Paras juttu KK 10/2014

Äiti opettaa miehelle hyvin tärkeitä asioita.

Sandra Lampun kirjoittama ja kuvaama juttu Kyllä äiti tietää oli
lukijoiden mielestä paras juttu Kodin Kuvalehden numerossa 10.
Tässä juttu kokonaisuudessaan:

Kyllä äiti tietää

Toukokuun toisen sunnuntain kunniaksi kysyimme miehiltä, mitä he ovat oppineet äideiltään.

”Siivoamisen.”
Opiskelija Matias Aho, 16, Kangasala

”Että pitää olla läsnä lapsilleen. Äiti osasi lopettaa touhuamisensa, jos me lapset halusimme huomiota. Äiti meni 17-vuotiaana naimisiin 10 vuotta vanhemman isäni kanssa. Hän oli perheen voimahahmo ja huolehti arjen asioista. Isä oli lapsuuteni ensimmäiset vuodet sodassa. Äidillä oli tapana laulaa murheellisia lauluja. Luulen, että hän oli yksinäinen ja ikävöi isääni.”
Insinööri ja Tampere-seuran orkesterin viulisti Markku Leinonen, 70 ja risat, Tampere

”Suvaitsevaisuutta ja toisten kunnioitusta. Olen oppinut myös taidetta ja kulttuuria. Äiti vei minua teatteriin ja taidenäyttelyihin. Siksi olen nyt teatterialalla. Kun olin 17, äiti kysyi, mitä haluaisin nähdä. Matkustimme Lontooseen katsomaan Phantom of the Operan ja kaksi muuta musikaalia.”
Valoteknikko Jussi Rusanen, 21, Helsinki

"Äiti on sponsoroinut sulhasretkiäni toiselle paikkakunnalle. Häneltä olen oppinut, että sulhashommissa kannattaa aina yrittää.” Konseptisuunnittelija Jonni Haasanen, 26, Helsinki

”Äidiltä sain hyvän kasvatuksen: kohteliaisuutta, suvaitsevaisuutta ja myönteistä elämänkatsomusta. Isältä opin musiikin. Hän kuskasi minua pyörän tarakalla viulu­harjoituksiin, vaikka pakkasta oli 30 astetta. Isä oli operettilaulaja ja huilisti. Pääsin hänen kanssaan soittamaan orkestereihin.” Myyntiedustaja ja Tampere-seuran orkesterin viulisti Juhani Saikkonen, 57, Tampere

”Lämpöä, myötätuntoa, moraalia, käyttäytymissääntöjä ja hellyyttä.”Ohjelmistoasiantuntija Ilkka Mäki, 38, Tampere

”Opin äidiltä, että toiset tulee hyväksyä. Meitä on neljä sisarusta, ja äiti lähetti meidät vuorotellen lasten ja nuorten leireille Eurooppaan. Äiti on ollut huolehtivainen ja hoitanut asiansa tosi hyvin." Kehitysjohtaja Mats Fagerlund, 54, Pärnäinen

”Siisteyttä. Äiti oli itse siisti ja pyyteli meitäkin tiskaamaan ja piiskaamaan mattoja. Siihen aikaan oli miesten ja naisten työt. Siskot auttoivat siivouksessa enemmän. Olen oppinut myös hyviä käytöstapoja ja yleistä lainkuuliaisuutta.”
Sahalla työskentelevä Seppo Hämäläinen, 60, Mikkeli

”Kaiken oleellisen. Olen oppinut olemaan kohtelias ja tasa-arvoinen. Olen saanut kaiken tarvittavan rakkauden. Äiti on räväkkä, huumorintajuinen ja ottaa toiset huomioon.” Teatterityöläinen Jani Rapo, 33, Helsinki

”Että elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Äiti oli yksinhuoltaja. Opin varautumaan asioihin: säästämään, elämään sen mukaan mitä tienaan ja olemaan varovainen lainojen ottamisessa. Olen raha-asioissa ehkä liiankin varovainen.” It-tukihenkilö Marko Leinonen, 38, Oulu

”Ettei kannata valehdella. Pienenä valehtelin ihan kaikesta. Mutsi sai kiinni, muut eivät. Tosin kerran jäin poliisille kiinni väärien papereiden käytöstä. Sen äiti sai tietää vasta, kun jouduin käräjille. Hän oli todella vihainen. Siellä me istuimme vierekkäin oikeudessa.” Näyttelijä Miro Lopperi, 22, Helsinki

”Perusasioita elämästä: toisten kunnioittamista ja jonkin verran tanssitaitoa. Olen saanut hyvät peruseväät.”  Trukinkuljettaja Jussi Nieminen, 39, Mänttä

”Että pitää rauhoittua. Jos me siskoni Martan kanssa keksitään juttuja ja nauretaan ruokapöydässä, äiti sanoo: rauhoitu.” Koululainen Einar Rantala, 8, Helsinki

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: