Toimittaja vieraili kissakahvilassa:

Kissakahvila Helsingissä asiakkaat saavat kahvinjuonnin ohella paijata kuutta kahvilan asukasta. Kissojen kehräystä kuunnellessa omat kiireet unohtuvat. 

Ulko-ovia on kaksi. Astun sisään pieneen välieteiseen ja odotan, että kadulle vievä ovi sulkeutuu. Vasta sitten saan luvan avata sisäoven. Täytyy olla tarkkana, sillä muuten kahvilan uteliaat asukkaat saattavat hilpaista ovenraosta vilkkaalle Fredrikinkadulle.

Olen saapunut Kissakahvila Helsinkiin – siis kahvilaan, jossa asiakkaat pääsevät seurustelemaan myös siellä asuvien kissojen kanssa. Se on Suomen toinen kissakahvila. Ensimmäinen avattiin Tampereelle lokakuussa 2014.

Kahvilassa parveilee joukko toimittajia ja kuvaajia kamerat valmiina, malttamattomina. Pian kaikki äkkäävät päivän ehdottomat tähdet: lattialla pyörii kasa syötävän suloisia kissanpentuja. Räps räps, kamerat laulavat.

Penkillä makaa iso kolli, joka tarkkailee arvokkaana tilannetta. Pete on löytökissa, Ylivieskasta haettu. Se on myös kahvilan omistajan Pasi Nikkisen suosikki. Petessä on hänen mielestään ”jotain erityistä”. Peten lisäksi kahvilassa asuu viisi vajaan neljän kuukauden ikäistä kissanpentua. 

Ohikulkijat kiinnostavat uteliaita kissoja. 

Kissat ovat ehtineet asua kahvilan tiloissa jo kolme viikkoa. Kahvila on niiden koti, sillä kuusikko asuu sen tiloissa myös öisin. 

Omistaja Nikkinen käy repimässä kahvilan ikkunaa peittäneen ruskean paperin pois. Pari uteliasta kissanpoikaa hypähtää ikkunalaudalle ja katselee ulos silmät suurina. Ne näkevät vilkkaan kadun ensimmäistä kertaa.

Ohi kulkevat ihmiset pysähtyvät kissat nähdessään. Hymyt nousevat suupieliin ja kännykät kaivetaan esiin kuvien toivossa. Tämä kahvila mainostaa itse itseään.

Kissan rauhoittava vaikutus

Istahdan lattialle kameroineni ja yritän tarkentaa lattialla istuvaan pentuun. Hento tassu tökkää reittäni, ja yhtäkkiä sylissäni vääntelehtii pieni, harmaaraidallinen karvapallo.

”No hei. Kukas sinä olet?”

Alan rapsuttaa pentua korvan takaa. Ville, tunnistaa tarjoilija.

Ville alkaa kehrätä kovaan ääneen. Herkistyn, ja se yllättää – olen aina ajatellut olevani enemmän koiraihmisiä.

”Kissoilla on rauhoittava vaikutus ihmiseen. Tulin kerran itse tänne hirveässä stressissä. Kaikki kissat olivat yhdessä mytyssä penkillä, joten istuin niiden viereen ja aloin paijata. Pian ne kehräsivät kuorossa. Tajusin, että stressi lähti kuin itsestään”, Nikkinen kertoo.

Ville-pentu juttelee mielellään asiakkaiden kanssa. 

Silitän Villen päälakea. Se nuolaisee sormeani karhealla kielellään. Asetun hyvään asentoon ja yritän haastatella Villeä:

"No, miltä tuntuu olla julkkis?"

Vastaus jää saamatta, sillä Ville äkkää jotain kiinnostavaa ja loikkaa karkuun.

Se ei haittaa, sillä olen ehtinyt ymmärtää, mitä Nikkinen tarkoittaa. Oloni on raukea ja kiire on kadonnut.

Villasukkakilpailu ja kissajogaa

Kissakahvilan sisustus poikkeaa tavallisesta kahvilasta. Keittiön edessä on heiluriovi, jotta uteliaat nelijalkaiset eivät pääse häiritsemään ruuanlaittoa. Seiniä pitkin kulkee kiipeilytasoja, joiden korkeuksiin kissat pääsevät halutessaan rauhoittumaan. Lattialla nököttää nuhjuinen pahvilaatikko, johon on leikattu kurkistusaukko.

”Yritin miettiä, mistä saisin tyylikkäitä kissanleluja, jotka sopisivat myös sisustukseen. Mutta eivät sellaiset kissoja kiinnosta. Tyhjä pahvilaatikko tai paperikassi on sen sijaan kova juttu”, Nikkinen selittää.

Kissakahvilan omistaja Pasi Nikkinen kertoo, että kissojen paijaus rauhoittaa ihmistä. 

Kahvilassa on 25 asiakaspaikkaa. Koska kahvila on herättänyt etukäteen niin paljon kiinnostusta, voi sen paikkoja varata etukäteen netistä. Ohikulkijat pääsevät sisään, mikäli tilaa on. Tarjolla on muutakin kuin kahvia: maanantaisin tiloissa pidetään kissajoogaa. Erikoista on myös se, että kuka tahansa voi ostaa kahvilan osakkeita. 

Tyylilyyli, Ville ja Kalle

Maltan vihdoin istua syömään. Nautin suussa sulavasta porkkanakakusta, kun mustavalkoinen pentu kipuaa syliini ja tavoittelee juustosämpylää. Nostan sen varovasti pois, mutta tomera neito kipuaa nopeasti olalleni. Pienet kynnet raapivat hennosti ihoa.

Tyylilyyli on tuollainen. Se on porukan tiukin mimmi, roikkuu vaikka imurissa ihan tosissaan”, Nikkinen kertoo.

Eteisessä kaksi pentua on pistänyt ranttaliksi: ne tunkevat päätään vieraiden kenkiin ja pyörivät väkkäränä. Ikkunalaudalla on kolmas pentu, joka ei välitä hulinasta, vaan nukkuu sikeää unta.

Tarjottavat kiinnostavat kissoja. Vaikka kahvilan säännöt kieltävät kissojen nostamisen, pöydältä ne saa häätää pois. 

Pennuista kolme on samasta pentueesta, Iistä kotoisin. Kaksi sisarusta on haettu Siikajoelta. Koska en voi haastatella päivän tähtiä normaaliin tapaan, pyydän Nikkistä kuvailemaan jokaista.

Kalle on tarkkailija ja muita rauhallisempi. Ville on sosiaalinen juttelija. Helmiina on villi ja leikkisä. Se hoivaa mielellään muita eikä tykkää nukkua yksin. Nestori on kova syömään, mutta osaa olla myös nirso. Se on myös hyvä kantamaan leluja vesikippoon.

Ja porukan ainoa aikuinen, Pete, on ylväs johtaja. Se antaa pentujen purra korvaansa, mutta antaa kyllä kuulua, kun tahtoo olla rauhassa.

Kissojen ehdoilla

Kahvilassa toimitaan kissojen hyvinvointia ajatellen. Pöydillä on kahvilan säännöt, joissa kielletään esimerkiksi kissojen liiallinen syliin nostaminen. Hereillä olevia kissoja saa silittää ja niiden kanssa saa leikkiä, mutta nukkuvat on jätettävä rauhaan.

”Kissakahvilaan tullaan kissoille kylään”, Nikkinen sanoo.

Kahvilassa on tarjolla itse leivottua suolaista ja makeaa, kahvia ja teetä. Leipomukset on nimetty kissojen mukaan: listalta löytyy esimerkiksi Helmiinan mansikkatuulihattuja.

Ovi käy. Iäkäs nainen ojentaa Nikkiselle paperipussin. Sieltä paljastuu kaksi rouvan itse tekemää pehmohiirtä.

”Olen ehtinyt tutustua lähiympäristön ihmisiin. Se tässä työssä onkin parasta”, Nikkinen sanoo ja jatkaa:

”Minua liikuttaa ajatus siitä, että voin koskettaa muita tällä työllä. Toivon, että täällä meillä asiakkaat unohtaisivat kiireensä edes hetkeksi. Että he lähtiessään ajattelisivat, että olipa mukavaa puuhata kissojen kanssa.” 

Kissakahvila Helsinki:

  • Perustanut Pasi Nikkinen
  • Asukkaina viisi pentua ja yksi aikuinen kissa
  • Avajaiset keskiviikkona 15. heinäkuuta 2015
  • Sijaitsee osoitteessa Fredrikinkatu 55
  • Avoinna ti-la klo 11.30 – 20.30 ja su klo 11.30 – 18.30
  • Vuokrattavissa yksityiskäyttöön
  • www.kissakahvilahelsinki.fi

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.