Villasukkien tekeminen on rentouttavaa – mutta onko se kutomista vai neulomista? Kysyimme Kielitoimistosta. Kerro sinäkin!

Tämä on tullut selväksi: villasukkien tekemistä kuvaava sana jakaa suomalaiset.

Kun Kodin Kuvalehti teki nettiin villasukkakyselyn, vastaajia oli liki 1800. Heistä kaksi kolmesta oli ehdottomasti sitä mieltä, että kutoo villasukkia. Joka kolmas oli yhtä ehdottomasti sitä mieltä, että neuloo villasukkia.

Neuloa vai kutoa -pohdinta on ikivanha. Jo 1800-luvun lopulla laadittiin ohjelma käsityönopetuksen järjestämisestä kansakouluissa ja neuvottiin käyttämään sanaa ”neuloa” silloin, kun vaate valmistetaan puikoilla. Käytäntö on jatkunut opettajien koulutuksessa siitä asti.

Ammattikäytössä villasukkia neulotaan, ja esimerkiksi Suuri Käsityö -lehden ohjeissa puikoilla varmasti neulotaan. Kutominen liittyy ammattilaisten mielestä kangaspuihin, ja sanojen käyttäminen sekaisin aiheuttaisi vain sekaannusta.

Murre ratkaisee

Mutta mutta. On myös Kielitoimisto ja suomen kielen lautakunta. Niissä ollaan sitä mieltä, että villasukkaa voi sekä neuloa että kutoa.

Kutoa-sanan ensimmäisenä selityksenä on Kielitoimiston sanakirjassakin selitys kankaan valmistamisesta kangaspuissa tai koneella. Silti kutoa-sanaa voi Kielitoimiston mukaan käyttää yleiskielessä myös samoin kuin neuloa-sanaa: voi kutoa oikeaa ja nurjaa ja tehdä kutomalla villasukan tai villapuseron.

Kansa voi siis edelleen sekä kutoa että neuloa villasukkia. Ja niin se tekee. Ratkaisevin asia on lopulta se, miltä murrealueelta on kotoisin. Länsisuomalaiset kutovat sukkaa silloin, kun itäsuomalaiset neulovat. Etelä- ja Pohjois-Suomessa valtaosa kutoo.

Kuulostaa jotenkin tutulta, eikö? Aivan niin, vihta ja vasta. Niissäkin on keskellä Suomea murreraja, ja hyvin samankaltainen kuin kutomisessa ja neulomisessa. Ne, jotka neulovat villasukkia, tekevät saunaan vastan. Ne, jotka kutovat, myös vihtovat.

(vasta ja vihta -tieto päivitetty 27.3. klo 19.40)

Kerro alla kommenttikentässä, mitä sanaa sinä villasukkien tekemisestä käytät ja teetkö vihdan vai vastan. Kerro myös, mistä päin Suomea olet. Katsotaan, pätevätkö murrerajat vai ovatko käytännöt sekoittuneet. Kiitos!

 

Kuorolaulusta ja suomalaisesta luonnosta voi ihastua juhlavuoden kunniaksi järjestettävänä Luonnon päivänä.

Kuorolaulu ja metsä tekevät tutkitusti hyvää ihmiselle. Yhdistelmänä niiden täytyy siis tehdä tuplasti hyvää. Vaikutusta voi kokeilla Luonnon päivänä lauantaina 26.8., jolloin liki Suomen kaikissa kansallispuistoissa järjestetään kuorolaulukonsertti.

Kallio kantaa laulun läpi metsän.

”Metsässä laulaminen taatusti liikuttaa sekä laulajia että kuuntelijoita ja koskettaa heitäkin, jotka eivät yleensä herkisty”, kertoo Mikko Tiira, joka on tapahtuman idean isä. Hän itse laulaa Nuuksion kansallispuistossa.

Luonnon omassa konserttisalissa akustiikasta pitää huolta kuoroseurueen sijainti. Nuuksiossa kuororyhmän taakse jää kallio ja edessä on lampi, jotka auttavat kantamaan laulun läpi metsän.

Kaikkien pitäisi mennä metsään laulamaan.

”Pienellä vesisateella ei ole vaikutusta äänen kantavuuteen, mutta tietysti toivomme hyvää säätä koko Suomeen. Kuorolaulajien asua on myös sovitettava metsään: laulamme kumpparit jalassa ja varustaudumme hyttysmyrkyllä”, Tiira selventää.

Jokaisessa kansallispuistokonsertissa viimeisenä kappaleena esitetään Sibeliuksen Finlandia. Kuulijat saavat yhtyä lauluun.

”Kaikkien pitäisi mennä metsään laulamaan, sillä siellä on tilaa ja mahdollisuus elpyä henkisesti. Jokainen meistä osaa laulaa, kukin omalla tavallaan.”

Luonnon päivä 26.8. Kaikki Suomen kansallispuistojen konsertit ja lisätietoa: luonnonpaivat.fi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2017.

Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Yhä useampi julkaisee tekstinsä itse.

Reseptikirja, suvun tarina, esikoisromaani... Pöytälaatikossa tai tietokoneen kovalevyllä odottelevat tekstit on nykyisin yhä helpompi julkaista itse.

Vaihtoehtoja on monia, ensin pitää vain päättää, mitä tahtoo. Yhdelle riittää julkaisu verkossa, toinen haluaa painattaa oikean kirjan itselleen, kolmas koko suvulle.

"Kustantamoilla oli pitkään portinvartijan asema. Siellä päätettiin, mitkä kirjat päätyvät lukijoiden saataville. Omakustantaminen heijastaa tätä aikaa, jossa kaikilla on netin kautta vapaus ja mahdollisuus saada sisältöjään julki", sanoo Saara Golombek omakustanteita julkaisevalta Books on Demandilta.

Ei omakustantaminenkaan silti aivan vaivatonta ole. Työ pitää tehdä itse ilman kustantamon ja kustannustoimittajan apua. Jos toivoo tuttavapiiriä isompaa yleisöä, markkinointi vaatii vaivaa ja kekseliäisyyttä. Toisaalta päätösvalta kirjan sisällöstä ja tekijänoikeudet säilyvät omissa käsissä.

Maailmalla on esimerkkejä kirjoittajista, jotka ovat nousseet jättimenestykseen julkaisemalla teoksensa ensin itse. Kun lukijoita löytyy, omakustanteista kiinnostuvat yleensä myös perinteiset kustantamot.

Ruotsalaisen Carl-Johan Forssen Ehrlinin kirjoittama iltasatukirja Kani joka tahtoi nukahtaa nousi suosikiksi ensin Ruotsissa ja sitten muuallakin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen omakustanne, joka pääsi verkkokirjakauppa Amazonin bestseller-listalle. Skottityttö Estelle Meskamen Did I mention I love you -trilogia sai ensin miljoonia lukijoita verkossa ja nyt painettuna ympäri maailman.

"Sitä, millainen teos lopulta nousee menestykseksi, on mahdoton ennustaa", Golombek sanoo.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Elisa Kirja

Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelu tekee yhteistyötä Books On Demandin kanssa. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on muun muassa kirjan kannen suunnittelua, kustannustoimitusta ja korjauslukua.

Books On Demand

Saksasta lähtöisin oleva BoD on toiminut Suomessa pian kymmenen vuotta. Yhteensä 35 000 kirjailijaa eri maista on julkaissut BoD:n kautta 65 000 nimikettä. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on kustannuspalveluita.

Type & Tell

Valittavana erilaisia julkaisupaketteja, ja maksua vastaan on mahdollista saada vaikka kirjailijahaastattelu itsestään. 179 euron paketilla saa 5 tekijänkappaletta painetusta kirjastaan.

Wattpad

Englanninkielisissä maissa suosittu palvelu, jossa kuka tahansa voi ilmaiseksi julkaista ja kommentoida tekstejä. Ei painatusmahdollisuutta. Suosituimmat suomenkieliset tarinat ovat nuorten suosimia genrejä kuten fantasiaa. Aikuisten kirjoittajien määrä on kasvussa.