Syrjitäänkö vanhempia työnhakijoita todella? Miten viisikymppinen voi parantaa työllistymismahdollisuuksiaan? Rekrytoinnin ammattilainen vastaa.

Viisikymppiset työnhakijat kysyivät rekrytoijalta, syrjitäänkö vanhempia työnhakijoita ja miten yli viisikymppinen voi saada töitä. Kysymyksiin vastaa Pia Maria Halttunen, Tulos Helsinki Oy:n operatiivinen johtaja. Hän on työllistänyt asiantuntijatehtäviin mm. 61-vuotiaan. 

"Ikäasenteita ei sanota suoraan, mutta ne kuultavat läpi."

Onko ikäsyrjintä totta?

"Valitettavasti on. Tiedän sen lähipiiristänikin. Viisikymppisten on äärimmäisen vaikea päästä edes haastatteluun, kun he hakevat töitä.

Ikäasenteita ei sanota suoraan, mutta ne kuultavat läpi. Kun työnhakuilmoituksissa painotetaan, että ”olemme nuorekas porukka”, se antaa selvän vinkin: vanhemmat älkööt vaivautuko."

Mikä on suurin ennakkoluulo?

"Rekrytoijat ovat usein nuorempia, joten heillä voi olla vääristynyt käsitys viisikymppisistä. He kuvittelevat, ettei sen ikäinen jaksa työelämän hektisyyttä eikä opi uutta.

Kun ihmiset kaksi tai kolme vuosikymmentä sitten juhlivat 50-vuotispäiviään, he olivat tavallaan saavuttaneet sen, mitä työelämässä oli saavutettavissa. Nyt elämme pidempään, terveempinä ja aktiivisempina kuin silloin."

"Viisikymppinen voi tulla jopa halvemmaksi kuin nuorempi työntekijä."

Tuleeko vanhempi työntekijä kalliiksi?

"Työntekijästä tekee kalliin esimerkiksi se, että hänellä on paljon poissaoloja. Poissaolot johtuvat tavallisesti sairauksista, ja niitä on yhtä lailla nuorilla ja vanhoilla. Kun viisikymppinen työllistyy, hän voi tulla jopa halvemmaksi kuin nuorempi, sillä hänellä on usein äärimmäisen kova motivaatio tehdä työnsä hyvin."

Pyytävätkö konkarit liian suurta palkkaa?

"Se on mahdollista. Käsitys sopivasta palkkatoiveesta voi hämärtyä, kun on ollut kauan työelämässä, menestynyt ja sitten yllättäen joutunut työttömäksi. Itse en kuitenkaan ole tällaiseen törmännyt. Rekrytoimani ihmiset ovat olleet perillä siitä, että kilpailu on kovaa ja työllistyminen viisikymppisenä vaikeampaa kuin nuorempana. He eivät ole lähteneet vaatimaan palkkaa, joka heillä oli viimeksi pitkässä työsuhteessa."

"Pelkkiä hakemuksia lähettämällä ei pitkälle pääse."

Miten voin parantaa mahdollisuuksiani työllistyä?

"Asenne ratkaisee paljon. Jos on passiivinen ja perusnegatiivinen, työllistyminen käy vaikeaksi joka iässä. Ohi kiilaavat ne, jotka viestivät innostusta, kunnianhimoa, osaamista ja halua oppia uutta. Realismi on silti syytä pitää matkassa. Jotkut lähettävät hakupaperit, vaikka eivät täytä edes työn perusedellytyksiä. Saan sellaisia hakemuksia kaiken ikäisiltä.

Pelkkiä hakemuksia lähettämällä ei pitkälle pääse. Kun hakija soittaa, laittaa meiliä ja pyytää tapaamista, hänestä jää ihan toisenlainen muistijälki. Kannattaa myös ehdottomasti hankkia suosittelijoita ja mainita heidät hakemuksessa. Erityisen arvokas on entinen esimies."

"Osaamista on kehitettävä jatkuvasti, olipa töissä tai työttömänä."

Miten pidän yllä osaamistani työttömyysaikana?

"Tämä on tärkeää! Osaamista on paitsi pidettävä yllä myös kehitettävä jatkuvasti, olipa töissä tai työttömänä.

Aktiivisuus vaatii vain internet-yhteyden. Sen avulla voi verkostoitua, seurata yhteisöjä ja ryhmiä, lukea blogeja, kuulla tuoreeltaan alan kehityksestä, hakea tutkimustietoa, osallistua ja oppia. Sieltä saa myös tietoa ilmaisista seminaareista, joissa tapaa alan ihmisiä ja työnantajia."

"Viisikymppisellä on vahva ammattitaito ja iän tuomaa elämänkokemusta."

Missä viisikymppinen on hyvä työnantajan mielestä?

"Hänellä on monipuolinen työhistoria, vahva ammattitaito ja iän tuomaa elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua.

Työnantajan näkökulmasta hänen elämänvaiheensa on ihanteellinen: lapset ovat kasvaneet ja työhön riittää aikaa ja kiinnostusta.

Vanhempi työntekijä on myös sitoutunut ja lojaali. Kun hän saa työpaikan, hänellä ei ole kiirettä vaihtaa tehtäviä tai hypätä kilpailijalle, niin kuin työuraa käynnistävä nuori saattaa tehdä."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2015.

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: