Kuka tahansa saattaa löytää sisältään henkisen mummon. Mummoilu on nyt myös muotia!

Sana mummo herättää paljon tunteita: mummo on lämmin, lempeä, arvostaa perinteitä ja osaa vaikka mitä hienoa. Helmikuussa ilmestyneen Mummoillen-kirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen sanoo, että kuka tahansa voi olla mummomainen iästä, sukupuolesta ja biologisesta mummoudesta riippumatta. Tietyt ominaisuudet ja tavat ajatella tekevät ihmisestä mummon.

Nyt voit testata, oletko sinäkin oikeasti vähän mummo. Ota kynä ja paperia ja merkkaa paperille rasti joka kerta, kun tunnistat olevasi asiasta samaa mieltä. Mitä enemmän kyllä-vastauksia annat, sitä mummomaisempi olet. Lopuksi kerrotaan, mitä testi sinusta paljastaa.

Nyt testaamaan! Oletko sinä tämä?

1. Näen metsän ensisijaisesti täynnä säilöttävää.

2. En voi lopettaa emaliastioiden raahaamista kirpputorilta.

3. Hinku lavatansseihin iskee, kun kuulen iskelmiä.

4. Ruuantähteet saavat mielikuvitukseni lentämään.

5. Itse kasvatetut vihannekset saavat mieleni levolliseksi.

6. Mäntysuovan tuoksu tuntuu kotoisalta.

7. Vastustamaton halu nousta jalaksille herää, kun näen potkukelkan.

8. Pidän tärkeänä osata villasukkien teon.

9. Kiikkustuolissa keinuminen rauhoittaa.

10. Ryijyt ovat mielestäni kauniita.

11. Harva asia purkaa stressiä niin kuin kangaspuitten paukuttaminen.

12. Kyllä kunnon tiikerikakku aina brownien voittaa.

13. Voisin kuvitella asioivani mummon vaatekaapilla.

14. Vanhat mustavalkoelokuvat saavat mielen nostalgiseksi.

Ja sitten tulokset:

0-5 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Sinussa ei ole mummoa nähtykään. Hilloaminen, villasukkien kutominen ja sienestäminen ovat suunnilleen tylsintä, mitä voisit kuvitella. Kärsit ylipäätään kaikesta hitaasti tapahtuvasta: "Hopi hopi, nyt vähän vauhtia", voi hyvinkin päästä suustasi. Hankit mieluiten kaiken uutena. Vanhuus kuulostaa sinusta ikävältä ajatukselta.

6-10 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Sinusta on kovaa vauhtia kehittymässä aito mummo. Olet jo lämmennyt pelargoneille parvekkeella, mutta pitsipöytäliina olohuoneessa olisi jo vähän liikaa. Kun tarjoat itse leipomaasi omenapiirakkaa, olet iloinen siitä, että sinulle oli periytynyt isoäitisi piirakkaresepti. Syksyllä olet yllättänyt itsesi viihtymällä metsässä sieniretkillä. Hymyilet, kun näet pieniä, harmaapäisiä naisia.

11-14 vastausta, joista olit samaa mieltä:

Olet jo tosi mummo! Sinua kiinnostaa kaikenlainen omin käsin tekeminen. Osaat tai sinusta olisi ainakin ihana osata kutoa kangaspuilla, tehdä mansikkahilloa ja muhitella kotiseutusi perinneruokia. Muistat kaikkien lähimpiesi syntymäpäivät ja käytät aina vaatteet loppuun saakka. Jos osaat, teet asiat mieluummin itse kuin ostat valmiina. Kauniina kesäpäivänä kaikkein ihaninta sinusta olisi istua varjossa pihakeinussa.

Testin vaihtoehdot loi Mummoillen-kirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen.

Lue myös:

Kuuntele mummoa (kun vielä ehdit)

Perinteitä kunnioittaen

Kyllä mummo tietää!

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.