsen ja aikuisen tasavertaiseen kohtaamiseen. Kun sanoja käytetään eri tavalla kuin arjessa yleensä, aikuinen ei ole tylsä vaan pöhkö ja lapsi saa loistaa. Maailman vanhin pitsa laulaa ja rusinasta voi tulla suuruudenhullu. Yhdessä jaettu kuriton kieli haastaa molempia samalla voimalla.

Tuntuu, että sinulla oli kirjoittaessasi hauskaa.

Niin oli! Taskussani on aina pieni vihko, johon kirjaan päähänpälkähdyksiä, omia ja muiden. Saan luoda runoja, jotka nirskuvat ja pihisevät, kutittavat kieltä ja ikeniä. Usein runo lähtee kielellisestä keikauksesta. Jos mieleen tulee sanapari ”valvatti valvotti”, on pakko ottaa heti selvää, kuka on tämä Valvatti ja kuka ei nuku...

Millaisen runon kirjoittaisit keski-ikäiselle naiselle?

Synkkänä riittämättömyyden hetkenä kirjoitin tämän runon ja sanoin miehelle ja lapsille, että totuus hakattakoon hautakiveeni: ”Tyhmänä syntyi, tyhmänä kuoli, siinä välissä näppejään nuoli.” Kuvittaja Erika Kallasmaa piirsi saman tien hautakummun, jossa luki ”Rakas tyhmä”. Se muistuttaa, että olemme kaikki jollekulle rakkaita virheinemmekin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2017