Mitä osaisi vastata, kun lapset kysyvät vaikeita? Asiantuntijat neuvovat, vanhemmat yrittävät parhaansa.

Jokainen lapsi kysyy vanhemmaltaan viisi kiperää kysymystä ja yleensä sellaisella hetkellä, jolloin vanhempi ei ole siihen varautunut.

Näin asiantuntijat neuvovat vastaamaan kysymyksiin – ja tällaisia keskusteluja siitä eräässä perheessä syntyi.

Koettakaa te pärjätä paremmin!

1. Mistä vauvat tulevat?

Asiantuntija, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore neuvoo aloittamaan vastauksen 5–10-vuotiaalle vaikka näin: Kun isän pippeli on kovana, sen voi asettaa äidin vauvareikään. Isä laittaa vauvareikään pippelillä annoksen vauvansiemeniä.

Äiti kokoaa itsensä ja selittää hiukan tekoreippaasti lapsenteon biologiset faktat. Korostaakseen tapahtuman luonnollisuutta hän mainitsee, että sama pätee myös kissaisään ja -äitiin.

Lapsi (pohdittuaan hetken): ”Miten kissaisä antaa kissaäidille sen vauvansiemenen, kun kissoilla ei ole käsiä.”

2. Miksi isomummo kuoli?

Asiantuntija Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetissä kertoo, että pieni lapsi ajattelee konkreettisesti, joten hänelle pitäisi kertoa asioista oikeilla nimillä. Mummi on nyt kuollut, koska hänen sydämensä lakkasi lyömästä. Häneen ei koske enää.

Jos lapselle sanotaan, että läheinen ihminen nukkui tai vain lähti pois, hänelle saattaa jäädä vääränlainen mielikuva kuolemasta. Hän ei ehkä uskalla nukahtaa, koska pelkää, ettei herää. Lapsen mielikuvitus voi tehdä olon pahemmaksi kuin tieto todellisista tapahtumista.

Äiti kertoo itkua nieleskellen, että isomummo oli hyvin sairas, mutta nyt häneen ei satu enää, vaikka kukaan ei varmasti tiedäkään, mitä kuolemassa tapahtuu.

Lapsi (huolestuneena): ”Kuoliko isomummo, koska me säikyteltiin sitä?” (Tosiaan, äiti muistaa sanoneensa lapsille, ettei ketään saa säikyttää, koska säikähdykseen voi vaikka kuolla.)

3. Miksi aikuiset ovat joskus humalassa?

Asiantuntija, Ehkäisevä päihdetyö ry:n erityissuunnittelija Antti Maunu suosittelee kertomaan yksinkertaisesti ja käytännöllisesti, miksi alkoholia juodaan ja mitä vaikutuksia sillä on.

Jos lapsi näkee vanhemman tai läheisen humalassa, kannattaa kertoa, mikä tilanne oli: miksi alkoholia käytettiin ja miksi humalluttiin. Jos lapsi on pelästynyt tai hämillään, keskustellaan, miltä hänestä tuntuu. Aikuisen tulee ottaa lapsen tunne vastaan ja vastata siihen kypsästi ja rauhallisesti.

Äiti kertoo, että alkoholi saa aikuisen käyttäytymään hassusti, jos sitä juo liikaa, ja että sitä ei pitäisi juoda niin paljon, että alkaa käyttäytyä hassusti ja että kierretäänpäs vähän kauempaa tuo setä, joka käyttäytyy hassusti ostarin edessä.

Lapsi (reippaasti): ”Sen sedän nimi on Humppu. Milla kertoi päiväkodissa.”

4. Miksi on sotia?

Asiantuntijat eli elämänkatsomustiedon opettajat yrittäisivät auttaa lasta ymmärtämään, mistä konfliktin osapuolien viha voi johtua. Vihan tunteminen on normaalia, eikä sinällään johda väkivaltaisiin tekoihin. Teot ovat kuitenkin eri asia kuin tunteet. Ihminen voi aina valita tekonsa.

Asiantuntijat kehottavat miettimään yhdessä lasten mahdollisia ratkaisukeinoja ongelmiin. Vanhempi voi kertoa, miten ihmiset ovat aikaisemmin ratkaisseet ristiriitojaan. Ongelmien ratkaisun mahdollisuus luo turvallisuuden tunnetta.

Äiti vastaa itsenäisyyspäivän ohjelmien kirvoittamaan kysymykseen, ettei Suomeen tule sotaa. Hän jatkaa, että Suomessa on ennen ollut sota, koska naapurimaata johti silloin tuhma setä.

Lapsi (asiallisesti): ”Päiväkodin Nadja sanoi, että sen ukki oli ampunut sodassa suomalaisia.”

5. Mistä makkara tehdään?

Asiantuntijan, tietokirjailija Elina Lappalaisen mukaan myös lasten tulee tietää, mistä ruoka tulee. Avuksi on pian ilmestymässä tietokirja, joka ei tuomitse perheiden kulutusvalintoja mutta esittää eläimet arvokkaina olentoina, joiden hyvinvoinnista meillä on vastuu. 

Äiti koettaa selittää asian kauniisti mutta sotkeutuu sanoissaan. Nasujen kohtalo surettaa häntäkin, vaikka hän on lähtöisin maalta ja grillimakkara maistuu.

Lapsi (ärrät innosta sorahdellen): ”ERLkka oli ollut kattomassa, kun niiden eno teuRLasti niiden possun. Oli tullut ihan hiRLveästi verta!”

Lähteet

1. Raisa Cacciatore: Huomenna pannaan pussauskoppiin – Opas vanhemmille, Wsoy 2007.

2. Mannerheimin lastensuojeluliitto, Vanhempainnetti 

3. Alko: Etiketti, asiantuntijana Ehkäisevän päihdetyö ry:n erityissuunnittelija Antti Maunu

4. Satu Honkala, Kimmo Sundstrom ja Ritva Tuominen: Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus – elämänkatsomustieto, opettajan opas

5. Elina Lappalainen ja Christel Rönns: Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee? Tammi, huhtikuu 2015

Lue lisää

Jari Sinkkonen: "Lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen."

Kari Uusikylä: "Äiti ja isä eivät saa olla isoja lapsia."

Viha pitää lapsen terveenä

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.